Dodaj do ulubionych

Szymon-Tymek..

19.10.10, 13:13
czy dwaj bracia mogą miec tak na imie ? tzn chodzi mi o to,czy to aby nie zbyt podobnie brzmiące imiona ??mamy juz Szymona,raczej wołamy na niego Szymon,po prostu...a strasznie podoba mi sie Tymek...mogloby by byc czy raczej nei bardzo?
Obserwuj wątek
    • Gość: megi79 Re: Szymon-Tymek.. IP: 212.180.168.* 19.10.10, 13:46
      Jak dla mnie za podobnie
      • Gość: iwa Re: Szymon-Tymek.. IP: *.xdsl.centertel.pl 19.10.10, 14:05
        Szymon i Tymon zbyt podobne.
        Może Tymoteusz zdrabniany do Tymka?
    • wyczyny Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 14:14
      ale Szymon i Tymoteusz juz nie brzmia podobnie, a zdrabnia sie wlasnie do Tymka smile
      • justii23 Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 15:05
        ja również nadałabym w wersji Tymoteusz i pięknie pasuje do imion braci smile
        • uwierz_mirando Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 15:12
          Szymon i Tymon jak dla mnie zbyt podobnie. Ale tak jak dziewczyny proponują - najlepiej Tymoteusz i też będzie Tymek smile
    • luska.s Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 15:36
      Mogą - przecież nikt ci nie zabroni.
      Ja jednak nie nadałabym ani Tymon ani Tymoteusza w takim przypadku
    • adamantia Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 16:00
      Dla mnie nie za bardzo. Ale jak koniecznie chcesz...

Inne imiona, które mi pasują do/kojarzą się z Szymonem i Tymkiem:
      Maksym/Maksymilian, Michał, Mateusz, Mikołaj
      Tobiasz, Tomasz, Jonasz, Juliusz, Julian, Joachim, Nikodem
    • dalenia Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 18:27
      Szymon i Tymon definitywnie dla mnie odpada.

Jeśli chodzi o Tymoteusza, to zastanowiłabym się. Jeśli Szymon jest Szymonem, a Tymoteusz miałby być Tymkiem - to ok. Ale jeśli obaj mieliby być Szymkiem - Tymkiem czy Szymusiem - Tymusiem itd, to dla mnie odpada. Wszystko zależy od tego, jak chcecie ich nazywać.

Ja szukałabym dalej, ale jeśli czujecie, że to jest właśnie TO imię i żadne inne, to chyba nasze gadanie nic tu nie da smile
      • mama-fifika Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 20:46
        alez skąd..ja sie jakos super nie upieram,poki co sie zastanawiam...w sumie to bardzo podoba mi sie tez Maksym,ale na Maksyma woła sie chyba Maks prawda ?a niestety "w bliskiej okolicy" juz to imie jest zajęte..chodzil za mną tez Juliana,ale wydawalo mi sie zbyt hmmm wyniosle w stosunku do Szymona i Filipa..a moze zle mysle ?eh wszystko kwestia skojarzen..
        • wyczyny Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 22:35
          Maksym ladnie, jesli nie podoba Ci sie zdrobnienie Maks-to nie trzeba go uzywac wink
          jeszcze na "M" ciekawe sa Makary, Marceli i Maurycy
          Julian - odbieram tak niezbyt mesko, raczej "miekko" niz wyniosle smile
          ciekawy zestaw bylby jeszcze: Filip, Szymon, Kornel lub Filip, Szymon, Witold
    • gaudencja Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 21:37
      Nie tylko mogą, ale i miewają, a najlepszy dowód znajdziesz w jednym z forumowych wątków:
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,20252867,21344100,Re_Nasz_wybor_Tymon.html
      i
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,20252867,20414017,Re_Pierwszy_synek_Szymon_drugi_.html
      Mnie osobiście ten wybór wydaje się być ryzykowny, ale jeśli czujesz, że Tymon to to i żadne inne imię, to, jak widzisz, są inni rodzice, którzy myśleli podobnie.
      • domi_33 Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 22:52
        ech mi też ten Kornel dla nich pasuje. ale ja dla siebie to imię trzymam i żeby nas za dużo nie było na jednym forum. wink a Tymon też ładny. szkoda, że tak podobny. i Maurycy też fajny, tylko już nieco bardziej odjechany od pozostałych chłopaków.
        • mama-fifika Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 23:02
          zwariuje...mam po prostu mętlik w glowie..wiem,ze nie ja pierwsza,ale naprawde idzie oszalec..przy drugim juz byl problem,jeszcze w szpitalu zmienialam,bo mialo byc inne imie,a potem przez pol roku sie nei moglam przyzwyczaic..a teraz to juz w ogole nie wiem..chyba jednak Tymka nie zaryzykuje,chociaz mi sie podoba..musze pomęczyc sie jeszcze i poszukac cos innego..Kornel ??hm a zdrobnienie ?
          • wyczyny Re: Szymon-Tymek.. 19.10.10, 23:12
            takiego linka udalo mi sie znalezc:
            forum.gazeta.pl/forum/w,12924,110815256,116672789,Re_Kornel_Wiktor_czy_Ksawery_.html
            • Gość: mama emilki Re: Szymon-Tymek.. IP: 91.123.218.* 19.10.10, 23:36
              Znam rodzeństwo o imionach Szymon i Tymon, rodzice i znajomi nie narzekają chyba, a dzieci za małe aby stanowiło to dla nich jakis wiekszy problem. Pasuje i działa.
          • adamantia Re: Szymon-Tymek.. 20.10.10, 11:56
            Aha, jeszcze jedno - skoro twoi synowie mają imiona bardzo popularne (w 2009 oba w pierwszej krajowej piątce nadawalności
            www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html
            ja na twoim miejscu nie dawałabym trzeciemu dziecku imienia bardzo odstającego od nich popularnością, o wiele rzadszego - a takim jest np. Kornel.
            • domi_33 Re: Szymon-Tymek.. 20.10.10, 12:21
              oj tam czasy się zmieniają, ja bym się tym nie przejmowała i nie kierowała rankingami jakimiś. to jak wyścig szczurów. smile no już ci podaruję go ewentualnie bo sama to nie wiem czy się doczekam. wink

forum.gazeta.pl/forum/w,12924,68602775,68609608,Re_Kornel_jak_zdrabniac_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,12924,68602775,68602775,Kornel_jak_zdrabniac_.html
            • uwierz_mirando Re: Szymon-Tymek.. 20.10.10, 12:24
              Kornel jest moim ulubionym imieniem męskim smile Ale fakt, że odstaje popularnością od imion Twoich synów. Zdrobnienia: Kornelek, Korneluś, Koruś, Korasek, Koreczek, Korniszonek nawet może być tongue_out
    • Gość: cyprysiowa Re: Szymon-Tymek.. IP: *.centertel.pl 20.10.10, 14:55
      Majac Szymona nie zdecydowałbym sie na Tymona. U mnie jest Emil i Tymon.
      Nasz Kornelek miał byc Karmelkiem.
    • dalenia Re: Szymon-Tymek.. 20.10.10, 19:33
      Mamo Fifka, to ja podrzucam swoje propozycje, które wg mnie fajnie pasują do Szymona i Filipa (no i nie odbiegają popularnością, dla mnie to istotne) :

Maciej
      Adam
      Mikołaj (to moja pierwsza myśl)
      Tomasz
      Błażej
      Tymoteusz zamiast Tymona
      • mama-fifika Re: Szymon-Tymek.. 20.10.10, 19:51
        dalenia,niestety wiekszosc imion ktore podalas odpada,z roznych wzgledow..Maciej-dwoch szwagrow,Tomasz-tata wink,Adam,MIkolaj -w najblizszym sasiedztwie,Tymoteusz to juz jedno licho,bo i tak zdrabnia sie do Tymka,eh wiem wybredna jestem wink
        co do rankingow populrnosci-w ogole nigdy na to nie patrzylam.,po prostu dalam imiona ktore mi sie podobaly..Filip mial byc odrazu i tu nie bylo problemu..problem zaczal sie przy drugim,bo juz zadne inne mi sie tak nie podobalo..niestety..eh los spłatam nam figla wink
        • dalenia Re: Szymon-Tymek.. 21.10.10, 14:51
          Mamo Fifika, a może są jakieś imiona, które rozpatrywaliście? Nie macie z Mężem żadnej listy? smile
          • mama-fifika Re: Szymon-Tymek.. 21.10.10, 18:42
            mamy wink moj mąz z tej cale dluuuuuuugiej listy wybral AZ jedno imie : Dawid uncertain
            ja nawet dzisiaj siedzialam i cos zakreslalam..wybierając np.Oskar,Maksym,kurcze Witek jest fajne-ale ten WItold...
            • domi_33 Re: Szymon-Tymek.. 21.10.10, 19:55
              mi też się Witold nie podoba. a Wiktor skoro ma być popularne? a Kornela maż nie chce?
              • domi_33 Re: Szymon-Tymek.. 21.10.10, 21:34
                no a jeśli ma być takie popularne jak Twoi dwaj synkowie no to matka dajesz: Jakub, Kacper, Mateusz, Michał, Bartosz, Piotr, Dawid, Wiktor. reszta już poza pierwszą dziesiątką. smile
                • mama-fifika Re: Szymon-Tymek.. 22.10.10, 20:11
                  domi,z tą popularnoscią to jest tak roznie..u jednych popularne u innych nie..moj syn,trzeci rok chodzi do przedszkola i dopiero teraz ,nawet nie w grupie,tylko w calym przedszkolu jest jeszcze 2 Filipow..wczesniej nigdy i nigdzie nie spotkal innego Filipa,na zadnych placu zabaw nigdy nie slyszalam tego slowa..z Szymonem podobnie..a najczesniej wlasnie spotykam te imiona ktore wymienilas..niestety wiekszosc w nich juz jest w najblizszej rodzinie,wiec odpada..w gre wchodzi Wiktor...myslimy wink
            • dalenia Re: Szymon-Tymek.. 21.10.10, 22:05
              Dawid mi się nie podoba. Maksym jest fajny. Oskara nie lubię, może Olaf? A jeśli nie podoba Ci się Witold, to popieram propozycję Domi - Wiktor zdrabniany do Witka.

Może jeszcze ...
              Aleksander
              Bartłomiej
              Cezary
              Dominik (że też wcześniej nie pomyślałam, wydaje mi się być idealny!),
              Gabriel
              Hubert
              Igor
              Leon
              Wojciech
              • Gość: iwa Re: Szymon-Tymek.. IP: *.xdsl.centertel.pl 22.10.10, 09:49
                a może Miłosz?
                • mama-fifika Re: Szymon-Tymek.. 22.10.10, 20:07
                  no wlasnie i tu Iwa trafila poniekąd..wlasnie byla u mnie kolezanka i rozprawialysmy nad MIloszem..ja bym sie zgodzila,ale mąz oczywiscie na nie..a niech go...eh..ale bede walczyc,bo dawida nie chce..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.