agunek1 13.06.04, 22:26 Dlaczego nie ma odpowiednika żeńskiego imienia Piotr. Moja córeczka - Oliwa - jest tak podobna do męża, że posowało by do niej właśnie Piotrusia (czasami do niej tak mówię). Oliwkowa mama Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: PIOTRUSIA ? 13.06.04, 22:31 Jest powieść Balzaka pod tym tytułem, oryginalnie "Pierrette" Żeńska forma Piotr to Petronela (od Petrus). A ktoś na forum mówił, że spotkał się z formą Piotra. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: PIOTRUSIA ? 13.06.04, 22:34 Ja mówiłam . Jest u nas na uniwersytecie pani profesor o takim imieniu, co przy pierwszym kontakcie wzbudziło we mnie duże zdziwienie . A Czesi mają bodaj Petrę... i to imię w Polsce też chyba też bywa nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: PIOTRUSIA ? 14.06.04, 00:09 > A ktoś na forum mówił, że spotkał się z formą Piotra. Bo jest Piotra, są nadania tego imienia w Polsce. Nie jestem pewna, czy w Grzeni, ale w Rymucie na pewno jest. A jest też bardzo sympatyczne imię "Piotrumiła". Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: PIOTRUSIA ? 14.06.04, 00:32 > A jest też bardzo sympatyczne imię "Piotrumiła". Serio? Hmm, dla mnie brzmi baaardzo dziwnie . W ogóle jakoś bardzo trudno jest mi wyobrazić sobie małą dziewczynkę, do której mam mówić: "Piotrusia". To imię jest dla mnie za bardzo "męskie", a takie złamanie konwencji odczuwam podświadomie jako rażące. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: PIOTRUSIA ? 14.06.04, 08:31 tawananna napisała: > > A jest też bardzo sympatyczne imię "Piotrumiła". > Serio? Hmm, dla mnie brzmi baaardzo dziwnie . W ogóle jakoś bardzo trudno > jest mi wyobrazić sobie małą dziewczynkę, do której mam mówić: "Piotrusia". Hmmm, mnie jakoś Piotrusia nie razi. Z różnych przyczyn nie wybrałabym tego imienia dla swojej córki, ale reaguję na nie bardzo pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: PIOTRUSIA ? 14.06.04, 09:54 Mnie się nie podoba ze względu na wyżej wymienione dzieło Balzaka, którego tytułowa bohaterka, mała dziewczynka, tragicznie rozstała się z tym światem. Ponieważ jest to jedyne mi znane wystąpienie imienia, nie budzi raczej sympatycznych skojarzeń. Wydaje mi się, że kiedyś było dużo więcej żeńskich form imion, które dzisiaj są uznawane za typowo męskie. Piotra kojarzy mi się raczej ze wsią (może dlatego, że jedna z sióstr mojej babci była Karola zamiast Karoliny, w każdym razie tak do niej zawsze mówiono, był także brat Karol). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: PIOTRUSIA ? 20.07.04, 22:12 boniedydy napisała: > Bo jest Piotra, są nadania tego imienia w Polsce. Nie jestem pewna, czy w > Grzeni, ale w Rymucie na pewno jest. Piotra - 18 osób nosi to imię, do tego jedna Piotrusia. Przy okazji wypatrzyłam też z innej beczki, ale w bezpośrednim sąsiedztwie panią o wdzięcznym imieniu Pipa. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: PIOTRUSIA ? 14.06.04, 23:07 Podobaja mi sie imiona: Petronela, Petronia, ale zdrobnienie Piotrusia nie bardzo ! Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: PIOTRUSIA ? 15.06.04, 07:56 Petronela, Petroni i Petra są może ładne, ale żal mi jednak że nie ma polskiej żeńskiej odmiany Piotra. Oliwka naprawdę jest bardzo podobna do męża. No cóż pomarzyć można. A Wszystkim badzo dziękuję za odpowiedzi i życzę Im powodznia. Aga i mała Piotrusia (Oliwka). Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: PIOTRUSIA ? 27.06.04, 20:22 Imię Petronela podoba mi się, ale zdrobnienie Piotrusia nie. Te pierwsze można przecież skracać do Neli lub Nelli, która brzmi o niebo lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: PIOTRUSIA ? 28.06.04, 00:34 Jest forma Piotra! Przecież pisałam gdzieś wyżej... Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 A Tomira? 28.06.04, 14:22 Nie będę zakładać się nowego wątku, tylko podłączę się pod ten, bo mam wrażenie ,że Tomira i Piotra są z tej samej " beczki". Obydwa od typowych imion męskich - Tomasz i Piotr. Tomirę zauważyłam podczas oglądania ostatnich " Sąsiadów". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Tomira? 28.06.04, 14:50 ariana1 napisała: > wrażenie ,że Tomira i Piotra są z tej samej " beczki". Obydwa od typowych imion > > męskich - Tomasz i Piotr. Tomirę zauważyłam podczas oglądania ostatnich " > Sąsiadów". Tomira pochodzi w moim odczuciu od "Tomir", (jak "Stoimir" i cała grupa słowiańskich imion męskich z -mir na końcu). Od Tomasz byłoby "Tomasza". Niedawno miałam okazje do kontaktów służbowych z pewną Tomirą i musze powiedziec, że mialam bardzo pozytywne odczucia, m.in. dlatego, że blyskawicznie sie zapamiętywało jej imię - co w kontekscie tego, że nazwisko miała dosyć pospolite, a jej dochód zależał od tego, czy klient, z którym rozmawiała, wracał do niej, było dla niej na pewno niezwykle korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: A Tomira? 28.06.04, 15:02 Ciekawe jak zdrobniale? Tomka? Mirka? Jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Tomira? 28.06.04, 15:06 ariana1 napisała: > Ciekawe jak zdrobniale? Tomka? Mirka? Jak myślisz? Może Tomka, Tomcia Ale imię jest dosyć zgrabne do stosowania też w pełnej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Tomira? 20.07.04, 22:11 gaudencja napisała: > ariana1 napisała: > > > wrażenie ,że Tomira i Piotra są z tej samej " beczki". Obydwa od typowych > imion > > > > męskich - Tomasz i Piotr. Tomirę zauważyłam podczas oglądania ostatnich " > > Sąsiadów". > > Tomira pochodzi w moim odczuciu od "Tomir", (jak "Stoimir" i cała grupa > słowiańskich imion męskich z -mir na końcu). Od Tomasz byłoby "Tomasza". ...i oczywiście panie o imieniu Tomasza w Polsce są, a jest ich (było w '94) 25. Jest też jedna Tomasa i jedna Tomka. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: PIOTRUSIA ? 21.07.04, 13:55 Ja lubię szewdzką wersję Piotrusi - Pernilla Odpowiedz Link Zgłoś