Gość: motylek IP: *.plusgsm.pl 04.04.11, 16:05 szukajac czegos do obejrzenia w tv trafilam na jakis program ,ktory teraz jest w mtv i jest w nim jakas 20letnia dziewczyna o imieniu Serafina. Dodam tylko,ze program jest polskiej produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Serafina 04.04.11, 17:05 Takie imię oczywiście istnieje. Jest to żeński odpowiednik biblijnego Serafina. Była już wspominana na forum. Mnie się Serafina bardzo podoba (w ogóle uważam, że większość imion zakończonych na "-fina" ma coś w sobie). Byłabym skłonna nazwać tak córkę. Zdrabniałabym do Serafinki, Finki, Rafinki, Rafki itp. Z pewnością pilnowałabym, żeby mi nikt z niej jakiejś Serki czy Serci nie zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Serafina IP: *.adsl.alicedsl.de 04.04.11, 19:47 Moze nie bedzie to jakis znaczacy wklad w dyskusje ale tak ma na imie coreczka Bena Afflecka i Jennifer Garner ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: Serafina IP: *.38.160.60.resman.pl 08.04.11, 02:13 stefania stefcia fajne imie tak jak z serialu pierwsza milosc Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Serafina 08.04.11, 15:47 Ale tu jest mowa o SE-RA-FI-NIE! Nie o Stefanii Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Serafina 08.04.11, 08:54 francuska malarka prymitywistka to własnie Serafina, (Séraphine de Senlis). Był nawet film, chyba mozna go nawet kupic w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Serafina 08.04.11, 15:43 Bardzo mi się to imię podoba. Z anielsko-biblijnych: studiowałam z Ewangeliną. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Serafina 07.04.13, 16:00 Serafina należy do grona moich najukochańszych imion, choć nie była to miłość "od pierwszego wejrzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka_o Re: Serafina 07.04.13, 21:53 Czekamy na trzecie dziecko, prawdopodobnie będzie trzecia dziewczynka i brałam to imię pod uwagę. To była miłość od pierwszego wejrzenia i nawet męża przekonałam, ale obrzydzili mi je malkontenci i już podoba mi się mniej. Może na drugie damy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Serafina 07.04.13, 23:17 Franciszko - zastanów się, czy warto się przejmować tymi malkontentami Były tu już niejednokrotnie sytuacje, w których rodzice nie nadawali wymarzonych imion bo "zbyt oryginalny, rodzina i znajomi sie krzywią, bla bla bla". A potem niestety często był płacz, bo "to drugie imię już tak nie pasuje do mojego dziecka". Pamiętaj - to będzie Wasza córka, a nie tego jęczącego otoczenia. Trzymam kciuki za Serafinę, na pierwsze mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka_o Re: Serafina 08.04.13, 21:50 Oczywiście, będę się intensywnie zastanawiać, bo zostało mi jeszcze kilka miesięcy do rozwiązania więc wszystko jest możliwe. Niestety mój mąż już zdążył zmienić zdanie i rozgadał wszystkim wkoło, że będzie Maria. Poza tym nasza pierwsza córka nosi już imię zakończone na -yna i zastanawiam się, czy rymująca się Serafina to już nie za wiele szczęścia. Nota bene dla drugiej rozważaliśmy Józefina (finalnie tak ma na drugie, bo znowu brakło nam kurażu), więc wygląda na to, że jakoś wyjątkowo upodobaliśmy sobie te końcówki -yna -ina. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Serafina 08.04.13, 22:55 franciszka_o, czy uchylisz rąbka tajemnicy i zdradzisz imiona swoich córek? Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka_o Re: Serafina 09.04.13, 09:46 Niech będzie, że zdradzę. Mała to Anastazja, a starsza Faustyna. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Serafina 09.04.13, 11:23 Ale super! Następna powinna być Serafiną, jak nic! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serafina 09.04.13, 19:20 B. ładnie. Nie wybrałabym po takich imionach Marii, bo za bardzo się odróżnia częstotliwością od pozostałych. A Salomea? Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka_o Re: Serafina 09.04.13, 21:07 Śliczne, ale obawiam się, że przy moim uparciuchu nie do przeforsowania. Możesz podrzucić jeszcze jakieś pomysły, nie pogardzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serafina 09.04.13, 21:27 Jasne Ludwika, Eleonora, Aurelia, Waleria, Teodozja, Teodora, Lilla, Ksenia, Leontyna, Klementyna, Lubomira, Dobrosława, Marcjanna, Celestyna/ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serafina 07.04.13, 23:46 Kolejny przykład na to, ze nie warto omawiać wybranego imienia z otoczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka_o Re: Serafina 08.04.13, 22:06 Prawda to, niestety, Gaudencjo. Ale przy pierwszym dziecku się uparliśmy i daliśmy córce na imię tak, jak sobie wymarzyliśmy; mimo ostrego sprzeciwu teściów, którzy powiedzieli "nadajcie jej przynajmniej jakieś normalne drugie imię i tym imieniem będziemy się do niej zwracać." W tamtym przypadku byłam jakoś bardziej pewna siebie, bo znałam kilka dziewcząt, które bez problemu nosiły to imię, Serafiny zaś nie znam żadnej, nawet ze słyszenia. Jest dla mnie tak bardzo vintage, że brak mi odwagi. O ile się nie mylę Ty, Gaudencjo i Twój syn nosicie rzadkie imiona, może podzielisz się jak Wam się z nimi żyje? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serafina 08.04.13, 22:15 Bardzo dobrze się nam żyje, nawet powiedziałabym, że subiektywnie lepiej, niż z popularnym imieniem, bo często nie jest nam potrzebne do identyfikacji nazwisko. Ale ja nie zdradzałam imienia mojego syna przed nadaniem, więc nikt mnie nie zniechęcał Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Serafina 09.04.13, 13:55 Za bardzo anielsko mi się kojarzy. W ogóle nie przepadam za "-finami", chociaż za każdą z innego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Serafina 09.04.13, 15:11 Mnie to imię nie zaskakuje zupełnie. W Niemczech pojawia się coraz częściej, znam i Seraphine wymawianą tak i Seraphine wymawianą bez końcowego "e". Dla mnie to imię brzmiz byt słodko ale nie widzę żadnych przeciwskazań, by je nadać - na pewno już nie w kwestii rzadkości. Podejrzewam, że imiona moich dzieci są rzadsze od Serafiny i nie narzekają Odpowiedz Link Zgłoś
sera.starlight Re: Serafina 10.04.13, 16:56 ... od razu do głowy przychodzą mi Serafiny, Cherubiny, Trony, Panowania, Moce, itd. do Archaniołów. Imię wdzięczne dla ucha jako takie. W wersji męskiej tematycznie klasyfikuję je razem z Anielą, Michałem, Rafałem, Gabrielem; natomiast wersja żeńska tychże, czyli właśnie Serafina, Michalina, Rafaela, Gabriela, jednak ma w sobie jakiś inny urok i nie kojarzy się tak jednoznacznie anielsko. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Serafina 10.04.13, 23:05 kojarzy się jak najbardziej "anielsko". Ale znacznie lepsza IMHO niż np Angelika/ Andżelika. Dobrze brzmi dla ucha. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Serafina 15.04.13, 14:02 Do takiego zestawu Maria w ogóle moim zdaniem nie pasuje, Serafina za to jest świetna! Odpowiedz Link Zgłoś