Gość: ewam IP: 77.236.26.* 10.11.10, 18:15 Zupełnie nie mogę się zdecydować na imię dla synka i choć do rozwiązania jeszcze kilkanaście tygodni, to bardzo mnie to męczy. Mam kilka typów, ale każdemu coś brakuje, a to brzydkie zdrobnienie, a to brak formy dla nastolatka, a to zbyt popularne, a to rodzina kręci nosem. Dla córki miałam imię wybrane dużo wcześniej, akceptowałam je bez zastrzeżeń w każdej formie i wyjątkowo mi się podobało, a dla małego jakoś nic mnie nie porywa. Powiedzcie, czy jak nadam imię bez przekonania, to czy w końcu je zaakceptuję i nie będę sobie mogła wyobrazić innego (tak np. jak z imieniem męża - na początku średnio mi się podobało, teraz mam wrażenie, że żadne inne do niego nie pasuje)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyczyny Re: nie mogę się zdecydować 10.11.10, 20:14 podaj zatem Twoje typy, moze jak uslyszysz pochwaly na temat ktoregos, to sie przekonasz a tak juz z gory podaje te, ktore mi sie podobaja: Błażej, Michał, Adam, Aleksy, Augustyn, Kornel, Marceli, Maksym, Maksymilian, Makary, Maurycy, Tobiasz, Tomasz, Witold, Jeremiasz, Tymoteusz, Hugo, Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: nie mogę się zdecydować 10.11.10, 20:29 czasami jest tak, że jak dziecko się urodzi to człowiek doznaje olśnienia jak dzieciątko ma mieć na imię. a czasami jest tak (tak było u mnie) że chcesz dziecku nadać inne imię aż tu nagle jakaś sytuacja, zdarzenie powoduje że jednak nadajesz zupełnie inne imię. typy koleżanki bardzo ładne. a jakie masz swoje typy, te niepewne? a tak z ciekawości jakie imię dla córeczki masz wybrane? Odpowiedz Link Zgłoś
rose01 Re: nie mogę się zdecydować 10.11.10, 21:10 z imieniem nie jest tak łatwo, znam mnóstwo osób w gronie rodziny i znajomych, do których zwracamy się danym imieniem, a okazuje się, iż w dokumentach, mają zupełnie inne, ale go nie akceptują, bądź rodzina zaczęła się zwracać do nich inaczej i tak zostało, podaj typy swoich imion to może ci jakoś pomożemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewam Re: nie mogę się zdecydować IP: 77.236.26.* 10.11.10, 22:16 Córa miała być Marcelina Anna (była też Helena w zapasie w razie jakby mi się odmieniło). Dla chłopca bardzo wstępnie Kajetan, Stanisław, Anatol - wszystkie od biedy mogłyby być, ale nie chcę synkowi dać imienia "od biedy" właśnie. Propozycje rzeczywiście fajne, ale raz, że niektóre już występują w rodzinie, a dwa, że o ile u kogoś mogą mi się jakieś imiona bardzo podobać, o tyle nie umiem sobie wyobrazić, że mogłabym tak wołać na jednego z domowników. Nazwisko kończy się na -ek, wyczytałam na forum, że wobec tego imię nie powinno w żadnej formie się tak samo kończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: nie mogę się zdecydować 10.11.10, 22:42 Podoba mi się Anatol. Jeśli żadne z tym imion nie jest dla Ciebie tym właściwym, to szukaj dalej. Może: Feliks, Fryderyk, Henryk, Jonasz, Ksawery, Leonard, Marceli, Mieszko, Olgierd, Remigiusz, Roch, Sergiusz, Seweryn, Witold. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: nie mogę się zdecydować 11.11.10, 00:22 Marcelina - bardzo ladnie zarowno Stanisława, Kajetana i Anatola odczytuje jako ciekawe typy...ale z tej 3 wybija sie oryginalnoscia Anatol - jest po prostu odlotowy, jesli masz odwage wybrac to niespotykane obecnie imie, to smialo nadawaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: nie mogę się zdecydować IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.10, 00:50 Marcelina Anna - slicznie Co do typow chlopiecych - docenilabym oryginalnosc, chociaz nie przemawiaja do mnie te propozycje. Pomyslalam za to o Maurycym, Joachimie, Marcelim, (no chyba, ze trzymasz Marelinke dla cory)... Na twoim miejscu wybralabym jeszcze troche wiecej typow, ktore ci sie podoba i czekalabym na synka. Najprawdopodobniej imie przyniesie ze soba Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: nie mogę się zdecydować 11.11.10, 09:10 Anatol podoba mi sie bardzo, ale sama musisz sobie odpowiedziec, czy Tolek [tu wpisz nazwisko] brzmi strawnie, czy nie. Pozostale dwa tez sa OK, ale problem zostaje ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: nie mogę się zdecydować 11.11.10, 09:41 z uwagi na końcówkę nazwiska -ek niestety ale zrezygnowała bym z Kajetana i Anatola moze Leon, Bruno, Miłosz? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: nie mogę się zdecydować 11.11.10, 12:51 Wszystkie imiona są naprawdę śliczne! Podoba mi się zarówno Marcelina, jak i Helena. Dla swojego dziecka wybrałabym Helenkę, bo Marcelina kojarzy mi się z nieciekawą osobą. Dla chłopca zaś, z Twoich propozycji - tylko Stanisław. Uwielbiam Anatola, ale Tolek przy nazwisku kończącym się na "-ek" to chyba nie jest dobry pomysł. To samo Kajetan. Chociaż to zależy od imienia, od nazwiska także. Np, znam Piotrka, którego nazwisko kończy się na "-ek" (ale jest dość długie) i uważam, że to brzmi dobrze. Z kolei taki np. Piotrek Mazurek już nie jest taki rewelacyjny. Anatolia (jeśli nie może być Anatol ), Aurelia, Berenika, Celestyna, Apolonia, Dobromiła, Estera, Eleonora, Franciszka, Florentyna, Flawia, Honorata, Idalia, Ignacja, Jaśmina, Judyta, Klementyna, Konstancja, Leonia, Marcjanna (zamiast Marceliny), Łucja, Malwina, Marianna, Olimpia, Rozalia, Róża, Sabina, Stefania, Urszula, Wanda, Waleria Aleksy, Beniamin, Błażej, Brunon, Cyprian, Cyryl, Cyrus, Dominik, Eliasz, Gwidon, Ignacy, Joachim, Jędrzej, Jeremi, Ksawery, Krzesimir, Ludwik, Lubomir, Marceli, Miron, Olgierd, Olaf, Ruben, Stefan, Stanimir (mnie się podoba bardziej niż Stanisław), Tobiasz, Tomir, Teodor, Wincenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: nie mogę się zdecydować IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.10, 16:57 Kajetan to jedno z moich ulubionych imion. Stanisław i Anatol też bardzo mi się podobają. Ale jeśli nie jesteś przekonana, to może: - Tymon - Tymoteusz - Dominik - Bruno - Leonard - Rufin? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: nie mogę się zdecydować 11.11.10, 19:25 Bardyo podoba mi się Anatol. Proponuję Klemensa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: nie mogę się zdecydować IP: *.centertel.pl 11.11.10, 20:33 A Gustaw? Bo Marceli to chyba nie bardzo, skoro Marcelina zarezerwowana dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś