Gość: ertg5rh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:44 Ariadna, Kora, Freja, Hektor - podobają Wam się? uwazacie, ze sa dobre do nadania w Polsce? Jakie jeszcze proponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia04.08.2007 Re: Imiona motologiczne. 21.12.10, 15:05 we francuskim magazynie dla rodziców wyczytałam rozważania pewnej pani (imie onia), która nazwała swojego syna Hector. Pani piszę, że ojciec dziecka chciał nadac imie greckie (zachowuje wersje francuska tychże imion, a wymienionych przez owa pania) np. Achille, Ulysse, Hermès. Państwo przejrzeli wszystkie te imiona, ostatecznie zwycięzył Hector. Z propozycji imion przeczytałam równiez o Ariane, która wywodzi sie od Ariadny. Gdzies przeczytałam, ze zamordowana córka piosenkarki Eleni, to była Afrodyta. Osobiscie nie porwałabym sie na zadne z mitologicznych imion, sa po prostu nienadawalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona motologiczne. 23.12.10, 15:44 kamelia04.08.2007 napisała: > Osobiscie nie porwałabym sie na zadne z mitologicznych imion, sa po prostu nien > adawalne. Ja też tak myślę. Uważam, że większość z nich (np. Atena, Artemida, Afrodyta, Apollo, Hektor, Achilles) pasuje do postaci mitologicznych, ale do ludzi nie bardzo. Oczywiście są też takie imiona mitologiczne, które nie dziwią - choćby Diana, ale mnie osobiście nie zachwycają. Są jednak też takie imiona, które wydają mi się być ok, np. Dionizy (może to od Dionizosa, ale też chyba poniekąd mitologiczny), Aurora, Kasandra, Orion. Aha, ostatnio na nk widziałam maleńkiego Hektora - jakoś mnie nie zachwyciło to imię. Jest sporo wątków o imionach mitologicznych w archiwum. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imiona motologiczne. 21.12.10, 17:50 z tych podanych przez Ciebie podoba mi się Ariadna i Hektor, są do nadania w Polsce - o ile trafią się odważni i zafascynowani mitologią rodzice... przychodzą mi jeszcze na myśl: Prometeusz, Fineasz, Augiasz, Apollo, Achilles, Odys(Odyseusz), Hades,Zeus, Jazon, Mars, Hera, Gracja, Atena, Tetyda, Artemida, Gaja byłoby w czym wybierać, a niektóre z powodzeniem są nadawane Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Imiona motologiczne. 17.11.13, 13:28 Dla mnie większość imion, które wymieniłaś, jest nienadawalna, a w dodatku Fineasz chyba biblijny. Choć może Biblię uznajesz za jedną z mitologii, nic mi do tego, jeśli tak Prometeusz czy Achilles - skończyli marnie. Hades - w każdym większym mieście znajdziesz zakład pogrzebowy o tej nazwie. Zdziwiłabym się, gdyby urzędnik zgodził się na takie imię - to jak z Lucyferem, niby źródłowe znaczenie jest neutralne, ale powszechne skojarzenia i kontekst kulturowy już nie. Mały Augiasz - pewnie miałby całe życie bałagan w pokoju Czemu nie August? Zeus - zdradzał żonę, gwałcił, płodził bękarty. Hera - nie sądzę, żeby ludziom kojarzyło się z boginią, raczej z narkotykiem. Moim zdaniem to duża odpowiedzialność, nadawać dziecku imię boga. Wręcz nie wypada być głupią Ateną czy brzydką Afrodytą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Imiona motologiczne. IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 15:49 Ariadna, Kora, Freja, Hektor i Fineasz bardzo mi się podobają ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PistacjowaKasia Re: Imiona motologiczne. IP: 79.110.196.* 23.12.10, 14:55 Najlepsza pod względem osłuchania i nie wywoływania zdziwienia wśród innych ludzi, są Diana i Gaja, ewentualnie Ariadna (choć może mylić się z Adrianną). Apollo bardzo przypomina Apoloniusza, więc można tak nazwać dziecko a zdrabniać tylko do Apolla. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Imiona motologiczne. 23.12.10, 20:24 Persefona i Hades, ale tylko gdybym była Greczynką. W Polsce nadałbym spokojnie Hektora i Ariadnę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Imiona motologiczne. 20.12.11, 10:20 A ja zajrzałam z ciekawości,żeby zobaczyć co to za imiona motologiczne skojarzyłam moto i logikę heheh Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Imiona mitologiczne 17.11.13, 13:14 Często imiona z mitologii greckiej, rzymskiej czy germańskiej są nadawane psom - np. Hektor, Pluto, Freja, Kora, Ares. Tych nie nadałabym dziecku. Nie przekonują mnie też te, które stały się nazwami własnymi - jak Mars czy Amor, Hestia, Hermes, Nike, Iduna, Eris, można by tak długo... Podoba mi się np. Gaja, Aglaja, Atalanta, zawsze miałam też słabość do Rei Sylwii. Lubię Chloe i Iris, ale to nie w Polsce chyba. Helena i Irena też są ładne. Żałuję, że Kasandra ma takie nieładne konotacje, bo dużo bardziej mnie przekonuje brzmieniem niż popularna Aleksandra. Z męskich to chyba tylko Artur. Też mitologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
galgo Re: Imiona motologiczne. 17.11.13, 13:25 musze Wam powiedziec, ze mam kolezanke Greczynke, ktora ma na imie Afrodyta. 35 lat, ladna kobieta, choc nie nadzwyczajna. Funkcjonuje w srodowisku miedzynarodowym i to bardzo dobrze, imie do niej pasuje, wszyscy od razu wiedza o kogo chodzi, z glupimi komentarzami sie nie spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Imiona motologiczne. 17.11.13, 14:59 Bardzo lubię imiona mitologiczne, szczególnie imiona z mit. greckiej i rzymskiej. Moja miłość do nich narodziła się w dzieciństwie za sprawą wuja mojego ojca. O to kilka z długiej listy moich ulubionych: Hemera, Charona, Nemezis (wiem, że jest Nemezja), Hermes, Hyperion, Megarja, Hestia, Herkules, Achilles i moja najukochańsza Persefona. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Imiona motologiczne. 18.11.13, 13:07 ksiezna_pani1 napisała: > Bardzo lubię imiona mitologiczne, szczególnie imiona z mit. greckiej i rzymskie > j. Moja miłość do nich narodziła się w dzieciństwie za sprawą wuja mojego ojca. > O to kilka z długiej listy moich ulubionych: Hemera, Charona, Nemezis (wiem, że > jest Nemezja), Hermes, Hyperion, Megarja, Hestia, Herkules, Achilles i moja na > jukochańsza Persefona. Persefona mi się podoba, ale nadałabyś Nemezis? Czy nawet Nemezję, wsio rawno, skojarzenie to samo... Brzmieniowo te imienia są piękne w większości, ale niespecjalnie bym się cieszyła, gdybym miała dziecko o tym samym imieniu co zakład pogrzebowy, towarzystwo ubezpieczeniowe czy firma od torebek i apaszek. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Imiona motologiczne. 17.11.13, 15:03 "uwazacie, ze sa dobre do nadania w Polsce? " Tak, tylko trudno dobrać odpowiednie nazwisko, gdyż te imiona są pod tym względem bardzo wymagające... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imiona motologiczne. 18.11.13, 10:43 Spotkalam Parysa, Ikara, Diane. Helena istnieje jako tradycyjne , klasyczne imie. Narcyz istnieje w kalendarzu imion choc osobiscie nie spotkalam. Nie mialabym nic przeciwko jednak sama nie wiem czy nadalabym, jesli podobaloby mi sie i nie mialo negatywnego skojarzenia to kto wie. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Imiona motologiczne. 18.11.13, 10:52 Gość portalu: ertg5rh napisał(a): > Ariadna, Kora, Freja, Hektor - podobają Wam się? Akurat Kora i Hektor kojarzą mi się z imionami dla psów . Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Imiona motologiczne. 19.11.13, 17:28 Niektóre imiona mitologiczne mi się podobają i może bym się skusiła. W końcu nawet takie imiona nadają, jak: Diana, Wiktoria (grecka Nike), Ariadna, Aurora itp. Apollo - brzmi jak zdrobnienie od Apoloniusza. Z drugiej strony zdrobnienia również nadają. Afrodyta - kiedyś rozważałam, ale... gdyby córka odziedziczyła po mnie loki, to przezwisko Afro miałaby murowane. Dionizos - podoba mi się polski Dionizy. Zefir - w Polsce funkcjonuje Zefiryn Poza tym, uważam, iż śmiało by można nadać imiona z mitologii greckiej: Atena, Hekate, Persefona, Eris, Temida, Iris, Hermes. Natomiast z rzymskiej do nadania: wspomniane: Diana, Aurora, Wiktoria oraz Flora, Izyda, Luna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona motologiczne. 03.12.13, 20:07 Iris funkcjonuje w spolszczeniu jako Iryda. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Imiona motologiczne. 25.11.13, 16:59 Ariadna i Aurora to imiona z mojej listy imion dla dziewczynki.. Bardzo mi się podobają i uważam, że są znacznie lepiej odbierane niż Jessici i Wanessy.. Odpowiedz Link Zgłoś