Dodaj do ulubionych

Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz?

05.05.04, 00:59
Tyle się tu pisze o rzekomym krzywdzeniu dzieci niepospolitymi, rzadkimi
imionami. Ja sądzę, że gorzej jest dać dziecku imię, które nosi co drugi mały
człowiek w okolicy. Obecnie to są właśnie Mateusz + Łukasz ( a dwóch synów-
jeden Mateusz, a drugi Łukasz to już w ogóle tragedia ) oraz Kuba. Ludzie! Co
Wami kieruje nadając synkom takie imiona? Potem każdy ma w szkole przezwisko,
najczęściej niewyszukane, od nazwiska, bo się plącze 4 Łukaszów i 5 Mateuszów.
Albo Aleksandry, Julie i Natalie. Zero wyobraźni.
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 01:30
      Powiem tak: mam bardzo popularne, przynajmniej w moim pokoleniu imię - Joanna.
      Nigdy nie czułam się z tego powodu jakoś źle, nikt też nie zwracał się do mnie
      po przezwisku. Bardzo lubię swoje imię - podoba mi się. Nie znaczy to, że mam
      coś przeciwko mało popularnym imieniom (byle nie były pretensjonalne a'la
      LeeLoo czy, nie daj Boże, Dżesika). Wiele rzadkich imion podoba mi się, nie mam
      pojęcia jeszcze, jak nazwałabym swoje dziecko, ale przypadła mi do gustu m.in.
      Julia, Liwia, Ariadna, Julianna - jak widać, mieszanka imion bardzo popularnych
      i rzadkich. Przy nadawaniu imienia będę kierowała się własnym gustem, nie zaś
      jego popularnością (w żadną stronę!). Nie uważam, żeby nadawanie popularnych
      imion było krzywdzące dla dziecka, łatwiej można już skrzywdzić malucha dając
      mu imię bardzo nietypowe, zwłaszcza, jeśli dziecko nie jest zbyt przebojowe. A
      w ogóle jestem zwolenniczką metody - jeśli jedno imię jest nietypowe, niech
      drugie będzie zwyczajne lub odwrotnie smile.
    • aniadm Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 08:30
      Uwierz mi, że mogą być w dzieciństwie dużo większe traumy niż spotkanie paru
      imienników. Anna jest najpopularniejszym imieniem w Polsce, a naprawde nie mam
      jakichś koszmarnych wspomnień z tego powodu. Jesli chcę się wyróznić (zwłaszcza
      na piśmie), używam dwóch imion, Anna Dorota.
      Moi rodzice wyszli z założenia, że imiona zbyt wymyślne częściej nadaje
      się "dla rodziców" niż "dla dziecka", i że lepiej, by dziecko dobrze czuło się
      w grupie, a jak się zechce później wyróżnić, to zawsze znajdzie na to jakiś
      sposób smile. Jak na razie nie spotkałam się z niczym, co by zaprzeczało tej
      teorii.
      Ja sama nie wiem, jak nazwę swoje przyszłe dzieci, na razie jeszcze nie ma się
      nad czym zastanawiać smile. Podobają mi się różne imiona, ale na pewno przy
      wyborze nie będę się kierować statystykami.
    • madziarek_edziecko Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 08:46
      Ja uważam, że wszystko jest sprawą gustu. I właściwie tyle. Jesli komuś podoba
      sie imię Łukasz czy Mateusz to jego sprawa i jego wola. Wg mnie są to ładne
      imiona. Mateusz ostatnio bardzo popularne , ale nadal ładne oczywiscie .
      Pozdrawiam
      Madzia
    • milenium5 Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 09:13
      Imię Mateusz jest faktycznie popularne (od 10 lat utrzymuję się w czołówce
      pierwszej dziesiątki najczęściej nadawanych imion męskich w Polsce - była tu
      kiedyś taka statystyka imion z ostatnich 10 lat w poście Mai) natomiast Łukasz
      popularny był 10 late temu, teraz to imię nadaje się coraz rzadziej. W
      czołowce, z tego co pamiętam byli Kuba i jeszcze niedawno Kamil.
    • justynafx Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 09:56
      Nie wiem czy jest sens dyskutować o tym czy imię jest często czy rzadko
      nadawane. Ja jak byłam w podstawówce złościłam się że jestem jedyną znaną mi w
      szkole Justyną, potem to mi się zmieniło i szczerze powiedziawszy już nie
      zwracam na to uwagi, jest mi poprostu wszystko jedno (są większe zmartwienia w
      życiu). W moim otoczeniu są cztery osoby które na co dzień używają drugie
      imiona i uważam to za wspaniały pomysł. Jestem tego zdania, że imiona powinny
      być dwa, najlepiej jedno popularne a drugie jakieś wyjątkowe (nie do przesady
      oczywiście np.:.LeeLoo).
      Oczywiście pozostaje kwestia nazwiska do którego trzeba dopasować imię smile bo
      odwrotnie się nie da big_grin A czasem jest to istotne. Np: zdaje się, że w RMF FM
      jest pani która nazywa się Mira Skórka - dal mnie jakoś tak dziwnie brzmi...
      Mnie od zawsze podobał się Kubuś (uwielbiam Kubusia Puchatka, moja przedszkolna
      miłość to kubasmile) Dopóki nie weszłam na forum nie zdawałam sobie sprawy nad tym
      jak popularne jest to imię. Dlatego musze się zastanowić jak z tej sytuacji
      wybrnąć (pogodzić się z popularnością czy szukać czegoś nowego wink)
      Pozdrawiam mamy Łukaszków, Mateuszków i KUBUSIÓW wink
      Justi
      • nicol-e Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 10:49
        A mnie podoba sie zarówno Mateusz jak i Łukasz- oba to imiona biblijne, z
        tardycją, wolę, niz jakieś Alany, Alexy, Maxy itp. Mój znajomy ma na drugie
        Łukasz, ale mąz go nie lubi i nie zgodziłby się, bym tak dała dziecku na
        drugiesmileW okilicy nie znam żadnego małego Łukasza. Mateusz też brzmi fajnie-
        można zdrabniać na wiele sposobów.
        pozdrawiam- Aurelia
        • willow_girl Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 13:09
          Pracuje w trzech szkolach, ucze dzieci w wieku od 5 do 15 lat. Jest ich
          naprawde spora gromadka - i zadnego Lukasza. Mateuszow dwoch w zblizonym do
          siebie wiekusmile Za to jest Nikola, Bernard, Ignacy, Marcelinka (nota bene jedno
          z najbardziej inteligentnych dzieci, jakie zdarzylo mi sie spotkac), Lucja,
          Mario, Max i cala gromada innych maluchow o przeroznych imionach. Jest tez
          jeden Ambrozy - nikt tego nie zdrabnia, bo i jak?
          Przesada w zadna strone nie jest dobra.
          • anmanika Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 13:56
            W przedszkolu do ktorego chodzila moja corka jest jeden Rufus, to imie mnie
            calkowicie powalilo. Kojarzy mi sie wylacznie z duzym wlochatym psemsmile))
    • angie555 Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 14:35
      Mnie sie osobiscie zadne z tych imion
      nigdy nie podobało (moze ze wzgledu na zdrobnienia)
      ale nie uwazam zeby nadanie takiego imienia bylo krzywdzace dla dziecka.

MONMAL to moze powiedz jakie Twoim zdaniem imiona trzeba nadawac???????
    • konsonans Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 15:11
      Mój znajomy ma na imię Łukasz Mateusz i dopiero od niedawna używa drugiego i
      dobrze mu z tym. Może wśród małych chłopców imie jest popularne, ale to
      przecież nie przeszkoda.
    • drabo2003 Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 15:21
      Jak widać jednak można...Ja nadałam mojemu dziś 5 letniemu synkowi imie Mateusz
      i jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby mógł nosić inne.Do tego wszystkiego
      młodszy,dzis 3 letni synek nosi imie Mikołaj.Jak Ci się podoba ????
      • angie555 Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 15:54
        ... mnie sie Mikolaj bardzo podoba... Dzis wcale nie popularne
        • justynafx Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 05.05.04, 15:57
          mnie się też podoba imię Mikołaj, a i Mateusz jest super!
          Pozdrawiam
          Justi
          • monmal Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 06.05.04, 00:02
            A u mojego 13-letniego syna w klasie na 12 chłopców jest 4 Łukaszów! Mnie
            osobiście te imiona też się podobają, uważam jednak, że rodzice nie powinni
            przy wyborze imienia kierować się modą, a te imiona są teraz w modzie i dlatego
            jest ich tak dużo.
            Pozdrawiam,
            Monika
            • grzalka monmal.. 06.05.04, 19:47
              Naucz się korzystać z wyszukiwarki, takie watki jak twój były juz kilkakrotnie.
              I nic z tego nie wynikało..
              Nudno tak ciagle czytać (i pisac ) o tym samym....
    • itsola Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 08.05.04, 11:03
      Witajcie !
      Po to sa fora ,zeby pisac .I nie trzeba wszystkich czytac ,szukac itp.Poprostu
      pisac
      Imie jest to sprawa gustu,ale mnie tez drazni ta brak wyobrazni.Jak jakies imie
      pojawi sie w obiegu .to cala Polska na hurra :Wiktoria,Julia,Mateusz itp.Tak
      przeciez nie musi byc. Jest tak duzo pieknych imion.Pa Ola
      • grzalka Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 08.05.04, 13:32
        Masz rację, dobrze, ze są 3 watki o imieniu Lena, szkoda, że tak mało, uważam ,
        że powinno być co najmniej dziesięć.
        Zaraz założę wątek "jak można nazwać dziecko Julka lub Wiktoria" zdaje się, że
        jeszcze nie było....
        • itsola Do Grzalki 08.05.04, 16:13
          Dziewczyno !
          Dlaczego odrazu takie przygryzki.Ludzie troche tolerancji i grzecznosci nie
          zaszkodzi.Nie wszyscy maja czas jak ty przegladac stare watki.A po to jest
          forum,zeby zadawac pytania i zyskac odpowiedzi na nie chocby ze sto razy te
          same,a nie odrazu sie obrazac.Jako moderatorka tego forum musze troszke na to
          zwracac uwage,bo przez te przygryzki i co niektorych grzecznosc przechodzi
          niektorym chec odwiedzania naszego forum.A wiec prosze. Pa Ola
          • monmal Re: Do Grzalki 08.05.04, 19:50
            Na tym forum dyskutowało się już na k a ż d y temat w co najmniej dwu wątkach.
            I co z tego? Zresztą na forum ciągle pojawiają się nowi ludzie, którzy chcą
            rozmawiać, a nie szukać starych postów.
            Pa,
            Monika
    • mamakubusia Re: Jak można nazwać dziecko Łukasz lub Mateusz? 09.05.04, 00:33
      Widocznie można, od zawsze wiedziałam że jak będę miała syna to będzie miał na
      imię Jakub i jakoś nie bardzo sie przejęłąm że to popularne imię (moje też do
      rzadkich nie nalerzy, na studiach było nas w 30 osobowej grupie az 8 i jakoś
      przeżyłam) I nie zgodzę sie z Tobą Luksz , Mateusz , Kuba to piękne imiona a
      krzywdzenie dzieci imionami typu Andzelika, Wanessa , Claudia nie jest rzekome
      tym bardziej jeśli jeszcze mają na nazwisko np Motyka
      Wanessa Motyka piękny zestaw (bez obrazy nie znam nikogo takiego)
      pozdrawiam
      ania mama kuby
      a tak nawiasem mówiąc ciekawe jakie imiona mają Twoje dzieci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.