Gość: frania IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 12:17 wybór imiona Mamy mieć bliźniaki - chłopaka i dziewczynkę. Mamy z mężem następujące propozycje imion (przejrzeliśmy wszystkie dostępne imiona i wybraliśmy wspólnie tylko te) - co myślicie o tych imionach? Herbert Filip Fryderyk Erwin Emma Norbert Norma Lea Syriusz Ruben Miriam Estera Emilia Hubert Inga Blanka Klara Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 12:43 Dla chłopca: - Herbert - dla mnie niestety to tylko i wyłącznie Zbigniew; ale jeśli dla Was nie, to ok- niezła alternatywna dla popularnego Huberta - Filip - jest strasznie popularny; w dodatku wg mnie dość infantylny i nie lubię tej zbitki liter (jakieś za bardzo ... piszczące dla mnie to imię) - Fryderyk - jak najbardziej tak! - Erwin - też ok; nie jestem jego wielką fanką, ale całkiem lubię to imię; znam jednego Erwina i dobrze mu się z tym imieniem żyje - Norbert - bez zachwytów, ale ok - Syriusz - niee ... nie przepadam za "-uszami", poza tym kojarzy mi się z niezbyt ciekawym określeniem stóp, no i z Harrym Potterem - Ruben - tak, tak, tak! - Hubert - ładniejszy od Herberta; nawet go lubię, ale jest dość popularny (jak dla za bardzo) Podsumowując: Ruben, Fryderyk lub Erwin. Ewentualnie jeszcze Norbert i Herbert. Dla dziewczynki: - Emma - podoba mi się - Norma - eeee ... nie; dla mnie to tylko i wyłącznie rzeczownik, norma prawna itp. - Lea - nie zachwyca mnie, wolę Leandrę zdrabnianą do Lei; ale generalnie ujdzie - Miriam - nie ... mamy polską Marię, mnie wystarczy; poza tym przeszkadzają mi skojarzenia z tą (tym?) Miriam z show TVNowskiego - Estera - jak najbardziej! - Emilia - strasznie popularna; poza tym dla mnie trochę za bardzo "rozmemłana"; no i wszystkie Emilie, ktore znam, prędzej czy później zostają Emilami (straszne wg mnie!) - Inga - ok; ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuję - Blanka - taak! - Klara - jw Podsumowując: Klara, Blanka, Inga, Estera lub Emma. Ewentualnie jeszcze w grę wchodzi Lea. -- www.pajacyk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 13:11 Podobają mi się : Filip, Fryderyk, Erwin, Estera, Emilia, Hubert, Inga i Klara. Może więc: Filip i Emilia Fryderyk i Klara Erwin i Inga Hubert i Emilia Fryderyk i Estera? Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 13:37 Podoba mi się Filip, Fryderyk, Syriusz, Estera, Blanka i Klara... Filip i Klara Syriusz i Estera Fryderyk i Estera Syriusz i Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 14:51 co mi się podoba Herbert - nie bardzo Filip - zbyt popularny Fryderyk - nie bardzo Erwin - nie Emma - średnio Norbert - średnio Norma - nie! Lea - tak Syriusz - średnio Ruben - nie Miriam - nie! Estera - nie bardzo Emilia - zbyt popularna Hubert - tak Inga - tak bardzo Blanka - srednio Klara - tak podsumowując proponuję: Inga i Hubert ew. Lea (Leandra) i Hubert ostatecznie Klara i Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 15:23 jak dla mnie to: Fryderyk i Emma Fryderyk i Esterka lub Fryderyk i Klara. nie podobają mi się zupełnie: Norbert, Norma, Miriam i Inga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuć Re: imiona dla blizniakow IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.11, 15:40 a dla mnie wszystkie są dziwne... nie może być normalnie - Paweł, Jacek, Marek, Anna, Katarzyna czy Magda? pewnie mnie zaraz zjecie... Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 15:42 pewnie, że można ale dlaczego iść na łatwiznę? nie każdemu się pospolite imiona podobają. ja na przykład w życiu bym takiego nie nadała bo dla mnie są nudne niestety, co nie znaczy że brzydkie. ale pospolite i często występujące. sama na placu zabaw zwracam uwagę na oryginalne imiona i takie dzieci łatwiej zapamiętuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 22:14 > a dla mnie wszystkie są dziwne... > nie może być normalnie - Paweł, Jacek, Marek, Anna, Katarzyna czy Magda? > pewnie mnie zaraz zjecie... Nie zjemy Ale cóż to znaczy "normalne"? Normalne dla Ciebie, bo takie noszą Twoi rówieśnicy i być może Ty. Czy myślisz, że te same imiona były "normalne" 30 lat przed Twoim urodzeniem? I że będą "normalne" za kolejne 30 lat? Dla rodzących się teraz dzieci Jacek zapewne nie będzie "normalnym" (czyli powszechnym) imieniem, będzie nim raczej Kacper, kilkadziesiąt lat temu zupełnie "nienormalny" (czyli bardzo rzadki). W dziedzinie imion - jak we wszystkich innych - mają miejsce zmiany i mody. A każdy i tak robi, tak jak chce Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 15:50 > Herbert - ok ale sama chyba bym sie nie zdecydowała nanie > Filip - takie sobie do tego ogromnie popularny > Fryderyk - bardzo ładne ale brakuje mi ładnego skróru tego imienia > Erwin - ok > Emma - ładne > Norbert - łądne > Norma - oj nie > Lea - bardzo ładne, osłuchane ale i oryginalne > Syriusz - nie, kojarzy mi się z Harrym Potterem > Ruben - super > Miriam - na nie, > Estera - może być > Emilia - takie sobie do tego popularna > Hubert - super > Inga - może być ale nie zachwyca > Blanka - wolę Biankę ale jest ok > Klara - ok, chociaż znudziło mnie już trochę Wybrałabym Leę / Emmę i Rubena / Huberta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kana Re: imiona dla blizniakow IP: *.centertel.pl 22.07.11, 16:30 Fryderyk i Klara Ruben i Estera Ruben i Emma Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 19:12 Dla chłopca: Herbert - nie, mam tak zakodowanego Zbigniewa Herberta, że Herbert jako imię nie leży mi zupełnie. Filip - ok, ale bez szału. Fryderyk - super! Erwin - nie przepadam. Norbert - ok, ale bez szału. Syriusz - super Ruben - ewentualnie Hubert - w porządku Dla dziewczynki: Norma - nie, przyznam, że mam skojarzenie z jakąś grubą kucharką z jakiegoś filmu/książki Emma - ok Lea - ok Miriam - w polskich warunkach nie Estera - ok Emilia - bardzo popularne, ale piękne Inga - ok Blanka - super Klara - świetne Wybrałabym zestaw Klara i Fryderyk. Z większą dozą szaleństwa Syriusz i Lea (ewentualnie może Syriusz i Blanka). Najbardziej standardowo - Emilia i Hubert. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 19:21 ja z Waszej listy wybrałabym: Klarę i Huberta lub Emmę i Fryderyka - zresztą można je też przetasować i Klarę zestawić z Fryderykiem - a Emmę z Hubertem (nawet to ustawienie wydaje się być lepsze) jeszcze ciekawie brzmiałby zestaw Miriam i Herbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heca7 Re: imiona dla blizniakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 19:27 Jakoś mi pasuje Erwin i Lea oraz Klara i Filip. Odpowiedz Link Zgłoś
grecka_pszczola Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 21:16 Ubóstwiam wręcz Fryderyka i Rubena! Z żeńskich podobają mi się Emilia (tylko niestety bardzo popularna), Lea i Inga. Bardzo lubię Norę, ale brzmi mi zbyt zdrobnieniowo, więc osobiście nie nadałabym, ale jeśli Wam to nie przeszkadza, to całym serduchem jestem za Norą i Fryderykiem/Rubenem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 21:37 Pszczoło, ale tutaj jest rozważana NorMa, nie Nora Odpowiedz Link Zgłoś
grecka_pszczola Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 23:36 O bogowie! Po ciężkim dniu mam już problemy ze wzrokiem. W takim razie zdecydowanie wolę Leę albo Ingę Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 22:07 Z męskich tylko Fryderyk. Z żeńskich podoba mi się Emma, Lea i Klara. Do Fryderyka najlepiej pasuje mi Klara. Zatem Klara i Fryderyk Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 23:12 Herbert - niestety dla mnie to tylko i wyłącznie nazwisko Zbigniewa Filip - zbyt popularne Fryderyk - podoba mi się bardzo, ale trudno ładnie zdrobnić Erwin - na nie Norbert - wielkie nie Syriusz - podoba mi się, ale też problem ze zdrobnieniem Ruben - bardzo mi się podoba, można fajnie zdrobnić Hubert - na tak Emma - podoba mi się Norma - zdecydowanie nie Lea - bardzo mi się podoba Miriam - wielkie, wielkie nie! Po polsku mamy Marię, zresztą nieodmiennie kojarzy mi się z tym programem o kobiecie z męskimi narządami płciowymi Estera - dla mnie neutralna Emilia - podoba mi się, ale niestety popularna Inga - odbieram ją neutralnie Blanka - bardzo, bardzo lubię Klara - podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
ela.300 Re: imiona dla blizniakow 22.07.11, 23:18 Moja córka ma na imię Roksana rzadko spotykane, koleżanki mówią na nią Roxi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frania Re: imiona dla blizniakow IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 09:06 czesc, wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi. odrzucilismy z mezem po polowie i zostaly nam 4 meskie i 5 zenskich, z nich cos wybierzemy: fryderyk erwin syriusz ruben emma inga klara lea blanka Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imiona dla blizniakow 23.07.11, 13:09 Gdybym miała typować moich faworytów : Ruben i Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: imiona dla blizniakow 23.07.11, 18:40 aaa, teraz przeczytalam do końca, no to Fryderyk i Emma Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: imiona dla blizniakow 24.07.11, 18:30 W takim razie Ruben ( byle nie Syriusz) i Lea/Emma/Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona dla blizniakow 23.07.11, 16:43 Postawiłabym z męskich na Herberta, bardzo podoba mi się też Fryderyk i Erwin; ostatecznie rozważyłabym Syriusza, Huberta lub Filipa, a zdecydowanie wykluczyła Norberta (odbieram je jako imię dresiarskie) i Rubena (po prostu bardzo nie lubię). Z żeńskich sama wybrałabym Klarę, podoba mi się też Estera, Lea i Blanka, rozwazyłabym także Emmę i Emilię, wykluczyłabym Ingę (skrócona forma m.in. Ingeborgi), Miriam (po polsku to Maria) i Normę (jak Ruben, poza tym kojarzy mi się tylko z operą Belliniego). Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: imiona dla blizniakow 23.07.11, 18:37 Herbert - nie, nie podobają się mi żadne z -ert na końcu Filip - tak Fryderyk - tak Erwin - nie Emma - tak, śliczne imię Norbert - jak Herbert Norma - ok, choć wolę Norę Lea - nie, zbyt miękkie Syriusz - te z -usz na końcu też są niefajne,poza Tadeuszem Ruben - ok Miriam - tak,mimo, że jest odpowiednikiem Marii, Miriam brzmi fajnie Estera - tak, bardzo lubię to imię, znam małą Esterkę Emilia - popularne Hubert - wrr Inga - tak Blanka - niee Klara - ok, nie zachwyca (czy nikt nie krzyknie, że to Łucja po polsku?) Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: imiona dla blizniakow 23.07.11, 18:41 Fryderyk i Emma w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: imiona dla blizniakow 23.07.11, 19:29 z tych 4 i 5 wybieram Ruben i Lea ew. Inga Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: imiona dla blizniakow 23.07.11, 23:55 Herbert - nie! Filip - ok, ale popularny Fryderyk - jestem jak najbardziej za Erwin - nie Emma - może być Norbert - ok Norma - nie! Lea - nie Syriusz -nie Ruben - nie Miriam - nie Estera - jestem za Emilia - ok Hubert - ok Inga - ok Blanka - może być Klara - nie bardzo Dla chłopca wybrałabym Fryderyka, ewentualnie Norberta. Dla dziewczynki - Esterę, Emilię lub Ingę. Najbardziej podoba mi się zestaw Fryderyk i Estera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: imiona dla blizniakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 15:20 Filip i Inga/Estera reszta nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: imiona dla blizniakow 26.07.11, 00:56 Fryderyk i Klara w takim razie lub Bianka zamiast Blanki. Odpowiedz Link Zgłoś