Dodaj do ulubionych

Feliks czy Tymon??? zwariuję

08.11.10, 23:32
za dwa dni mam termin porodu a nadal nie mogę się zdecydować... jeszcze dobijają mnie wszyscy ciągle pytając, to jak będzie miał w końcu na imię??? AAAAAAAAAA!!! oszaleć można! Mi się od początku bardzo podobał Feliks, jest oryginalne i ma fajne znaczenie (łac. "szczęśliwy"), niestety rodzina i znajomi kręcą nosem na to imię, co jest z nim nie tak? bo ja nie potrafię może ocenić już obiektywnie?
Drugie jakie zaczęłam brać pod uwagę to Tymon, rodzinie się podoba, mi już troszkę mniej... ale uważam, że jest ładne.
Mam ciągły dylemat, nie daje mi to spokoju. Chciałabym, żeby rodzinie też się podobało i żeby synek mnie kiedyś nie znienawidził smile
Proszę Was o pomoc! Co sądzicie? Które Wam podoba się bardziej?
Obserwuj wątek
    • wyczyny Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 00:42
      Feliks-jest retro, a jednak nie zdobyl sobie serc wspolczesnych, jak Franek czy Antos smile, moze winne temu jest zdrobnienie Felek?
      dla mnie jest ono jednak ciekawsze niz Tymon, no i z pewnoscia rzadsze...
      trudno mi doradzac, nie wiem, co jest dla Ciebie wazniejsze zadowolenie rodziny czy wlasne wink a moze poczekaj az sie urodzi-spojrzysz i od razu bedziesz wiedziala, czy to Feliks czy Tymon smile
      • Gość: Justyna Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję IP: *.chello.pl 09.11.10, 08:05
        Nie myśl o tym przez 1 dzień lub dwa, wtedy na zimno spojrzysz na sprawę. Jeśli nie masz objawów rozpoczęcia akcji porodowej, to masz jeszcze trochę czasu, więc się nie stresuj. Najważniejsze to spojrzeć na sprawę na zimno a rodzinie powiedzieć, że chcecie im zrobić niespodziankę i powiedzieć już po wizycie w usc smile albo dopiero po powrocie do domu z dzieckiemsmile Mi się Feliks za bardzo nie podoba, ale Tymon jest bardziej bezbarwny moim zdaniem, więc spośród tych dwóch i tak wybrałabym Feliksa smile ale to musi być Twoja decyzja a także męża. Nie myśl, że skrzywdzisz dziecko, to akurat nie jest tak. Jeśli rodzice akceptują imię i nie wahają się po wyborze to nawet najbardziej wymyślne imię nie będzie krzywdą a Feliks nie wydaje mi się krzywdzący. Pozdrawiam.
    • Gość: megi79 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję IP: 212.180.168.* 09.11.10, 08:44
      Wybralabym Feliksa,uważam,że to ładne imię i wpisujące się we współczesną modę na imiona retro.Tymon jest fajny,ma ładne zdrobnienia,ale staje się coraz bardziej popularny.Może Feliks Tymon?
    • paula.anna Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 08:51
      wg mnie Feliks!
      tak miała mieć na imię nasza Matylda, zanim dowiedzieliśmy się, że płeć do tego imienia nie pasuje wink

Tymon też ok, ale zdecydowanie wolę Feliksa

> Mam ciągły dylemat, nie daje mi to spokoju. Chciałabym, żeby rodzinie też się
      > podobało i żeby synek mnie kiedyś nie znienawidził smile

wiesz, wszystkim nie dogodzisz, za żadne skarby. w tej sytuacji lepiej, żeby Tobie się imię podobało, inni je polubią za jakiś czas. a potem nie będą sobie wyobrażali, że Twój syn mógłby nazywać się inaczej. zobaczysz!
      a co do odczuć syna- tego nie przewidzisz. może nie być zadowolony z tymona, feliksa, czy każdego innego imienia. albo wręcz przeciwnie- lubić swoje imię, jakiekolwiek mu nadasz.
      • quasi.modo Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 09:26
        paula.anna napisała:

> wiesz, wszystkim nie dogodzisz, za żadne skarby. w tej sytuacji lepiej, żeby Tobie się imię podobało, inni je polubią za jakiś czas.

Swiete slowa!
    • olianka Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 09:15
      Wybrałabym Feliksa. Od Tymona zdecydowanie wolę Tymoteusza.
    • quasi.modo Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 09:24
      Podobaja mi sie oba, dzwiekowo Tymon chyba bardziej. Za to zdrobnienie Felek jest takie lobuzersko urocze...
      Nie zmienialabym decyzji dlatego, ze rodzina kreci nosem. Popatrz na malego jak sie urodzi i zdecyduj, ktore bardziej pasuje. I nie boj sie, Feliksem krzywdy dziecku nie zrobisz. Imie jak imie, tyle ze troche rzadsze. Niektorym kojarzy sie z Dzierzynskim, ale ja uwazam, ze kiedys trzeba powiedziec "bye" koszmarkom z historii, bo wkrotce zabraknie nam imion.
    • magdmaz Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 09:38
      Oba imiona ładne, ale wolę Feliksa - to jedno z moich ulubionych imion, a Felek dobrze pasuje zarówno do małego łobuziaka, jak nieco starszego rozrabiaki oraz przesympatycznego młodzieńca, a nawet starszego pana.
      A rodzina przyzwyczai się i to bardzo prędko, uwiedziona urokiem małego Feliksa.
      • nadia3008 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 09:51
        Osobiście jestem zakochana w imieniu Tymon.
        • cysia.b Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 10:10
          Oba fajne. Feliks faktycznie może kojarzyć się z Dierżyńskim, może stąd kręcenie nosem w rodzinie?
          • magducha78 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 10:16
            jeżeli Tobie bardziej podoba się Feliks to takie imię wybierz. nie zadowolisz wszystkich,a to Ty będziesz na co dzień z synkiem.
            a Feliks jest ok,a od Tymona wolę Tymoteusza.
    • adamantia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 11:03
      Feliks! (Choć Felek - porażka...)
      Ale np dla nastolatka świetne zdrobnienie Iks wink
      • jagodka81 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 13:33
        Ale na zdrobnienie Iks od Feliks w życiu bym nie wpadła smile
        W tym przypadku Tymon akurat ma ładniejsze zdrobnienia.
        • adamantia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 15:38
          jagodka81 napisała:
          > W tym przypadku Tymon akurat ma ładniejsze zdrobnienia.

No fakt.
          Masz tu z Księgi Imion i Zdrobnień na Facebooku (gdzie ludność wpisuje sobie znane zdrobnienia, albo pomysły na nie):
          Tymon
          Tajmon, Tim, Timi, Timon, Tukuś, Tykula, Tymcio, Tymciu, Tymek, Tymianek, Tymoneczek, Tymonek, Tymonisko, Tymonuś, Tymulcio, Tymulek, Tymulko, Tymulo, Tymusek, Tymusiek, Tymuszek, Tymuś, Tytek

Feliks
          Fela, Felcio, Felciu, Felek, Feli, Feliczek, Feliczuś, Feliksio, Feliksiur, Felitek, Felixus, Feliś, Felo, Felulek, Felunia, Felunio, Felusinek, Felutek, Feluś, Feluńka
          (ja do tego dodałam jeszcze Iks, Iksik i Elik smile

A w ogole, to teoretycznie Tymon tez fajny, ale taki bardziej "trendowaty", o wiele bardziej popularny niż oryginalny Feliks (w Warszawie na 46 miejscu w 2009) , a dodatkowo robi się jeszcze częstszy z powodu Tymoteusza, o podobnej nadawalności (oba się często zdrabnia do Tymka)
    • Gość: goch Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję IP: 82.160.224.* 09.11.10, 11:50
      Tymon! Uwielbiam je w praktyce, bo tak ma na imię mój syn - malutki
      Tymuś, łobuziak i nastolatek Tymek a potem dorosły pan Tymon. Kazda forma jest dla mnie genialna. A jeśli takie samo odczucie masz kiedy myślisz o Feliksie, Felku to nie zastanawiaj się więcej i wybierz imię tobie a nie innym najbliższe.
    • solveiga1 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 12:57
      Moj glos na Feliksa smile
      • jagodka81 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 13:30
        Dzięki za rady! Już naprawdę nie daje mi to spokoju, a Feliks rzeczywiście wielu kojarzy się z Dzierżyńskim albo z karmą dla kotów - felix...errr
        Jednak większość z Was stawia na Feliksa, podświadomie na to liczyłam, czasami człowiek ma dylemat, ale tak naprawdę wie co by wolał smile
        Ostateczną decyzję podejmiemy jak się urodzi, może sam nam powie, które woli wink
        • lus.sia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 13:49
          życzę spokojnego i szybkiego rozwiązania wink
          i swój głos oddaje na Tymka smile
        • paula.anna Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 14:08
          to koniecznie napisz, na kogo Wam syn wygląda
          bezpiecznego i szybkiego porodu życzę

i trzymam kciuki za Szczęściarza wink
    • maeve_binchy Feliks 09.11.10, 14:13
      zdecydowanie. Bardzo lubie to imie.
      • uwierz_mirando Re: Feliks czy Tymon 09.11.10, 16:20
        Feliks! Bardzo lubię to imię. Kiedyś nie podobało mi się zdrobnienie Felek, ale wyobraziłam sobie małego, słodkiego szkraba, do którego mówię Felek, Feluś... I zaraz te zdrobnienia wydały mi się urocze smile Jeśli bardziej podoba Ci się Feliks, to nie przejmuj się opiniami, bo to Twoje dziecko i dla Ciebie to imię ma być ulubionym. Nigdy nie zadowolisz wszystkich dookoła, zawsze znajdą się zachwyceni i zniesmaczeni. Tymon również ładny, ale popularniejszy.
    • luska.s Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 16:00
      Tymon zdecydowanie
    • dalenia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 18:42
      Jagódko, najważniejsze, żeby Tobie się podobało, nie rodzinie! Ja głosuję za Feliksem i czuję, że właśnie na Felka się zdecydujesz smile
    • a-nulla Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 18:46
      Oczywiście, że Feliks.
    • jagodka81 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 09.11.10, 22:44
      Dzięki za Wasze rady, chyba rzeczywiście zdecydujemy się na Feliksa, chociaż mój mąż też ma mętlik w głowie i powiedział, że zobaczymy jak się urodzi. Nie możemy się doczekać smile
      • paula.anna Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 12.11.10, 09:08
        ciekawe, czy chłopiec już na świecie?
    • chce_bobo Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 10.11.10, 09:06
      bardziej podoba mi sie Tymon, ale z twoich postów wyłania się imię dla syna - Feliks! i tego się trzymaj!!!!!!!
      pozwodzenia!
    • Gość: nath Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 16:29
      współczujejuz dziecku jak dasz mu na imie Feliks. jak dzieci beda do niego wołały ? to raczej nie jest łatwe imie
      • dalenia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 11.11.10, 16:34
        Felek albo Feliks ... Takie to trudne?
        • aka10 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 11.11.10, 17:03
          Tymon. Zdrobnien Feliksa nie cierpie.
      • paula.anna Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 12.11.10, 09:11
        Gość portalu: nath napisał(a):

> współczujejuz dziecku jak dasz mu na imie Feliks. jak dzieci beda do niego woła
        > ły ? to raczej nie jest łatwe imie

a ja tobie współczuję, bardzo tongue_out
    • abiela Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 11.11.10, 19:02
      Mnie bardziej podoba się Feliks.
      • Gość: iwa Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję IP: *.xdsl.centertel.pl 12.11.10, 21:34
        a mnie Tymon
        • jagodka81 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 18.11.10, 21:35
          Wczoraj tatuś był w usc i zameldował małego Feliksa smile Jak się urodził i spytali o imię, bez wahania powiedziałam, że Feliks. Urodziłam 11.11 o 20.24, 3170g, 53 cm. Jest cudowny i wszyscy twierdzą, że ma oryginalne imię i bardzo im się podoba. Nie wyobrażam sobie już dla niego innego imienia, jest moim szczęściem smile
          Dzięki wszystkim za rady!!!
          • dalenia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 18.11.10, 21:41
            Super imię! Gratuluję Synka smile
          • adamantia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 18.11.10, 23:28
            No i super. Gratulacje smile
          • olianka Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 18.11.10, 23:35
            Gratuluję synka i wyboru smile
          • abiela Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 18.11.10, 23:40
            Gratulacje!
          • wyczyny Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 19.11.10, 08:18
            gratuluję Feliksa! Sto lat dla malucha!
            • lus.sia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 19.11.10, 09:07
              gratuluje smile
          • paula.anna Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 19.11.10, 09:29
            Gratuluję!
            z niecierpliwością czekałam na wieści.
            bardzo się cieszę, że jednak jest Feliks smile
            • quasi.modo Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 19.11.10, 14:49
              paula.anna napisała:

> z niecierpliwością czekałam na wieści.
              > bardzo się cieszę, że jednak jest Feliks smile

Ja tak samo! Gratuluje bardzo serdecznie!
              • jagodka81 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 19.11.10, 23:24
                Dziękuję wink
                Co prawda rodziłam przez 2 dni, więc było naprawdę ciężko, ale dla mojego Felcia poświęciłabym się jeszcze raz smile
                • dalenia Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 20.11.10, 11:34
                  Jagódko, a co rodzina na małego Felcia ? smile
                  • jagodka81 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 20.11.10, 14:04
                    cała rodzina jest tak w Niego wpatrzona, szczególnie dziadkowie, że wszystko im jedno jak ma na imię smile A ja się cieszę, że nazwałam tak jak chciałam, nie ma co patrzeć na innych.
                    • gaudencja Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję 20.11.10, 16:36
                      Gratuluję bardzo serdecznie! Cieszę się, że się nie ugięłaś i że nie żałujesz swojej decyzji.
          • Gość: megi79 Re: Feliks czy Tymon??? zwariuję IP: 212.180.168.* 22.11.10, 19:46
            Fajny wybór,myślę,że będzie zadowolony z imienia i,że pewnie będzie jedynym Feliksem w przedszkolu,szkole itp.Gratulacje,niech się zdrowo chowasmile
    • kaskahh tymon 20.11.10, 22:07
      • Gość: iwa Re: tymon IP: *.xdsl.centertel.pl 22.11.10, 18:01
        Gratuluję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.