Dodaj do ulubionych

Matylda Lena czy Pola

03.11.11, 12:05
Hej,
Mam nie lada problem. Zupelnie nie wiem jak dac na imie swojej corcesmile pierwsza ma na imie Marta. Mnie z mezem podoba sie Matylda, kojarzymy to imie glownie z filmem Leon Zawodowiecwink, ale okazuje sie ze sporej czesci ludzi to imie kojarzy sie z gruba wielka baba. Nam nie.... Wiec szukamy ewentualnej alternatywy.... Macie jakies propozycje? byle nie popularne typu JUlia, zuzia amelia itp bo te chodciaz ladne to zbyt oklepane. Zreszta lena chyba tez popularna.
Obserwuj wątek
    • lipsmacker Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 12:10
      Matylda, tylko Matylda!
      Mi sie kojarzy z bohaterka filmu o tym samym tytule (Matylda) oraz z cudna malutka Szwedka, coreczka jednego z moich pierwszych szefow. Aha, i jeszcze z taka autorka-podrozniczka, nie pamietam nazwiska.

Ani Lena ani Pola nieumywaja sie do Matyldy - to bardzo charakterne imie!
      • Gość: zakochanawmatusi Re: Matylda Lena czy Pola IP: *.petrus.pl 01.12.11, 09:12
        Dokładnie, charakterek to ona ma, mam na myśli moją Matyldzie smile
        • paula.anna Re: Matylda Lena czy Pola 01.12.11, 09:33
          Gość portalu: zakochanawmatusi napisał(a):

> Dokładnie, charakterek to ona ma, mam na myśli moją Matyldzie smile

I sądzisz, że to z powodu imienia wink?
          Moje obie "charakterne" diablice, choć starsza to "nudna i oklepana" Anna, a młodsza Matylda (nie Matyldzia!)
    • szarrak Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 12:13
      MATYLDA! jedno z moich ulubionych imion. jest taka książeczka Dahla Roalda pt. "Matylda" właśnie, powstał zresztą na jej podstawie bardzo fajny film familijny - Matylda jest tam nieprzeciętnie utalentowaną dziewczynką (nie tylko, jeśli chodzi o naukę) o nadprzyrodzonych zdolnościach; posiada jednak okropną rodzinę, która zabrania jej czytać i się uczyć, więc w końcu dziewczynka przeprowadza się do swojej nauczycielki... (dawno czytałam, mogłam coś pokręcić). dlatego u mnie i mojego m. wychowanego na podobnych lekturach imię jest w pierwszej dziesiątce wink
      pozostałe okropne.
      • Gość: gosi25 Re: Matylda Lena czy Pola IP: *.197.159.178.ip4.galileusz.pl 03.11.11, 12:17
        Matylda
    • paula.anna Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 12:26
      Myślałam, że szukasz DRUGIEGO imienia do Matyldy
      Jeśli wybór taki jak w temacie, to wyłącznie Matylda!

> byle nie popularne typu JUlia, zuzia amelia itp b
      > o te chodciaz ladne to zbyt oklepane. Zreszta lena chyba tez popularna.

I Lena i Pola- obie oklepane. Co do "urody" itp się nie wypowiadam tongue_out

Szukacie innego imienia, bo się komuś to "Wasze" z grubą babą kojarzy? Dobrze zrozumiałam?
      A jakieś preferencje poza "byle nie popularne typu JUlia, zuzia amelia itp"?
      • cysia.b Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 12:33
        Matylda, zdecydowanie
        • magducha78 Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 16:24
          Matylda
      • chce_bobo Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 20:08
        z podanych to tylko MatyldA.
        Osobiście kojarzy mi się z [pewną śliczną 9-letnią blondyneczką oraz Matyldą z Leona Zawodowca.
        To był mój typ dla córki, ale że mam już syna Leona to skojarzenie było zbyt oczywiste.
    • Gość: krka Re: Matylda Lena czy Pola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 12:34
      Matylda zdecydowanie. Len jest już naprawdę sporo, Pola też co raz popularniejsza. Mi również Matylda kojarzy się z Leonem Zawodowcem. Miałam kiedyś taki pomysł na imię dla córki.
    • aneladgam Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 12:44
      zostańcie przy Matyldzie, co Was obchodzą głupie skojarzenia
      • ewela345 Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 13:16
        Matylda! bardzo mi się podoba smile

ps. moja przyjaciółka ma na imię Marta i córkę właśnie Matyldę smile
    • olianka Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 13:14
      Pola podoba mi się wyłącznie jako zdrobnienie od Apolonii. Z tytułowych wybrałabym Matyldę.
    • Gość: agata Re: Matylda Lena czy Pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 13:21
      Pola ślicznie, Matylda również mi się podoba.
    • wyczyny Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 14:24
      Matylda jest ok (chociaz tez mam te "grube" skojarzeniawink)
      Pola-jak to wyżej zostało powiedziane tylko jako zdrobnienie od Apolonii
      Lena - jako zdrobnienie od Helena
      inne propozycje: Melania, Berenika, Anastazja
      • domi_33 Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 14:46
        MATYLDA, te pozostałe są beee.
    • dalenia Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 15:09
      A co was obchodzi, że ludziom się tak kojarzy? wink Mnie chociażby się tak kojarzy, ale co z tego? Wasza córka grubą, wielką babą raczej nie będzie (tak myślę przynajmniej smile), więc ci co was znają, będą to imię kojarzyć z córką, a nie wielką babą. A ci co was nie znają - co was obchodzi ich opinia? smile
    • froobek Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 16:37
      Z tych trzech Matylda. Niestety, wszystkie są bardzo popularne, choć Matylda właśnie najmniej z nich. To urocze imię z fajnymi zdrobnieniami.
      • dalenia Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 17:11
        Z tą wielką popularnością Matyldy to bym nie przesadzała smile
        • froobek Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 20:52
          Nie wiem, co jest na razie widoczne w statystykach, ale w Wawie wśród dziewczynek do 3 lat Matyld jest bardzo dużo. Będzie więcej, bo imię urocze i właśnie modne.
    • gaudencja Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 17:38
      Hej,
      Matylda w ciągu ostatnich 10 lat zrobiła się znacznie popularniejsza, niż kiedyś, a te skojarzenia, o których piszesz, wydają się pochodzić sprzed "Leona zawodowca" i wzrostu popularności Matyldy. Sądzę, że skojarzenia mają osoby, które nie mają małych dzieci, a reszta raczej będzie kojarzyć Matyldę z różnymi znajomymi Matyldami.
      Matyldę mają młodzi Stuhrowie, jest też Matylda Damięcka i jakoś ich rodzice ani się nie bali skojarzeń, ani te dwie Matyldy nie są starymi, grubymi babami.
      Lena jest natomiast teraz w ścisłej czołówce, wyraźnie zresztą popularniejsza poza Warszawą, niż w Warszawie (szkoda, ze brak danych dla Krakowa i innych większych miast)
      www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/484082,40_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2010_roku.html a Pola też jest popularna - obie moim zdaniem blade, zwłaszcza Lena, i zdrobniałe.
      • rose01 Re: Matylda Lena czy Pola 02.12.11, 21:20
        Marta i Lena ok
        Marta i Pola ok
        Marta i Kasia jakoś mi się podoba,
        a jak mi się coś ostatnio nie udaje to nie wiem czemu mówię łoo Matyldo
        • gaudencja Re: Matylda Lena czy Pola 02.12.11, 23:07
          Twoja historia jest głęboko poruszająca.
        • paula.anna Re: Matylda Lena czy Pola 03.12.11, 09:03
          > a jak mi się coś ostatnio nie udaje to nie wiem czemu mówię łoo Matyldo

łoj to masz problem tongue_out
    • polifonia1983 Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 18:26
      Tylko Matylda smile
      • uwierz_mirando Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 19:21
        Tylko Matylda! Nie chcesz imienia popularnego typu Julia, Amelia czy Zuzia - a Lena jest właśnie na tym poziomie popularności... Pola również popularna. Dla mnie Lena i Pola brzmią infantylnie, dobre tylko jako zdrobnienia od pełnej wersji.
    • georgia241 Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 19:24
      Matylda
      • carmita80 Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 19:30
        Matylda lub Lena, duze nie dla Poli. Moja kotka ma na imie Matylda smile
        • florianne Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 21:34
          Zdecydowanie Matylda .
    • a_andzia28 Re: Matylda Lena czy Pola 03.11.11, 21:37
      Jestem za Polą. Tylko nie jako zdrobnienie od Apolonii - bo Apolonia fatalne.
    • lazurja1 Re: Matylda Lena czy Pola 04.11.11, 02:59
      Lena piękne imię zawsze mi się podobało ,niestety jest już w rodzinie u kuzyna ,więc odpada jako typ dla ewentualnej 2 córki a szkoda .Matyldy natomiast nie nadała bym nawet z nożem na gardle ,kojarzy mi się dokładnie tak jak napisałaś .Pola nie podoba mi się .
    • mossiam Re: Matylda Lena czy Pola 04.11.11, 08:38
      Matylda! : )
    • luska.s Re: Matylda Lena czy Pola 04.11.11, 12:50
      Matylda ! piękne imię wink
      ew. Pola, Lena mi się nie podoba

skoro Tobie i Mężowi podoba się Matylda to nie przejmowałabym się opinią innych
    • abiela Re: Matylda Lena czy Pola 06.11.11, 22:47
      Zdecydowanie Matylda!
    • gazeta_mi_placi Re: Matylda Lena czy Pola 06.11.11, 23:06
      Matylda, ładne, nieoklepane i pasuje do Marty.
    • ilka114 Re: Matylda Lena czy Pola 07.11.11, 14:04
      Hej. smile
      Z wymienionych imion Matylda jest najlepsza, chociaż mam lekkie skojarzenia z puszystą kobietą, to jeszcze z tą książkową dziewczynką.
      Pola brzmi zdrobniale i mdło jak dla mnie, Lena tak samo. Poza tym, obie są raczej popularne.
      Nie przejmujcie się opinią innych, to Wasze dziecko.

Pozdrawiam. wink
    • lillaj Re: Matylda Lena czy Pola 08.11.11, 11:03
      Matylda oczywiściesmile Najpiękniejsze z imion.
    • mama_amelii Matylda 08.11.11, 11:22
      Leny i Pole już się przejadły,zbyt popularne.
    • quasi.modo Re: Matylda Lena czy Pola 08.11.11, 14:26
      Podobalaby mi sie Pola, ale od Apolonii. Leny nie trawie zas w zadnej postaci.

Matylda mnie osobiscie nie zachwyca, ale bez jakiegkolwiek wyraznego powodu. Skojarzenia ludzi radze wiec olac i nadac, jesli Wam sie podoba.

A moze Tola (Teodora lub Anatolia)?
      • sylwia175 Re: Matylda Lena czy Pola 01.12.11, 09:42
        Dzieki za pomoc. Zostaje nieodwolanie Matylda. Imie nam sie podoba i niewize innej alternatywywink
        • paula.anna Re: Matylda Lena czy Pola 01.12.11, 10:17
          Bardzo się cieszę!
          Czekam więc na wieści o przyjściu na świat Matyldy
        • dalenia Re: Matylda Lena czy Pola 01.12.11, 11:44
          Dobrą decyzję podjęliście, wg mnie smile Koniecznie daj znać, jak Matylda będzie już na świecie!
        • abiela Re: Matylda Lena czy Pola 01.12.11, 17:57
          Super, IMO ładny wybór!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.