abra111 22.05.11, 16:44 Cześć - właśnie spodziewam się dziecka. Nie znam jeszcze płci, dlatego mogę rozważać opcję i dla synka i dla córci Doszliśmy z M do następującego wyboru: synek: Kacper albo Karol córcia: Julia, Nina albo Amelia Nie chciałabym tylko, żeby imię było bardzo popularne... A wy - co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: imię dla dziecka 22.05.11, 17:01 Abro ... Aż śmiać mi się zachciało, bo nie chcesz bardzo popularnego imienia, a takie właśnie rozważasz Dla chłopca zdecydowanie wolałabym Karola. Kacper jest bardzo popularny, jest drugi co do popularności! Poza tym zaproponuję Ci: Adam, Antoni, Błażej, Dominik, Dawid, Hubert, Igor, Julian, Kornel, Leon, Olaf, Tymon, Tymoteusz Twój wybór dla dziewczynki, nie obraź się, ale jest jeszcze gorszy. Julia to najpopularniejsze imię wśród małych dzieci od wielu lat! Wszędzie Julki. Amelia niewiele mniej popularna, w tamtym roku zajęła 7 miejsce. To naprawdę bardzo wysoko. Nina jest najlepsza z Twoich propozycji. Od siebie dodam: Agata, Aniela, Blanka, Dominika, Daria, Ewa, Helena, Joanna, Klara, Kornelia, Laura, Michalina, Marcelina, Olga, Urszula Zobacz sobie - tutaj ranking imion z 2010, a tutaj z 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imię dla dziecka 22.05.11, 17:53 Rozważasz bardzo popularne imiona (z wyjątkiem Niny). Dla chłopca proponuję Kornela. Odpowiedz Link Zgłoś
abra111 Re: imię dla dziecka 22.05.11, 18:04 wiem, że są popularne - zwłaszcza te dla córci - ale jak powiedziałam - muszę uzgodnić stanowisko ze swoim M Zaczęliśmy od rankingu 30 imion dla dziewczynki i drogą eliminacji doszliśmy do 3. M strasznie upiera się przy Julii - a ja właśnie nie chcę się zgodzić ze wzgl na to, że co druga dziewczynka w piaskownicy to Julka. Tylko, jak to upartemu chłopu wytłumaczyć? Dzięki za link do rankingu imion - po raz kolejny oczy mu tym wykłuję Wszystkie imiona z listy Daleni odpadły w naszych kolejnych eliminacjach. Wybór jest teraz bardzo ograniczony. Dla chłopca - pewnie zostanie Karol. Dla dziewczynki - pewnie będzie Nina... Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: imię dla dziecka 22.05.11, 19:12 To może Julianna - można mówić "Julka", ale nie trzeba, a imię ładne i mniej popularne. Jeśli nie, to stawiam na Ninę i Karola. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: imię dla dziecka 22.05.11, 18:15 dla chłopca Karol dla dziewczynki Amelia(ale jest bardzo popularna) lub Nina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: imię dla dziecka IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 22.05.11, 18:32 Podoba mi sie Nina zwlaszcza, ze tez czekamy na mala Ninke Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imię dla dziecka 22.05.11, 18:42 Dla chłopca Karol (b. lubię). Dla dziewczynki chyba wybrałabym Amelię, ale tak na 100% nie przekonuje mnie żadne z proponowanych. Julia - wiadomo, niebotyczna popularność, Nina - nie przepadam, dla mnie jakieś takie mdłe, skrótowe, Amelia - też popularna, ale jednak o cały kaliber mniej niż Julia (wg rankingu z 2010 było ponad dwa razy mniej nadań Amelii niż Julii). Odpowiedz Link Zgłoś
abra111 Re: imię dla dziecka 22.05.11, 19:14 Mój M też argumentował, że imię Nina jest nijakie takie - skrótowe i nie wiadomo, co znaczy. Dlatego zadałam sobie trud i sprawdziłam - bezapelacyjnie: Nina pochodzi od imienia Ninos noszonego przez mitycznego założyciela Niniwy i imperium asyryjskiego - więc baaardzo stare i bardzo zacne To tendencje XXI wieku do skracania wszystkiego dają pozwolenie na mówienie "Nina" do Antoniny czy Antonii. Nie znaczy to - że Nina jest skrótem. Jest samodzielnym imieniem starszym niż te dwa przeze mnie wymienione Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imię dla dziecka 22.05.11, 19:27 Mi tam bardziej chodziło o samo brzmienie Niny. Ale oczywiście jeśli Wam się podoba, to nie widzę przeszkód. Odpowiedz Link Zgłoś
micheliaa Re: imię dla dziecka 22.05.11, 21:29 Z imion, które podałaś, dla chłopca wybrałabym Karola, dla dziewczynki- Ameilię Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię dla dziecka 22.05.11, 22:24 Każde z tych imion jest popularne, przy czym Kacper, Julia i Amelia niesamowicie popularne. Proponuję Janinę i Kornela. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: imię dla dziecka 23.05.11, 19:45 Nina jest calkiem niezla Julia - masakrycznie popularna - jesli nie macie bardzo oryginalnego nazwiska to może poza tym ,że w jednej klasie będzie miala 6 koleżanek o tym samym imieniu to jeszcze jest ryzyko ,że w szkole będzie miala koleżankę o tym samym imieniu i nazwisku - powiem szczerze - dla mnie byloby to bardzo niekomfortowe ;/ A może Julita ? Dla chlopca wybralabym Karola Odpowiedz Link Zgłoś
love_stasinek Re: imię dla dziecka 03.06.11, 13:57 Niedługo najbardziej popularne będą Kornel i Kornelia Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: imię dla dziecka 23.05.11, 22:59 założenie w porządku, realizacja - nie bałdzo. większość z tych imion bije rekordy popularności, najmniej chyba Karol i Nina Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: imię dla dziecka 03.06.11, 14:24 > A wy - co myślicie? cóż, ja nie lubię popularnych imion... a Twoje propozycje takie są z nich wybrałabym Ninę i Karola, choć za Niną nie przepadam a ile masz czasu do porodu? wchodzi w grę jakaś dłuższa lista propozycji? przecież oboje z mężem możecie zrobić swoje listy, żeby było z czego wybierać, bo na razie wg mnie wybór prawie żaden.... Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: imię dla dziecka 04.06.11, 08:40 Karol - nie podoba mi się Nina - moim zdaniem to imię jest za krótkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akse Re: imię dla dziecka IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 14:28 Nie będzie odkrywcze jak napiszę, że wasz wybór dla dziewczynki składa się z bardzo popularnych imion. Ale może zamiast: Amelii - Aurelia Julii - Julianna Imiona podobne w brzmieniu, a dużo rzadziej spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś