Dodaj do ulubionych

Zastanawiam się

IP: *.smrw.lodz.pl 05.04.12, 15:21
Zginęło imię Andrzej. Jak myślicie? Co sądzicie o tym imieniu?
Pozdrawiam
satine
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Zastanawiam się 05.04.12, 15:33
      No faktycznie, niewielu Andrzejów się teraz rodzi. Najmłodszy jakiego znam ma już teraz pewnie ok. 15 lat. Znam też dwóch 19-letnich, ale przyznam, że ich imiona zawsze nieco mnie dziwiły. Chodziliśmy razem do klasy, a ja zawsze miałam wrażenie, że to imię bardziej pasuje do mojego taty niż do nich.

Generalnie Andrzej średnio mi się podoba, choć doceniłabym go u kogoś. Sama za to bardzo lubię Jędrzeja smile
    • florianne Re: Zastanawiam się 05.04.12, 15:42
      Nie przepadam za tym imieniem,ale u kogoś odebrałabym pozytywnie .
      • ewa9717 Re: Zastanawiam się 05.04.12, 16:47
        Moje ulubione od zawsze i na zawsze wink
      • paula.anna Re: Zastanawiam się 06.04.12, 07:41
        florianne napisała:

> Nie przepadam za tym imieniem,ale u kogoś odebrałabym pozytywnie .

Ja też.
        Czasem mam wrażenie, że każde imię lepsze niż kolejne z I piątki czy dziesiątki uncertain
    • olianka Re: Zastanawiam się 05.04.12, 17:33
      Nie podoba mi się i liczę na to, że jeszcze długo nie wróci. Nadzieje to jednak płonne, bo zapewne wróci za jakieś 2-3 dekady, czyli jak Andrzejowie zaczną wkraczać w wiek pradziadkowy.
      Podoba mi się Jędrzej.
    • luska.s Re: Zastanawiam się 05.04.12, 20:22
      mi się podoba
    • gaudencja Re: Zastanawiam się 05.04.12, 20:25
      Zupełnie mi się nie podoba, ale nie można uznać, że zginęło, skoro jest trzecie co do częstości wśród imion męskich w Polsce. Większości populacji rodziców noworodków się już przejadło, ale Andrzejów nadal jest mnóstwo.
      • uwierz_mirando Re: Zastanawiam się 05.04.12, 23:37
        Mam nadzieję, że za szybko nie powróci, gdyż nie podoba mi się wcale, w przeciwieństwie do Jędrzeja. Dwie literki, a taka różnica... wink
        • bohemiere Re: Zastanawiam się 06.04.12, 10:27
          W szkole z Andrzeja wszyscy się śmiali (z Wieśka i Zbyszka też), jakoś to imię wydaje się staromodniejsze niż Staś czy Jaś. No i bohater pewnych znanych w necie obrazków to Andrzej (ten od paprykarzu, jeśli ktoś wie o czym piszę).
    • aneladgam Re: Zastanawiam się 06.04.12, 11:48
      zginąć chyba nie zginęło
      najmłodszy jakiego znam ma 4 lata
      zawsze uważałam to imię za ładne, z seksapilem, wyraziste
      lubię je, w przeciwieństwie do "grubego" (mówię o brzmieniu) Jędrzeja
      • gaudencja Re: Zastanawiam się 06.04.12, 20:54
        To ciekawe, bo ja z kolei Jędrzeja uważam za bardziej finezyjnego.
    • olinininka Re: Zastanawiam się 06.04.12, 13:41
      Ja to mówią fortuna kołem się toczy imiona chyba teżsmile czyli za jakiś czas na pewno i Andrzeje wrócą
      znam dużo starszych Andrzejów ok. 40,50 letnich, jak i 30, 28 -letnich
      zaskoczeniem dla mnie był 16 - letni Andrzej (wtedy się zapytałam dlaczego Andrzej- rodzice Andrzeja bo urodził się w Andrzejkismile )
      No i totalne zaskoczenie znam Andrzejka niespełna rocznego (oczywiście bardziej jego rodzicówsmile) imię dostał po pradziadku.
      Samo imię nie jest takie złe lepsze niż Wiesiek, ale to nie moje gusta imienniczesmile
      • tami46 Re: Zastanawiam się 06.04.12, 22:13
        Tych,których znam to starsi panowie.Wolę Jędrka.
    • kwiecienka1 Re: Zastanawiam się 08.04.12, 00:42
      znam tylko jednego Andrzeja - ma dwa latka (!) smile

mojemu mezowi podobaloby sie dla syna, ale w gre wchodzilby tylko Andreas...

pozdrawiam
      Kwiecienka o Imieniu
      • polonica7 Re: Zastanawiam się 08.04.12, 11:55
        Nie podoba mi się pod każdym względem.. no chyba, że zdrobnienie Jędruś.
    • szarrak Re: Zastanawiam się 15.04.12, 00:39
      O rany, nigdy w życiu. Mam wrażenie, że znam miliony Andrzejów, co drugi kolega mojego taty i mojej mamy to Andrzej, mój ojciec też Andrzej, mojego Lubego cudowny wujek też Andrzej, połowę wykładowców mam Andrzejów, o dziwo nawet wśród rówieśników (~20-23l.) znam chyba ze czterech - NIE, NIE, NIE! Postawiona pod ścianą prędzej nadałabym Jakuba, bo mam wrażenie, że jest mniej osłuchany. Naprędce potrafię wymienić przynajmniej dwudziestu kilku albo nawet więcej Andrzejów, których znam osobiście. To imię nigdy nie zginie, będzie trwało i prześladowało mnie przez wieki!
    • quasi.modo Re: Zastanawiam się 15.04.12, 09:05
      A ja to imię bardzo lubię i było od zawsze wysoko na mojej liście. Dopóki nie wyszłam za obcokrajowca...
      Ale muszę przyznać, że to bardziej względy sentymentalne, niż uroda sama w sobie decydowały o mojej przychylności.
    • czarna.perla Re: Zastanawiam się 15.04.12, 11:24
      mieszkam w 60 tys. mieście. W zeszłym tyg. był w w moim kościele chrzest Andrzeja, dziś właśnie klient odebrał ode mnie tort na chrzest Andrzeja, z moją córką krótko chodził do przedszkola Andrzej (teraz ma 4 lata), moja koleżanka ma syna Andrzeja (ok. 10 lat)
    • ophelia78 Re: Zastanawiam się 16.04.12, 20:26
      Ja jestem mamą Andrzeja smile Rocznik 2009 (syn, nie ja)
      Ale przyznaję, że mówię Jędrek / Jędruś / Jędrula itp.
      No i imieniny obchodzimy nie w listopadzie, a w maju - 16 maja jest - uwaga! - Andrzeja i Jędrzeja smile

Ja rejestrowaliśmy dziecko, pani aż jęknęła: o matko, od lat nie rejestrowałam Andrzejka! (Wa-wa Wola)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.