Dodaj do ulubionych

Emanuel czy Aleksander?

17.02.12, 10:33
które? a jak zdrabniac Emanuela?
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 10:45
      Trudny wybór
      Aleksander podoba mi się w pełnej wersji jak i jako Oluś ( takie słodkie), lecz jest dość popularny 18 miejsce w rankingu w 2011 roku. Ale w czołówce nie jest, więc tak źle nie jest
      Emanuel jest też fajnym imieniem, lecz dość trudny w wymowie. I zdrobnienie Emi, Emuś takie sobie. Oczywiście można wymyślać inne zdrobnienia, ale te są według mnie najbardziej oczywiste. I jest raczej mało spotykane to jest plussmile
      Ja skłaniałabym się do Aleksandra Emanuela (czyli dać dziecku dwa imionasmile)
      a gdyby jedno to sama wybrałabym Aleksandra, ale wygrałby minimalnie pomiędzy tymi dwoma imionami
      • mal-sia Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 10:48
        dziekismile Mnie to sie bardzo podoba Franciszek ale reszcie rodziny nie i co zrobic?Jak myslisz?
        • olinininka Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 11:00
          Jeżeli uważasz, że jest to imię, które najbardziej ci leży na sercu to nadaj Franciszek. To Twoje dziecko więc jedynie Ty oraz Twój partner życiowy jedynie może zadecydować o imieniu. Zdaniem rodziny bym się nie przejmowała. Mi osobiście bardziej podoba się Aleksander. Ale to wasz wybórsmile Brałabym pod uwagę również nazwisko. A co lepiej brzmi z nazwiskiem? Aleksander, Franciszek czy Emanuel?
    • aneladgam Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 11:00
      Aleksander, zdecydowanie

Emanuela słyszałam zdrabnianego: Emek, Emu (!), Manu
    • Gość: Maria K Re: Emanuel czy Aleksander? IP: 94.75.127.* 17.02.12, 11:50
      Zdecydowanie Aleksander, bo to bardzo męskie imię - Aleksander Wielki. Podobnie Franciszek, kojarzy mi się z królem Francji i w ogóle z Francją.
      Emanuel znaczy chyba Zbawiciel, nie brzmi mocno, ale jeżeli masz na nazwisko Hermanowicz np. smile to jest o.k. A jak Makowska to brałabym imiona z "r" . Dopasowałabym do nazwiska.
      • ranni_caj Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 11:58
        Gość portalu: Maria K napisał(a):

> Emanuel znaczy chyba Zbawiciel

nie, "Bóg jest z nami"
        • aneladgam Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 12:00
          przepraszam, znów się nie przelogowałam smile
          • polonica7 Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 13:33
            Wolę Emanuela bo jest mniej popularny,. Znam jednego ok 40 letniego, nazywanego Emkiem.
    • dalenia Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 14:25
      Aleksander! A może Aleksy?

Emanuel jest wg mnie mało męski. A zdrobnienia? Manuel, Emik, Emi, Eman, Emanek, Nuel
    • olianka Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 14:35
      Emanuel
    • polifonia1983 Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 15:20
      Emanuel
    • kamelia04.08.2007 Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 15:25
      tylko nie emanuel.
      Brzmi jak flaki z ojelem albo kluchy
      • florianne Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 15:50
        Aleksander , mimo popularności .
        Za Emanuelem nie przepadam .
    • wyczyny Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 16:28
      o! jak odważnie! chodzi mi o Emanuela oczywiście smile, znam tylko jednego - ma 4 lata, rodzice zdrabniają to imię do Emi...
      ja bym wybrała to oryginajniejsze czyli Emanuel
    • dasza_dm Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 17:39
      Aleksander
    • jagodowa2 Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 18:43
      Aleksander
    • gaudencja Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 19:31
      Emanuel. I nie polecam go z powodu większej oryginalności, tylko dlatego, że podoba mi się, a Aleksander za to - zupełnie nie podchodzi, zwłaszcza zdrobnienie Olek, Olo.
      Emanuela zdrabniałabym dowolnie, włacznie ze zdrobnieniem Manio.
    • aneladgam Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 20:04
      wiecie co, a dla mnie Emanuel to męski odpowiednik Pameli - styl dyskotekowy, żel, opalenizna z solarium... ale widać jestem odosobniona big_grin
      • Gość: " Re: Emanuel czy Aleksander? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 17.02.12, 20:08
        Ja odbieram Emanuela identycznie. Nadto, kojarzę rodzeństwo: Pamelę i Emanuela big_grin
        • uwierz_mirando Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 20:32
          Mnie się Emanuel nie podoba, a zdrobnienie Emi bardziej mi pasuje dla Emilii. Więc głos na Aleksandra, ale jeśli w grę wchodzi jeszcze Franciszek, to na Franka smile
          • Gość: satine Re: Emanuel czy Aleksander? IP: *.smrw.lodz.pl 18.02.12, 00:09
            Zdecydowanie Emanuel
            • ewela345 Re: Emanuel czy Aleksander? 18.02.12, 11:28
              Bardzo mi się podoba Aleksander ale teraz chyba bardzo popularny.
              Emanuel też jest ok. Moja znajoma na swojego Emanuela mówi Emek, Emiś.
              • aka10 Re: Emanuel czy Aleksander? 18.02.12, 11:33
                Emanuel.
      • dalenia Re: Emanuel czy Aleksander? 18.02.12, 15:36
        Ja takie skojarzenia mam bardziej z Manuelem wink Emanuel jednak tak dość "religijnie" mi się kojarzy, więc chyba dlatego nie myślę o nim tak "dyskotekowo".
    • lazurja1 Re: Emanuel czy Aleksander? 22.02.12, 13:18
      Aleksander
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.