Gość: Lea. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 14:31 Mam wielką słabość do imion męskich zakończonych na A lub E. Co sądzicie o imieniu Jesse? Czytane właśnie tak (nie żadne Dżesi czy Dżese), czy nadaje się jako imię dla polskiego dziecka? Czy ma jakieś polskie odpowiedniki? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Jesse? 07.03.11, 15:05 Jesse to po polsku Jesse Sama nie nadałabym, ale u kogoś doceniłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
jutkawojtkowska Re: Jesse? 07.03.11, 15:24 Dla mnie dla polskiego dziecka brzmi smiesznie,nie dalabym tak nigdy na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Jesse? IP: *.cable.smsnet.pl 08.03.11, 09:18 Zgadza się, no i kto będzie wiedział że nie Dżessi? Śmieszne i nic więcej w ogóle to ja mam coraz większą bekę jak idę z moją małą do lekarza, wysyp pokemonów niesamowity. Szkoda tylko dzieci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Jesse? IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 07.03.11, 15:27 Bardzo ladne imie. Na szczescie niepopularne. Ale proste i ladnie brzmiace. Odpowiedz Link Zgłoś
diuszesa Re: Jesse? 07.03.11, 15:43 Ja akurat bym nie nadała, ponieważ sporo osób na pewno wymawiałoby to jako Dżesi. Byłby z tym kłopot przy czytaniu tego imienia - np. w szkole przez nauczycieli. Pomijając te kwestie, to i tak nie podoba mi się to imię. Dla mnie brzmi sztucznie i bez wyrazu (wiem, wiem, ze to imię z tradycją biblijną, ale mimo to...). W Polsce może skojarzyć się z jedzeniem i ssaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Jesse? 07.03.11, 17:40 Nie nadałabym. Sądzę, że większość osób czytałaby Dżesi. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jesse? 07.03.11, 17:54 "wyrośnie różdżka z pnia Jessego" Do dziś pamiętam to z czytania na bieżmowaniu. Jesse był ojcem starotestamentowego Dawida. I tak mi się właśnie kojarzy - starotestamentowo. Dla mnie w związku z tym nie do nadania, choć obiektywnie ładne. Mniej zorientowanym kojarzyć się też może ze skandynawskimi imionami typu Bosse, Lasse. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Jesse? 07.03.11, 19:31 quasi.modo napisała: > > > Mniej zorientowanym kojarzyć się też może ze skandynawskimi imionami typu Bosse > , Lasse. Dokładnie tak mi się kojarzy. Tylko, ze Jesse to Jesse (w Szwecji jest takowych 290), a Bosse, to zdrobnienie od Bo, Lasse od Lars. > Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Jesse? 13.07.11, 18:42 No i zepsułaś mi "Dzieci z Bullerbyn". Są rzeczy, których człowiek nie chce wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jesse? 07.03.11, 17:59 Ja do Jessego czytanego przez "jot" i u polskiego dziecka, mam stosunek taki jak do Chloe u polskiej dziewczynki czytanej przez "cha". Tzn., jako "Dżesi" u angielskiego czy amerykańskiego dziecka jest ok. Ale jako Jesse brzmi dla mnie sztucznie, nienaturalnie i w ogóle jakoś dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Jesse? 07.03.11, 20:32 dalenia napisała: > Ja do Jessego czytanego przez "jot" i u polskiego dziecka, mam stosunek taki ja > k do Chloe u polskiej dziewczynki czytanej przez "cha". Tzn., jako "Dżesi" u an > gielskiego czy amerykańskiego dziecka jest ok. Ale jako Jesse brzmi dla mnie sz > tucznie, nienaturalnie i w ogóle jakoś dziwnie. Ja bym tez w Polsce chyba tego imienia nie nadała. > Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Jesse? 07.03.11, 23:28 Ciezko jest w tej Polsce zyc. Kazde imie odbiegajace choc troche od polskiej zasciankowej normy jest be. Ladne, biblijne imie Jesse, w kulturze chrzescijanskiej ludzie nie powinni miec najmniejszego problemu z wlasciwym czytaniem tego imienia. Pytanie tylko czy pasuje do nazwiska. Bo jesli ma to byc Jesse Miednica, to rzeczywiscie brzmi troche smieszne. Ale juz z nazwiskiem zakonczonym na -ski, brzmi calkiem inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ert Re: Jesse? IP: *.cable.smsnet.pl 08.03.11, 09:21 czemu? można sobie wyszukać ładne indonezyjskie, madagaskarskie lub tuvalu-owate imię, tylko trzeba to ładnie w urzędzie uzasadnić Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Jesse? 08.03.11, 11:40 Podobno kultura europejska wywodzi sie z podloza judaistyczno-chrzesciajanskiego. Na tym fundamencie jak historycy twierdza powstala nasza cywilizacja w tej czesci swiata. A Biblia jest nieodlaczna czescia tej kultury, bez wzgledu na to czy ktos wierzy czy nie. To kwestia kultury. Dlatego dla indonezyjczyka biblijne imie Jesse moze byc problemem - nie ta kultura. Ale dla Polakow, tak dumnych ze swojego eurpejskosci nie powinno stanowic problemu imie, ktore pojawia sie w podstawie tej kultury. Nie jestem w stanie jasniej zobrazowac. A to, ze wielu Polakow bywa ciemnych, niedouczonych i z kultura ma rzeczywiscie niewiele wspolnego to nie znaczy, ze w urzedzie bedzie problem. Jest jedyne sluszne wyjscie - zapytac w urzedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Jesse? 25.04.12, 20:56 milamala napisała: > Ale dla Polakow, tak dumnych ze swojego eurpejskosci > A to, ze wielu Polakow bywa ciemnych, niedouczonych Amen Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jesse? 08.03.11, 12:41 Bardzo mi się podoba, znam dwóch chłopców o tym imieniu w Niemczech. Poważnie rozważałam dla synka, ale mąż nie zaakcpetował. Jestem bardzo za, jest świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jesse? 08.03.11, 13:43 Dla mnie to imie takie samo jak Dzesika i Brajan Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jesse? 08.03.11, 14:05 Serio? Jakie to są według Ciebie imiona ten Brajan z Dżesiką i dlaczego uważasz, że Jesse to ta sama bajka? Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jesse? 08.03.11, 18:42 Bo u nas nie zarejestruja Jesse, tylko Dzesi i tyle. Imie za granica ok, ale u nas nie bedzie takiej pisowni, bo zaden USC nie przyjmie.. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Jesse? 08.03.11, 18:59 twitti napisała: > Bo u nas nie zarejestruja Jesse, tylko Dzesi i tyle. Imie za granica ok, ale > u nas nie bedzie takiej pisowni, bo zaden USC nie przyjmie.. ?? Możesz mi wyjasnić, bo nie zrozumiałam. Jaka jest wg Ciebie polska wersja imienia Jesse? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Jesse? IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 08.03.11, 19:31 Po skonczeniu ledwo podstawowki to rzeczywiscie mozna tak sobie wydedukowac, ze Jesse to Dzesi. Ale urzednicy maja zwykle przynajmniej stopien wyzej w edukacji i nei bedzie problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jutkawojtkowska Re: Jesse? 08.03.11, 22:45 JK gratuluje inteligencji az zapytam sie wszystkich swoich znajomych ktorzy maja wiecej niz wyksztalcenie podstawowe o to czy wiedza jak sie pisze i wymawia imie Jesse. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jesse? 09.03.11, 13:12 ok nie zrozumialam... Nie znam takiego imienia..Ale jesli ja nie zalapalam jak to sie czyta, to ile osob nie zalapie.. ps. mam wyzsze wyksztalcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Jesse? 09.03.11, 13:42 w naszym kraju to żadna wytyczna ;P żarcik Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Jesse? 09.03.11, 09:15 Arnike też w sumie można byłoby wrzucic do tego worka... raczej ziele niż imię. co do Jesse, przyznaję bez bicia, że pierwsza myśl to Dżesi i co mi po moim wyższym wykształceniu Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jesse? 09.03.11, 13:15 Arnika moim zdaniem to nie ten worek. Dla mnie to imie takie jak Roza, Jasmina, Liliana czy Idalia. Ale jak dla mnie to kazdy moze sobie wrzucic to imie do dowolnego worka. Z reszta po co sie czepiasz Arniki - czy ja sie pytam o zdanie na temat Arniki? Ja wyrazilam moje zdanie na temat Jesse. W koncu ktos zalozyl watek na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.drodze Re: Jesse? 08.03.11, 16:09 jak dla mnie mocno dziwne... chłopca przedstawiającego się tym imieniem posądzałabym o seplenienie w wyrazie jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Jesse? 09.03.11, 09:36 Pierwsze skojarzenie: Owens, no i pewnie też wyższe wykształcenie na nic Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Jesse? 09.03.11, 18:37 Faktycznie wystarczylo sie wczytac w pierwszy post i wszystko jasne nie ma to jak czytac w pospiechu... To teraz imie nie kojarzy mi sie juz z Dzesika... Tylko z osoba pochodzenia zydowskiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Jesse? IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 09.03.11, 21:52 Ktos slusznie zauwazyl, wystarczy przeczytac imie tak jak po polsku. To takie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
jutkawojtkowska Re: Jesse? 09.03.11, 23:32 pewnie ze mozna przeczytac po polsku,nic trudnego ale dla mnie te imie jeszcze gorzej brzmi po polsku niz jakby ktos mial powiedziec Dzesi.Mamie moze sie podobac ale wezcie pod uwage dobro dziecka w przyszlosci,imie jest beznadziejne,ale to oczywiscie tylko moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Jesse? 10.03.11, 07:52 jutkawojtkowska napisała: > ,ale > to oczywiscie tylko moja opinia. No właśnie. Imię ma podobać się RODZICOM, bo czy spodoba się dziecku nie przewidzi nikt, a opinię całej reszty świata można mieć w nosie tudzież w dowolnie wybranej innej części ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
jutkawojtkowska Re: Jesse? 10.03.11, 12:53 Wiem dlatego zazanaczylam ze to tylko moja opinia,autorka watku pytala o opinie to ja dalam a czy tak nazwie synka czy nie to wiadomo ze jej sprawa,ja akurat na temat tego imienia nie zmienie zdania,same pewnie slyszycie jak sie wymawia te imie jak ono brzmi,jakby ktos seplenil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Jesse? IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 12.03.11, 12:55 "No właśnie. Imię ma podobać się RODZICOM, bo czy spodoba się dziecku nie przewidzi nikt, a opinię całej reszty świata można mieć w nosie tudzież w dowolnie wybranej innej części ciała" Mozna dodac tylko = amen. Niektorzy ludzie to sa dziwni. Rodzic e prosza o opinie i taka opinie mozna wydac pozytywna albo negatywna. Ale niektorzy zachowuja sie jakby sami mieli nadac imie jakiemus obcemu dziecku. Dziwne. Nie wiem czy juz sie wpisywalam czy nie, ale jesli nie to dodam tez moja opinie. Imie bardzo ladne, znane, z bardzo bogata tradycja, zadne udziwnione. A to, ze ktos nie czyta ksiazek, nie ma pojecia o kulturze i mu sie imie dziwne wydaje, to juz jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Jesse? 27.04.12, 08:57 twitti napisała: > Faktycznie wystarczylo sie wczytac w pierwszy post i wszystko jasne nie ma > to jak czytac w pospiechu... To teraz imie nie kojarzy mi sie juz z Dzesika... > Tylko z osoba pochodzenia zydowskiego.. A właściwie to dlaczego? Imiona startotestamentowe są popularniejsze wśród protestantów niż wśród żydów. Dlaczego nikomu się nie kojarzą z protestantyzmem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Jesse? IP: *.multi-play.net.pl 13.07.11, 18:16 heh...mój chłopak ma na imię Jesse...tylko, że on jest Kanadyjczykiem, a nie Polakiem... choć zależy w sumie jak z nazwiskiem się komponuje to imię. Bo jak ma być "Jesse Kalafior" albo "Jesse Kowalski" to trochę siara... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoja Re: Jesse? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 18:27 same "wykształciuchy" tu przesiadują.Chciałbym zobaczyć te dyplomy. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: Jesse? 13.07.11, 19:11 Jesse okropne w wymowie (moje zdanie) chyba po to jest ten watek zeby wyrazic swoja opinie a nie widze ze co druga to madrzejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krychu Re: Jesse? IP: *.183.165.17.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.04.12, 14:38 No masz rację xd a jak myślisz jak by było Jesse Jagieła??? xd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krychu Re: Jesse? IP: *.183.165.17.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.04.12, 14:36 Hmm mi się bardzo podoba imię Jesse... Nie wiem co wam odwala ludzie... Ja bym chciał mieć tak naprawdę na imię choć mam takie przezwisko ;] Np nawet w filmie Takers jest tam Jesse (jego gra Chris Brown a jak mi ktoś walnie znowu że nie bo Chris pobił rihannę to go chyba ukatrupię...) Ale po za tym mi się podoba ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Jesse? IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.04.12, 21:01 A dla siostry proponuję Jessica. Będzie komplecik, gumofilce i berecik Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Jesse? 27.04.12, 19:46 Imie mi sie podoba,ale ja jestem z nim osluchana,bo jest dosyc popularne w Holandii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dmuchawce Re: Jesse? IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 29.04.12, 22:11 Przepiekne imie o hebrajskim pochodzeniu. W Holandii paru malych"Jesskow"poznalam. Nie jest jakos szczegolnei popularne imie, ale ludzie nie maja oporow przed jego nadawaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Jesse? 29.04.12, 23:14 Oj raczej popularne -w 2009 i 2010 imie Jesse stalo na 10 miejscu .W 2008 na 7, a w 2007 na 6 miejscu .Popularnosc spada ,ale Jesse jest caly czas w czolowce imion w Holandii.Co jest dziwne,czasami nadaje sie to imie dziewczynkom. Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawcelatawce Re: Jesse? 29.04.12, 23:44 Dziewczynki jeszcze nigdy nei poznalam, ale fakt jest faktem, ze przy niektorych imionach albo trudno zgadnac jakiej plci jest nosiciel/ka, albo wrecz sugeruja zupelnie inna plec. Ja np. spotkalam sie z imieniem Anne, ktore dumnie nosi rosly mezczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś