dalenia 18.01.11, 17:33 No w szoku jestem, bo nie znalazłam żadnego osobnego wątku o Gerwazym Jak Wam się podoba? Nazwali/łybyście tak swojego syna? Mnie brzmieniowo bardzo się podoba, ale to dla mnie raczej takie "obciachowe" imię (coś jak np. Eustachy czy Genowefa) i syna raczej bym tak nie nazwała No i z ciekawości, ilu jest Gerwazych w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
an_o Re: Gerwazy 18.01.11, 17:43 Nie, nie nazwalabym tak swojego syna, bo imie mi sie nie podoba. Jedynie pasuje mi do postaci z Pana Tadeusza, gdzie nazywany byl Gerwazenkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Gerwazy 18.01.11, 17:51 Brzmieniowo bardzo mi sie podoba, ale nie nazwalabym tak syna, bo ma jednoznaczne, panoteadeuszowskie skojarzenia. Jednak zupelnie wlozylabym Gerwazego do jednego worka z Eustachym , ktory spokojnie moglby byc potencjalnym kandydatem na imie dla mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Gerwazy 18.01.11, 18:01 Mam podobny stosunek do tego imienia - ładne, ale nienadawalne. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczkami Re: Gerwazy 18.01.11, 20:53 Gerwazy groźny ręką, językiem Protazy . Dziękuję, postoję. Nie, tego imienia bym nie nadała. Nie jest brzydkie - ale chyba wszyscy mamy jedno skojarzenie - Mickiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gerwazy 18.01.11, 21:11 Nie wyłamię się, powiem to samo - Mickiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gerwazy 18.01.11, 23:23 Mnie sie podoba, jest z fantazją, ale własnego syna bym tak nie nazwała. Wolę Protazego, jakkolwiek też nie wiem, czy nazwałabym tak swoje dziecko. Może po kimś z rodziny (ale nie mam po kim). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Gerwazy 19.01.11, 09:19 Gerwazy kojarzy mi się z Mickiewiczem,ale Grażyna Mickiewiczowska mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Gerwazy 19.01.11, 10:36 Nie dość, że mocno związany z postacią z Pana Tadeusza, to jeszcze mi się nie podoba. Czyli nie nadałabym a u kogoś mocno by mnie zdziwił. Podobnie zresztą jak Protazy. Eustachy i Genowefa są moim zdaniem bezpieczniejsze. Ale też bym raczej po nie nie sięgnęła. Odpowiedz Link Zgłoś