Gość: Justa80 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 16:04 Mój 4-miesięczny synek ma na imie Adolf. Często spotykam się z krytyką, wiele osób uważa, że skrzywdziłam swoje dziecko, dając mu takie imie, że w szkole na pewno będzie sie spotykał z przykrymi komentarzami. Nie spotkałam żadnej pozytywnej opini, wszyscy mówia, że powinnam zmienic dziecku imie irp. itd. I tu sie rodzi moje pytanie: czy spotkałyście kiedys się z tym imieniem wśród chłopców? Jeżeli tak, to czy to dziecko miało jakieś przykrości? Czy rzeczywiście skrzywdziłam tym imieniem synka? Prosze bardzo o wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lus.sia Re: Prosze o opinie 03.09.10, 16:32 Nie znam nikoga o takim imieniu i nie nadałabym swojemu dziecku takiego imienia... nigdy w życiu! Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Prosze o opinie 03.09.10, 16:42 nie spotkalam nikogo o takim imieniu ani wsrod dzieci, ani doroslych mnie kojarzy sie pozytywnie Adolf Dymsza pewnie rzadko uzywasz pelnego imienia i tak tez bedzie w szkole poza tym teraz znajomosc historii jest na tak niskim poziomie, ze rowiesnicy raczej nie beda kojarzyc Hitlera Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Prosze o opinie 03.09.10, 18:38 proszę Cię... można nie znac historii, ale chyba nie aż tak. Tym bardziej, że nie jest ona taka odległa. Jestem ciekawa jak dziadkowie odbierają to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:55 Na początku tez byli zdziwieni tym, że dałam synkowi takie imię, mimo, że wczesniej mówiłam wielokrotnie, że rozważam nadanie tego imienia dziecku. Ale teraz jak najbardziej sie przyzwyczaili. Traktuja to imię, jak każde inne (np. Tomasz, Marcin, Grzesiek). Dla nich to juz jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada85 Re: Prosze o opinie 03.09.10, 22:08 Adolf... zastanawia mnie czym właściwie kierowałaś się wybierając to właśnie imię? W naszym kraju niestety nie będzie nikomu się dobrze kojarzyć głównie ze względu na historię ale myślę że miałaś tego świadomość, obawiałabym się że synka spotka wiele przykrości z powodu nietuzinkowego imienia, ale mogę się mylić... Nie znam nikogo o takim imieniu, a może syn ma jakieś drugie imię??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 08:38 Czy się kierowałam? Tak, jak podkreślałam kilka razy: po prostu to imię mi sie podoba, mam z nim akurat dobre skojarzenia, wypowiedając to imię, nie mam od razu na mysli Hitlera. Drugie imię synka jest imieniem zagranicznym, po jego ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
ludkae Re: Prosze o opinie 03.09.10, 16:56 > Mój 4-miesięczny synek ma na imie Adolf. Nie wierzę, ze dalas dziecku na imie Adolf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:24 Dałam. I nie wiem, skąd zdziwienie ludzi z powodu tego imienia. Przecież to imie, jak każde inne. Nie rozumiem postawy społeczeństwa. Są gorsze, osmieszające imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 20:28 nie wierzę, że nie wiesz skąd to zdziwienie Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Prosze o opinie 04.09.10, 08:51 Okej, okej, są gorsze, bardziej ośmieszające imiona - jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogna Re: Prosze o opinie IP: *.chello.pl 03.09.10, 17:32 Jest to jedno z najładniejszych imion pochodzenia germańskiego. Dostojne i łatwe do zapamiętania. Zacytuję Wikipedię: Adolf – imię męskie pochodzenia germańskiego. Jedno z najstarszych imion niemieckich. Wywodzi się od słów: adal – "szlachetny" oraz wolf – "wilk". W Polsce imię to spotykane jest od XII-XIII w. Inne formy: Adulf, Odolf. Od tego imienia wywodzi się także imię Ado (Adon, Addo, Addon), będące jego zdrobnieniem. pl.wikipedia.org/wiki/Adolf Niestety poprzez skojarzenie z wiadomo kim, imię to nadawane jest w Polsce bardzo rzadko i nic nie wskazuje na to by mogło się to zmienić w najbliższym czasie, mimo postaci takich jak Adolf Dygasiński czy Dymsza. Moim zdaniem nie skrzywdziłaś syna tym imieniem, ale musisz się liczyć z tym, że niektóre osoby mogą reagować zdziwieniem lub niechęcią słysząc to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Prosze o opinie 03.09.10, 17:51 Gość portalu: Bogna napisał(a): > Moim zdaniem nie skrzywdziłaś syna tym imieniem, ale musisz się liczyć z tym, że niektóre osoby mogą reagować zdziwieniem lub niechęcią słysząc to imię. Moim zdaniem na tym właśnie polega krzywda. Jeszcze rozumiem dać rzadkie imię i przyjąć na klatę ewentualne komentarze, ale ja bym zdecydowanie nie chciała narazić mojego syna na wyzywanie od hitlerów. A takich z pewnością nie uniknie, bo dzieci są okrutne. A imię niby teoretycznie ładne, ale znacznie bardziej podobają mi się mi np. Albin, Anatol, Albert czy Alojzy. P.S. Ja też nie wierzę w prawdziwość tej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 17:59 P.S. Ja też nie wierzę w prawdziwość tej historii. Dlaczego? Tak jak pytałam wczesniej: co w tym dziwnego? Podoba mi sie to imie, chociaż wiele osób sie dziwi. Chodził ze mna do szkoły chłopiec o tym imieniu, i mam do niego sentyment. Dlaczego ludzie nie moga uszanować tego, że ktos ma inny gust? Ja nie oceniam człowieka po imieniu, bo to nie imie świadczy o tym, jaki kto będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogna Re: Prosze o opinie IP: *.chello.pl 03.09.10, 18:01 Do każdego imienia się można przyczepić jak ktoś zechce być złośliwy: Józef może się kojarzyć ze Stalinem, Feliks z Dzierżyńskim, Róża z Luksemburg, Lech i Jarosław z pewnymi awanturniczymi bliźniakami itd., a jak już się uda znaleźć imię którego nikt nie nosił to każdy będzie pytał: "Jaaak? To jest takie imię?". Mnie osobiście imię Adolf nie bulwersuje, może dlatego, że znałam sympatycznego starszego pana, które je nosił i dlatego kojarzy mi się ono przede wszystkim z nim. Jeżeli ktoś nazwie dziecko Adolf po jakimś czasie rodzina i znajomi przywykną do tego i będą kojarzyć to imię właśnie z maluchem a nie z kim innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 20:31 nie tylko w Polsce jest nadawane rzadko i nie tylko w Polsce fatalnie się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Prosze o opinie 03.09.10, 18:35 Na szczęście nie znam nikogo o tym imieniu. Sorry ale uważam, że naprawdę skrzywdziłaś dziecko, ja bym to imię zmieniła. Wszystkim kojarzy się ono jednoznacznie wiadomo z kim i nie widze powodu, aby nadawać imię po takiej osobie.(bo przecież nie jest to imię powszechnie nadawane do dziś jak np. Tomasz). Jeśli np. używacie skrótu Adi czy cos w tym stylu to jest to tez zdrobnienei Adriana Odpowiedz Link Zgłoś
katharin Bez przesady!!! 03.09.10, 19:03 Ja nie uważam aby to imię było krzywdzące. Jest to piękne imię. Nie możemy samym imieniem opiniować ludzi. Bo sama wiem że Kaśki są optymistkami i gadatliwe,a spotykam też takie ciche myszki z kolei Józef, nawet sama Katarzyna-rozbiór Polski-też może się źle kojarzyć i co z tego?? Historia to historia nie możemy ludzi z tym imieniem źle traktować,naśmiewać się,a co do dzieci to kwestia wychowania.Poszanowanie dla historii ok,ale naśmiewanie się z osoby o tym imieniu-bez przesady. Uważam że najwyższy czas aby to imię powróciło do łask. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Bez przesady!!! 03.09.10, 19:13 Ale mi broń Boże nie chodziło o to, że syn autorki będzie kolejnym Hitlerem. Ale np. osoby, które cię nie znają moga sobie pomyśleć co nieco o twoich poglądach. Mi to imie kojarzy sie jednoznacznie i myślę, że większości również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 19:05 Rodzina na to imię już reaguje normalnie, ale bola mnie reakjce znajomych czy innych osób. Zdziwienie, oburzenia, niektóre wypowiedzi pełne współczucia dla dziecka. Przeciez nie dałam synkowi tego imienia na cześć Hitlera , tylko dlatego, że mam do niego sentyment i najzwyczajniej w świecie mi sie podoba. Moja znajoma dała synowi imię Krzysztof na cześć dość znanego Krzyska, ale wiadomo, na to imię nie ma takiej reakcji. Dziwi mnie tylko nietolarancja społeczeństwa wobec osób, którym to imie (Adolf) sie podoba lub nietolerancja wobec osób, które je noszą. Rówieśnicy beda dokuczać mojemu dziecku? Ale dlaczego? Bo mysle, że nie same od siebie, tylko dlatego, ze rodzice wpoili im, że jakies imie jest złe i osoby, które je nosza, trzeba potępiac. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
katharin Re: Prosze o opinie 03.09.10, 19:09 To właśnie od dorosłych jest zależne jak podejdą do tego imienia tak i dzieci do niego podejdą,biorąc przykład. Odwagi,będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Prosze o opinie 03.09.10, 19:18 Są dwa imiona, których nigdy bym synowi nie nadała - Alfons i Adolf. Adolf sam w sobie nie jest brzydkim imieniem, ale skojarzenia są zbyt silne, zbyt oczywiste. O Stalinie mówi się Stalin, nie Józef. O Hitlerze równie często mówi się po prostu Adolf i każdy wie o kogo chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Prosze o opinie 03.09.10, 20:19 na Twoim miejscu jednak bym zmieniła to imię chyba, chyba, że jesteś do niego jakoś naprawdę bardzo przywiązana. żyjemy jednak w Polsce, która podczas wojny bardzo ucierpiała i bardzo nienawidziła Hitlera i ma ono u nas jednak negatywne konotacje. może być tak że spotka się z przykrościami. a poza tym to imię brzmi jakoś tak nieładnie, nic w nim miękkości. a nie ładniej na przykład Anatol? zobacz od razu jakoś łagodniej. decyzja oczywiście należy do Ciebie, ja bym zmieniła. ja też uwielbiam nietypowe imiona, ale jednak staram się aby imię dziecka kojarzyło się pozytywnie. a poza tym trochę czasami wierzę, że ludzie noszący takie same imiona w czymś tam sa do siebie podobni. a chyba nikt by nie chciał być podobny do Hitlera... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Prosze o opinie 03.09.10, 21:12 Często powtarzam, że nie powinno się mówić o "krzywdzeniu" imieniem. Ale w tym wypadku tak jest. Wkładam to imię do jednego worka z Lucyferem i Lolitą. Owszem, jest bardzo ładne. Ale jest też wiele innych imion i nie wierzę, że żadne Ci się nie podobało. Nie chcę nikogo obrażać, ale nazywając syna Adolfem rodzice zachowali się jak egoiści - "A, podoba nam się to imię, nazwiemy tak syna". A czy nie pomyśleliście o tym, jak owy Adolf będzie czuł się w przyszłości? Nie chciałabym aby mojego syna wyzywano od Hitlerów, a tego, jak sądzę, nie da się uniknąć. Swoją drogą, ja także nie wierzę w prawdziwość tej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 22:07 Nie musisz wierzyć. W sumie dziwią mnie tacy ludzie, jak Ty. Tacy, którzy nie wierzą, że dałam takie imie swojemu dziecku. Bo niby dlaczego miałabym nie dać? Dałam, i nie widze w tym, osobiście, nic dziwnego. Podobało mi sie jeszcze kilka imion dla chłopców, ale było ich niewiele, mam większy wybór w imionach dla dziewczynek. A tak, imię Adolf szczególnie mi sie podoba, mam sentyment, nie mam do niego uprzedzień, nie kojarze od razu z jednym. Troche więcej tolerancji nie zaszkodzi, jak rodzice będa teaktowali osoby o imieniu Adolf normalnie, jak każde inne, to dzieci tych rodziców w przyszłości będa normalnie traktowac mojego synka. Każdemu podoba sie co innego i trzeba do uszanować. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Prosze o opinie 04.09.10, 17:08 Gość portalu: Justa80 napisał(a): > Nie musisz wierzyć. W sumie dziwią mnie tacy ludzie, jak Ty. Tacy, którzy nie w > ierzą, że dałam takie > imie swojemu dziecku. > Bo niby dlaczego miałabym nie dać? A mnie dziwią tacy ludzie jak Ty, więc jesteśmy kwita Dlaczego miałabyś nie dać synkowi na imię Adolf? A to chyba już się pojawiło - "bo jest krzywdzące". > A tak, imię Adolf szczególnie mi sie podoba, mam sentyment, nie mam do niego up > rzedzień, nie > kojarze od razu z jednym. Jeśli miałaś sentyment, to trzeba było nadać na drugie. Może Ty nie kojarzysz go z jednym, ale większość ludzi - owszem. A Twój syn nie będzie "alienem" i będzie żył w społeczeństwie, które owo skojarzenie ma. > Troche więcej tolerancji nie zaszkodzi, jak rodzice będa teaktowali osoby o im > ieniu Adolf normalnie, jak > każde inne, to dzieci tych rodziców w przyszłości będa normalnie traktowac moje > go synka. No pewnie. Jeśli moje dziecko trafi to przedszkola z Adolfem, to przecież nie powiem mu "Ale twój kolega ma brzydkie imię". To samo zrobię jeśli trafi do szkoły z nielubianą przeze mnie Polą. Ale dzieci potrafią być okrutne. I samo wychowanie tego nie zmieni. Nawet najlepiej wychowane dzieci kłócą się z rówieśnikami, przezywają się - ot, cała "uroda" dzieciństwa. > Każdemu podoba sie co innego i trzeba do uszanować. Justo, a czy ja mówiłam coś innego? Najpierw prosisz o opinię, a potem dziwisz się naszym negatywnym komentarzom. A na co liczyłaś? Na to, że powiem "super imię, absolutnie nie kojarzy mi się z Hitlerem"? No to przykro mi, że Cię zawiodłam. Odpowiedz Link Zgłoś
anetad25 Re: Prosze o opinie 03.09.10, 21:23 Powiem szczerze, że osobiście bym nie nadała. Piszesz, że masz sentyment do tego imienia, wiec kierując sie takim argumentem, nadałabym na drugie. Skoro masz obawy związane z tym imieniem, to znaczy, ze sama do końca też jednak nie jesteś do niego przekonana. Mój lekarz rodzinny nosi takie imię, więc jestem osłuchana z nim i mnie np. nie "bulwersuje" moja Paulinka ma kolegę o imieniu Alfred ( zwanym przez dzieci Dedusiem) Mama Alfreda często spotykała się również z róznymi komentarzami na temat imienia swojego synka, jednak jej to nie przeszkadzało ponieważ od zawsze chciała mieć synka o tym imieniu i dumnie je wypowiadała i była przekonana w 100%. Nadała jednak chłopcu drugie imię Alfred Karol w razie gdyby jemu samemu w przyszłości sie nie podobało, by mógł zmienić kolejność albo uzywac drugiego. Druga znajoma miała synka Ludwika ale niestety presja rodziny i społeczeństwa spowodowała ze zmieniła imię na Kornel Ludwik. Także przemyśl dokładnie sobie wszystko i może faktycznie rozważ Adolfa na drugie, no chyba ze jesteś w 100% przekonana do tego imienia! wtedy dumnie je wypowiadaj i nie przejmuj sie komentarzami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Prosze o opinie IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.10, 23:34 Nie nadałabym tego imienia, chociaż brzmi pięknie - kojarzy mi się jednoznacznie z Hitlerem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Prosze o opinie 04.09.10, 08:28 Gdybym spotkała na swojej drodze małego,czy dużego Adolfa nie zrobiło by na mnie wrażenie(imię jak imię,chociaż pierwsza myśl,wiadomo kojarzy się z Hitlerem).niestety w szkole zieci po lekcji historii moga krzyczęć Hi Hitler itp.Być może tak nie będzie,ale to imię jest tak mocno zakorzenione i kojarzy się głównie ze złem Moja córka będzie miała na imie Stefania Maria,bo wg mnie jest piękne i kojarzy mi się z ciepłem i dobrocią i też słyszałam różne opinie(głównie w necie)jak to skrzywdzę dziecko,jak dzieci będa krzyczały Stefa,Stefka(chociaż ja nie widzę nic złego w tych zdrobnieniach).Jak zdecydowaliśmy z męzem o takim imieniu(po moiej babci i jego prababci)to do głowy mi nie przyszło,że komuś może się kojarzyć z czymś złym,ośmieszającym. No ALE w Twoim przypadkuTO IMIĘ NIE KOJARZY SIĘ Z KONKRETNĄ OSOBĄ i nie wiem,czy nie uległabym nawet gdyby mi się bardzo podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 08:44 Ja nie żałują, że dałam to imię, żałuje tylko, że nadal tak wiele osób reaguje na to imię złością, współczuciem itp . Nie nalezy wszystkiego kojarzyc z historią, bo jak ktos bardzo chce, to w zasadzie na kązde imię cos znajdzie, aby uprzykrzyc osobie, która je nosi, życie. Dlaczego niby dzieci maja wołać w przyszłościd o mojego synka Heil Hitler? Myslę, że dlatego, że rodzice im wpoili, że to imie złe, że nie mozna go nadawać, a tych, które je noszą, trzeba z góry przekreślać . To sie bierze z wychowania, dzieci same od siebie tak by nie podchodziły do tego, dla nich imię Adolf to by było imię, jak każde inne, Może juz spora spjrzeć na to imię inaczej, bo to naprawde nikomu nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Prosze o opinie 04.09.10, 12:29 Gość portalu: Justa80 napisał(a): > Dlaczego niby dzieci maja wołać w przyszłościd o mojego synka Heil Hitler? Myslę, że dlatego, że rodzice im wpoili, że to imie złe, że nie mozna go nadawać, a tych, które je noszą, trzeba z góry przekreślać Wiesz, nikt tu nie popiera ani nie usprawiedliwia przyzwolenia na wyśmiewanie się z kogoś na podstawie imienia. Ale bądźmy realistami - zawsze się znajdzie ktoś, kto coś powie a Ty dziecka nie będziesz mogła od takich komentarzy po prostu odciąć. Głową muru nie przebijesz i tyle. Ktoś pisze, że na każde imię się coś znajdzie, co jest prawdą. Ale na Adolfa nie trzeba niczego szukać, bo to jedno imię kojarzy się jednoznacznie. I to nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Prosze o opinie 04.09.10, 08:49 Mój pradziadek miał na imię Adolf, powinnam mieć pozytywne skojarzenia. Ale nie mam. Kiedy na tym forum zaproponowano mi imiona Lech i Bolesław też miałam skojarzenia. Skoro ja mam skojarzenia, to inni też będą mieli. Negatywne. Pogadamy, jak Twój syn będzie starszy i będzie chciał imię zmienić, a jakoś tak tkwi we mnie przekonanie, że tak będzie. I tak sobie myślę, po co pytasz, czy skrzywdziłaś syna takim imieniem, skoro na opinię, że owszem, skrzywdziłaś, toczysz pianę z ust? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 08:56 A Ty byś nie toczyła, jak to określiłaś, piany z ust? Owszem, chciałam się dowiedzieć, ale z drugiej strony boli to, że tak ludzie na imię Adolf reagują. Ja szanuje imiona innych osób i chciiałabym, aby ludzie szanowali imię mojego synka i aby traktowali to imię, jak każde inne, bez skojarzen od razu z Hitlerem. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Prosze o opinie 04.09.10, 09:15 Tak więc rozpoczęłas walkę z wiatrakami. I o ile dobrze walczyć ze stereotypami, to nigdy bym się nie zdecydowała na taką walkę posługując się moim dzieckiem. Rodzice dzieciom nic nie muszą wpajać. Po lekcji historii dzieci same dojdą do władnych wniosków, po obejrzeniu kilku filmów wojennych również. Dzieci nie są głupie, nie trzeba nimi sterować. P.S. I ja podejrzewam trolla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Re: Prosze o opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 09:18 P.S. I ja podejrzewam trolla. A to dlaczego? Bo dałam dziecku imię Adolf? Bo nie wydałam na świat setnego Kamilka, Karolka, Marcinka, Mateusza? Jeżeli po imieniu, które ktos nadał dziecku, oceniasz ludzi od razu jako trolli, to chyba cos jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Prosze o opinie 04.09.10, 12:31 Gość portalu: Justa80 napisał(a): > Jeżeli po imieniu, które ktos nadał dziecku, oceniasz ludzi od razu jako trolli, to chyba cos jest nie tak. Nie po imieniu, tylko po tym, że udajesz, iż nie rozumiesz argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Prosze o opinie 04.09.10, 14:05 Justa, ja bym się po prostu nie zabawiała w eksperymenty socjologiczne kosztem dziecka. Wybrałam imiona powszechnie znane, choć nie z najpopularniejszej półki. A wejście na forum o imionach nie gwarantuje, ze forumowicze przyklasną każdemu pomysłowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Prosze o opinie 04.09.10, 09:08 Oczywiście,że na każde imię się coś znajdzie.Nawet do popularnego imienia można się przyczepić wymyślając jakiś ciekawy rym itp.Myślę,że to nie o to chodzi,że rodzice będą mieli coś do tego imienia,ale dzieci poznając historię same sobie skojarzą.Pamiętam,że wystarczyła lekcja biologii,żeby chłopcy wyzywali się od plemników,a Adolf skojarzy się szybko. Nikt nie przewidzi reakcji rówieśników,my tu sobie gdybamy będąc mniej więcej w jednym wieku i mając wspomnienia z podstawówki.Pamiętam,że do kolegi mówiono Hitlerek,bo czesał się podobnie na boczek,jak obok niego przechodzili koledzy to albo salutowali,albo podkładali 2 palce pod nos imitując wąsik.Dlatego potrafię sobie wyobrazić reakcję na imię. Ja nie mam nic do tego imienia,ale niestety tak jak Alfons,Lolita kojarzy się równoznacznie. Oczywiste jest to,że nie chcesz skrzywdzić dziecka imieniem,ja też nie chcę,ale mam kilka imion,którymi nigdy bnie nazwałabym dziecka(Alfons,Adolf,Lolita,Narcyz,Gryzelda,Judasz,Barabasz) Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Prosze o opinie 04.09.10, 11:39 Moim zdaniem również nadanie dziecku imienia, które jednoznacznie przywołuje skojarzenia z negatywną postacią powszechnie znaną, jest zrobieniem mu krzywdy. Zachowałaś się egoistycznie, kierując się tylko tym, że imię Ci się podobało. Nie pomyślałaś, co dziecko może przeżywać w szkole. Podejrzewam, że gdy podrośnie będzie chciało zmienić imię i ja też bym tak zrobiła. Odbiór danego imienia to nie tylko kwestia wychowania przez rodziców. Po lekcjach historii, przeczytaniu książek, obejrzeniu filmów, młodzi ludzie sami będą mieli takie, a nie inne skojarzenia. Nie zapominaj, że dzieci to też myślący ludzie, z własnym zdaniem. Pomijając kwestię urody danego imienia, są po prostu imiona, których moim zdaniem nie powinno się nadawać z uwagi na jednoznaczne bardzo negatywne skojarzenia, np. właśnie Adolf, Alfons, Lucyfer, Judasz, Lolita itd. A jeśli komuś tak ogromnie się podobają, niech nadają je na drugie, aby oszczędzić własnemu dziecku przykrości w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
monikanu Re: Prosze o opinie 04.09.10, 12:42 Krytyka owszem uzasadniona bo z racjii naszej Histroii wszystkim kojarzy się wiadomo z kim , ja bym zmieniła to imię , nie załamywałabym się bo jest to do odkręcenia. Nad wyborem imienia trzeba się dobrze zastanowic i skonsultować z rodziną co sądzą czy im sie podoba czy nie . wiadomo decyzja należy do was ale nic nie zaszkodzi posłuchac co inni myslą . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prosze o opinie 04.09.10, 18:00 Rozumiem, ze mogłaś nie mieć intencji skrzywdzenia dziecka i że może jesteś jedną z nielicznych osób, które nie mają dominującego skojarzenia z Hitlerem. Teraz musisz się zastanowić sama, czy zostawić dziecku imię, czy je zmienić. Wszystko o nim wiesz - że jest tradycyjne, stare, funkconujące w Polsce od dawna, że był Dymsza, Dygasiński czy jest Juzwenko, że mogłoby być po pradziadku, ale także, że od II wojny światowej jest praktycznie nienadawane i wiadomo, z jakiego względu. Decyzja i ruch należy do Ciebie. Ja bym tego imienia nie nadała, ale też nie należę do osób, którym się ono szczególnie podoba. Mogłabym nadać Eustachego czy Kleofasa, które się wielu osobom nie podobają, bo je lubię pasjami - ale z nimi nie ma takich skojarzeń historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
grudniowa377 Re: Prosze o opinie 15.09.10, 11:11 Długo mnie tu nie było. Jednak dziś weszłam i przeczytałam wszystkie opinie, włącznie z tymi ostatnimi. Długo myslałam o tym imieniu, przanalizowałam wszystko, wszystkie za i przeciw. Ale zdania nie zmianiłam. Zostaje przy tym imieniu. Nie zamierzam przejmowac sie opiniami ludzi (i tego samego będe uczyc moje dziecko), bo tak naprawde, musiałabym siedziec w domu i najlepiej w ogóle sie nie odzywać (bo każdemu cos sie akurat nie spodoba). Jeszcze po słowach pewnej osoby przekonałam się, że tego imienia nie trzeba się bać i wstydzić. Zrobie wszystko, żeby moje dziecko było zadowolone z tego imienia. Dziekuję wszystkim za opinie, także te nieprzyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa80 Powyższy post nie pisałam ze swojego konta, nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 11:13 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Prosze o opinie 15.09.10, 19:29 grudniowa377 napisała: > Zrobie wszystko, żeby moje dziecko było zadowolone z tego imienia. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Prosze o opinie 19.09.10, 01:22 I ja również życzę, żeby dziecku żyło się dobrze ze swoim imieniem, mimo skojarzeń historycznych. Swoją drogą, jak je zdrabniacie? Slyszałam na tym forum o zdrobnieniu Dolek, które wydaje mi się być całkiem sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś