mossiam 22.01.11, 12:50 Chciałam podzielić się swoim nowym odkryciem imienniczym, na które natknęłam się w gazecie: nekrologi.wyborcza.pl/0,11,,81800,Restytut-Staniewicz-kondolencje.html Nie miałam pojęcia o istnieniu takiego imienia! Tu więcej informacji: www.deon.pl/imieniny/imie,2638,restytut.html Z pewnością nie jest to imię, które brałabym pod uwagę, ale brzmi dostojnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Restytut 22.01.11, 13:19 A dla siostry - Restytucja. Nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Restytut 22.01.11, 13:36 Nie; Restytuta Restytut dość mi się podoba, ale mam kilka mocniejszych typów mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Restytut 22.01.11, 13:49 Pierwsze słyszę - mnie się nie podoba. Brzmi bardziej jak jakiś termin naukowy, a nie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Restytut 23.01.11, 18:04 to z artykułu z gazety: - Wokół mojego imienia powstała legenda, że to od Polonia Restituta. A prawda jest taka, że matka nadała mi to imię po swoim ojcu, który zmarł trzy miesiące przed moimi narodzinami w 1929 r. - opowiadał ,,Gazecie" przed laty. Był barwną postacią, wielbicielem Marszałka Piłsudskiego, co w Poznaniu nie zawsze było dobrze przyjmowane, Pochodził z Wilna, po wojnie jego rodzina osiadła w Poznaniu. W czerwcu 1956 r. brał udział w zdobyciu przez poznaniaków czołgów na moście Teatralnym. mi tam się podoba, przynajmniej był jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Litwin :) Re: Restytut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 23:45 Zdrobniale było Tutuś ... osobiście znałem Pana Staniewicza, jego ojciec był Rektorem Uniwersytetu Wileńskiego. Pan Restytut był człowiekiem bardzo mądrym, oczytanym ... ale jakoś nie potrafił odnaleźć się w rzeczywistości ... walczył o pomnik Marszałka Piłsudskiego w Poznaniu ... kto wie, może ktoś podejmie jego wysiłek ... Odpowiedz Link Zgłoś