15.06.04, 15:32
Spotkałam się z tym imieniem w szkole, tzn. jeden z uczniów ma tak na imię.
Przyznam ,że nie podoba mi się bardzo. Mimo że oryginalne. Trzeba być chyba
zagorzałym zwolennikiem "słowiańszczyzny", żeby tak dać synowi na imię.
Obserwuj wątek
    • boniedydy Re: GNIEWKO 15.06.04, 16:05
      ariana1 napisała:

> Spotkałam się z tym imieniem w szkole, tzn. jeden z uczniów ma tak na imię.
      > Przyznam ,że nie podoba mi się bardzo.

Mi sie przede wszystkim nie podoba, bo jest to zdrobnienie.
      Brzmi niepoważnie.
      • yawokim Re: GNIEWKO 15.06.04, 20:37
        nie jest wcale zdrobniale, to typowe imie pld-slowianskie /zdravko, ratko-
        zdrobnienie donich to rato, zdravo/
        • michamina Re: GNIEWKO 15.06.04, 20:50
          yawokim napisał:

> nie jest wcale zdrobniale, to typowe imie pld-slowianskie /zdravko, ratko-
          > zdrobnienie donich to rato, zdravo/

Typowa końcówka dla zdrobnienia polskich imion to -ko. Por. Przemko, Zbyszko, i
          wiele, wiele innych. Nie sprawdzałam, jakie są pełne imiona z "Gniew", ale
          pewnie jakiś Gniewomysł albo cóś.
          • yawokim Re: GNIEWKO 15.06.04, 22:17
            mieszko tez? bolko? kaźko? chościsko, drożko?

to , ze brzmia jak zdrobnienia o niczym nie swiadczy, to normalne imiona.
            • ajlii Re: GNIEWKO 22.06.04, 16:52
              Mieszko - w tekstach wczesno-średniowiecznych to imię nie istnieje
              samodzielnie - jest prawdopodbnie zdrobnieniem od innego imienia, raczej nie od
              imienia Mieczysław, gdyż to pojawia się ok. 18 wieku.
              Imiona uchodzące dzisiaj za "słowiańskie", bardzo często przywędrowały z krajów
              ościennych - typowo polskie jest np. Wojciech, Radosław. Końcówka imienia nie
              przesądza o jego rodowodzie, część z nich zatraciła swoje znaczenie lub uległa
              modyfikacjom. Wiele imion były tworzonych ze względu na okoliczności, np.
              dziecko miało pomścić kogoś z rodziny, sytuacja polityczna była niepewna, lub
              dziecko w dniu narodzin miało już przypisaną funkcję w przyszłości. Dużo imion
              uległo modyfikacjom pod wpływem chrześcijaństwa - tworzono nowe lub adaptowane
              imiona świętych i męczenników. I ciekawostka - imię Zbigniew nie jest
              prawidłową formą. Powinno brzmieć ZbYgniew, pojawił się błędny zapis i tak już
              zostało.
    • szczekuszka Re: GNIEWKO 16.06.04, 11:01
      A mnie sie podobasmile. Fajne imie i wcale nie osmieszajace.
    • tawananna Re: GNIEWKO 17.06.04, 10:03
      Bardzo mi się nie podoba, przez skojarzenia z gniewem, zagniewaniem itd. Poza tym brzmi okropnie sad. I, choć zdrobnieniem chyba nie jest, tak je podświadomie odbieram.

Moja koleżanka miała być Gniewomirem smile. Na szczęście urodziła sie dziewczynką, z czego do dziś się cieszy wink.
      • pejsaty Re: GNIEWKO 17.06.04, 11:19
        a mnei sie to imie bardzo podoba i to wlasnie w tej formie. nie wiem czy jestem
        zagorzalym zwolennikiem slowanczyszczyzny czy niezagorzalym, ale gdybym mial
        synow to nazwalbym ich mieszko i gniewko (w tej formie imiona brzmia tak, ze
        nie trzeba juz ich zdrabniac). jesli chodzi o corke to w tej chwili najbardziej
        podobaja mi sie imiona dobroslawa (zdrobnienia: dobrusia, dobrunia) albo
        radomila (radusia, milka) albo nawojka.
        • szczekuszka Miłochna 17.06.04, 11:50

> podobaja mi sie imiona dobroslawa (zdrobnienia: dobrusia, dobrunia) albo
          > radomila (radusia, milka) albo nawojka.

Z takich uczuciowych imion, to ja jestem zakochana w Miłochnie. Piekne imie,
          ale dziecka bym tak nie nazwala.
          • pejsaty Re: Miłochna 17.06.04, 12:12
            milochna tez ladnie. fajne sa te imiona slowianskie, takie przyjemne "w
            dotyku". nie to co te wszytskie kamile, patryki, oliwie - moze i ladne dzwieki,
            ale tylko w pierwszej chwili, szybko sie mozna znudzic takim imieniem.
            oprocz imion slowianskich podobaja mi sie jeszcze niektore imiona lacinskie,
            greckie, rzadziej hebrajskie (np. gaudenty, klara, agata, jeremi, jan). imiona
            germanskie sa twarde i nieprzyjemne dla ucha, nigdy bym nie wybral takiego
            imiena dla swojego dziecka (waldemar, zygmunt,henryk - prawda, ze brzmia twardo
            i obco?).
            • yawokim Re: Miłochna 17.06.04, 17:07
              ja tez lubie slowianskie imiona, ale germanskie nie mniej- Gudrun, Sigurd,
              Helga, Gertruda, Uwe, Gerd, chociaz moze bardziej pasuja mi u niemcow niz przy
              polskich nazwiskach ;]- kojarza mi sie z sila i dyscyplina ... tak w ogole to
              wydaje mi sie , ze moda na imiona 'sliczne' typu Nicole, Olivia, Vanessa,
              Melissa, przyszla wlasnie z niemiec- w ichniejszych telewizjach mozna zobaczyc,
              ze kobiety urodzone w latach 80tych tak sie zazwyczaj nazywaja ...
              • pejsaty Re: Miłochna 20.06.04, 10:56
                jesli chodzi o niemcow to oczywiscie stare niemieckie imiona do nich pasuja
                doskonale, np. edelbert, rudolf czy ingeborg, ingrid. natomiast imie np.
                jessica nie wyglada moim zdaniem dobrze zarowno w zestawieniu z nazwiskiem
                polskim jak i niemieckim.
        • tawananna Re: GNIEWKO 19.06.04, 22:16
          Ja też lubię imiona słowiańskie, podoba mi się Mieszko, a jeszcze bardziej
          właśnie imiona kobiece, ale trochę inny komplet - Dobromiła, Miłochna,
          Dobrochna. Nawojka też mi się podoba, ale tak bym na pewno dziecka nie nazwała -
          samo brzmi ładnie, z nazwiskiem - dla mnie średnio.

Mimo wyżej przytoczonego faktu naprawdę nie znoszę imienia Gniewko big_grinD. Zauważ
          0 - Dobrosława, Radomiła, Miłosława itd. - to wszystko pozytywne emocje. A taki
          Gniewko? ;PP
          • pejsaty Re: GNIEWKO 20.06.04, 11:09
            dla dziewczat za odpowiednie uwazam imiona delikatne, ale dla chlopcow moga byc
            bardziej zadziorne i nawiazujace do walki, wojowania, dlatego podobaja mi sie
            imiona takie jak gniewko, sambor, wszebor, wojciech, mscislaw. chlopcu nie
            dalbym na pewno imion takich jak milosz, milan, a dziewczynce gniewomira czy
            mscislawa. no coz jestem seksista. smile
    • gniewosz_m Re: GNIEWKO 17.06.04, 11:12
      ups.... no bardzo przepraszam
      ja jestem Gniewosz i nikt na mnie nie wola Gniewko.
      Aczkolwiek czytalem ksiazke i wiem ze istnieje takie imie
      GNIEWKO SYN RYBAKA.
      • pejsaty Re: GNIEWKO 20.06.04, 11:03
        gniewko, gniewek czy gniewosz to skrocone formy imion takich jak gniewomir,
        gniewoslaw, itp. formy takie powstaly juz bardzo dawno i byly uzywane jako
        imiona juz w sredniowieczu.
        • boniedydy Re: GNIEWKO 20.06.04, 22:47
          pejsaty napisał:

> gniewko, gniewek czy gniewosz to skrocone formy imion takich jak gniewomir,
          > gniewoslaw, itp. formy takie powstaly juz bardzo dawno i byly uzywane jako
          > imiona juz w sredniowieczu.

O ile Gniewosz brzmi zupełnie poważnie, to Gniewko, Zbyszko itd. brzmią mniej
          poważnie. M.in. dlatego nie nazwałabym syna "Mieszko". Gniewomir czy Gniewosław
          są pięknymi imionami i ślicznie się zdrabniają do "Gniewka" własnie.
    • itsola Re: GNIEWKO 21.06.04, 12:06
      Witam !
      Mnie sie to imie absolutnie nie podoba-kojarzy mi sie z wiecznie zagniewanym
      chlopcem. Do czego musze dodac nie jestem zwolenniczka slowianszczyzny.Pa Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.