17.06.11, 13:12
Moja mama zwraca się do mnie często per "Hanusiu". Mój mąż przejął tę formę, ale jakoś trudno mu zrozumieć, że to jest wołacz i nie powinien mówić tak o mnie, np. To jest moja żona Hanusiu wink

No cóż, może kiedyś zatrybi. W tym celu postanowiłam podpisywać maile do niego codziennie innym zdrobnieniem.

No i trafiła kosa na kamień. Nie wiem, po prostu nie wiem, czy Hanuś można używać jako mianownik, czy też jest to też wyłącznie wołacz?
Obserwuj wątek
    • Gość: niki Re: Hanuś IP: *.adsl.alicedsl.de 17.06.11, 14:04
      Jak dla mnie mianownik jak najbardziej smile
      Czego by nie powiedzieć o imieniu Hanna - ilość zdrobnień i wariantów wszelakich tego imienia jest ogromna - chyba nie do wyczerpania. A opcja Hanuś funkcjonuje ostatnio w moim domu w formie nieodmiennej big_grin Na przykład: "Byłam wczoraj z Hanuś na zakupach" big_grin Wcześniej jak najbardziej Hanuś w mianowniku: "Hanuś opowiadała ostatnio, że...". Największe hity to natomiast "Hańcyk" i "Hancynia". Zatem... kolorowosmile
    • dalenia Re: Hanuś 17.06.11, 14:55
      No dla mnie też Hanuś jako mianownik jest zupełnie normalna smile
    • aneladgam Re: Hanuś 17.06.11, 15:00
      dla mnie to wołacz, ale nie razi jak się użyje jako mianownika smile
    • aneladgam Re: Hanuś 17.06.11, 15:01
      a ze zdrobnień znanych mi Hań to jeszcze Hancik, Honey (ze względu na wymowę), Hanisia
      • uwierz_mirando Re: Hanuś 17.06.11, 21:12
        Mianownikiem dla mnie może być jak najbardziej smile Bliscy w stosunku do mnie też często używają formy z 'ś'na końcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.