ariana1 15.06.04, 15:32 Spotkałam się z tym imieniem w szkole, tzn. jeden z uczniów ma tak na imię. Przyznam ,że nie podoba mi się bardzo. Mimo że oryginalne. Trzeba być chyba zagorzałym zwolennikiem "słowiańszczyzny", żeby tak dać synowi na imię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boniedydy Re: GNIEWKO 15.06.04, 16:05 ariana1 napisała: > Spotkałam się z tym imieniem w szkole, tzn. jeden z uczniów ma tak na imię. > Przyznam ,że nie podoba mi się bardzo. Mi sie przede wszystkim nie podoba, bo jest to zdrobnienie. Brzmi niepoważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: GNIEWKO 15.06.04, 20:37 nie jest wcale zdrobniale, to typowe imie pld-slowianskie /zdravko, ratko- zdrobnienie donich to rato, zdravo/ Odpowiedz Link Zgłoś
michamina Re: GNIEWKO 15.06.04, 20:50 yawokim napisał: > nie jest wcale zdrobniale, to typowe imie pld-slowianskie /zdravko, ratko- > zdrobnienie donich to rato, zdravo/ Typowa końcówka dla zdrobnienia polskich imion to -ko. Por. Przemko, Zbyszko, i wiele, wiele innych. Nie sprawdzałam, jakie są pełne imiona z "Gniew", ale pewnie jakiś Gniewomysł albo cóś. Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: GNIEWKO 15.06.04, 22:17 mieszko tez? bolko? kaźko? chościsko, drożko? to , ze brzmia jak zdrobnienia o niczym nie swiadczy, to normalne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
ajlii Re: GNIEWKO 22.06.04, 16:52 Mieszko - w tekstach wczesno-średniowiecznych to imię nie istnieje samodzielnie - jest prawdopodbnie zdrobnieniem od innego imienia, raczej nie od imienia Mieczysław, gdyż to pojawia się ok. 18 wieku. Imiona uchodzące dzisiaj za "słowiańskie", bardzo często przywędrowały z krajów ościennych - typowo polskie jest np. Wojciech, Radosław. Końcówka imienia nie przesądza o jego rodowodzie, część z nich zatraciła swoje znaczenie lub uległa modyfikacjom. Wiele imion były tworzonych ze względu na okoliczności, np. dziecko miało pomścić kogoś z rodziny, sytuacja polityczna była niepewna, lub dziecko w dniu narodzin miało już przypisaną funkcję w przyszłości. Dużo imion uległo modyfikacjom pod wpływem chrześcijaństwa - tworzono nowe lub adaptowane imiona świętych i męczenników. I ciekawostka - imię Zbigniew nie jest prawidłową formą. Powinno brzmieć ZbYgniew, pojawił się błędny zapis i tak już zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: GNIEWKO 16.06.04, 11:01 A mnie sie podoba. Fajne imie i wcale nie osmieszajace. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: GNIEWKO 17.06.04, 10:03 Bardzo mi się nie podoba, przez skojarzenia z gniewem, zagniewaniem itd. Poza tym brzmi okropnie . I, choć zdrobnieniem chyba nie jest, tak je podświadomie odbieram. Moja koleżanka miała być Gniewomirem . Na szczęście urodziła sie dziewczynką, z czego do dziś się cieszy . Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: GNIEWKO 17.06.04, 11:19 a mnei sie to imie bardzo podoba i to wlasnie w tej formie. nie wiem czy jestem zagorzalym zwolennikiem slowanczyszczyzny czy niezagorzalym, ale gdybym mial synow to nazwalbym ich mieszko i gniewko (w tej formie imiona brzmia tak, ze nie trzeba juz ich zdrabniac). jesli chodzi o corke to w tej chwili najbardziej podobaja mi sie imiona dobroslawa (zdrobnienia: dobrusia, dobrunia) albo radomila (radusia, milka) albo nawojka. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Miłochna 17.06.04, 11:50 > podobaja mi sie imiona dobroslawa (zdrobnienia: dobrusia, dobrunia) albo > radomila (radusia, milka) albo nawojka. Z takich uczuciowych imion, to ja jestem zakochana w Miłochnie. Piekne imie, ale dziecka bym tak nie nazwala. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Miłochna 17.06.04, 12:12 milochna tez ladnie. fajne sa te imiona slowianskie, takie przyjemne "w dotyku". nie to co te wszytskie kamile, patryki, oliwie - moze i ladne dzwieki, ale tylko w pierwszej chwili, szybko sie mozna znudzic takim imieniem. oprocz imion slowianskich podobaja mi sie jeszcze niektore imiona lacinskie, greckie, rzadziej hebrajskie (np. gaudenty, klara, agata, jeremi, jan). imiona germanskie sa twarde i nieprzyjemne dla ucha, nigdy bym nie wybral takiego imiena dla swojego dziecka (waldemar, zygmunt,henryk - prawda, ze brzmia twardo i obco?). Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: Miłochna 17.06.04, 17:07 ja tez lubie slowianskie imiona, ale germanskie nie mniej- Gudrun, Sigurd, Helga, Gertruda, Uwe, Gerd, chociaz moze bardziej pasuja mi u niemcow niz przy polskich nazwiskach ;]- kojarza mi sie z sila i dyscyplina ... tak w ogole to wydaje mi sie , ze moda na imiona 'sliczne' typu Nicole, Olivia, Vanessa, Melissa, przyszla wlasnie z niemiec- w ichniejszych telewizjach mozna zobaczyc, ze kobiety urodzone w latach 80tych tak sie zazwyczaj nazywaja ... Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Miłochna 20.06.04, 10:56 jesli chodzi o niemcow to oczywiscie stare niemieckie imiona do nich pasuja doskonale, np. edelbert, rudolf czy ingeborg, ingrid. natomiast imie np. jessica nie wyglada moim zdaniem dobrze zarowno w zestawieniu z nazwiskiem polskim jak i niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: GNIEWKO 19.06.04, 22:16 Ja też lubię imiona słowiańskie, podoba mi się Mieszko, a jeszcze bardziej właśnie imiona kobiece, ale trochę inny komplet - Dobromiła, Miłochna, Dobrochna. Nawojka też mi się podoba, ale tak bym na pewno dziecka nie nazwała - samo brzmi ładnie, z nazwiskiem - dla mnie średnio. Mimo wyżej przytoczonego faktu naprawdę nie znoszę imienia Gniewko D. Zauważ 0 - Dobrosława, Radomiła, Miłosława itd. - to wszystko pozytywne emocje. A taki Gniewko? ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: GNIEWKO 20.06.04, 11:09 dla dziewczat za odpowiednie uwazam imiona delikatne, ale dla chlopcow moga byc bardziej zadziorne i nawiazujace do walki, wojowania, dlatego podobaja mi sie imiona takie jak gniewko, sambor, wszebor, wojciech, mscislaw. chlopcu nie dalbym na pewno imion takich jak milosz, milan, a dziewczynce gniewomira czy mscislawa. no coz jestem seksista. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewosz_m Re: GNIEWKO 17.06.04, 11:12 ups.... no bardzo przepraszam ja jestem Gniewosz i nikt na mnie nie wola Gniewko. Aczkolwiek czytalem ksiazke i wiem ze istnieje takie imie GNIEWKO SYN RYBAKA. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: GNIEWKO 20.06.04, 11:03 gniewko, gniewek czy gniewosz to skrocone formy imion takich jak gniewomir, gniewoslaw, itp. formy takie powstaly juz bardzo dawno i byly uzywane jako imiona juz w sredniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: GNIEWKO 20.06.04, 22:47 pejsaty napisał: > gniewko, gniewek czy gniewosz to skrocone formy imion takich jak gniewomir, > gniewoslaw, itp. formy takie powstaly juz bardzo dawno i byly uzywane jako > imiona juz w sredniowieczu. O ile Gniewosz brzmi zupełnie poważnie, to Gniewko, Zbyszko itd. brzmią mniej poważnie. M.in. dlatego nie nazwałabym syna "Mieszko". Gniewomir czy Gniewosław są pięknymi imionami i ślicznie się zdrabniają do "Gniewka" własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: GNIEWKO 21.06.04, 12:06 Witam ! Mnie sie to imie absolutnie nie podoba-kojarzy mi sie z wiecznie zagniewanym chlopcem. Do czego musze dodac nie jestem zwolenniczka slowianszczyzny.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś