Dodaj do ulubionych

Chyba nie wytrzymam ;-)

15.04.11, 22:59
Wiem, że to trochę głupie pisać posta o imionach w 6. tygodniu ciąży, ale nie wytrzymam wink No rozumiecie smile Miło przejść do praktyki smile

No to tak:
- nazwisko jest bardzo polskie, miękkie, wręcz "rozmemłane", czterosylabowe, potrzebuje mocno brzmiącego imienia, szczególnie źle brzmi z imionami z dobrze słyszalnym "l"
- największym problemem jest mąż wink który nie chce wyjść poza imiona "bezpieczne". Dla zilustrowania: nie ma mowy o Henryku, Eugenii, Joachimie, Bognie, Mironie, Wincentym, Sewerynie, Grażynie i innych pięknościach. Tadeusz czy Stefan to na granicy jego tolerancji. Dlatego niżej podaję tylko te imiona, które, choćby z wątpliwościami, ale przedarły się przez jego sito. Mąż sam ma niewiele propozycji - pamiętam Łukasza, Agnieszkę (dla mnie nie!), Lenę (super, ale nie do tego nazwiska, Reytanem się położę!), Aidę (nie wiem, nie wiem...).

Chłopak będzie miał na drugie Wojciech.
Propozycje na pierwsze:
- Ryszard (z wątpliwościami u męża, dla mnie ideał)
- Hubert (akceptowany)
- Tadeusz (z wątpliwościami)
- Stefan (nie pytałam ostatnio, ale kiedyś były jakieś nikłe szanse na akceptację)
- ewentualnie Andrzej...

Z dziewczyną to gorzej. Na drugie będzie miała Romualda. W zasadzie mąż z moich propozycji akceptuje tylko Zoję, Mirę i Monikę, ale te imiona nie wywołują u mnie szału (są OK, przeżyję każde z nich). Szał wywołuje wiele innych, podam tylko te, dla których widzę jakąkolwiek szansę na akceptację:
- Judyta
- Teresa
- Janina
Na punkcie Judyty mam od paru miesięcy świra smile
I ostatnio spodobały mi się jeszcze te imiona, ale nie pytałam o nie dotąd, więc nie wiem, czy by dało radę: Melania, Stefania, Józefina. Melania chyba trochę za mało wyrazista.

Jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie, to mamy syna Adama.

I co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • wyczyny Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 15.04.11, 23:14
      z męskich wszystkie są ciekawe - od Ryszarda po Andrzeja, ja wybrałabym Huberta lub Andrzeja, bo są "najtwardsze", z kolei do Adama pięknie pasuje Stefan lub Tadeusz

z dziewczęcych akceptowanych przez Was oboje - na 100% wybrałabym Zoję
      • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 15.04.11, 23:35
        Z Andrzejem to ten kłopot, że nie podoba mi się zdrobnienie "Andrzejek". Lubię, żeby zdrobnienia były krótkie, dwusylabowe. Jakieś pomysły?

Dodam jeszcze, że ma dla mnie znaczenie, żeby imię było rozpoznawalne w innych krajach / językach, ale to w sumie wszystkie nasze propozycje się łapią, nie?

Eryk / Eryka...? Potwornie twarde, prawda?
    • froobek Jeszcze... 15.04.11, 23:43
      ...Tomasz jest OK dla obojga.
      • wyczyny Re: Jeszcze... 15.04.11, 23:59
        bo Tomasz jest ok - w ogóle smile
        zdrobnienie Andrzeja to Jędrek wink
        a Eryk/Eryka twarde, ale podoba mi się tylko żeńska forma
        • uwierz_mirando Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 00:09
          Jestem za Ryszardem smile Podobają mi się także Hubert i Stefan.

Jeśli chodzi o dziewczynkę, to z wymienionych mój głos na Zoję. Chyba że jednak u męża przejdą Melania/Stefania/Józefina smile Choć niezbyt dobrze brzmią mi z Romualdą.
          • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 21:28
            > Melania/Stefania/Józefina smile Choć niezbyt dobrze brzmią mi z Ro
            > mualdą.

Zauważyłam. Do Romualdy musi być już imię albo krótkie (Zoja) albo "czysto" brzmiące bez jakichś trudniejszych fonetycznie zbitek (Teresa, Judyta).
        • froobek Re: Jeszcze... 16.04.11, 21:26
          > zdrobnienie Andrzeja to Jędrek wink

Fakt. Ale też mię się nie podoba... :-o

> a Eryk/Eryka twarde, ale podoba mi się tylko żeńska forma

Po zastanowieniu mnie tez tylko żeńska.
    • Gość: motylek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) IP: *.plusgsm.pl 16.04.11, 00:24
      proponuje dla chlopca Andrzej. A dla dziewczynki Teresa.smile Andrzej i Adam , Teresa i Adam smile
      • an_o Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 04:28
        Z Waszych podanych wybralabym Andrzeja, szczegolnie gdybyscie go zdrabniali do Jedrka. Gdybym miala podac innaa propozycje to bylby Norbert, zamiast Huberta, ktorego nie lubie. Dla dziewczynki - Kalina.
    • dalenia Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 11:21
      Froobek, gratuluję! smile

Dla chłopca podobają mi się Ryszard, Stefan, Tadeusz. Ewentualnie może być jeszcze Hubert, który mnie osobiście nie zachwyca, ale jest ok. Andrzej, jak już przed chwilą pisałam w innym wątku, to imię w stylu Mariusza czy nawet Mariana - jest chyba niezbyt modne no i bardziej kojarzy mi się ze "starszym" panem, niż małym chłopcem. Może Jędrzej w takim razie przejdzie? Tomasz jest dla mnie trochę zbyt popularny, choć uważam, że dobrze pasowałby do Adama. Właśnie, jeśli chodzi o dopasowanie, to najlepiej mi współgra z Adamem Hubert albo właśnie Tomasz. Rysio, Stefek i Tadek są dla mnie w zupełnie rożnym stylu niż Adaś.

Od siebie zaproponuję: Błażej, Brunon, Cyprian, Dominik, Dawid, Ernest, Juliusz, Kornel, Ksawery, Remigiusz, Aleksy, Witold

Wasze propozycje dla dziewczyny nie podobają mi się w ogóle wink Mira to zdrobnienie, do Moniki mam takie same uwagi, jak do Andrzeja (zresztą akurat zawsze było to jedno z moich najmniej lubianych imion), a Zoja jakoś zupełnie mnie nie przekonuje (mam skojarzenia z soją). Poza tym wszystkie te imiona są bardzo oryginalne (ok, poza Moniką), w przeciwieństwie do Adama. Z kolei bardzo podobają mi się Judyta, Teresa i Janina. Ale znowu żadna z nich mi nie pasuje do Adama ... Chyba najbardziej Judyta.

Moje propozycje: Aurelia, Berenika, Daria, Gaja, Ida, Kornelia, Klara, Marta, Olga, Róża, Sabina, Agata
      • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 21:40
        > Froobek, gratuluję! smile

A dziękuję smile

> Andrzej, jak już pr
        > zed chwilą pisałam w innym wątku, to imię w stylu Mariusza czy nawet Mariana -
        > jest chyba niezbyt modne no i bardziej kojarzy mi się ze "starszym" panem, niż
        > małym chłopcem.

Hmm, dla mnie to imię ponadczasowe, wręcz dziwnie mówić tu o modzie.
        Ze starszym panem w ogóle mi się nie kojarzy.

> Tomasz jest dla mnie troc
        > hę zbyt popularny,

A jak z jego popularnością? Z tym że interesuje mnie nadawalność, powiedzmy w pięciu, maksymalnie dziesięciu ostatnich latach, bo uważam, że popularność w całej populacji nie ma żadnego znaczenia.

> najlepiej mi współgra z Adamem Hubert albo właśnie Tomas
        > z. Rysio, Stefek i Tadek są dla mnie w zupełnie rożnym stylu niż Adaś.

Ja w ogóle nie łapię tych stylów i dopasowanie do Adama jest ostatnią rzeczą, na jaką bym patrzyła.

> Od siebie zaproponuję: Błażej, Brunon, Cyprian, Dominik, Dawid, Ernest, Juliusz
        > , Kornel, Ksawery, Remigiusz, Aleksy, Witold

Aleksy super, ale nie chcę, żeby był brany za Aleksandra.
        Witold super, ale trochę słabo z nazwiskiem i jest w rodzinie mały Wituś (ma inne nazwisko, jemu pasuje).
        Reszta jakoś nie... wink

> Poza tym wszystkie te imiona są bardzo orygi
        > nalne (ok, poza Moniką), w przeciwieństwie do Adama.

Nie wiem, co oryginalnego w Zoi, chyba jest wśród małych dziewczynek popularna?
        No i właśnie o to chodzi, żeby tym razem nadać coś, co nie będzie całkowitą sztampą i dezercją, więc różnica będzie widoczna smile

> Moje propozycje: Aurelia, Berenika, Daria, Gaja, Ida, Kornelia, Klara, Marta, O
        > lga, Róża, Sabina, Agata

Tu tylko Ida, ale Adaś ma na podwórku koleżankę o tym imieniu. W sumie to nie wyklucza nadania, ale musiałoby nam to imię bardzo zapaść w serce, a akurat tak nie jest.
        • dalenia Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 17.04.11, 01:00
          froobek napisała:
          > Hmm, dla mnie to imię ponadczasowe, wręcz dziwnie mówić tu o modzie.
          > Ze starszym panem w ogóle mi się nie kojarzy.

No widzisz, dla mnie zupełnie odwrotnie smile Nie nazwałabym go ponadczasowym - niewielu jest chyba Andrzejów-pradziadków i niewielu też Andrzejów-małych chłopców. Pamiętam, że jako może 10-latka miałam na osiedlu małego, może 5-letniego wtedy Andrzejka. Zawsze się zastanawiałam, dlaczego nosi imię dla tatusiów.

> A jak z jego popularnością? Z tym że interesuje mnie nadawalność, powiedzmy w p
          > ięciu, maksymalnie dziesięciu ostatnich latach, bo uważam, że popularność w cał
          > ej populacji nie ma żadnego znaczenia.

Dla mnie też bardziej istotna jest popularność w danym momencie, a nie na przestrzeni lat. Ale o Tomkach nadal słyszę dość często. Co prawda w rankingach go nie ma, a ja nie posiadam takich danych na temat ostatniej nadawalności.

> Ja w ogóle nie łapię tych stylów i dopasowanie do Adama jest ostatnią rzeczą, n
          > a jaką bym patrzyła.

No widzisz, to trzeba było tak od razu pisać smile Sama napisałaś, że Twój syn ma na imię Adam, więc sądziłam, że zależy Ci na dobraniu czegoś "podobnego".

> Nie wiem, co oryginalnego w Zoi, chyba jest wśród małych dziewczynek popularna?

Popularna?! No coś Ty ... To jest nadal bardzo oryginalne imię i mam wrażenie, że wiele takich "przeciętnych" osób nigdy o Zoi nie słyszało.

Widzę, że pisałaś jeszcze o Irminie- popieram! Sama chciałam proponować, ale pomyślałam, że dla Twojego męża to już za dużo hardcore smile Nadal popieram Judytę Romualdę i Huberta Wojciecha smile

www.pajacyk.pl
          • dalenia wróć! 17.04.11, 01:04
            Przeoczyłam Tomasza w rankingu z 2009 - był wtedy na 29 miejscu. Rankingi z 2010 są tylko do 20 miejsca i Tomasz się nie łapie. Podejrzewam, że też był w okolicach 30 miejsca.
          • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 17.04.11, 12:26
            > No widzisz, to trzeba było tak od razu pisać smile Sama napisałaś, że Twój syn ma
            > na imię Adam, więc sądziłam, że zależy Ci na dobraniu czegoś "podobnego".

Napisałam tak dodatkowo no i czasem jednak imiona się gryzą...

> Popularna?! No coś Ty ... To jest nadal bardzo oryginalne imię i mam wrażenie,
            > że wiele takich "przeciętnych" osób nigdy o Zoi nie słyszało.

To ja mam perspektywę wielkomiejskiej baby - dla mnie to modne obecnie imię.
    • ronalilly Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 13:16
      Przede wszystkim gratuluję! smile
      Z propozycji dla syna wybrałabym Stefana lub Tadeusza, ewentualnie Ryszarda.
      Dla dziewczynki podoba mi się Zoja, Teresa i Stefania. Jest też moja ukochana Józefinka ale nie wiem, czy nie stworzy z Romualdą zbyt długiego zestawu wink
      • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 21:41
        > Józefinka ale nie wiem, czy nie stworzy z Romualdą zbyt długiego zestawu wink

Stworzy, stworzy, rezygnuję...
    • panna.w.drodze Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 16:13
      jak dla mnie: Ryszard i Zoja/Judyta

Janiny nie cierpię

myśl, myśl smile ja już jestem w połowie i okazuje się że mój Siemowit to dziewczyna .... smile no i znowu mam dylemat wink
      • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 21:42
        > myśl, myśl smile ja już jestem w połowie i okazuje się że mój Siemowit to dziewczy
        > na .... smile no i znowu mam dylemat wink

Chyba nie zdecydujemy się na sprawdzanie płci, więc czasu mamy do porodu + trzy tygodnie smile
        • panna.w.drodze Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 17.04.11, 13:07
          to podziwiam Waszą cierpliwość smile ja nie dałam rady, powowdzenia!
    • Gość: gość Re: Chyba nie wytrzymam ;-) IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.11, 16:22
      Z tych propozycji podoba mi się tylko dla chłopca Hubert (najlepszy ale chyba trochę zgrzyta z Wojciechem na drugie), Andrzej i Tomasz, dla dziewczynki Judyta, ew. Monika.
    • luska.s Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 17:50
      Dla chłopca podoba mi się Łukasz i Hubert ew.Stefan. Andrzej też jest ok.

Dla dziewczynki zdecydowanie Judyta ew.Monika, Stefania lub Zoja
    • quasi.modo Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 18:38
      Serdecznie gratuluję! Też nie mogę się doczekać, żeby przejść do praktyki. Ale typ męża mam podobny, więc będzie zabawnie.

Dla chłopca podobają mi się wszystkie oprócz Huberta. Ten ostatni w zasadzie nie jest zły, ale mi wydaje się trochę "nowomodny". Najciekawsi wydaje się Ryszard i Tadeusz, Andrzeja też nadałabym bez wahania i wołałabym Jędrek lub po prostu Andrzej.

Inne, które przychodzą mi do głowy jako bezpieczne, ale zadowalające (mnie) pod względem oryginalności:

Zbigniew (niestety mało rozpoznawalny za granicą)
      Karol (nie wiem jak z nazwiskiem)
      Roman
      Grzegorz
      Antoni
      Jerzy
      Witold

Dla dziewczynki z tych kompromisowych jakoś nic mnie nie przekonuje. Z tych ewentualnych gorąco popieram Judytę i Teresę. Janina podoba mi się tylko w zdrobnieniu Janka smile Oprócz tego niezła wydaje mi się Stefania.

Moje pomysły:

Dominika
      Dorota
      Irena
      Barbara
      Klara
      Karina
      Olga
      • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 21:51
        > Serdecznie gratuluję!

Dziękuję smile

> Dla chłopca podobają mi się wszystkie oprócz Huberta. Ten ostatni w zasadzie ni
        > e jest zły, ale mi wydaje się trochę "nowomodny".

Uzasadnisz? Wszak to imię z tradycjami? To po prostu takie Twoje skojarzenie?

> Andrzeja też nadałabym bez wahania i wołałabym Jędrek lub po prost
        > u Andrzej.

Imię jest przepiękne, wspaniale mi się tez kojarzy, ale ja chyba nie lubię takich trudnych fonetycznie zbitek... "...ndrz.." - porażka. Chyba rezygnuję.

> Zbigniew (niestety mało rozpoznawalny za granicą) - super, ale czy do Wojciecha na drugie??
        > Grzegorz - dla mnie bomba, ale mąż nie chce
        > Antoni - w porządku, ale nie porywa
        > Jerzy - bomba, ale z Wojciechem na drugie?? Podobno to kiczowate... wink
        > Witold - komentowałam wyżej. Gust jak najbardziej mój smile

> Dla dziewczynki z tych kompromisowych jakoś nic mnie nie przekonuje.

A bo to tak jest z kompromisem, że nikogo nie zadowala, nawet koleżanek z forum big_grin

> gorąco popieram Judytę i Teresę.

Kocham obie. W ogóle to byłby fajny zestaw dla bliźniaczek - ze względu na symetrię w znaczeniu i w zdrabnianiu (bo dla mnie to by były Juta i Tesa).

> Dominika
        > Dorota
        > Irena
        > Barbara
        > Klara
        > Karina
        > Olga

O Irenę może męża pognębię. A Irmina?
        • quasi.modo Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 18.04.11, 11:25
          froobek napisała:

> Uzasadnisz? Wszak to imię z tradycjami? To po prostu takie Twoje skojarzenie?

Tylko i wyłącznie skojarzenie. Dlatego piszę, że "w zasadzie", (tzn. obiektywnie) nie jest zły.

> Imię jest przepiękne, wspaniale mi się tez kojarzy, ale ja chyba nie lubię takich trudnych fonetycznie zbitek... "...ndrz.." - porażka. Chyba rezygnuję.

Jak najbardziej rozumiem.

> > Zbigniew - super, ale czy do Wojciecha na drugie??

A dlaczego nie?

> > Jerzy - bomba, ale z Wojciechem na drugie?? Podobno to kiczowate... wink

A kto tak powiedział? Kiczowaty to dla mnie byłby Jerzy Kewin albo nawet Jerzy Norbert lub Jerzy Hubert.

> O Irenę może męża pognębię. A Irmina?

Irmina mi się nie podoba i zalatuje wg mnie telenowelą wink Irena z kolei jest po prostu świetna! Irenka, Irka, dziewczyna - iskra.
          • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 26.04.11, 14:59
            > > > Zbigniew - super, ale czy do Wojciecha na drugie??
            >
            > A dlaczego nie?

Bo się zlewa...? ZbignieW Wojciech...?

> > > Jerzy - bomba, ale z Wojciechem na drugie?? Podobno to kiczowate...
            > wink
            >
            > A kto tak powiedział? Kiczowaty to dla mnie byłby Jerzy Kewin albo nawet Jerzy
            > Norbert lub Jerzy Hubert.

Na tym forum przeczytałam wink
    • Gość: niki Re: Chyba nie wytrzymam ;-) IP: *.adsl.alicedsl.de 16.04.11, 19:53
      Przede wszystkim: Gratulacje smile

Dla chlopca podoba mi sie wiekszosc twoich propozycji - szczegolnie Hubert i Stefan. "Nie" tylko dla Andrzeja...

Dla dziewczynki: absolutnie podzielam zachwyt Judyta smile Uwazam, ze jest swietna i tego bym sie trzymala smile Melanie takze bardzo lubie ale zdaje sie nie spelniac zadnych twoich wymagan...Jest raczej miekkie i z "l" w srodku...

Inne propozycje: Iga, Jagna, Irena, Adrianna, Jagoda, Tamara, Matylda, Kinga oraz Jeremi, Maurycy, Teodor, Karol, jonasz, Feliks, Kornel....
      • lus.sia Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 21:42
        Najbardziej podoba mi sie
        Hubert i Zoja smile
        ewentualnie
        Andrzej i Judyta
      • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 21:55
        > Przede wszystkim: Gratulacje smile

Dziekuję smile

> Dla dziewczynki: absolutnie podzielam zachwyt Judyta smile Uwazam, ze jest swietna
        > i tego bym sie trzymala smile

smile Powalczę smile

> Inne propozycje: Iga, Jagna, Irena, Adrianna, Jagoda, Tamara, Matylda, Kinga

Igę komentowałam wyżej.
        Tamara fajna - ale chyba bym się nie decydowała.

> az Jeremi, Maurycy, Teodor, Karol, jonasz, Feliks, Kornel....

Teoś to moje marzenie, ale... wiecie, co jest dalej wink Jakiegoś profesora ohydnego miał o tym imieniu, więc w ogóle nie ma dyskusji tongue_out
    • froobek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 16.04.11, 22:18
      Dziewczyny, dziękuję za wszystkie komentarze. Czy mogę poprosić więcej w kwestii dopasowania proponowanych pierwszych imion z drugimi? Wojciech jet nie do ruszenia. Romualda ewentualnie, na rzecz Eugenii lub Janiny.

Przyatakowałam męża smile
      Jestem dosyć usatysfakcjonowana, bo obecnie nie wyklucza Judyty, Teresy i Stefanii oraz Ryszarda i Huberta - dla mnie bomba, z każdej z tych opcji będę bardzo zadowolona. Bardzo się skupił na międzynarodowym charakterze imion. Pozwolił wpisać na "listę rezerwową" Joachima, czym mnie bardzo zaskoczył smile
      • Gość: motylek Re: Chyba nie wytrzymam ;-) IP: *.plusgsm.pl 16.04.11, 22:58
        Andrzej zdrobniale Andi,ewentualnie Andri.smile imie Irmina mi sie bardzo podoba i pomyslcie nad nim.
      • wyczyny Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 17.04.11, 08:32
        Stefania Janina
        Zoja Romualda (Zoja nie jest popularna, daleko za pierwszą 50.)
        Teresa Eugenia
        Hubert Wojciech
        Tomasz Wojciech
      • gaudencja Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 17.04.11, 14:16
        Z chłopięcych wybierałabym między Stefanem, Tadeuszem (jeśli będzie obopólna zgoda na nie) i Joachimem, a z dziewczęcych podobają mi się Judyta, Stefania, Melania i Józefina.
      • Gość: niki Re: Chyba nie wytrzymam ;-) IP: *.adsl.alicedsl.de 17.04.11, 15:56
        Do Judyty, ktorej goraco kibicuje, najbardziej pasuje mi Eugenia. Judyta Eugenia... smile
        Do Romualdy dobralabym natomiast Irene smile Irena Romualda... fajnie!
        Z Wojciechem ladnie wspolgra wiele imion, jednak Ryszard chyba najlepiej...
        Tak wiec dla mnie:
        Judyta Eugenia
        Ryszard Wojciech smile
        • quasi.modo Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 18.04.11, 11:30
          Gość portalu: niki napisał(a):

> Do Judyty, ktorej goraco kibicuje, najbardziej pasuje mi Eugenia. Judyta Eugenia... smile
          > Do Romualdy dobralabym natomiast Irene smile Irena Romualda... fajnie!

Popieram obie propozycje!
    • mama_amelii Re: Chyba nie wytrzymam ;-) 17.04.11, 14:27
      Ja również mam bardzo polskie nazwisko,a moja młodsza córka ma na imię Stefania Maria (obstawiałabym najbardziej Stefanię).
      Judyta ,Zoja z Romualdą jakoś mi zgrzyta.Z Twoich propozycji najbardziej mi pasuje Teresa Romualda(no chyba,że zdecydowałabyś się na Romę to wtedy chyba więcej imion by pasowało-ale domyślam się,że Romualda to po kimś bliskim?).
      Podoba mi się imię Hubert(do Wojciecha pasuje).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.