kristy4 26.04.04, 16:46 A co sądzicie na temat imienia Tuana - to imię koleżanki mojej córki. Inne propozycje to: Alia Tala Lubna Bonita Savanna Hanna (w brzmieniu: Hana) a dla chłopców: Zachary Soren Beniamin Wszystkie "ściągnęłam" z międzynarodowej szkoły moich dzieci. Ciekawa jestem jak oceniacie ich brzmienie na gruncie polskim. Mnie osobiście bardzo podoba się Alia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaasia1 Re: TUANA 26.04.04, 21:06 Kristy , czy mogę zapytać , do której szkoły międzynarodowej chodzą Twoje dzieci ? Czy jesteś zadowolona ? pozdrawiam... P.S. Imię Tuana bardzo mi się podoba , z jakiego kraju pochodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: TUANA 26.04.04, 23:19 kristy4 napisała: To ja może o chłopcach: > Zachary > Beniamin Oba te imiona istnieją w polskiej tradycji, choć są rzadkie. Co do Zacharego, zajrzyj np tu: tinylink.com/?mfROktc801 albo tu: tinylink.com/?Iah3yosFEI Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: TUANA 26.04.04, 23:24 jedynie Beniamin moim zdaniem jest OK po Polsku reszta nie. Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Zachary, Beniamin 27.04.04, 09:12 aniutek napisała: > jedynie Beniamin moim zdaniem jest OK po Polsku reszta nie. Aniutek, Beniamin ani Zachary nie musza brzmiec dobrze po polsku, bo to sa imiona funkcjonujące w Polsce, i to od bardzo dawna. Co do reszty, to Hanna oczywiście też istnieje, ale w innej wymowie. Z pozostałych jako import zaakceptowałabym Sorena, bo da się praktycznie żywcem przenieść do jezyka polskiego, a i jeszcze znamienity filozof mógłby małemu Sorenowi patronowac. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Zachary, Beniamin 27.04.04, 14:12 michamina napisała: > aniutek napisała: > > > jedynie Beniamin moim zdaniem jest OK po Polsku reszta nie. > > Aniutek, Beniamin ani Zachary nie musza brzmiec dobrze po polsku, bo to sa > imiona funkcjonujące w Polsce, i to od bardzo dawna. Co do reszty, to Hanna > oczywiście też istnieje, ale w innej wymowie. Z pozostałych jako import > zaakceptowałabym Sorena, bo da się praktycznie żywcem przenieść do jezyka > polskiego, a i jeszcze znamienity filozof mógłby małemu Sorenowi patronowac. > > napisalam "moim zdaniem" wyrazajac opinie a nie fakt, po prostu Beniamin podoba mi sie Zachary zas nie Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: Zachary, Beniamin 27.04.04, 14:44 aniutek napisała: > michamina napisała: > > > aniutek napisała: > > > > > jedynie Beniamin moim zdaniem jest OK po Polsku reszta nie. > > > > Aniutek, Beniamin ani Zachary nie musza brzmiec dobrze po polsku, bo to sa > > > imiona funkcjonujące w Polsce, i to od bardzo dawna. Co do reszty, to Hann > a > > oczywiście też istnieje, ale w innej wymowie. Z pozostałych jako import > > zaakceptowałabym Sorena, bo da się praktycznie żywcem przenieść do jezyka > > polskiego, a i jeszcze znamienity filozof mógłby małemu Sorenowi patronowa > c. > > > > > > napisalam "moim zdaniem" wyrazajac opinie a nie fakt, po prostu Beniamin podoba > mi sie Zachary zas > nie Oczywista że Twoim zdaniem Chodziło mi o to, ze te imiona mogą się podobac lub nie, ale nie mogą być OK albo nie OK po polsku, bo to tak jakbyś pisała, że Ania czy Zosia jest OK czy nie OK po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
kristy4 Re: TUANA 27.04.04, 02:44 Tuana to imię chyba tureckie, przynajmniej dziewczynka pochodzi z tego kraju. Mieszkam poza Polską, moje dzieci chodzą do anglojęzycznej szkoły międzynarodowej - mają kolegów z różnych krajów. Choć w Polsce imiona moich dzieci są bardzo popularne - Aga i Julia - tutaj praktycznie nie mają imienniczek (w całej szkole jest jeszcze jedna Agnes i może trzy Julie). Najciekawsze jest to, że w takiej mieszance też pojawiają się imiona najbardziej trendy w pewnych grupach wiekowych. Najwięcej jest: Stefanii (3 w klasie mojej córki), bardzo popularne są Anny , Alicje i Diany. Z męskich imion: Tomasz, Piotr, Aleksander (oczywiście wszystkie w wersjach z różnych krajów). Dla mnie najbardziej egzotyczne są imiona irańskie, np. Parastu i Farinaz (dziewczynki). Uwierzcie mi, że z takiej perspektywy najbardziej oklepane polskie imiona brzmią pieknie... Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: TUANA 27.04.04, 10:42 Czesc ! Musze stwierdzic,ze imiona bardzo interesujace,ale z tych wszystkich podoba mi sie najlepiej ALIA.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś