IP: *.eimperium.pl 20.11.11, 12:41
Co sądzicie o imieniu Luiza? Na pewno nie jest popularne, ja w szkole podstawowej miałam w klasie 1 koleżankę o tym imieniu i właśnie dziś rano zdałam sobie sprawę że później już nikogo o tym imieniu nie spotkałam, przejrzałam pierwsze 50-tki najpopularniejszych imion i tam też nie ma.
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Luiza 20.11.11, 12:56
      Miałam 2 albo 3 Luizy w szkole i nie jestem fanką tego imienia. Luiza to wtórne spolszczenie Ludwiki, którą za to bardzo lubię.
      • Gość: akasha78 Re: Luiza IP: *.eimperium.pl 20.11.11, 13:37
        Ludwika moja babcia miała tak na imię, niestety nie cierpiała swojego imienia, jak myślę o tym imieniu dla ewentualnej córki to mam wizję , że babcia będzie mnie potem po nocach straszyła za karę, że takie imię nadałam dzieckuwink
    • paula.anna Re: Luiza 20.11.11, 13:10
      Mnie się nie podoba.
      Widać nie tylko mi wink
      • carmita80 Re: Luiza 20.11.11, 13:20
        Podoba mi sie. smile
    • dalenia Re: Luiza 20.11.11, 13:39
      Mnie się nie podoba, wolę Ludwikę. Znam przesympatyczną Luizę, więc całkiem przychylnym okiem na to imię patrzę, choć jego etymologia mnie nie przekonuje.
    • szarrak Re: Luiza 20.11.11, 14:06
      Mam wielką przyjemność nosić to imię i naprawdę jestem za nie wdzięczna rodzicom, choć spotykam się z bardzo skrajnymi opiniami - zazwyczaj albo zachwyca, albo wręcz przeciwnie. Kojarzy się dość chłodno i chyba jest w tym trochę racji.
      Faktem jest, że to "po polsku" Ludwika, ale... Luiza brzmi o wiele łagodniej, gładziej i jest podobna w swym charakterze do odpowiedników w innych językach: Louise, Luise, Luisa, Lois... Dodatkowo brak jej tego posmaku obcości odczuwalnej przy innych "zagranicznych" formach - nigdy nikt mi nie powiedział, że Luiza brzmi obco. Bo nie brzmi. Ludwika jest twarda - ma swój urok, ale jest bardziej siermiężna, brakuje jej lekkości.
      Kolejnym plusem są ładne skróty i zdrobnienia i wszelkie wariacje. Najczęściej bywam Lu, Lou, Lulu, niekiedy Izą (plus wszelkie zdrobnienia od Izy) czy Lui czy Li.
      Istniał niegdyś pruski Order Luizy, przyznawany kobietom o najszlachetniejszych sercach za opiekę nad chorymi i ułomnymi - ustanowiony na cześć Luizy Meklemburg-Strelitz, wzoru dobroczynności i matczynych uczuć.
      Na Wikipedii pod tym imieniem znaleźć można głównie księżniczki, królowe i arystokratki wink Moją ulubioną "patronką" imienia jest szalenie zdolna Louise Andreas-Salomé, muza Rilkego, przyjaciółka Nietzschego i Freuda.
    • Gość: niki Re: Luiza IP: *.public.hu-berlin.de 20.11.11, 14:16
      Bardzo miedzynarodowe - to na plus. I rzadkie w PL - tez na plus. Brzmieniowo calkiem mi sie podoba, ale to rzecz gustu wink
      Na minus - tak jak pisaly dziewczyny - malo przekonujaca etymologia. Moze wlasnie z tego powodu Luiza zawsze wydawala mi sie odrobine pretensjonalna. Ale tylko odrobine.
      • magducha78 Re: Luiza 20.11.11, 14:44
        nie przeszkadza mi wink
      • paula.anna Re: Luiza 20.11.11, 14:48
        O właśnie- pretensjonalna!
        Mnie też się taka wydaje
        • szarrak Re: Luiza 20.11.11, 17:13
          a czytałyście "Dumę i uprzedzenie"? wink
          • aneladgam Re: Luiza 20.11.11, 18:07
            czytałam, Luiza Hurst to jedna z najbardziej antypatycznych postaci u J. A.
            • szarrak Re: Luiza 20.11.11, 19:30
              o tym właśnie mówię - skoro imię jest rzadkie, to bez problemu można wyrobić sobie skojarzenia na podstawie jednej znanej sytuacji/książki itp.
    • aneladgam Re: Luiza 20.11.11, 18:01
      nie podoba mi się
      wolę Ludwikę
    • aneladgam Re: Luiza 20.11.11, 18:08
      dla mnie takie wodniste, rozlazłe imię.
      zupełnie bez charakteru.
      z mazią mi się kojarzy.
    • panna.w.drodze Re: Luiza 20.11.11, 20:03
      nie ...
    • Gość: Niwius Re: Luiza IP: *.ip.netia.com.pl 20.11.11, 22:26
      Mi się bardzo podoba Luiza, dużo bardziej niż Ludwika. Znam jedną nosicielkę tego imienia, przeurocza dziewczynka.
    • pratoka Re: Luiza 20.11.11, 23:01
      Nie znam nikogo o tym imieniu smile
      Mnie sie nie podoba. Kojarzy mi sie z telenowelami brazylisjkimi sad
    • abiela Re: Luiza 20.11.11, 23:44
      Znam kilka małych Luiz w Niemczech, mnie nie przekonuje. Ludwikę za to uwielbiam!
      • uwierz_mirando Re: Luiza 22.11.11, 00:04
        Nie podoba mi się, dla mnie pretensjonalne. Znam Luizę, nazywaną wyłącznie Izą.
    • lui_kom Re: Luiza 24.11.11, 00:09
      A ja tam lubię swoje imię, nawet bardzobig_grin
      Nigdy z powodu imienia nikt mi nie dokuczał, nie przezywał itp. nie zauważyłam też żeby dla kogoś wydawało się dziwne czy pretensjonalne (albo się dobrze maskowaliwink)
      Jedyne nie miłe wspomnienie jakie mam to z wycieczki szkolnej, kiedy to wszystkie moje koleżanki kupiły sobie pamiątkowe breloczki z imieniem, a z moim nie byłosad (teraz to się wydaje bardzo śmieszne, ale dla kilku latki to był nie lada problemwink) w obecnych czasach zdecydowanie więcej jest nietypowych imion, więc teraz pewnie nie byłam bym jedyna która nie posiada pamiątki z imieniem smilesmilesmilesmile

• paula.anna Re: Luiza 24.11.11, 08:58
        lui_kom napisała:

> Nigdy z powodu imienia nikt mi nie dokuczał, nie przezywał itp. nie zauważyłam
        > też żeby dla kogoś wydawało się dziwne

I tak powinno być smile.
    • szarrak Re: Luiza 21.06.15, 15:42
      Żeby nie mnożyć wątków, podbiję ten. Wczoraj bawiłam się wykresami popularności imion na przestrzeni ostatniego wieku i zostałam zaskoczona przez własne imię. Dostępne dane sięgają roku 1912 i wówczas imię Luiza było popularne w podobnym stopniu jak dziś. Domyślam się, że ma to związek z zaborami, ale trafiłam na mazurską pieśniarkę ludową o tym imieniu z polskim nazwiskiem, która urodziła się w 1864 roku. Czy ktoś wie, jak to było? Od jak dawna Luiza jest nadawana w Polsce przez Polaków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.