Dodaj do ulubionych

Co myślicie o tych imionach?

IP: 89.108.203.* 21.10.10, 16:09
Dla dziewczynki Asia lub Ania i dla chłopca Robert lub Krzysiek
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 16:19
      Joanna mi się podoba, ale zdrabniana tylko do Joanki, Joasi. Za Asią, Aśką nie przepadam. Anna to ponadczasowe imię, ale mnie się przejadło. Mam go już dość, więc nie jestem w stanie powiedzieć, czy jest ładne.

Za Robertem nigdy nie przepadałam. Mały Robert może teraz brzmieć jak Marian czy Janusz w naszym pokoleniu. Znam małego Roberta (4 lata) i jego imię wywoływało spore zdziwienie. Krzysztofa baaaaardzo lubię, mimo popularności. Ponieważ jednak mój wujek nosi to imię, to ja zdecydowałabym się na Krzesimira.
      • dalenia Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 16:21
        Zapomniałam dodać. Moja znajoma nazwała córeczkę Joanna (mała na 2 latka). To imię także budzi zdziwienie smile Mało w moich okolicach Aś, same Julki i Zuzie.
        • Gość: Michaelle. Re: Co myślicie o tych imionach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.10, 17:48
          mi się podoba imię Ania - proste, klasyczne, skromne. Obecnie nadawane coraz rzadziej.
          z proponowanych przez Ciebie imion dla chłopca podoba mi się tylko Krzyś.
          • gaudencja Re: Co myślicie o tych imionach? 05.11.10, 22:03
            Gość portalu: Michaelle. napisał(a):

> mi się podoba imię Ania - proste, klasyczne, skromne. Obecnie nadawane coraz rz
            > adziej.

Masz jakieś lepsze dane, niż te tutaj?
            www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html
    • luska.s Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 16:46
      Asia bardzo mi się podoba
      Ania dla mnie oklepana do bólu,chyba dlatego nie widzę w niej nic ładnego

za Robertem i Krzysztofem nie przepadam, z tych dwóch to chyba Krzysiek lepszy
      • uwierz_mirando Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 17:50
        Podoba mi się Robert.
        Asia, Ania, Krzysiek - przejadły mi się.
        • Gość: iwa Re: Co myślicie o tych imionach? IP: *.xdsl.centertel.pl 21.10.10, 18:45
          Nie lubię Joanny i Roberta.
          Anna - b.popularna, "przejadła" mi się
          Krzysztof, Krzyś ok., natomiast Krzysiek nie podoba mi się
    • mossiam Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 19:49
      Myślę, że to bardzo popularne imiona ludzi w moim pokoleniu i nieco starszych.
      Joanna i Krzysztof są w porządku. Anna też, ale oklepana do bólu. Za Robertem nie przepadam.
      • domi_33 Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 19:54
        a ja jak miranda co wierzy. tylko Robert mi się podoba bo mam sentyment do pewnego chłopca z dzieciństwa. wink
    • Gość: Gośka Re: Co myślicie o tych imionach? IP: 46.113.54.* 21.10.10, 19:58
      Dzięki za opinie. smile
      Wiem,że te imiona są trochę 'oklepane' (zwłaszcza Ania) ale mnie się one podobają wink
      A może macie jakieś inne ciekawe propozycje imion dla chłopca i dziewczynki ?
      Byle nie Julka czy Majkawink (z całym szacunkiem oczywiście dla tych, którym te imiona się podobają)
    • adamantia Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 20:00
      Anna - bezpieczna, międzynarodowa klasyka.
      Ja bym go nigdy nie nadała , bo to najczęstsze imię kobiece w Polsce - w 2007 nosiło je ponad milion (!!) kobiet, (kolejne najczęstsze imię to była Maria, o wiele rzadsza, bo 676 tys.) A i obecnie jest w pierwszej 20-ce nadań. Dla mnie więc odpada, szczególnie przy w miarę popularnym nazwisku.
      Znam tyle Ań, w rodzinie i wsrod znajomych, że to skądinąd piękne imię mi dawno całkiem obrzydło.

Asia - Joanna jest obecnie o wiele popularniejsza niżby się wydawało - w 2009 było na 39 miejscu nadań, pomiędzy Iga a Kornelią.
      Jest dla mnie nieco przebrzmiała, ale klasyczna. Bardzo ładne imię. Ale zdecydowanie lubię zdrobnień na -asia, a więc i Asi.

Robert- dla mnie przebrzmiały, nieco obciachowy, kojarzy się z pokoleniem wujków. Robert to dla mnie (bez obrazy) imię trochę kojarzące się kiepskim towarzystwem.

Krzysztof - klasyka. Obecnie na 24 miejscu nadań. W 2007 było to drugie najczęstsze imię Polaków, 638 tys. osób ( po Piotrze). Ale nie wydaje mi się tak strasznie oklepane jak Anna.

Tu link do nadań w 2009:
      www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html

Podsumowując: dla mnie Joanna albo Krzysztof.
      Jeszcze pozwolę sobie zaproponować:
      Hanna, Antonina albo Antonia (Antosia, Tosia) , Michalina (Misia)
      Jacek, Michał, Andrzej
      • Gość: Gośka --> Do adamantia IP: 46.113.54.* 21.10.10, 20:07
        Bardzo dziękuję za rady wink i za przesłanego linka.

Co do Twoich propozycji to dla mnie imię Michaś jest bezkonkurencyjne, ale mój narzeczony właśnie tak ma na imię smile
        Dla dziewczynki podoba mi się Tosia, tylko akurat tak się składa,że w moim najbliższym otoczeniu wiele dziewczynek nosi to imię, więc nie chciałabym się powtarzać..

• olianka Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 20:32
      Z powyższych podoba mi się tylko (i to umiarkowanie) Krzysztof. Joanny baaardzo nie lubię.
      • Gość: Gośka Do olianka IP: 46.113.54.* 21.10.10, 20:37
        A może jakieś Twoje propozycje imion? smile
        • olianka Re: Do olianka 21.10.10, 21:09
          Doczytałam, że podoba Ci się Tosia i od razu do głowy przyszła mi Anielka. Może jeszcze Emilka, Adelka?
          Dla chłopca proponuję Franka, Aleksandra, Bernarda i Tadzia.
    • quasi.modo Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 20:56
      Anna i Joanna sa dla mnie do bólu oklepane, choć obiektywnie bardzo ładne. Dodatkowo zdrobnienia Asia i Aśka szpecą szlachetną Joannę.

Robert - nie podoba mi się z wielu względów, ale w sumie wszystkie są subiektywne więc u kogoś może być

Krzysztof - Też dosyć mocno rozpowszechniony i to w każdym pokoleniu. Ponadto nie podoba mi się jego całkowicie bezdźwięczne brzmienie.
      • quasi.modo Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 21:01
        A tu moje propozycje:

Justyna, Karina, Kaja, Edyta, Inga

Bruno, Florian, Bogdan, Tymon, Paweł
        • Gość: Gośka Re: Co myślicie o tych imionach? IP: 188.33.48.* 21.10.10, 21:18
          Emila -bardzo ładnie wink moja bratanica
          Edytka to moje ulubione -tak ma na imię moja siostra a Paweł mój ukochany kuzyn wink
          Ale propozycje super wink

Pozostałe niestety nie za bardzo mi się podobają..
          • Gość: Gośka Re: Co myślicie o tych imionach? IP: 188.33.48.* 21.10.10, 21:22
            To może jeszcze mi powiecie co myślicie o imieniu dla dziewczynki Natalia lub Edyta(która była proponowana przez jedną z Was),- co prawda tak ma na imię moja siostra ale chciałabym wiedzieć co sądzicie, czy myślicie,że jest to ładne imię dla dziewczynki?
            A dla chłopca może jeszcze Kuba albo Nikodem?

Z góry dziękuję za wszystkie opinie, naprawdę są bardzo pomocne dla naswink
            • dalenia Re: Co myślicie o tych imionach? 21.10.10, 22:16
              Natalia i Jakub to ładne imiona, ale oba nieziemsko popularne (Szczególnie Jakub, od kilku lat jest na 1 miejscu. To taka męska Julia, której przecież chcesz uniknąć).
              Edyta kompletnie mi się nie podoba, dzieci mogą odbierać ją "ciotkowato" (czyli tak jak my np. Krystynę). Tak nie będą miały na imię rówieśniczki Twojej córki, a ich mamy.
              Nikodema nie lubię, dla mnie jest pretensjonalny.

Antoni, Aleksy, Cezary, Cyprian, Dominik, Hubert, Ignacy, Jeremi, Kornel, Marceli, Stanisław, Tomasz, Wojciech

Antonia (zamiast Antoniny), Aurelia, Barbara, Daria, Ewa, Helena, Idalia, Jaśmina, Judyta (może spodoba Ci się zamiast Edyty), Kornelia, Liliana, Laura, Malwina, Marcelina, Marianna, Róża, Urszula
              • Gość: ja Re: Co myślicie o tych imionach? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 21.10.10, 22:47
                A moze Hania zamiast Ani?
            • quasi.modo Re: Co myślicie o tych imionach? 22.10.10, 21:01
              Edyta podoba mi się i mam do niej sentyment. Nie sądzę, żeby była odbierana bardzo ciotkowato, bo chyba nigdy nie była na tyle popularna, żeby kojarzyć się mocno z konkretnym pokoleniem.

Natalia jest w porządku, choć na mój gust trochę zbyt miękka i delikatna. No i zdecydowanie zbyt popularna, żebym mogła się do niej przekonać.

Inne propozycje dla chłopca, bo widzę że tu jest większy kłopot: Szczepan, Zbigniew, Konstanty, Witold, Marek, Hieronim, Julian.
            • olianka Re: Co myślicie o tych imionach? 22.10.10, 21:13
              A co powiesz na Judytę?
              • olianka Re: Co myślicie o tych imionach? 22.10.10, 21:14
                Zapytałam o Judytę, a potem zauważyłam, że Dalenia już Ci to imię proponowała. Hmm, my często się zgadzamy wink
    • gaudencja Re: Co myślicie o tych imionach? 22.10.10, 00:36
      Dla chłopca wybrałabym Nikodema. Wszystkie pozostałe imiona, o których piszesz, niestety zupełnie mi się przejadły.
    • liliowewzgorze Re: Co myślicie o tych imionach? 22.10.10, 04:14
      Joannę szczerze polecam, sama mam tak na imię i jestem z tego powodu prze szczęśliwa, zdrobnienie Asia wręcz ubóstwiam, świetnie sprawdza się u małej dziewczynki. Co do reszty to tak srednio, niedość, że były bardzo popularne jakiś czas temu to jakoś szczególnie mnie nie zachwycają, ale z chłopiecych raczej wybrałabym Roberta, nie lubię imion z "rz" itp. brzmią twardo i są trudne do wymówiena dla dzieci
    • anusia-9 Re: Co myślicie o tych imionach? 22.10.10, 08:23
      Anna - nie przepadam za tym imieniem
      Joanna - bardzo ładnie
      Robert - nie podoba mi się
      Krzysztof -ok
    • adamantia Może Janina 22.10.10, 11:17
      Jeszcze może Janina.
      To imię było kiedyś ogromnie popularne (imię nr 1 lat 1920-ych) teraz wydaje się powoli wracać, pierwsza tego oznaka, to że zaczęli nadawać jej celebryci (Maja Ostaszewska, Dowbor & Koroniewska) wink .
      Moja koleżanka niedługo rodzi i właśnie też da tak dziecku na imię - po niedawno zmarłej babci.
      Zdrobnienia - Janinka, Janka, Jasia.
      W ostatnich latach w Warszawie nadaje się je ok. dwadzieścia-dwadzieścia kilka razy rocznie. (Podobną nadawalność mają m.in. Bianka, Elżbieta, Irena, Dagmara, Nela, Marcelina, Melania)
    • wyczyny Re: Co myślicie o tych imionach? 22.10.10, 11:44
      Podobaja mi sie Joanna i Krzysztof
      z podanych przez Ciebie nizej-Nikodem
      jesli pytasz o propozycje-to moze: Kalina, Klara, Anastazja, Nawojka, Jana, Krzysztofasmile, Rozalia, Berenika, Adamina, Michalina, Zoja lub z innego kranca: Letycja, Liwia, Roksana, Adrianna, Dagmara lub ze zlotego srodka: Dominika, Monika, Ewa, Karolina, Kamila
      • Gość: Gośka Re: Co myślicie o tych imionach? IP: 89.108.254.* 22.10.10, 12:35
        Dalenia słusznie zauważyła (nie przyglądałam się tak uważnie statystykom do tej pory),że imię Jakub jest niezwykle popularne obecnie, więc niestety raczej odpada,chociaż bardzo nam się to imię podoba, ale jakby się chwilę zastanowić to rzeczywiście wokół pełno jest malutkich Kubusiów.

Co do Janiny to jakoś ja nie mogę się przekonać to tego typu imion..Również do Hani,Zosi, Marysi..
        Roksana,Dagmara,Lilianna,Basia jak dla mnie ok ale mój narzeczony mówi stanowcze nie wink

Ja bym się skłaniała raczej dać dziewczynce na imię Joasia, natomiast z chłopcem pewnie będzie większy kłopot ale cały czas intensywnie myślimy wink

Dzięki za propozycje wink)
        Jakby coś się Wam jeszcze nasunęło na myśl to piszcie bo każdą propozycję rozważamy smile
        • luska.s Re: Co myślicie o tych imionach? 23.10.10, 12:36
          Nikodem bardzo mi się podoba - najlepszy z wszystkich propozycji.
          Natalia przejadła mi się , Edyta ok ale bez szału. Z żeńskich nadal najbardziej podoba mi się Joanna.
        • adamantia Re: Co myślicie o tych imionach? 27.10.10, 11:16
          Mam wrażenie, że podobają ci się imiona kojarzące się z pokoleniami urodzonymi w latach 1960-1980.
          Dlatego zaproponuje jeszcze:
          Agnieszka, Ewa, Beata, Sylwia, Agata, Dorota
          Marek, Tomasz, Grzegorz, Rafał, Marcin,
    • najma78 Re: Co myślicie o tych imionach? 23.10.10, 11:20
      Asia, Ania i Krzysiu u mnie odpadaja, Robert w porzadku.
    • abiela Re: Co myślicie o tych imionach? 24.10.10, 00:36
      Dla mnie zbyt oklepane.
    • jane-bond007 Re: Co myślicie o tych imionach? 25.10.10, 19:58
      ładne ...
    • misself Re: Co myślicie o tych imionach? 26.10.10, 00:06
      Wolę Annę od Joanny. Ale rozważyłabym inne imiona kończące się na -anna.

forum.gazeta.pl/forum/w,12924,89104899,,imiona_konczace_sie_na_anna.html?v=2
      Wolę Krzysztofa od Roberta. Brzmi lepiej i ma ładniejsze zdrobnienia.

(Robert dodatkowo ma wadę wymowną - nie spotkałam chłopca o tym imieniu, który by nie przedstawiał się jako Jobejt lub Lobelt, co uważam za koszmarne, mimo że wzruszają mnie dzieci nieumiejące dobrze mówić.)
      • dalenia Re: Co myślicie o tych imionach? 26.10.10, 20:35
        misself napisała:
        > (Robert dodatkowo ma wadę wymowną - nie spotkałam chłopca o tym imieniu, który
        > by nie przedstawiał się jako Jobejt lub Lobelt, co uważam za koszmarne, mimo że
        > wzruszają mnie dzieci nieumiejące dobrze mówić.)

To fakt. Nie denerwuje mnie "Kolnel", nie denerwuje mnie "Majcel", ale "Jobejt"/"Lolbelt" doprowadza mnie do szału tongue_out To samo jeśli chodzi o Norberta.
    • Gość: olga Re: Co myślicie o tych imionach? IP: *.chello.pl 03.11.10, 18:50
      mi sie nie podobaja asia i ania to jeszcze ale dla chlopca niewink moze kamil,igor,kuba,filip,rafal,maciek
      • Gość: Gośka Re: Co myślicie o tych imionach? IP: 46.113.83.* 03.11.10, 19:08
        Z podanych imion podoba mi się tylko Kuba ale ze statystyk wynika,że jest to szalenie popularne imię obecnie..
        Z imion dla chłopca rozważamy jeszcze Maksymiliana a dla dziewczynki może Marta albo Paulina(chociaż ja skłaniam się jednak do Joanny)?
        A co myślicie o imieniu Angela? (nie Andżelika tylko Angela właśnie)
        • dalenia Re: Co myślicie o tych imionach? 04.11.10, 14:43
          Gość portalu: Gośka napisał(a):
          > Z imion dla chłopca rozważamy jeszcze Maksymiliana

Ja wolę Maksyma. Maksymiliana odbieram nieco pretensjonalnie. Swojego dziecka bym tak nie nazwała, ale u kogoś nie wzbudza u mnie jakichś bardzo negatywnych odruchów.

> a dla dziewczynki może Marta albo Paulina(chociaż ja skłaniam się jednak do Joanny)?

Gdybym miała wybierać między Martą, Pauliną a Joanną, wybrałabym tę ostatnią. Za Martą nie przepadam. Paulinka jest całkiem w porządku, ale Joanka wydaje mi się być lepsza.

> A co myślicie o imieniu Angela? (nie Andżelika tylko Angela właśnie)

Angela jest dla mnie ogromnie pretensjonalna, wcale nie mniej niż Andżelika.
        • wyczyny Re: Co myślicie o tych imionach? 04.11.10, 16:49
          a nie podoba Ci sie polski odpowiednik Angeli - Aniela?
          Masymilian i Joanna tez fajnie brzmia smile
        • gaudencja Re: Co myślicie o tych imionach? 04.11.10, 23:29
          Z imion podanych przez Ciebie preferowałabym Maksymiliana lub Paulinę. Angela jest IMO pretensjonalna.
        • adamantia Re: Co myślicie o tych imionach? 05.11.10, 08:32
          No to z podanych dotąd przez ciebie głosuję na Maksymiliana i Paulinę.

Angela po pierwsze brzydko brzmi (i przez G i przez Dż) a poza tym faktycznie szalenie pretensjonalna, choć w trochę innym stylu niż Andżelika. Jak już to Aniela (ładnie się zdrabnia do np. Neli)
          • quasi.modo Re: Co myślicie o tych imionach? 05.11.10, 14:18
            Podoba mi sie Angela czytana z niemiecka - przez "g" i z akcentem na pierwsze "a". Ale swoje dziecko wolalabym nazwac po polsku - Aniela smile

Maksymilian - OK, choc ja tez wole Maksyma
            Marta - mi sie podoba, z podanych wybralabym wlasnie ja
            Paulina - OK, ale bez szalu
        • luska.s Re: Co myślicie o tych imionach? 05.11.10, 22:59
          Angela nie podoba mi się juz lepiej Angelika.

Joanna bardzo ładne. Paulina i Marta również podobają mi się.
          Maksymilian też ok wink
        • forsycja_1 Re: Co myślicie o tych imionach? 14.11.10, 12:52
          Nie podoba mi się imię Angela.
    • nadia3008 Re: Co myślicie o tych imionach? 04.11.10, 16:00
      Asia i Ania bardzo ładnie, jednak wybrałabym Asię. Dla chłopców bardziej pasuje mi Robert, a może Norbert?
      • uwierz_mirando Re: Co myślicie o tych imionach? 05.11.10, 10:52
        Zamiast Maksymiliana proponuję Maksyma. Jeśli chodzi o żeńskie, to za Martą nie przepadam, Paulina ok, choć ja wybrałabym Paulę. Angela okropnie pretensjonalna, najpiękniejsza jest polska Anielka.
        • Gość: iwa Re: Co myślicie o tych imionach? IP: *.xdsl.centertel.pl 05.11.10, 17:03
          Wybrałabym Maksymiliana lub Paulinę
    • Gość: Alicja Re: Co myślicie o tych imionach? IP: *.chelmnet.pl 14.11.10, 09:36
      Myślę że dla dziewczynki ładniejsze będzie imię Asia a dla chłopczyka Robert .
      • Gość: Gośka Re: Co myślicie o tych imionach? IP: 46.113.7.* 15.11.10, 08:54
        Myślę,że decyzja została już podjęta smile Zostaje Joanna i Krzysztof smile
        Jedynie pomysłów na drugie imiona- brak.
        Może
        Joanna Edyta albo Joanna Marta
        i Krzysztof Robert lub Krzysztof Maksymilian
        Nie jestem przekonana czy te zestawienia brzmią dobrze..
        • wyczyny Re: Co myślicie o tych imionach? 15.11.10, 09:03
          Joanna Marta i Krzysztof Maksymilian brzmia dobrze
          moze byc jeszcze: Weronika, Ewa, Maria, Gloria ....
          a dla chlopca na drugie: Marek, Ignacy, Błażej, Daniel ....
        • abiela Re: Co myślicie o tych imionach? 15.11.10, 13:28
          Bardziej podoba mi się Joanna Marta oraz Krzysztof Maksymilian.
        • dalenia Re: Co myślicie o tych imionach? 15.11.10, 15:24
          Joanna Marta (chociaż ja bym nadała po mamie, babci, cioci itp) i Krzysztof Maksymilian (chociaż ja bym nadała po tacie, dziadku, wujku itp).
    • amarylis_ltd Re: Co myślicie o tych imionach? 15.11.10, 15:28
      Ania i Asia - podpisuje sie pod tym co poprzedniczki pisaly - oklepane i nieslychanie czesto ndawane.
      Krzysztof w porzadku, chociaz ja bym nie dala tak na imie

natomiast co do Roberta - jak dla mnie najpiekniejsze imie meskie.
    • paulajna87 Re: Co myślicie o tych imionach? 16.11.10, 22:24
      Co do imienia Paulina - noszę je i teraz mi się podoba, ale jako dziecko i nastolatka za nim nie przepadałam. Zawsze byłam jedyną Pauliną w otoczeniu, a o dziwo wolałabym być dziesiątą Agnieszką... Tyle że to taka młodzieńcza fantazja, teraz dobrze czuję się z moim imieniem.
    • Gość: Gośka Re: Co myślicie o tych imionach? IP: 188.33.134.* 24.11.10, 21:05
      Dla chłopca zdecydowaliśmy się na imiona Krzysztof Maksymilian, dla dziewczynki jeszcze się zastanawiamy..Joanne Edytę odrzuciliśmy,wahamy się jeszcze pomiędzy:
      - Joanna Marta
      - Joanna Weronika
      - Joanna Elżbieta

• dalenia Re: Co myślicie o tych imionach? 24.11.10, 22:24
        Podoba mi się Joanna Weronika.
      • abiela Re: Co myślicie o tych imionach? 24.11.10, 23:36
        Najbardziej podoba mi się Joanna Elżbieta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.