Dodaj do ulubionych

Aleksander - Alex czy Olek?

19.10.11, 13:52
zastanawiam się nad imieniem Aleksander, jednak jak mówić Alex czy Olek? Czy jest to popularne imię dla chłopców?
Obserwuj wątek
    • froobek Re: Aleksander - Alex czy Olek? 19.10.11, 14:25
      Mówić raczej Alek lub Aleks, bo Olek to dziwadło, ale od razu ostrzegam, że będzie Ci bardzo trudno wyrugować Olka u innych...
    • Gość: niki Re: Aleksander - Alex czy Olek? IP: *.adsl.alicedsl.de 19.10.11, 15:58
      Jak dla mnie - tylko Alek smile
    • dalenia Re: Aleksander - Alex czy Olek? 19.10.11, 17:46
      Mów jak chcesz wink Jak Ci bardziej pasuje. Mnie się podoba Olek albo Alek. Aleks jest dla mnie trochę pretensjonalny. Co do popularności - jest średnio popularny. W tamtym roku nie załapał się do pierwszej 20-tki imion męskich. Ja dość często spotykam małych Alków - chyba jednak częściej są to Aleksowie, niestety.
    • olianka Re: Aleksander - Alex czy Olek? 19.10.11, 18:20
      Olek. Bardzo popularne.
      • carmita80 Re: Aleksander - Alex czy Olek? 19.10.11, 19:37
        Alek, Aleks/Alex, Olek to dziwadlo (nie wiem komu sie A z O pomylilo). Zreszta tak samo jak w przypadku Aleksandry, nie mam pojecia co Ola ma z tym imieniem wspolnego.
        • dziennik-niecodziennik Re: Aleksander - Alex czy Olek? 19.10.11, 20:21
          to że do nas to imię przyszło z ukrainy, a tam jest przez O.
      • uwierz_mirando Re: Aleksander - Alex czy Olek? 19.10.11, 19:37
        Aleksander jest popularny. Mówi, jak Tobie się podoba, może być Aleks, Alek, Olek. A może spodoba Ci się zdecydowanie mniej popularna alternatywa - Aleksy?
    • aneladgam Re: Aleksander - Alex czy Olek? 19.10.11, 20:19
      mów tak, jak Ci się najbardziej podoba
      w środę akurat mam 2 grupy jedną po drugiej, w obu jest po jednym Aleksandrze i mówi się do nich pełną formą, bez zdrobnień, w drugiej dodatkowo jest też Aleks. przyznaję, że jak w środy wracam do domu, to mam wrażenie, że Aleksander to jedyne imię męskie na świecie big_grin
    • Gość: rybka Nemo Re: Aleksander - Alex czy Olek? IP: *.57.95.79.rev.sfr.net 21.10.11, 12:16
      Olek lub Alek, zdecydowanie nie Aleks.
    • kamelia04.08.2007 Re: Aleksander - Alex czy Olek? 21.10.11, 12:51
      Alex pretensjonalne, Olek - obleci
    • florianne Re: Aleksander - Alex czy Olek? 21.10.11, 16:00
      Bardziej podoba mi się Olek niż Alek .
      Alex to IMO tragedia .
    • kaamilka Re: Aleksander - Alex czy Olek? 22.10.11, 13:56
      Mam dwuletniego syna Aleksandra. Nikt do niego nie zwarca sie inaczej jak... Aleksander.
    • mamasynka04.2011 Re: Aleksander - Alex czy Olek? 25.10.11, 20:38
      nasz jest Oleksmile
    • Gość: mika Re: Aleksander - Alex czy Olek? IP: *.satfilm.net.pl 26.10.11, 22:07
      A dlaczego zamierzasz mówić Alex a nie Aleks? W czym anglojęzyczne zdrobnienie jest lepsze od polskiego? A poza tym jak zamierzasz wymawiać tego angielskiego Alexa? Podkreslać za każdym razem, że to jest Alex przez X a nie przez KS?
      Chore....
    • abiela Re: Aleksander - Alex czy Olek? 26.10.11, 23:46
      Aleksandra odbieram jako imie popularne, zdrabnialabym do Olka lub Alka.
    • lazurja1 Re: Aleksander - Alex czy Olek? 27.10.11, 01:16
      Tak jak ci się pdoba .Ja wolała bym Aleks .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.