uwierz_mirando 27.04.12, 18:34 Wątek Szarraka o Syriuszu przypomniał mi inne "potterowskie" imię - Cedryk (w oryginale Cedric). Jest tylko jeden wątek na jego temat, zarchiwizowany. Mnie się całkiem podoba, a Wy co myślicie? Nie sądzicie, że może być odbierany jako pretensjonalny? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilianna Re: Cedryk 27.04.12, 19:17 Mam Cedryka na liście imion dla ewentualnego syna . Nisko co prawda, ale jest. Podoba mi się bardzo to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cedryk 27.04.12, 19:18 Ciekawe imię o bardzo niejasnej etymologii: www.behindthename.com/name/cedric Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Cedryk 27.04.12, 20:45 Kiedyś bardziej znany niż ten z Harry'ego Pottera był mały lord Cedryk Fauntleroy Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Cedryk 27.04.12, 20:54 mnie się kojarzy z jakimś napojem, ale nie mam pojęcia czemu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cedryk 27.04.12, 21:16 Z cydrem? Bo też rozpowszechniony we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: Cedryk 27.04.12, 21:18 W kryminałach Agathy Christie też występowało. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cedryk 27.04.12, 22:20 W Niemczech może nie strasznie popularne ale spotykane. Najlepszy kolega syna to Cedric - mnie to imię jakoś nie zachwyca i to samotne "c" na końcu mnie razi. Nota bene nasz Cedric ma malutkiego brata Davida i to mi już w ogóle nie lezy. Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Cedryk 27.04.12, 22:21 Podoba mi sie Znam jednego szesciolatka noszacego to imie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Cedryk 28.04.12, 14:13 Coś mi w nim nie pasuje. U kogoś bym doceniła, ale swojego syna raczej tak nie nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Cedryk 04.05.12, 15:31 Projekt naszego domu nazywa się Cedryk więc jestem na nie. Pierwsze słyszę o takim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Cedryk 04.05.12, 15:57 A mi się podoba. Tylko ze zdrobnieniem mam problem Cedruś? Cedryczek? W sumie całkiem przyjemne imię. Dawno dawno temu czytałam książkę Little Lord Fauntleroy – powieść angielskiej pisarki Frances Hodgson Burnett, w której główny bohater miał tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: Cedryk 07.05.12, 22:42 francuska wersja (wymowa) podoba mi się bardzo. polska już mniej. a kojarzy mi się tak średniowiecznie - z rycerzem albo giermkiem - ciekawe dlaczego? takie jest energiczne i "rezolutne" to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Cedryk 25.05.12, 22:17 wierz_mirando napisała: > Wątek Szarraka o Syriuszu przypomniał mi inne "potterowskie" imię - Cedryk Bardzo porządny bohater je nosi. > Mnie się całkiem podoba, a Wy co myślicie? Wydaje mi się ostentacyjnie irlandzkim czy celtyckim, ale umotywować tego nie potrafię. > Nie sądzicie, że może być odbierany jako pretensjonalny? Może. W formie pełnej brzmi bardzo oficjalnie, choć niby zdrobnieniowa końcówka (-yk), a bardzo oficjalne, zdrobnić sensownie nie bardzo jest jak. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Cedryk 26.05.12, 23:14 uwierz_mirando napisała: > Wątek Szarraka o Syriuszu przypomniał mi inne "potterowskie" imię - Cedryk (w o > ryginale Cedric). Jest tylko jeden wątek na jego temat, zarchiwizowany. Mnie si > ę całkiem podoba, a Wy co myślicie? Nie sądzicie, że może być odbierany jako pr > etensjonalny? > > Pozdrawiam Imię Cedryk dają osoby, które nie nawidzą włąsnej kultury i tożsamości oarz chcą być germaninami, najlepiej niemcami.... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Cedryk 27.05.12, 12:23 Lubomiro, a Ty jesteś osobą, która wybitnie "nie nawidzi" własnego języka ... Odpowiedz Link Zgłoś
yoko.ono Cedryk 28.05.12, 11:52 oj stanowczo za malo oryginalne!! pomysl o Szwejku,np. Szwejk Kowalik zawsze mozna to tlumaczyc zamilowaniem do czeskiej literatury a Cedryk takie jakies pospolite sie wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Cedryk 29.05.12, 15:20 Dla mnie Cedryk to Diggory Do niedawna nawet nie wiedziałam raz, że takie imię w ogóle istnieje, a dwa - że do tego istnieje w polskiej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Cedryk 11.10.12, 16:36 Podoba mi się i to bardzo. Syriusz zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Cedryk 11.10.12, 18:45 Ja to imię poznałam we Francji jako nastolatka. Przedstawiają nam nowego kolegę" Cedric" , a my z koleżanką w jednej sekudndzie " Salut Dric " - żesmy rozbiły sobie to imię jednkowo na "c`est Dric" - "to jet Drick". Wypadłyśmy nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Cedryk 15.10.12, 22:04 w obecnej edycji francuskiego MasterChefa była pan, który miała własnie tak na imie. Pan miał spokojnie po 40-tce. Pierwszy raz usłyszałam to imie, nawet nie wiedziałam, że to "potterowskie" imie i nie odbierałam go jako pretensjonalne, raczej za ładne Odpowiedz Link Zgłoś