Dodaj do ulubionych

Imię dla córci.

IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 18:34
Chciałabym dać córci na imię Ramona. Miałam koleżankę o tym imieniu kiedyś dawno temu - była bardzo fajna, ładna i to imię dodawało jej niezwykłego uroku. Właściwie gdyby nie ona uważałabym to imię za niespecjalne, ale dzięki niej uważam, że to imię jest piękne. Chciałam się zapytać co Wy sądzicie o tym imieniu??? W razie czego mam w zapasie Kalinę.
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Imię dla córci. 15.11.11, 18:43
      Mnie się Ramona nie podoba. Zdecydowanie chętniej wybrałabym Kalinę.
    • polifonia1983 Re: Imię dla córci. 15.11.11, 18:45
      Nie lubię tego imienia, ale jeśli tobie się podoba i pasuje do nazwiska (i nie wyjdzie z tego Ramona Ogórek czy inny koszmarek), to ok. Wolę Kalinę.
      • Gość: Dagmara Re: Imię dla córci. IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.11, 18:51
        do nazwiska raczej pasuje. Ramona K.....owicz smile Kalinka to mój numer II, ale boję się, że jest zbyt popularne. U mojej siostrzenicy w żłobku są aż trzy Kaliny w jednej grupie sad
        • eva1357 Re: Imię dla córci. 15.11.11, 19:02
          Myślę, że mimo tego, że są tam aż 3 Kalinki nie jest to jednak specjalnie popularne imię! Widocznie po prostu tak się złożyło. Ja mimo, że spotykam dużo dzieci, do tej pory spotkałam tylko jedną małą Kalinkę. W statystykach też nie jest chyba specjalnie wysoko. Mi się to imię bardzo podoba.

Ramona nie specjalnie mi się podoba.
    • Gość: Karlina Re: Imię dla córci. IP: *.ptld.qwest.net 15.11.11, 18:54
      Znalam dwie dziewczyny, jedna miala na ime Romi, a druga Rumi. Jezeli Ci odpowiada Ramona, to czemu nie. W innym wypadku - Kalina, to ladne imie, takie delikatne.
    • gaudencja Re: Imię dla córci. 15.11.11, 20:05
      Ramona to coś a la Nikola czy Denis, niestety. Po polsku imię to brzmi Rajmunda.
      Mnie się ono wyjątkowo nie podoba, o czym już pisałam, i kojarzy z ramolem.
      źródło względnego rozpowszechnienia w Polsce jest chyba takie:
      pl.wikipedia.org/wiki/To_Ramona
      teksty.org/louis-armstrong,ramona,tekst-piosenki
      www.tekstowo.pl/piosenka,janusz_radek,ramona.html
      Tu są niektiore wcześniejsze wątki na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,78885209,78886161,Re_siostrzenica_bez_imienia.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,68157651,,Ramona.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,113695475,,Ramona_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,109350157,,Ramona_Matylda_Blanka.html?v=2
    • gaudencja Re: Imię dla córci. 15.11.11, 20:06
      A może spodoba Ci się Romula, żeński odpowiednik imienia Romulus?
    • aedo Re: Imię dla córci. 15.11.11, 20:19
      Wolę Kalinę, Ramona mi się nie podoba.
      • domi_33 Re: Imię dla córci. 15.11.11, 21:10
        Ramona nie podoba mi się osobiście wcale, z ramolem mi się kojarzy czyli niezbyt przyjemnie. Kalinka prześlicznie jak dla mnie, niestety dla mnie to imię nieosiągalne. smile a szkoda. uncertain
    • aneladgam Re: Imię dla córci. 15.11.11, 21:14
      zdecydowanie wolę Kalinę, a zważywszy, że nawet za Kaliną nie przepadam, to mniej więcej umieszcza Ramonę daleeeeko poza sferą moich zainteresowań
    • szarrak Re: Imię dla córci. 15.11.11, 21:29
      Ramona wcale nie kojarzy mi się z w/w Nikolami, wręcz przeciwnie, mój ciąg skojarzeń zaczyna się od kurtki, potem przechodzi do Ramones i od razu widzę dziewczynę z kolczykiem-kółeczkiem w nosie i niebieskimi włosami wink wbrew pozorom to nie jest złe skojarzenie. na pewno imię dla przebojowej, odważnej i bezkompromisowej dziewczyny, bo cicha myszka w dwóch kitkach będzie z nim "wyglądała" dość żałośnie. a nie wiadomo, jaka będzie córcia... mimo wszystko imię bardzo mi się podoba. Kaliny natomiast okrutnie nie cierpię i uważam, że jest to krzywdzenie dziecka, ale to tylko moje zdanie. cudne imię dla dziecka, jak śmiertelnie trujące krzaczysko.
    • dalenia Re: Imię dla córci. 15.11.11, 22:40
      Ramona kojarzy mi się tylko z psem Kory. Może Romana? Fajnie można zdrabniać do Romy, a różnica niewielka.
      Kalina jest duuużo lepsza!
    • abiela Re: Imię dla córci. 15.11.11, 22:41
      Odbieram Ramonę bardzo pretenjonalnie, ale Kalina także mi się nie podoba. Może Malwina albo Roma?
    • paula.anna Re: Imię dla córci. 16.11.11, 09:58
      Ramona kojarzy mi się z Cyganami, których niestety nie lubię. To imię jest chyba dość popularne wśród nich, przynajmniej w mojej mieścinie....
      No i nie podoba mi się, nawet pomijając skojarzenia.
      Kalina też mnie nie zachwyca, ale wolę ją od Ramony!
    • Gość: megi79 Re: Imię dla córci. IP: *.sadpark-gw.waw.supermedia.pl 16.11.11, 10:58
      Wolę Kalinę
    • zabulin Re: Imię dla córci. 16.11.11, 14:20
      Pamiętam, ze kiedy miałam jakieś 10 lat szedl w wakacje taki serial dla dzieci Ramona smile
      Wiem, ze niedaleko mnie mieszka dziewczyna o tym imieniu.

Zdecydowanie bardziej podoba mi się imię kalina
      • Gość: Dagmara Re: Imię dla córci. IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 14:46
        Ojej naprawdę nie wiedziałam, że imię Ramona może się aż tak nie podobać. Zarówno mnie, jak i mojej mamie i innym osobom z otoczenia to imię bardzo przypadło do gustu. Ale to bardzo dobrze, że tylu osobom się nie podoba, bo znam teraz reakcję większego grona osób na to imię, i to też mnie trochę niepokoi. Moje skojarzenia z Ramoną są wyłącznie pozytywne począwszy od koleżanki o tym imieniu, a skończywszy na śpiewaczce operowej Ramonie Suarez. Kalina to mój typ II, ale mężowi się nie bardzo podoba, mówi, że Kalina stoi na półce z Jagodą i Różą, a te imiona uważa za porażkę;/ . Właściwie kiedyś myślałam jeszcze o Rebece, ale jest chyba zbyt "ciężkie" i Ricie.
        • georgia241 Re: Imię dla córci. 16.11.11, 16:15
          Mnie Rebeka bardzo się podoba. Nadałabym własnej córce.
          • uwierz_mirando Re: Imię dla córci. 16.11.11, 18:35
            Skoro mężowi się Kalina nie podoba, to w ogóle bym nie rozważała, bo imię musi się podobać i mamie, i tacie dziecka. W końcu będą go używać przez całe życie. Ja się nieco wyłamię i przyznam, że brzmieniowo Ramona mi się podoba, choć zdaję sobie sprawę, że może uchodzić za pretensjonalną i rodem z telenoweli wink Rebeka i Rita u mnie na minus, ale może spodoba Ci się Rozalia lub Rachela?
        • dalenia Re: Imię dla córci. 16.11.11, 19:46
          A może jeszcze, skoro ma być na "r" i niepopularne - Rufina albo Remigia? smile
          • Gość: Dagmara Re: Imię dla córci. IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.11, 20:02
            Rufina - nie podoba mi się
            Rozalia - bardzo ładniesmile
            Remigia - też nie bardzo
            Rachela - od razu przypomniało mi się "Wesele" S.W smile
            Nie musi być na R big_grin To po prostu przypadek. Ramona, Rebeka i Rita są to wg mnie bardzo ładne imiona. Zbieg okoliczności, że zaczynają się na R. Mąż bardzo upiera się przy Joannie lub Katarzynie, ale Ramonę też popiera smile Kaliny jak już pisałam wcześniej nie uznaje. Póki co doszliśmy do porozumienia, że Ramona Joanna to jest to ,ale nie wiem czy ta opcja przetrwa.
            • aneladgam Re: Imię dla córci. 16.11.11, 20:08
              ech, ciężko by mi było wybrać - Joanna i Katarzyna dla odmiany zieją nudą sad sad
            • dalenia Re: Imię dla córci. 16.11.11, 20:53
              Wiem, wiem, że nie musi być na "r", ale chyba takie Wam się podobają smile Mnie najbardziej podoba się Rozalia. A może Anastazja, Blanka albo Laura?
            • gaudencja Re: Imię dla córci. 16.11.11, 20:56
              A co powiecie na szekspirowską Rozalindę, skoro już ten wątek sponsoruje literka "r"?
            • quasi.modo Re: Imię dla córci. 17.11.11, 08:15
              Ramona niespecjalnie, brzmi jak import z serialu wenezualskiego.

Rebeka ładnie, ale podobnie jak Rachela kojarzą mi się przede wszystkim z kulturą żydowską.

Rita OK.

A może Roberta?
              • paula.anna Re: Imię dla córci. 17.11.11, 08:25
                Rebeka podoba mi się bardziej od Ramony smile
                Rozalia jeszcze bardziej
                Ale jeśli jesteście przekonani do Ramony i to większą grupą rodzinną wink, to czy ważne są opinie innych? Wszystkim i tak nie dogodzicie. Ewentualni głupi ludzie w Waszym otoczeniu pogadają, po swojemu skomentują i się przyzwyczają
        • polifonia1983 Re: Imię dla córci. 17.11.11, 12:47
          Skoro wam się to imię podoba, to je nadajcie. Moim zdaniem nie jest "dżesikowate", nie infantylizuje, nie jest zdrobnieniem i generalnie "spełnia normy". Po co masz potem żałować, że nie nadałaś imienia, bo kierowałaś się opinią osób na forum?
          Rebeka i Rita - bardzo lubię te imiona smile
          • gaudencja Re: Imię dla córci. 17.11.11, 21:01
            polifonia1983 napisała:

> Skoro wam się to imię podoba, to je nadajcie. Moim zdaniem nie jest "dżesikowat
            > e",

Nie podzielam Twojego zdania...
      • aiczka Re: Imię dla córci. 23.11.11, 13:49
        Mnie również to imię kojarzy się przede wszystkim z serialem dla dzieci:

en.wikipedia.org/wiki/Ramona_%281988_TV_series%29
    • Gość: gosc Re: Imię dla córci. IP: *.olesno.info.pl 17.11.11, 10:50
      Nie podoba mi się to imie
      • Gość: Loin Re: Imię dla córci. IP: *.polnet.tv 17.11.11, 20:54
        Ramona to ładne imię, jeśli tylko pasuje do nazwiska. Kojarzy mi się z kulturą cygańską, ale ja mam pozytywne skojarzenia na ten temat.
        Jestem bardziej za tym imieniem, tym bardziej, że jedyna Kalina, którą znam, jest zmanierowana i samolubna.
        • Gość: Dagmara Re: Imię dla córci. IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.11, 09:41
          Ja osobiście również nie odbieram tego imienia jak Nicola czy Dżessika smile Te imiona pojawiły się u nas stosunkowo nie dawno, a Ramona ho ho i jeszcze trochę. Od jakiegoś czasu notuje się wzrost nadawania takich obcobrzmiących imion jak właśnie Nicola. Koleżanka Ramona, która tak lubiłam, ma pewnie teraz koło 40stki. Samo imię nie potrzebuje formy "spolszczającej" bo brzmi ono tak samo i pisze się je tak samo jak w jęz. hiszpańskim . Więc wg mnie absolutnie nie jest "dżesikowate czy nicolowate" gdzie forma spolszczona istnieje i zarówno zapis jak i wymowa są troszkę inne. W życiu nie wrzuciłabym do jednego wora iberyjskiej Ramony i amerykańskiej Dżessiki czy Nicoli. Więc z tym się zgodzić nie mogę. Mnie się Ramona bardzo podoba. Rozalia , która też bardzo mi się spodobała wg mojego męża jest niczym innym jak " Róża inaczej" więc od razu powiedział definitywnie nie. Właściwie teraz jestem jeszcze bardziej pewna, że Ramona to jest to, bo żadne z innych imion mnie nie urzekło. Zapomniałam dodać, że Ramona ma starszego brata Jakuba( nie Kubę, tylko Jakuba), który dzielnie poprawiał wszystkich, którzy zmieniali go na Kubę i tłumaczył ,że jego imię brzmi Jakub i tak też się wszyscy przyzwyczaili, że mój syn to Jakub, a nie Kuba) więc myślę, że do Ramony też się wszyscy przyzwyczają.
          • dalenia Re: Imię dla córci. 18.11.11, 15:06
            Gość portalu: Dagmara napisał(a):
            > Właściwie teraz jestem jeszcze bardziej pewna, że Ramona to jest to
            > , bo żadne z innych imion mnie nie urzekło.

No i to najważniejsze smile Ramona dla mnie jest trochę z innej grupy niż Nikola czy Dżesika. Ja bym ją raczej włożyła do jednej grupy z ... Sama nie wiem. Może Nadią (pomijając fakt, że to zdrobnienie)? Nikola i Dżesika to dla mnie koszmarki językowe, a Ramona czy Nadia całkiem nieźle brzmią w języku polskim, choć nie zmienia to faktu, że ze względu na etymologię ja jestem na "nie". Ale jeśli Wam się podoba i jesteście tacy przekonani, to nadajcie - dziecka nie skrzywdzicie smile

Trochę mi przeszkadza fakt, że macie syna Jakuba. Tzn. mam na myśli to, że wg mnie imiona mają być dopasowane popularnością. Jakub to teraz najpopularniejsze imię chłopięce, a Ramona zdecydowanie popularna nie jest. Dla mnie za duża przepaść pod tym względem.
          • aneladgam Re: Imię dla córci. 18.11.11, 16:24
            jesteś pierwszą osobą, przynajmniej z tego co kojarzę, która w momencie gdy imię przez nią zaproponowane spotkało się tu z raczej złym odbiorem, że się nie obraziła na całe forum smile podoba mi się, że nie zniechęciły cię nasze skojarzenia - skoro was imię urzeka, to nie ma co analizować smile
            • dalenia Re: Imię dla córci. 18.11.11, 16:42
              O, prawda, prawda! Zazwyczaj to zaraz padłoby hasło, że "lepsza Ramona niż Franciszka czy Adelajda" czy coś w tym stylu wink Mnie też bardzo pozytywnie zaskoczyła Twoja reakcja - jak widać można kulturalnie dyskutować na forum, mimo odmiennych gustów imienniczych smile
              • aneladgam Re: Imię dla córci. 18.11.11, 20:23
                Amen smile
                • fruzielka27 Re: Imię dla córci. 18.11.11, 23:53
                  Ramona jakoś mi poważnie brzmi i nie umiem sobie wyobrazić małej Ramony wink Ale jak Wam się podoba, czemu nie?
                  Rita mi sie podoba zdecydowanie bardziej! W ogóle mi się podoba, ładne, krótkie i niepopularne smile
              • paula.anna Re: Imię dla córci. 19.11.11, 08:26
                No właśnie- kobieta z dystansem smile. Brawo!
                A ja oczywiście ciekawa jestem kiedy i kto się urodzi
          • gaudencja Re: Imię dla córci. 19.11.11, 17:59
            Gość portalu: Dagmara napisał(a):

> Ja osobiście również nie odbieram tego imienia jak Nicola czy Dżessika smile Te im
            > iona pojawiły się u nas stosunkowo nie dawno, a Ramona ho ho i jeszcze trochę.

W Rymucie pierwsze (i jedyne w tej dekadzie) nadanie Ramony pochodzi sprzed 1920 roku. W tym samym okresie były 3 Nikole.
            Nawet jeśli był jednostkowy przypadek rodziców, którzy tak nazwali swoją córkę (albo przyjezdna Ramona), to jeszcze nie świadczy to o obecności imienia w języku polskim, zresztą, jak już pisałam, ma ono swój polski odpowiednik: Rajmunda. Dlatego Ramonę porównałabym z Denisem, to dokładnie ta sama grupa (po polsku Denis to Dionizy), ale do Nikoli czy Dżesiki też jej w moim odczuciu niezmiennie blisko. Zrobicie oczywiście jak chcecie, przecież to Wasza córeczka.
            • Gość: maga_eukaliptus Re: Imię dla córci. IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.11.11, 12:30
              Gaudencjo, jesteś pewna, że Ramona to nasza Rajmunda?
              Co prawda tak sugeruje Wikipedia:
              pl.wikipedia.org/wiki/Rajmunda
              Ale w Hiszpanii funkcjonuje też samo imię Raimunda.
              • olianka Re: Imię dla córci. 24.11.11, 14:11
                W Polsce też mamy zarówno Elżbietę, jak Izabelę, Annę i Hannę, Macieja i Mateusza, Stefana i Szczepana. Bywa smile
              • gaudencja Re: Imię dla córci. 24.11.11, 19:16
                Gość portalu: maga_eukaliptus napisał(a):

> Gaudencjo, jesteś pewna, że Ramona to nasza Rajmunda?

Tak:
                www.behindthename.com/name/ramona
                www.behindthename.com/name/ramo10n
                • gaudencja Re: Imię dla córci. 24.11.11, 19:18
                  ...i jeszcze: es.wikipedia.org/wiki/Raimundo#Variantes
                • maga_eukaliptus Re: Imię dla córci. 10.03.12, 20:01
                  OK, masz rację wink
    • Gość: Dagmara Re: Imię dla córci. IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.11, 13:02
      Chciałam się pochwalić, że w poniedziałek przyszła na świat Ramona Joanna smile Jesteśmy wszyscy zauroczeni naszą kruszynką. Imię pasuje do Ramony idealnie. Moja gwiazda ma piękne wielkie brązowe oczka i długaśne ciemne włosy(!) Położna była w lekkim szoku widząc czuprynę Ramonkismile
      Mama i mała Ramona czują się cudownie - pozdrawiamy całe forum smile
      • paula.anna Re: Imię dla córci. 23.11.11, 13:06
        Gratulacje!
      • dalenia Re: Imię dla córci. 23.11.11, 13:09
        Gratuluję! Mimo że Ramona nie była moim typem, to miło, że tak jesteście zadowoleni z wyboru. Dużo zdrowia dla małej Ramonki!
      • aneladgam Re: Imię dla córci. 23.11.11, 13:25
        gratuluję narodzin smile
        • ewela345 Re: Imię dla córci. 23.11.11, 14:13
          moje gratulacje smile
      • gaudencja Re: Imię dla córci. 23.11.11, 23:08
        Gratuluję córeczki!
        • fruzielka27 Re: Imię dla córci. 24.11.11, 01:13
          No tak! Mała Ramonka brzmi całkiem fajnie, a mi jakoś ten skrót nie przyszedł do głowy! big_grin
          • lus.sia Re: Imię dla córci. 24.11.11, 08:54
            Gratuluję smile
      • polifonia1983 Re: Imię dla córci. 24.11.11, 09:51
        gratuluję smile
        • Gość: Dagmara Re: Imię dla córci. IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.11, 09:35
          Dziękujemy i pozdrawiamy smile
    • annajustyna Re: Imię dla córci. 25.11.11, 09:57
      Ramona (zdrobniale Mona) jest dosc popularne w bylej NRD. To wlasciwie latynoska wersja Rajmundy...Moze Roma?
      • aneladgam Re: Imię dla córci. 25.11.11, 11:52
        Annajustyna, zadaj sobie odrobinę wysiłku i się przekonasz, że co najmniej spóźniłaś się z propozycją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.