mal-sia 17.02.12, 10:33 które? a jak zdrabniac Emanuela? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 10:45 Trudny wybór Aleksander podoba mi się w pełnej wersji jak i jako Oluś ( takie słodkie), lecz jest dość popularny 18 miejsce w rankingu w 2011 roku. Ale w czołówce nie jest, więc tak źle nie jest Emanuel jest też fajnym imieniem, lecz dość trudny w wymowie. I zdrobnienie Emi, Emuś takie sobie. Oczywiście można wymyślać inne zdrobnienia, ale te są według mnie najbardziej oczywiste. I jest raczej mało spotykane to jest plus Ja skłaniałabym się do Aleksandra Emanuela (czyli dać dziecku dwa imiona) a gdyby jedno to sama wybrałabym Aleksandra, ale wygrałby minimalnie pomiędzy tymi dwoma imionami Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 10:48 dzieki Mnie to sie bardzo podoba Franciszek ale reszcie rodziny nie i co zrobic?Jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 11:00 Jeżeli uważasz, że jest to imię, które najbardziej ci leży na sercu to nadaj Franciszek. To Twoje dziecko więc jedynie Ty oraz Twój partner życiowy jedynie może zadecydować o imieniu. Zdaniem rodziny bym się nie przejmowała. Mi osobiście bardziej podoba się Aleksander. Ale to wasz wybór Brałabym pod uwagę również nazwisko. A co lepiej brzmi z nazwiskiem? Aleksander, Franciszek czy Emanuel? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 11:00 Aleksander, zdecydowanie Emanuela słyszałam zdrabnianego: Emek, Emu (!), Manu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria K Re: Emanuel czy Aleksander? IP: 94.75.127.* 17.02.12, 11:50 Zdecydowanie Aleksander, bo to bardzo męskie imię - Aleksander Wielki. Podobnie Franciszek, kojarzy mi się z królem Francji i w ogóle z Francją. Emanuel znaczy chyba Zbawiciel, nie brzmi mocno, ale jeżeli masz na nazwisko Hermanowicz np. to jest o.k. A jak Makowska to brałabym imiona z "r" . Dopasowałabym do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
ranni_caj Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 11:58 Gość portalu: Maria K napisał(a): > Emanuel znaczy chyba Zbawiciel nie, "Bóg jest z nami" Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 12:00 przepraszam, znów się nie przelogowałam Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 13:33 Wolę Emanuela bo jest mniej popularny,. Znam jednego ok 40 letniego, nazywanego Emkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 14:25 Aleksander! A może Aleksy? Emanuel jest wg mnie mało męski. A zdrobnienia? Manuel, Emik, Emi, Eman, Emanek, Nuel Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 15:25 tylko nie emanuel. Brzmi jak flaki z ojelem albo kluchy Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 15:50 Aleksander , mimo popularności . Za Emanuelem nie przepadam . Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 16:28 o! jak odważnie! chodzi mi o Emanuela oczywiście , znam tylko jednego - ma 4 lata, rodzice zdrabniają to imię do Emi... ja bym wybrała to oryginajniejsze czyli Emanuel Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 19:31 Emanuel. I nie polecam go z powodu większej oryginalności, tylko dlatego, że podoba mi się, a Aleksander za to - zupełnie nie podchodzi, zwłaszcza zdrobnienie Olek, Olo. Emanuela zdrabniałabym dowolnie, włacznie ze zdrobnieniem Manio. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 20:04 wiecie co, a dla mnie Emanuel to męski odpowiednik Pameli - styl dyskotekowy, żel, opalenizna z solarium... ale widać jestem odosobniona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: " Re: Emanuel czy Aleksander? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 17.02.12, 20:08 Ja odbieram Emanuela identycznie. Nadto, kojarzę rodzeństwo: Pamelę i Emanuela Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Emanuel czy Aleksander? 17.02.12, 20:32 Mnie się Emanuel nie podoba, a zdrobnienie Emi bardziej mi pasuje dla Emilii. Więc głos na Aleksandra, ale jeśli w grę wchodzi jeszcze Franciszek, to na Franka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: satine Re: Emanuel czy Aleksander? IP: *.smrw.lodz.pl 18.02.12, 00:09 Zdecydowanie Emanuel Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Emanuel czy Aleksander? 18.02.12, 11:28 Bardzo mi się podoba Aleksander ale teraz chyba bardzo popularny. Emanuel też jest ok. Moja znajoma na swojego Emanuela mówi Emek, Emiś. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Emanuel czy Aleksander? 18.02.12, 15:36 Ja takie skojarzenia mam bardziej z Manuelem Emanuel jednak tak dość "religijnie" mi się kojarzy, więc chyba dlatego nie myślę o nim tak "dyskotekowo". Odpowiedz Link Zgłoś