23.02.12, 19:35
Będę mamąsmile
Będę miała małego Wojtusia. To nie podlega dyskusji.

Jestem tylko ciekawa sytuacji Wojciecha w świetle obecnej mody. Wiecie coś na ten temat? Jest to imię wschodzące/schodzące, jakieś rokowania, wróżby...?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Wojciech 23.02.12, 20:59
      Zdecydowanie wschodzące. Ostatnio nastąpił szybki, nagły wręcz wzrost Wojtków (w 2009 był na 21. miejscu, a rok później już na 8.) i z tego co się orientuję to ich liczba wcale nie maleje.
      • evi_saska Re: Wojciech 23.02.12, 21:20
        To mnie raczej martwi. No trudno.
        • aneladgam Re: Wojciech 23.02.12, 21:32
          może akurat w Twoim regionie nie będzie taki popularny smile
          • evi_saska Re: Wojciech 23.02.12, 21:55
            Mam tylko nadzieję, że Wojciech nie zostanie drugim Jakubem, bo będę sobie pluła w brodę, że nie zareagowałam na pierwsze sygnały...wink
            • tami46 Re: Wojciech 23.02.12, 22:03
              Moim zdaniem bardzo ładne imię.
            • szarrak Re: Wojciech 23.02.12, 22:24
              Jakubem to nie, ale myślę, że wkrótce zastąpi Kacpra na przykład, albo Szymona.
              • evi_saska Re: Wojciech 23.02.12, 23:03
                Gdzieś wyczytałam że Szymon już zastąpił Jakuba.

Mój biedny synek...wink
                • szarrak Re: Wojciech 23.02.12, 23:59
                  W którymś konkretnym roku może i wskoczył na pierwsze miejsce - ale Jakub trzyma się mocno od naprawdę paaru ładnych lat. Jeśli nie kilkunastu. Już wśród moich rówieśników (ur. pod koniec lat 80.) roiło się od Jakubów i przez tych 20 lat popularność imienia tylko się zwiększała (jeśli wierzyć Wikipedii jest on w pierwszej czwórce od 1997 roku). Szymon ma właśnie swój, zdaje się, krótkotrwały rozbłysk, choć pojawiał się i wcześniej, tak samo Kacper, którego czas już się na szczęście skończył (nie lubię tego imienia) - wzlotów już nie będzie. Mam wrażenie, że tak też będzie z Wojtkiem - na chwilę zrobi się bardzo popularny, ale nie będą to dwie dekady, tylko max. 5 lat. Tutaj Wojtek już w pierwszej dziesiątce.
    • Gość: asia Re: Wojciech IP: *.ostnet.pl 24.02.12, 08:33
      Wojtuś to najukochańsze imię dla chłopca. Ja sama mam Wojtusia, i gdyby to było mozliwe, to drugi synek też miał by tak na imię ... smile
      Dlaczego wybrałaś właśnie Wojtusia?
      Mi się dobrze kojarzy, mam brata który jest fajnym, dobrym facetem.
      • georgia241 Re: Wojciech 24.02.12, 09:03
        A ja znam jednego Wojtka, który dostał 25 lat za zabicie swojej konkubiny i poćwiartowanie jej zwłok. Nie generalizuj!
        • dalenia Re: Wojciech 24.02.12, 11:48
          Georgia, ale o co Ci chodzi tak właściwie? big_grin Asia napisała, że kojarzy jej się z bratem, który jest dobrym człowiekiem - no i jaki masz z tym problem?
          • georgia241 Re: Wojciech 24.02.12, 17:26
            Miałam zły humor od rana i przeczytałam ten słodki, polukrowany pean na cześć imienia, które kojarzy mi się zupełnie inaczej i wyraziłam się. A o co mi chodziło? Sama nie wiem. Tak jakoś, żeby nie było za miło... Nieładnie. Przepraszam. Sama wcisnę kosz przy moim komentarzu.
      • evi_saska Re: Wojciech 24.02.12, 18:06
        Znam niewielu Wojtków i to raczej z widzenia, z nikim konkretnym mi się imię nie kojarzy.
        Nie wiem dlaczego je wybrałam, po prostu wiedziałam od jakiś 10 latbig_grin że mój syn to będzie Wojciech. Podoba mi się to imię ponad wszystkie inne.

Imię jak dla mnie spełnia wszystkie wymagania: stare, polskie, święte, proste - bez udziwnień, nie sezonowe, chyba nigdy nie wyszło z mody, ma słodkie zdrobnienie dla malucha - Wojtuś, i "przystojną" formę dla mężczyzny - Wojciech oraz coś luźnego pośrodku - Wojtek.

Jeden minus - rosnąca popularność, o której się niedawno dowiedziałam. Boję się tego, tym bardziej, że na moje oko jest to imię z tej samej półki co Jakub i Szymon
    • georgia241 Re: Wojciech 24.02.12, 09:01
      Zaczęła się na nie moda kilka lat temu.
    • abiela Re: Wojciech 24.02.12, 10:10
      Odbieram to imię jako popularne, na Śląsku dużo się małych Wojtków rodzi.
    • Gość: easy Re: Wojciech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 17:56
      No kurcze, nie lubię tego imienia, choć mój M tak się nazywasmile Ale nie zdrabniam, bo paskudnie brzmi, więc mówię pełnym imieniem "Wojciech".
      Znam sporo Wojciechów 40-letnich, 28 letniego, 17 letniego. Ale małych Wojtków nie znam wcale. Więc może będziesz miała szczęście i w Twojej miejscowości nie będzie wysypu tego imieniasmile
      • szarrak Re: Wojciech 24.02.12, 18:05
        Na tej zasadzie mówię do mojego Grzegorzu wink)) Pozdrawiam. To tak nie na temat.
        • jagnaborynowa Re: Wojciech 24.02.12, 18:43
          A ja mam wujka Wojtka - bardzo fajny pan i imię kojarzy mi się dobrze (chociaż nie lubię pełnej formy tego imienia - Wojciech, więc syna bym tak nie nazwała). I dwuletni synek koleżanki też ma na imię Wojtuś.
    • murter1 Re: Wojciech 25.02.12, 15:04
      Jak nadawalam mojemu Wojtkowi imię w 2006,to było pod koniec trzeciej dziesiątki. W ubiegłym roku już 8. Na forum mojej córki z 2011 jest najpopularniejszym imieniem chłopięcym. Ale i tak bym na żadne inne nie zamieniła.
      • Gość: evi_saska Re: Wojciech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 16:43
        murter1 napisała:

>Na forum mojej córki z 2011 jest najpopularniejszym

przepraszam ale nie zrozumiałamsmile
        jakie forum, gdzie znaleźć takie inf.?
        • murter1 Re: Wojciech 25.02.12, 18:58
          Forum lipiec 2011, dla mam dzieci wtedy urodzonych. Ja z lipca 2011 mam córkę a wojtek jest tam najczęściej występującym imieniem chłopięcym
          • evi_saska Re: Wojciech 25.02.12, 20:15
            dziękuję za wytłumaczenie, wybaczcie, jestem tu nowa...wink
    • dasza_dm Re: Wojciech 25.02.12, 17:46
      Wojciech to jedno z imion z pierwszej dziesiątki, z którym miałabym problem, bo tak bardzo mi się podoba, że chyba popularność nie byłaby w stanie mnie od niego odstraszyć smile
      (mam tak tez z Janem i Gabrielą)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.