evi_saska 23.02.12, 19:35 Będę mamą Będę miała małego Wojtusia. To nie podlega dyskusji. Jestem tylko ciekawa sytuacji Wojciecha w świetle obecnej mody. Wiecie coś na ten temat? Jest to imię wschodzące/schodzące, jakieś rokowania, wróżby...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Wojciech 23.02.12, 20:59 Zdecydowanie wschodzące. Ostatnio nastąpił szybki, nagły wręcz wzrost Wojtków (w 2009 był na 21. miejscu, a rok później już na 8.) i z tego co się orientuję to ich liczba wcale nie maleje. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Wojciech 23.02.12, 21:32 może akurat w Twoim regionie nie będzie taki popularny Odpowiedz Link Zgłoś
evi_saska Re: Wojciech 23.02.12, 21:55 Mam tylko nadzieję, że Wojciech nie zostanie drugim Jakubem, bo będę sobie pluła w brodę, że nie zareagowałam na pierwsze sygnały... Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Wojciech 23.02.12, 22:24 Jakubem to nie, ale myślę, że wkrótce zastąpi Kacpra na przykład, albo Szymona. Odpowiedz Link Zgłoś
evi_saska Re: Wojciech 23.02.12, 23:03 Gdzieś wyczytałam że Szymon już zastąpił Jakuba. Mój biedny synek... Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Wojciech 23.02.12, 23:59 W którymś konkretnym roku może i wskoczył na pierwsze miejsce - ale Jakub trzyma się mocno od naprawdę paaru ładnych lat. Jeśli nie kilkunastu. Już wśród moich rówieśników (ur. pod koniec lat 80.) roiło się od Jakubów i przez tych 20 lat popularność imienia tylko się zwiększała (jeśli wierzyć Wikipedii jest on w pierwszej czwórce od 1997 roku). Szymon ma właśnie swój, zdaje się, krótkotrwały rozbłysk, choć pojawiał się i wcześniej, tak samo Kacper, którego czas już się na szczęście skończył (nie lubię tego imienia) - wzlotów już nie będzie. Mam wrażenie, że tak też będzie z Wojtkiem - na chwilę zrobi się bardzo popularny, ale nie będą to dwie dekady, tylko max. 5 lat. Tutaj Wojtek już w pierwszej dziesiątce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Wojciech IP: *.ostnet.pl 24.02.12, 08:33 Wojtuś to najukochańsze imię dla chłopca. Ja sama mam Wojtusia, i gdyby to było mozliwe, to drugi synek też miał by tak na imię ... Dlaczego wybrałaś właśnie Wojtusia? Mi się dobrze kojarzy, mam brata który jest fajnym, dobrym facetem. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: Wojciech 24.02.12, 09:03 A ja znam jednego Wojtka, który dostał 25 lat za zabicie swojej konkubiny i poćwiartowanie jej zwłok. Nie generalizuj! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wojciech 24.02.12, 11:48 Georgia, ale o co Ci chodzi tak właściwie? Asia napisała, że kojarzy jej się z bratem, który jest dobrym człowiekiem - no i jaki masz z tym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
georgia241 Re: Wojciech 24.02.12, 17:26 Miałam zły humor od rana i przeczytałam ten słodki, polukrowany pean na cześć imienia, które kojarzy mi się zupełnie inaczej i wyraziłam się. A o co mi chodziło? Sama nie wiem. Tak jakoś, żeby nie było za miło... Nieładnie. Przepraszam. Sama wcisnę kosz przy moim komentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
evi_saska Re: Wojciech 24.02.12, 18:06 Znam niewielu Wojtków i to raczej z widzenia, z nikim konkretnym mi się imię nie kojarzy. Nie wiem dlaczego je wybrałam, po prostu wiedziałam od jakiś 10 lat że mój syn to będzie Wojciech. Podoba mi się to imię ponad wszystkie inne. Imię jak dla mnie spełnia wszystkie wymagania: stare, polskie, święte, proste - bez udziwnień, nie sezonowe, chyba nigdy nie wyszło z mody, ma słodkie zdrobnienie dla malucha - Wojtuś, i "przystojną" formę dla mężczyzny - Wojciech oraz coś luźnego pośrodku - Wojtek. Jeden minus - rosnąca popularność, o której się niedawno dowiedziałam. Boję się tego, tym bardziej, że na moje oko jest to imię z tej samej półki co Jakub i Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Wojciech 24.02.12, 10:10 Odbieram to imię jako popularne, na Śląsku dużo się małych Wojtków rodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy Re: Wojciech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 17:56 No kurcze, nie lubię tego imienia, choć mój M tak się nazywa Ale nie zdrabniam, bo paskudnie brzmi, więc mówię pełnym imieniem "Wojciech". Znam sporo Wojciechów 40-letnich, 28 letniego, 17 letniego. Ale małych Wojtków nie znam wcale. Więc może będziesz miała szczęście i w Twojej miejscowości nie będzie wysypu tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Wojciech 24.02.12, 18:05 Na tej zasadzie mówię do mojego Grzegorzu )) Pozdrawiam. To tak nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
jagnaborynowa Re: Wojciech 24.02.12, 18:43 A ja mam wujka Wojtka - bardzo fajny pan i imię kojarzy mi się dobrze (chociaż nie lubię pełnej formy tego imienia - Wojciech, więc syna bym tak nie nazwała). I dwuletni synek koleżanki też ma na imię Wojtuś. Odpowiedz Link Zgłoś
murter1 Re: Wojciech 25.02.12, 15:04 Jak nadawalam mojemu Wojtkowi imię w 2006,to było pod koniec trzeciej dziesiątki. W ubiegłym roku już 8. Na forum mojej córki z 2011 jest najpopularniejszym imieniem chłopięcym. Ale i tak bym na żadne inne nie zamieniła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi_saska Re: Wojciech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 16:43 murter1 napisała: >Na forum mojej córki z 2011 jest najpopularniejszym przepraszam ale nie zrozumiałam jakie forum, gdzie znaleźć takie inf.? Odpowiedz Link Zgłoś
murter1 Re: Wojciech 25.02.12, 18:58 Forum lipiec 2011, dla mam dzieci wtedy urodzonych. Ja z lipca 2011 mam córkę a wojtek jest tam najczęściej występującym imieniem chłopięcym Odpowiedz Link Zgłoś
evi_saska Re: Wojciech 25.02.12, 20:15 dziękuję za wytłumaczenie, wybaczcie, jestem tu nowa... Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Wojciech 25.02.12, 17:46 Wojciech to jedno z imion z pierwszej dziesiątki, z którym miałabym problem, bo tak bardzo mi się podoba, że chyba popularność nie byłaby w stanie mnie od niego odstraszyć (mam tak tez z Janem i Gabrielą) Odpowiedz Link Zgłoś