18.01.11, 17:33
No w szoku jestem, bo nie znalazłam żadnego osobnego wątku o Gerwazym smile Jak Wam się podoba? Nazwali/łybyście tak swojego syna?
Mnie brzmieniowo bardzo się podoba, ale to dla mnie raczej takie "obciachowe" imię (coś jak np. Eustachy czy Genowefa) i syna raczej bym tak nie nazwała smile

No i z ciekawości, ilu jest Gerwazych w Polsce?
Obserwuj wątek
    • an_o Re: Gerwazy 18.01.11, 17:43
      Nie, nie nazwalabym tak swojego syna, bo imie mi sie nie podoba. Jedynie pasuje mi do postaci z Pana Tadeusza, gdzie nazywany byl Gerwazenkiem.
    • solveiga1 Re: Gerwazy 18.01.11, 17:51
      Brzmieniowo bardzo mi sie podoba, ale nie nazwalabym tak syna, bo ma jednoznaczne, panoteadeuszowskie skojarzenia. Jednak zupelnie wlozylabym Gerwazego do jednego worka z Eustachym smile, ktory spokojnie moglby byc potencjalnym kandydatem na imie dla mojego dziecka.
    • olianka Re: Gerwazy 18.01.11, 18:01
      Mam podobny stosunek do tego imienia - ładne, ale nienadawalne.
    • aneladgam Re: Gerwazy 18.01.11, 20:22
      nie podoba mi się, nie nadałabym
    • chomiczkami Re: Gerwazy 18.01.11, 20:53
      Gerwazy groźny ręką, językiem Protazy wink.

Dziękuję, postoję. Nie, tego imienia bym nie nadała. Nie jest brzydkie - ale chyba wszyscy mamy jedno skojarzenie - Mickiewicz.
      • abiela Re: Gerwazy 18.01.11, 21:11
        Nie wyłamię się, powiem to samo - Mickiewicz.
    • gaudencja Re: Gerwazy 18.01.11, 23:23
      Mnie sie podoba, jest z fantazją, ale własnego syna bym tak nie nazwała. Wolę Protazego, jakkolwiek też nie wiem, czy nazwałabym tak swoje dziecko. Może po kimś z rodziny (ale nie mam po kim).
      • uwierz_mirando Re: Gerwazy 19.01.11, 00:02
        Nie podoba mi się, nie nadałabym.
        • magducha78 Re: Gerwazy 19.01.11, 10:54
          nieee...
      • gaudencja Re: Gerwazy 19.01.11, 21:38
        Aha - w 2001 roku 272 nadań.
    • mama_amelii Re: Gerwazy 19.01.11, 09:19
      Gerwazy kojarzy mi się z Mickiewiczem,ale Grażyna Mickiewiczowska mi się podobasmile
    • quasi.modo Re: Gerwazy 19.01.11, 10:36
      Nie dość, że mocno związany z postacią z Pana Tadeusza, to jeszcze mi się nie podoba. Czyli nie nadałabym a u kogoś mocno by mnie zdziwił. Podobnie zresztą jak Protazy.
      Eustachy i Genowefa są moim zdaniem bezpieczniejsze. Ale też bym raczej po nie nie sięgnęła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.