ksiezna_pani1 02.05.12, 13:40 Moja nowa miłość Co o niej myślicie? Nepomucena jest imieniem pochodzenia łacińskiego i żeńskim odpowiednikiem Nepomucena. Imieniny obchodzi 17 X W XX wieku odnotowano 10 Nepomucen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Nepomucena 02.05.12, 14:39 Podoba mi się i Nepomucen i Nepomucena. I Benedykta, jakos mi się kojarzy z tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Nepomucena 02.05.12, 14:56 abiela napisała: I Benedykta, jakos mi się kojarzy z tym > imieniem. > Benedykta na chwile obecna mi się nie podoba, ale Benedykt bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Nepomucena 02.05.12, 15:01 Gaudencjo, nigdzie nie mogę znaleźć znaczenia Nepomuceny. Czy możesz podać co ono oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nepomucena 02.05.12, 15:27 To dość proste - św. Jan Nepomucen to Jan z Nepomuka: pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Nepomucen Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Nepomucena 02.05.12, 15:30 gaudencja napisała: > To dość proste - św. Jan Nepomucen to Jan z Nepomuka: > pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Nepomucen Dziękuje. Czyli Nepomucen oznacza człowieka pochodzącego z Nepomuka, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nepomucena 02.05.12, 15:49 Niezupełnie. To przydomek tego konkretnego świętego, później nadawany przeważnie w komplecie z pierwszym imieniem świętego, następnie względnie usamodzielniony. Podobnym przypadkiem jest Franciszek Ksawery, tylko że Ksawery się usamodzielnił w znacznie większym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawcelatawce Re: Nepomucena 02.05.12, 15:35 Nie podoba mi sie. Co oznacza? Moze chociac piekne znaczenie nieco rekompensuje dla mnie niezbyt atrakcyjne brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Nepomucena 02.05.12, 15:47 nie podoba mi sie zupelnie a pochodzenie ma hebrajskie a nie lacinskie Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Nepomucena 02.05.12, 15:56 > a pochodzenie ma hebrajskie a nie lacinskie dla sprosowania : Źródło: Słownik Encyklopedyczny. Wielka księga imion Wydawnictwo Europa Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Nepomucena 02.05.12, 16:02 monika_irl napisała: > > a pochodzenie ma hebrajskie a nie lacinskie > > dla sprosowania : > Źródło: Słownik Encyklopedyczny. Wielka księga imion Wydawnictwo Europa Dzięki. Wszędzie spotkałam się z informacja, ze to imię jest pochodzenia łacińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Nepomucena 02.05.12, 23:28 monika_irl napisała: > > a pochodzenie ma hebrajskie a nie lacinskie > > dla sprosowania : > Źródło: Słownik Encyklopedyczny. Wielka księga imion Wydawnictwo Europa Lepiej pozbądź się tej książki: www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=101%3Aqwielka-ksiga-imionq-i-marinkovicia-&catid=46%3Ainterwencje-rady&Itemid=53 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Nepomucena 02.05.12, 23:37 Wróćmy do pochodzenia. Nepomucen jest imieniem pochodzenia łacińskiego czy hebrajskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nepomucena 03.05.12, 10:28 ksiezna_pani1 napisała: > Wróćmy do pochodzenia. Nepomucen jest imieniem pochodzenia łacińskiego czy heb > rajskiego? Tak jak już pisałam Nepomucen to przydomek Jana, który pochodził z czeskiej miejscowości Pomuk. A Jan wiadomo hebrajski. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nepomucena 02.05.12, 21:20 monika_irl napisała: > nie podoba mi sie zupelnie > a pochodzenie ma hebrajskie a nie lacinskie Jak hebrajskie, jak Pomuk to czeskie miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Nepomucena 02.05.12, 17:57 Też ostatnio zachwycam się Nepomuceną. Delfina Nepomucena to również piękny zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Nepomucena 02.05.12, 20:21 Niezbyt mi się podoba,nawet nie wiem dlaczego . Odpowiedz Link Zgłoś
a_andzia28 Re: Nepomucena 02.05.12, 21:43 NIe podoba mi się. Kojarzy mi się z bałamuceniem Odpowiedz Link Zgłoś