ksiezna_pani1 22.03.12, 23:16 Czy podoba Wam się imię Feliks? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: Feliks 22.03.12, 23:16 bardziej niż Anuncjacja czy inna Harpia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Feliks 22.03.12, 23:18 Mimo skojarzen z Dzierzynskim, podoba sie nawet bardzo - slonecznie sie kojarzy, felix = szczesliwy Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Feliks 23.03.12, 08:17 > Mimo skojarzen z Dzierzynskim Miałam szefa o tym nazwisku, choć innym imieniu, któremu pracownicy nadali dość oczywistą ksywkę "Feliks" Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Feliks 22.03.12, 23:19 cherry.coke napisała: > Tak, ale dla kota! Hmmm ... ja bym raczej nazwala kota Maciek albo Kazik Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Feliks 22.03.12, 23:24 Felek - super imie dla kota A Fela dla kocicy! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Feliks 23.03.12, 00:31 cherry.coke napisała: > Felek - super imie dla kota A Fela dla kocicy! Znajome kocice to pamieta byly Klarcia, Julcia i Kachna tudziez ...Sylwia, Felki nie znalam A z kotow to jeszcze u tesciow byli Zbysio i Jacus oraz na wsi u siostry tesciowej byli trzej krolowie - Kacper, Melek/Melus (Melchior) i Baltus/Baltek (Baltazar). Felek tez sie nie trafil, byl natomiast kogut Florek (Florian) Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Feliks 22.03.12, 23:19 Dzierżyński? Albo w podobie? Nie, zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Feliks 22.03.12, 23:25 Raczej podoba, mimo Dzierżyńskiego i takiego jednego sk...la, którego znam osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Feliks 22.03.12, 23:35 3 znajome pary maja Felixow wiec nie - za duzy tlum Ale chlopaki fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Feliks 27.05.12, 12:35 moj syn ma tak na drugie - po pradziadku... pradziadek, jak jeszcze żył to mówił do młodego Feluś byłam skłonna dać mu to imię jako pierwsze, ale zrezygnowałam z powodów rodzinnych Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Feliks 22.03.12, 23:55 Mam wybitnie złe skojarzenia, nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Feliks 23.03.12, 00:26 Felix, Net i Nika. Natychmiastowe skojarzenie - raczej pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Feliks 23.03.12, 00:38 bardzo ładne, ale jak do tej pory to więcej o tym imieniu w swoim życiu spotykałam... kotów! Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Feliks 23.03.12, 02:49 Podoba, bede brala pod uwage wbrew lamentom mojej mamy na temat skrotu 'Felek' ktore mi nie przeszkada w najmniejszym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Feliks 23.03.12, 05:58 sliczne imie idealne dla czarnego kota Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia1973 Re: Feliks 23.03.12, 07:18 W domu rodzinnym miałam kota Felka a Felę. Ku naszemu zaskoczeniu Felek się okocił i został przechrzczony na Felę. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia1973 Re: Feliks 23.03.12, 07:19 Fela była prawie cała czarna z białymi plamkami na pyszczku i łapkach Odpowiedz Link Zgłoś
anusia-9 Re: Feliks 27.05.12, 09:31 Mi się podoba . Jak myślicie,może stać się popularne ? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Feliks 27.05.12, 10:02 Mój syn tak właśnie kota nazwał. Ale tak, imię podoba mi się, nawet ze zdrobnieniem Felek. Jedynym minusem jest skojarzenie z Dzierżyńskim i jeszcze takim jednym, dającym sie określić słowem, którego na forum używać nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Feliks 20.07.12, 23:47 Podnoszę Zresztą, mnie samej ten wątek jakoś umknął. Uwielbiam Feliksa, jest mocnym kandydatem na imię dla mojego syna. Tym bardziej, że poniekąd byłby po mojej prababci Feliksie Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Feliks 21.07.12, 08:57 Nie zauważyłam wcześniej tego wątku! Cieszą mnie cudze skojarzenia z kotem i Dzierżyńskim Choć więcej dzieci już nie planuję, syn od kilku lat ma wybrane imię- właśnie Feliks. Po moim dziadku Niech nie stanie się popularny, bo mi zbrzydnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Feliks 21.07.12, 09:59 Uwielbiam Feliksa. Jest mocnym faworytem dla mojego syna w przyszłości. Gdyby nie to, że dla córki rozważam również Felicje , pewnie był by nr 1 Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Feliks 21.07.12, 14:43 a Feliks i Felicja się nie da razem? ja znam jednego Feliksa, ma ponad roczek i jest słodkim brzdącem. Feliks jest w tej chwili u mnie numerem dwa na potencjalnej liście imion dla synów. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Feliks 21.07.12, 17:34 domi_33 napisała: > a Feliks i Felicja się nie da razem? No dla mnie Feliks i Felicja to za dużo dobrego. Trochę tak jakby nadać Aleksego i Aleksandrę albo Maksymilianę i Maksyma - nieeee ... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Feliks 21.07.12, 21:05 Nie podoba mi się. Dla mnie to - dla odmiany - imię dla psa. I też kojarzy się Dzierżyńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Feliks 17.08.24, 17:23 Wyciągam wątek po ponad 12 latach. Niestety, coraz więcej osób nie uważa Feliksa za "imię dla kota" 🙁. Felek też im niestraszny. Tego się obawiałam... Mam nadzieję, że Feliks jednak nie trafi pod strzechy! Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Feliks 17.08.24, 20:49 Śliczne imię ) Coraz więcej Feliksów ale oby się nie upowszechnił jak Kuba czy Kacper W każdym razie, na liście imion dla Synka w przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Feliks 17.08.24, 22:37 Mysle, ze na dwoje babka wrozyla. Coraz popularniejszy, ale zawsze jest szansa, ze wyzej sie nie wbije. Odpowiedz Link Zgłoś
jiigsaw Re: Feliks 17.08.24, 22:44 Duża zasługa w tym forum, że mój syn ma na imię Feliks (2024) Paula.anna, jak synowi nosi się to imię, lubi je? Jak jest odbierane przez rówieśników? Imię ma w sobie coś, wyjątkowe brzmienie, moim zdaniem nie jest podobne do żadnego innego, ma piękne znaczenie. Jest jednak raczej źle odbierane przez starsze pokolenie, przynajmniej w moim otoczeniu (raczej nie że względów historycznych). Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Feliks 18.08.24, 11:18 jiigsaw napisała: > Duża zasługa w tym forum, że mój syn ma na > imię Feliks (2024) Paula.anna, jak > synowi nosi się to imię, lubi je? Jak jest > odbierane przez rówieśników? > Jest jednak raczej źle odbierane przez starsze > pokolenie, przynajmniej w moim otoczeniu > (raczej nie że względów historycznych). Mój Feliks lubi swoje imię. Tyle słyszy, od zawsze, że jest wyjątkowe i "szczęśliwe", że trudno, żeby było inaczej 😉. Ja nadal cenię to, że nawet w sporej szkole nazwisko jest zbędne 😀. A jak odbierają je rówieśnicy? Chyba jeszcze nie usłyszeli od dorosłych, że to imię jest "fe" 😉. Co masz na myśli pisząc, że jest źle odbierane przez starsze pokolenie? Jakie są tego "objawy"? Ile miesięcy ma Twój Feliks? Btw, serio, ludzie pamiętają jeszcze Dzierżyńskiego? Szczególnie młodzież, z wiedzą głównie z tik toka i instagrama? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
jiigsaw Re: Feliks 19.08.24, 16:37 Miło to czytać Mój Feliks ma dopiero 4 miesiące, a z krytyką spotkałam się głównie w rodzinie, rodzice wykazali dużą niechęć do tego imienia. „A wiesz, że jak pójdzie do szkoły to bedą mówić do niego Felek?!”. Zdarza się też, że spotykam się z wymownym milczeniem, kiedy mówię, jak Feliks ma na imię - mam jeszcze starszą córkę i na jej imię (około pierwszej 20 rankingu) reakcje zawsze były pozytywne. Myślę, że sporo osób nie wie, że takie imię można nadać dziecku w Polsce, kojarzą je raczej jako imię zwierzaków, nazwy firm albo imię zagraniczne. Jedna koleżanka pytała nawet, jak się ma FeNiks Dzierżyńskiego ludzie raczej nie pamiętają, no chyba, że ktoś szczególnie interesuje się historią. Nie spotkałam się poza internetem ze wspominaniem tej postaci. W moim odczuciu w przeciwieństwie do starszych osób, imię jest dobrze odbierane przez dzieci i młodzież przez swoje brzmienie i miłe skojarzenia (np. popularne dwie serie książeczek dla dzieci, książki dla młodzieży itp). Zastanawia mnie taki zły odbiór zdrobnienia Felek przez wiele osób. Wg mnie nie brzmi może „pięknie”, ale po prostu normalnie, jak większość zdrobnień. Olek też wielu osobom się nie podoba, a np. Alek czy Julek dużo bardziej - ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Feliks 19.08.24, 17:14 jiigsaw napisała: > Miło to czytać Mój Feliks ma dopiero 4 miesiące, > a z krytyką spotkałam się g > łównie w rodzinie, rodzice wykazali dużą niechęć do > tego imienia. „A wiesz, że > jak pójdzie do szkoły to bedą mówić do niego > Felek?!”. No pewnie cześć będzie mówić Felek? I co z tego? Na Jana będą mówić Janek, na Franciszka Franek, na Antoniego Antek, a na Feliksa Felek. > Zdarza się też, że spoty > kam się z wymownym milczeniem, kiedy mówię, jak > Feliks ma na imię To przykre. Mam nadzieję, że się tym zbytnio nie przejmujesz. Z drugiej strony wolę milczenie, niż chamskie komentarze 🤔. Uważam, że Feliks czy jakiekolwiek imię nie musi się podobać innym. A jeśli się tym innym nie podoba, to imo dobrze, że milczą. Ja nawet lubię te mniej entuzjastyczne reakcje, szczególnie od kogoś, kto nazwał dziecko Julka, Zośka, czy Kuba, Kacper itp 😛. > Myślę, że sporo osób nie wie, że takie imię można > nadać dziecku w Polsce, kojarzą je raczej jako imię > zwierzaków, nazwy firm albo imię zagraniczne. I niech tak zostanie 😛. A imię jest "zagraniczne", bo pochodzenia łacińskiego, a nie "nasze" staropolskie czy słowiańskie 😀. > Zastanawia mnie taki zły odbiór zdrobnienia Felek > przez wiele osób. Wg mnie nie > brzmi może „pięknie”, ale po prostu normalnie, jak > większość zdrobnień. Olek t > eż wielu osobom się nie podoba, a np. Alek czy > Julek dużo bardziej - ciekawe. Mnie też to zastanawia. Zupełnie tego nie rozumiem. Dla mnie Felek brzmi zupełnie normalnie, ani "pięknie", ani "niepięknie". Lubię zarówno Feliksa, jak i Felka + jeszcze kilka form, których czasem używam. Zapewne mnie jest łatwiej niz Tobie, bo mój ukochany dziadek, Feliks, był dziadkiem Felkiem. Dlatego dla mnie Felek to samo dobro, jeśli wiesz, co mam na myśli. No i jestem z tą formą, jak i pełnym imieniem, osłuchana praktycznie od urodzenia. Nadanie tego imienia to spełnienie moich marzeń, szczególnie po 2 córkach i trzeciej ciąży zakończonej poronieniem. Mam nadzieję, że wkrótce nabierzesz dystansu do "wymownego milczenia", pytań, okazywanej niechęci czy głupich komentarzy. To tylko cudze opinie 🤷. Niechęć do Felka jednocześnie bardzo mnie cieszy 😀. Im mniejsza nadawalność Feliksa, tym dla mnie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Feliks 21.08.24, 04:33 Planuję dać na imię między innymi właśnie FeNiks - to N to tylko dla podkreślenia różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Feliks 18.08.24, 08:57 paula.anna napisała: > Niestety, coraz więcej osób nie uważa Feliksa za "imię dla kota" 🙁. No bo to JEST częste imię dla kota, nawet jest kocia karma o nazwie Felix Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Feliks 17.08.24, 20:05 Dla mnie jest neutralne. Z jednej strony - plus za "świeżość" i ciekawe znaczenie, z drugiej - trochę zbyt "przesłodzone" w brzmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Feliks 17.08.24, 20:19 A czy zejdzie pod strzechy? Trudno powiedzieć. Może wtedy, gdy nada je swojemu dziecku jakiś celebryta. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Feliks 18.08.24, 08:15 Nadał to imię synowi Michał Żebrowski. I niedawno też Kuba Wesołowski. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Feliks 18.08.24, 08:23 remigia1 napisała: > A czy zejdzie pod strzechy? Trudno > powiedzieć. > Może wtedy, gdy nada je swojemu > dziecku jakiś celebryta. No właśnie niektórzy celebryci nadają Feliksa. Np Żebrowscy kilka lat temu. Niepokoi mnie także wędrówka tego imienia w rankingach. Do szczytu daleko, jednak tendencja jest wzrostowa. Cóż, pożyjemy, zobaczymy. Mój wpis jest retoryczny. Nie oczekuję od nikogo wróżenia, jakie będą losy Feliksa w kolejnych latach 🙂. Dzielę się spostrzeżeniem, że postrzeganie tego imienia nieco się zmienia, przynajmniej w niektórych kręgach. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Feliks 18.08.24, 09:00 Ja się wyłamię. Wyjątkowo nie lubię Feliksa, a zdrobnienie Felek jest dla mnie jeszcze gorsze niż pełna forma Również mam nadzieję, że nie stanie się popularne, bo dla mnie zalew małych Felków byłby chyba gorszy niż małych Kubusiów. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Feliks 18.08.24, 11:03 Od czego się wyłamujecie? Przecież na forum Feliks nie jest ulubionym imieniem. Sporo osób go nie lubi. Feliks, a szczególnie Felek jest "fe". Co mnie bardzo cieszy 😀. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Feliks 18.08.24, 13:41 Odnoszę wrażenie, że Feliks jest jednym z ulubionych imion, przynajmniej wśród stałych bywalców tutaj. A ja się wyłamuję ze sposobu postrzegania tego imienia na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Feliks 18.08.24, 14:59 No i dobrze, niech każdy sobie odnosi swoje wrażenie i ma swoją opinię Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Feliks 18.08.24, 13:52 Annthonko, odnoszę dokładnie takie samo wrażenie... Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Feliks 18.08.24, 16:49 Ja bym powiedziała, że jest to lubiane imię wśród stałych bywalców forum. Ale na topie oczywiście nie jest, tam są Jeremi, Teodor, Leonard itd. Odpowiedz Link Zgłoś
misha.parajanov Re: Feliks 18.08.24, 10:49 Ja również się wyłamię. Odkąd rok temu poznałam małego Felka, który bardzo mocno zalazł mi za skórę, to imię jest dla mnie "spalone". Nie umiem chwilowo odseparować Feliksa jako imienia "samego w sobie" od tej postaci. Skojarzenia typu "imię dla kota" czy "kocia karma" mi nie przeszkadzają, ja akurat lubię koty 🤭 Skojarzeń historycznych z Dzierżyńskim nie mam, choć w moim przypadku to raczej kwestia pokoleniowa, myślę, że w młodszych pokoleniach to skojarzenie będzie zanikać. Czy czeka nas wysyp Felków - wróżyć nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś