Dodaj do ulubionych

imię dla córeczki

03.09.11, 19:55
witam wszystkich, mam do Was prośbę a mianowicie chodzi o pomoc w wyborze imienia dla mojej jeszczcze nienarodzonej pociechy. To już 35 t.c. i myślę, że najwyższa pora żeby sie w końcu zdecydować. Chodzi o imię dla dziewczynki, zastanawiam się między Jagodą, Tatianą, Leną, właściwie to sama nie wiem...
a może macie jakieś inne propozycje
z góry serdecznie dziekuję smile
Obserwuj wątek
    • polifonia1983 Re: imię dla córeczki 03.09.11, 20:15
      Wybierałabym między Tatianą a Jagodą (z przewagą dla Jagody), Len jest już dużo.
    • Gość: zosia Re: imię dla córeczki IP: *.opera-mini.net 03.09.11, 20:17
      Tatiana po polsku to Tacjana, Lena to skrót od Mileny, Heleny albo Magdaleny. z tych wybrałabym Jagodę.

proponuję:
      Adrianna (Ada)
      Aurelia
      Matylda
      Malwina
      Klara
      Justyna
      Estera
    • gaudencja Re: imię dla córeczki 03.09.11, 23:50
      Tatiana i Lena zostały już powyżej opisane (przy czym Lena jest ostatnio w czołówce popularności ogólnokrajowej), Jagoda to tradycyjnie zdrobnienie - od Jadwigi, ale nie tylko. Proponowałabym Blankę, Matyldę, Ksenię, Mariannę, Anastazję, Kornelię.
    • kamelia04.08.2007 Re: imię dla córeczki 04.09.11, 00:08
      owocowych i innych spozywczych nie lubie, Lena mi sie przejadla, wiec pozostaje tatiana z tej trojki
      • abiela Re: imię dla córeczki 04.09.11, 00:12
        Żadne z tych imion mi się nie podoba. Wolalabym Tacjanę lub Helenę.
    • aedo Re: imię dla córeczki 04.09.11, 08:34
      Jagoda.
    • chce_bobo Re: imię dla córeczki 04.09.11, 09:09
      z podanych przez ciebie - tylko Jagoda.
      • ewela345 Re: imię dla córeczki 04.09.11, 09:56
        z tej trójki wybrałabym Tatianę
        choć zdrobnienie Tania okropnie mi się nie podoba!
    • Gość: niki Re: imię dla córeczki IP: *.adsl.alicedsl.de 04.09.11, 10:20
      Lene odradzam, gdyz jest niemozliwie popularna. Tatiana mi sie podoba, ale kojarzy sie bardzo wschodnio, wiec musisz miec pewnosc, ze ci to nie przeszkadza. No i powinnas tez akceptowac zdrobnienie Tania, Tanka, bo to popularne zdrobnienia od Tatiany. Jagoda tez jest ok i z tej calej trojki, chyba jednak na nia bym sie zdecydowala. Bardzej niz pelna forma, podobaja mi sie zdrobnienia: Jagusia, Jagodka... Od siebie dorzuce jeszcze Kaline, Dominike, Ewe i Milene, ktora mozna zdrabniac do Lenki.
    • luska.s Re: imię dla córeczki 04.09.11, 11:23
      żadne mnie niestety nie przekonuje
      na pewno odrzuciłabym Lenę

Jagoda - przeszkadza mi żeto również nazwa owocu
      Tatiana - wschodnio brzmiące, brak zdrobnień

wybrałabym chyba jednak Jagodę
      • florianne Re: imię dla córeczki 04.09.11, 11:29
        Jagoda podoba mi się bardzo . Leny nie znoszę , a Tatianę kiedyś lubiłam , ale ostatnio przestało mi się to imię podobać .
        Z tych trzech wybrałabym zdecydowanie Jagodę .
    • aneladgam Re: imię dla córeczki 04.09.11, 11:53
      Jagoda, zdecydowanie!
      • iwonia2 Re: imię dla córeczki 04.09.11, 12:01
        Lena nie!!!
        Ale Elena pieknie.
        Jagoda ladne ale moj typ to;
        -Kalina
        -Adrianna(Ada,Adusia,Adunia)
        • gaudencja Re: imię dla córeczki 04.09.11, 12:09
          iwonia2 napisała:

> Lena nie!!!
          > Ale Elena pieknie.

Równie pięknie, jak Majkel.
          • iwonia2 Re: imię dla córeczki 06.09.11, 15:34
            gaudencja napisała:

> iwonia2 napisała:
            >
            > > Lena nie!!!
            > > Ale Elena pieknie.
            >
            > Równie pięknie, jak Majkel.
            > Lub Dzeksonwink

A
    • ronalilly Re: imię dla córeczki 04.09.11, 13:47
      Zdecydowanie Jagoda. A może Jagna?
    • dalenia Re: imię dla córeczki 04.09.11, 13:58
      Tatiana to Tacjana, co już zostało napisane. Poza tym dla mnie jest zbyt jednoznacznie rosyjska.
      Lena to po pierwsze zdrobnienie, po drugie jest bardzo bezbarwna wg mnie, a po trzecie - ostatnio coraz bardziej popularna.
      Jagoda - najlepsza ze wszystkich trzech, ale i tak dla mnie to ewentualna ewentualność, bo nie lubię takich "owocowych" imion. Poza tym to zdrobnienie od Jadwigi, które jest nadawane jako samodzielne imię i mnie ta etymologia nie przekonuje. No i jeszcze wg mnie Jagoda jest strasznie infantylna.

Szukałabym dalej. Proponuję:
      Aurelia, Anastazja, Aniela, Berenika, Blanka, Celia, Daria, Dominika, Dagna, Dalia, Estera, Florentyna, Flawia, Gaja, Gloria, Helena, Idalia, Ida, Julianna, Jaśmina, Klara, Kornelia, Laura, Łucja, Marcelina, Michalina, Melania, Malwina, Olga, Olimpia, Róża, Rozalia, Stella, Teresa, Urszula, Wanda, Waleria
    • wyczyny Re: imię dla córeczki 04.09.11, 22:26
      jeśli chodzi o imiona roślinne to zamieniłabym Jagodę na Kalinę lub Rozalię
      jesli chodzi o imiona pochodzenia rosyjskiego to zamiast Tatiany polecam Zoję
      jeśli chodzi o imiona-zdrobnienia, to ja bym nadała pełną formę a zdrobnić zawsze można: stąd proponuję Helenę-w skrócie Lenkę
    • lubomiro Re: imię dla córeczki 05.09.11, 08:05
      Wybierz jakieś imię czystopolskie np: Bogumiła, Dobrosława, Radochna, Bogna smile - widze że skłaaniasz się ku tym trendom.
    • gosik_84 Re: imię dla córeczki 07.09.11, 19:22
      dziękuję wszystkim za opinie, chyba faktycznie wybiorę jakieś zupełnie inne np. proponowane przez niektórych Adrianna, Marianna a może Blanka
      Podobno w szpitalu jak się zobaczy dziecko to odrazu wiadomo jakie imię pasuje, mam nadzieję, że tak będzie
      • aneladgam Re: imię dla córeczki 07.09.11, 19:56
        u niektórych tak bywa wink
        ja na widok swej córeczki ucieszyłam się, że nie przeforsowałam Klary wink
      • dalenia Re: imię dla córeczki 07.09.11, 20:34
        O, wszystkie 3 są dużo lepsze niż Jagoda czy Sara. Moja faworytka to Marianna smile
        • gaudencja Re: imię dla córeczki 09.09.11, 19:57
          dalenia napisała:

> O, wszystkie 3 są dużo lepsze niż Jagoda czy Sara.

Myślę podobnie.
          • micheliaa Re: imię dla córeczki 09.09.11, 21:55
            Ja również.

Marianna i Blanka-według mnie piękne imiona smile
            Wybierałabym spośród tych dwóch.
            Adrianna też jest w porządku.( Ładniejsza od proponowanych wcześniej.)
          • dalenia Re: imię dla córeczki 10.09.11, 15:13
            gaudencja napisała:
            > Myślę podobnie.

Cieszę się, ale właśnie zobaczyłam, że pomyliłam wątki wink Jagoda i Sara były w innym rozważane. Co nie zmienia faktu, że te 3 najnowsze opcje są lepsze niż Jagoda, Tatiana i Lena smile
      • quasi.modo Re: imię dla córeczki 07.09.11, 21:02
        Z trzech pierwotnych pod uwagę brałabym tylko Jagodę, ale też bez zachwytu.

Z tych wymienionych później najbardziej podoba mi się Marianna, ale w sumie można jeszcze poszukać.

Moje propozycje:

Judyta
        Urszula
        Teresa
        Aniela
        Laura
        Kalina
        Bogna
      • luska.s Re: imię dla córeczki 07.09.11, 21:19
        oo to super te imiona są o wiele ładniejsze, szczególnie Ada i Blanka (a jeszcze lepiej Bianka) Marianna mnie aż tak bardzo nie przekonuje..
        • ella_nl Re: imię dla córeczki 09.09.11, 20:58
          Jagoda - bardzo ładne imię.
          Ja mam Hannę.
      • Gość: niki Re: imię dla córeczki IP: *.adsl.alicedsl.de 09.09.11, 21:06
        Adrianna mi się bardzo podoba.
    • Gość: Majka Re: imię dla córeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 15:25
      Mi się bardzo podobają:
      Kornelia
      Kaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.