Gość: Marta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 11:03 Jak wygląda popularność Konstancji. Czy to imię ma szanse "trafić" do pierwszej 10 "imion najpopularniejszych" ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
georgia241 Re: Konstancja - popularność 29.10.11, 12:03 W moim odczuciu nie trafi do 1. dziesiątki. Podobnie jak Anastazja czy Józefina. To takie "wyniosłe" imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Konstancja - popularność 29.10.11, 12:06 Konstantynopol upadł wieki temu... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Konstancja - popularność 29.10.11, 12:27 Myślę, że każde imię taką szansę ma, pytanie tylko, w jakim okresie. Konstancja IMO nie wcześniej, niż za 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
elegieli54 Re: Konstancja - popularność 29.10.11, 12:41 Moze bedzie kiedys w pierwszej dwudziestce ale nie predzej niz tak za ponad 10lat. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Konstancja - popularność 29.10.11, 13:00 Wątpię, że trafi Polacy lubią zdrabniać, a Konstancja jest imieniem pod tym względem dość wymagającym, więc może ją ta popularność ominie? Mam przynajmniej taką nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleska Re: Konstancja - popularność IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.11, 14:40 Oby nie mam córkę Konstancję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Gaudencjo, czemu za 30 lat? IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 15:00 Intuicja, czy na czyms konkretniejszym opierasz swoje przemyslenia? Bardzo jestem ciekawa. PS. Konstancja jest pretensjonalna, wyniosla, proletariacka i wogole nie nazywajcie tak swoich corek, bo im krzywde zrobicie i dzieci beda sie z nich smiały i wogole, i w szczegole . pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaudencjo, czemu za 30 lat? 30.10.11, 15:28 Intuicja. Konstancja jest imieniem tradycyjnym, a najprostsza droga do spopularyzowania się imienia tradycyjnego to stopniowy powrót, rozpoczynający się od coraz częstszych nadań w grupie nadającej ton; nadania robią sie w niej coraz powszechniejsze, a następnie ludzie z innych grup podchwytują je uznając za "ciekawe, rzadkie, ale niekrzywdzące dziecka" imię. W tym czasie grupa nadająca ton przerzuca się już na inne imiona. Najlepszym przykładem jest Jakub, Kacper czy Szymon - w początkach uczestnictwa na forum często tu czytałam, że to takie nieoklepane, ale proste i ładne imiona. Nie wiedziałam, o co chodzi, bo zawsze w otoczeniu miałam po kilku Jakubów, Kacprów i Szymonów i zupełnie nie czaiłam, jak ludzie moga pisać, że to takie nieczęste imiona. Ale chyba chodziło własnie o to zjawisko - Jakub, Kacper i Szymon były popularne tylko środowiskowo, a później się rozlały na całą Polskę. Nie uważam też, żeby trudna zdrabnialność miała jakies znaczenie - wystarczy spojrzeć na Kacpra, który się znalazł w czołówce. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: do Arielli 30.10.11, 22:05 Ariello, to post scriptum jest żałosne, a w ogóle pisze się osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: do Arielli 30.10.11, 22:18 Ja to "PS" odebrałam raczej żartobliwie. Przecież Ariella sama planuje dla córki Konstnację. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: do Arielli 30.10.11, 22:34 > Ariello, to post scriptum jest żałosne ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Konstancja - popularność IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.11, 13:27 Ja nie planuje, ja juz mam od szesciu dni DZieki GAudencjo za opis twojej intuicji, teraz sie zastanawiam, czy jestem w grupie nadajacej ton i przyczynie sie do popularyzacji, czy wrecz przeciwnie, bede odstraszac ) Anyway 30 lat - hektar czasu. Choc dziadkowie (z obu stron) jeszcze nie wypowiedzieli tego imienia na glos, jakby im w gardle grzezlo , mowia mała, albo nawet - uwaga!- dziewczynka. Mam nadzieje, ze sie przyzwyczaja. Bardzo bym nie chciala, by sie tak upowszechnilo, bo samam mam imie typu Laura - na poczatku lat 70. praktycznie zero nadan, a potem fiuuuuuu i masakra. Zawsze bylam dumna z oryginalnego imienia, a teraz jest takie pospolite, buuu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Konstancja - popularność 31.10.11, 19:08 Gość portalu: ariella napisał(a): > Ja nie planuje, ja juz mam od szesciu dni W takim razie bardzo serdecznie gratuluję!! > Bardzo bym nie chciala, by sie tak upowszechnilo, bo samam mam imie typu Laura > - na poczatku lat 70. praktycznie zero nadan, a potem fiuuuuuu i masakra. Zawsz > e bylam dumna z oryginalnego imienia, a teraz jest takie pospolite, buuu No to może jesteś genetycznie w awangardzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Konstancja - popularność IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 09:07 ))) dziekuje za gratulacje PS Moimi alternatywami, po odrzuceniu Glorii, bo jednak strasznie na nia reagowano, byly Azja i Jasna. I mimo ze uwazam za sliczne, to sama sie wyhamowalam... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Konstancja - popularność 01.11.11, 14:59 Gość portalu: ariella napisał(a): > Ja nie planuje, ja juz mam od szesciu dni W takim razie gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Konstancja - popularność IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 18:21 a dziekowac, dziekowac Odpowiedz Link Zgłoś