20.04.12, 21:04
Poznałam wdzięczną 3 latkę o tym imieniu. Rodzice Polacy, mama do nadawania imienia nie dorobiła żadnej ideologii, podobało im się, nawet już nie pamięta, co znaczy.
Obok mnie na półce stoi książka tureckiej pisarki Elif Safak i chyba imię jest dość popularne w Turcji? Kojarzycie, gdzie jeszcze?
Podoba się Wam?

Mnie urzekło i całkiem spójnie brzmi w grupie malutkich Franiów, Antosiów i Natalek wink
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Elif 20.04.12, 21:33
      Samo imię może być, chociaż do mojego uwielbienia dalekkoo. Przeszkadza mi,że nie wiem jakiej płci jest dziecko (bardziej kojarzy mi się z chłopcem), a po Twoim poście domniemywam, że chodzi o dziewczynkę. Brakuje mi także zdrobnień. I pierwsze skojarzenie z Elfemsmile
      Ciekawe jakim sposobem rodzice zarejestrowali to imię?
    • dalenia Re: Elif 20.04.12, 21:33
      Nieee, wg mnie urzędnik nie powinien tego nadać. Owszem, są w Polsce imiona żeńskie, które nie kończą się na "-a", ale mają one pewną tradycję i nie sądzę, że ktoś pomyśli, iż Noemi/Beatrycze/Miriam są chłopcami. Przy Elif już pewnie będzie inaczej, ja sama pomyślałam, że to męskie imię.
      • gaudencja Re: Elif 20.04.12, 21:46
        Również myślę, że imię nie powinno było zostać zarejestrowane ze względu na to, że nie pozwala odróżnić płci (w Polsce).
        • kovala Re: Elif 21.04.12, 12:25
          Najważniejsze, że rodzice rozróżniają płeć. Nikt inny się nie liczy.

• gaudencja Re: Elif 21.04.12, 15:29
            W ustawie jest napisane inaczej.
    • aneladgam Re: Elif 21.04.12, 09:05
      ani nie podoba mi się imię, ani nie uważam, by w Polsce powinno być zarejestrowane (zgadzam się, że da się określić płci)
    • polifonia1983 Re: Elif 21.04.12, 11:37
      Mnie się to imię bardzo podoba, ale, z tego co wiem, jest imieniem z pewną ideologią. Znajoma Turczynka o tym imieniu mówiła, że to "A", pierwsza litera alfabetu. Nadaje się je dziewczynkom na ogół ze względów religijnych (A jak Allah). Moim zdaniem to bardzo ładne imię, ale chyba jednak dla muzułmanek lub osób, które się z tą wiarą w jakiś sposób identyfikują lub chcą nadać takie imię po kimś dla nich ważnym. Tak po prostu, chyba jest trochę od czapy.
      Poza tym to ładne imię i chyba popularne w kręgu kulturowych, z którego się wywodzi.
      • uwierz_mirando Re: Elif 21.04.12, 12:50
        Po przeczytaniu tematu sądziłam, że chodzi o imię męskie. Zdecydowanie jestem na nie.
        • olianka Re: Elif 21.04.12, 22:15
          Mogę się pod tym podpisać.
    • dasza_dm Re: Elif 21.04.12, 15:45
      Też myślałam, że to chłopiec.
      Gdyby rodzice nadali to imię z jakiegoś konkretnego powodu to byłoby ok, ale jeśli nadali je tylko dlatego, że im się "podoba", to jestem na nie.
    • maga_eukaliptus Re: Elif 24.04.12, 21:35
      Brzmieniowo mi się podoba, ale nie nadałabym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.