olinininka 27.03.12, 16:19 Przeszukałam wyszukiwarkę, ale niewiele znalazłam na temat tego imienia. Dzisiaj przeglądając dokumenty z pracy zauważyłam to imię w rubryce imię matki pewnego pana. Mi to imię zauroczyło, ale i tak wolę Eleuterię Ile kobiet nosi te imię? Jakie je zdrabniać? I co sądzicie o tym imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Eudokia 27.03.12, 19:54 Wedlug jednych źródeł jest to to samo imię, co Eudoksja, wg innych - nie. Jeszcze nie zglębiłam tematu na tyle, żeby być bardziej przekonana do którejś z tych wersji. Imię jednoznacznie kojarzy mi się ze 100-letnią Rosjanką/Białorusinką/Ukrainką. W 2001 było 880 Eudokii i 122 Eudoksji; w 2007 żadne z tych imion nie przekroczyło progu 770 nadań. Jewdocha to to samo imię. Również wolę Eleuterię, a jeszcze bardziej - Eutychię. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Eudokia 27.03.12, 20:43 Od razu przyszła mi do głowy Eudoksja (A za mną ostatnio chodzi Eulalia...) Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Eudokia 27.03.12, 21:22 dasza_dm napisała: > (A za mną ostatnio chodzi Eulalia...) Eulalia też ładnie. Ale zdrobnienia jakoś mi nie leżą. Chyba, że Elia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Eudokia 27.03.12, 20:48 U kogoś ok, swojej córki bym tak nie nazwała Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Eudokia 27.03.12, 21:13 o wiele bardziej mi się podoba niż Eleuteria, ale najbardziej podoba mi się w rosyjskiej wersji przy czym nie szaleję za tym imieniem tak, by myśleć o jego nadaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lib Re: Eudokia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.12, 22:50 Ja mam wielką słabość do wersji Awdotia. Wybitnie jest niepolska, ale brzmi dla mnie powalająco. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eudokia 28.03.12, 23:36 Prawda, bardzo mi się podoba. Uzupełniam wątek Jak nazwalibyście Wasze dzieci, gdybyście byli.... Odpowiedz Link Zgłoś