Dodaj do ulubionych

Moira - ilość nadań w Polsce

17.01.11, 14:24
Nie mogę doszukać się statystyk. Imię zakończone na "a" więc problemu z nadaniem nie powinno być chyba. Gaudencjo, pomożesz? Imię wybrane dawno temu. Jakie odczucia i skojarzenia budzi?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 14:53
      Yyyyy, ja jestem na "nie". A jak zamierzacie wymawiać? Mo-i-ra czy Moj-ra?
      • twitti Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 14:55
        A jakie bedze zdrobnienie?
    • astomi25 Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 15:40
      Tak sie nazywa moja wyzlica tongue_out
    • szymama Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 15:46
      to celtyckie imie. nasze to po prostu Maria. Pol Irlandii sie tak nazywa tongue_out
      • justiki Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 19:08
        Znam pochodzenie imienia Moira oraz jego znaczenie (poczynając od przeznaczenia po "gorzka"). Obecnie mieszkam w Dublinie i szczerze mówiąć nie słyszałam tego imienia ani razu. Jest teraz na fali? Czy raczej było kilkanaście lat temu? Podaj link do statystyk, bo jedyne co znalazłam to jego niską popularność w Stanach wiki.name.com/en/Moira

To, iż nazywa się tak pies nie zniechęca mnie. Wręcz przeciwnie. Bardzo lubię psy. Właściciele nie nazywają zwierząt imionami zgrzytającymi czy brzydkim, a raczej takim, które budzą ich aprobatę i sympatię. Jako nastolatka miałam zwierzątko, które nazywało się Maurycy. Nie zmienia to mojego nastawienia do tego imienia, które uważam za piękne. Jest na mojej liście imion męskich do nadania.
        Imienia Moira nie zdrabniałabym. Imię jest krótkie i nie wymaga zdrobnień. Ja osobiście nie jestem fanką zdrobnień. Wymawiane jako Moj-ra. Nadając dziecku imię, chcę by właśnie w tej formie było używane, a nie funkcjonowalo jako zlepek 2 czy 3 sylab często odległych od podstawowej formy imienia. Nie mówiąc o tym, iż często zdobnienia kaleczą piękne imiona, ale to już wątek na inny temat.
        • uwierz_mirando Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 19:23
          Rymut nie odnotowuje żadnej. Niezbyt mi się podoba.
        • dalenia Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 19:45
          A tak z ciekawości - tato dziecka jest Irlandczykiem? Albo po prostu nie-Polakiem?
    • aneladgam Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 20:37
      nie jestem gaudencją, może dlatego nie pomogę
      skojarzenie mam tylko z tymi trzema laskami:
      pl.wikipedia.org/wiki/Mojry
      w Polsce uznałabym je za do bólu pretensjonalne
    • gaudencja Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 20:40
      Jeśli trafisz na kogoś, kto nie wie, że to odpowiednik Marii, powinien Ci to imię zarejestrować. Ale: po pierwsze, jest spolszczone słowo "Mojra", a zatem nalezy domniemywać, ze ortografia z "i" jest niespolszczona. Wskazuje na to zresztą planowana przez Ciebie wymowa tego odpowiednika Marii. Po drugie, mnie się osobiście kojarzy złowróżbnie, z Mojrami, i przypuszczam że takie też będą skojarzenia każdego, kto liznął mitologii greckiej. Oczywiście tylko jedna z Mojr przecinała nici żywota, ale nie były to raczej boginie kojarzące się radośnie, na co wskazuje choćby tytuł obrazu, jakim zilustrowane jest w Wikipedii hasło o Mojrach: "Triumf śmierci lub Trzy Mojry". Odczucia mam mniej więcej takie, jak na wieść o tym, że ktoś planowałby nazwać dziecko Hades albo Charon.
      • gaudencja Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 20:44
        P.s. Mogę Ci natomiast zaproponować imię Mojmira - żeńskie od męskiego Mojmir, autentycznego słowiańskiego i staropolskiego imienia (którego nie ma w Wikipedii przez niedopatrzenie).
        • panna.w.drodze Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 21:16
          Mojmira ... jakie miłe to imię smile
        • justiki Re: Moira - ilość nadań w Polsce 19.01.11, 15:10
          Dziękuje za odpowiedź i sugestię imienia Mojmira. Cóż, nie jestem fanką imion staropolskich, imię pierwszy raz słyszę. Nie nadałabym tak dziecku, ciut pobrzmiewa mi jak "moja mira". Jednak jest to imię szalenie oryginalne.

Historia związana z mojrami jest mi od dawna znana, to dodatkowy ciekawy element do imienia. Mojry traktuję jako boginie życia (jedna przędzie nić żywota, druga jej strzeże) i śmierci (przecięcie nici żywota). Niesamowicie lubię wątek mitologiczny - mojry były ponad bogami, nie podlegały rozkazom boskim, znały też przyszłość ludzi oraz bogów. Któż by tego nie chciał? wink Wiele lat po wybraniu imienia trafiłam tez na książkę "Mojry" M. Sobolewskiego. To tylko mnie utwierdziło w wyborze imienia.

Moira podoba mi się brzmieniowo, plusem jest to, iż imię jest krótkie, a takie preferuje - nazwisko na 10 liter. Ewentualna córka nie mieszkałaby w Polsce. W każdym razie dziękuję za odzew.

Pozdrawiam,
    • panna.w.drodze Re: Moira - ilość nadań w Polsce 17.01.11, 21:23
      mnie się kojarzy z Morią i dopiero po przypatrzeniu zobaczyłam że jest IR - czyli krainą/miastem krasnoludzkim, trochę strasznym bo ograbionym i zasiedlonym przez orki i złe moce... ale kiedyś pięknym i bogatym wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.