15.05.11, 16:56
Znalazłam gdzieś ostatnio przez zupełny przypadek imię Mara i nie jest to zdrobnienie od Marii, lecz imię samodzielne. Poczytałam trochę na jego temat w Internecie i znalazłam, że znaczy "gorzka". W Biblii jest napisane, że Noemi zmieniła imię na Mara po utracie męża i synów.
Jak odbieracie to imię w Polsce? Czy ktoś wie, czy zostało u nas nadane? Noemi chyba funkcjonuje całkiem sprawnie, a jak jest z Marą? Przyznam, że bardzo mi się podoba, ale obawiałabym się mylenia go z Marią. Marusia brzmi słodko smile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Mara. 15.05.11, 18:11
      Sen, mara, Bóg, wiara!
      Mara «w buddyzmie: symbol śmierci» (raczej bogini śmierci, ale niech już słownikowi będzie).
      mara 1. «widzenie senne»2. «w wierzeniach ludowych: duch zmarłego»
      mary 1. «nosze dla zmarłych»2. «podwyższenie, na którym ustawia się trumnę ze zwłokami; też: trumna ze zwłokami stojąca na podwyższeniu»

Jak widać, dziwnym trafem w żadnej kulturze dźwięk tego słowa dobrze się ludziom nie kojarzył. Natomiast w celu zdrabniania do Marusi proponowałabym - jeśli nie Marię, za którą nie przepadam - imię Maruta.
      • abiela Re: Mara. 15.05.11, 18:13
        W Polsce to imię zupełnie nie ma szans, skojarzenie rzeczownikowe jest wszak bardzo silne.
        Mnie się nie podoba.
    • dalenia Re: Mara. 15.05.11, 18:32
      Mnie kojarzy się właśnie z marą senną, zjawą itp. Oczywiście pewnie byłaby mylona z Marią. Do głowy mi przyszło, że to dość oczywiste zdrobnienie od Tamary czy Dagmary. Wg mnie dużej nadawalności Mara raczej nigdy w Polsce mieć nie będzie.
    • olianka Re: Mara. 15.05.11, 19:44
      Wprost wymarzone imię do nazwiska Nocna. Zdecydowanie nie podoba mi się.
      • grecka_pszczola Re: Mara. 15.05.11, 19:52
        olianka napisała:

> Wprost wymarzone imię do nazwiska Nocna.
        big_grin

Dziękuję za odpowiedzi.
        Gaudencjo, Maruta bardzo mi się podoba, tak samo zresztą Marana.
        A zdrobnienie Marusia mnie urzekło i teraz ciągle za mną chodzi wink
        • uwierz_mirando Re: Mara. 15.05.11, 23:15
          grecka_pszczola napisała:

> Gaudencjo, Maruta bardzo mi się podoba, tak samo zresztą Marana.

Marana?! Ło matko. Nie wiem czy w Waszych rejonach funkcjonuje takie określenie, ale ja wielokrotnie słyszałam czasownik marać jako synonim macać... No i Marana w tym wypadku = macana uncertain
    • aneladgam Re: Mara. 15.05.11, 21:08
      Mara? absolutnie nieeeeeee, kojarzy mi się z upiorem
      • shilla01 Re: Mara. 16.05.11, 10:56
        zdecydowanie zbyt silnie kojarzy się z rzeczownikiem
        • an_o Re: Mara. 17.05.11, 18:10
          Nie, brzmi nieladnie i ma kiepskie skojarzenia. Mam jedna znajoma o imieniu Marú (z akcentem na ostatnia literke), alei tak mi sie imie nie podoba, mimo, ze znajoma jest bardzo sympatyczna.
          • Gość: Rufina Re: Mara. IP: *.aster.pl 22.05.11, 02:15
            Na polskim gruncie bym nie nadała, ze względu na skojarzenia, ale na obcym jak najbardziej. Ładne i krótkie, melodyjnie mi bardzo odpowiada. Podpowiem Maurę, gdyż imię zbliżone jest, ale mniej kojarzyć się może z marami i podobne zdrobniać można.
    • mellona Re: Mara. 23.05.11, 22:04
      Mam koleżankę o takim imieniu. wszystkim w otoczeniu się podoba. nie mamy skojarzeń z senną marąsmile bardzo proste i eleganckie.
      ja bym się nie bawiła w skojarzenia, bo one maja miejsce przy pierwszym kontakcie. jak imię jest często używane, to już nikt tego nie zauważa.
      Mara, Mila, Mira - wszystkie brzmią piękniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.