yawokim 23.06.04, 10:24 no chyba, ze z wyjatkowej zlosliwosci Adolf, Adolfa, Alfons, Alfonsa, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 23.06.04, 11:30 Alfonsyna Reks - to już nie tak kategorycznie, ale w Polsce jest to w zasadzie imię psie Pippa - jeden ze skrótów od Philippy. Moim zdaniem moda na importowanie imion nie sięgnie tak daleko Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 27.06.04, 01:42 Dorzucę jeszcze imię Pryska (żeńskie) - znalezione u Grzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
dylan2002 Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 24.06.04, 15:24 Mój daleki wujek ma na imię Alfons! Niestety, był to wybryk nie do końca trzeźwego tatusia. Jako dorosły wujek zawsze używał drugiego imienia, mogę tylko podejrzewać ile się nacierpiał w dziecinstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.05, 01:31 Kiedyś to normalne imię. Królewskie - Hiszpania, Portugalia. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 27.06.04, 09:54 wszystkie silnie sie kojarzace: np. pacyfik, ocean (no chyba, ze jakies marynarskie dziecko), kwadrat (syn matematyka), prymityw (syn blokersa), delfin (syn milosnika tych przemilych zwierzat), nora (corka kopacza), agat (syn milosnika mineralow) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 27.06.04, 10:27 pejsaty napisał: > (syn milosnika tych przemilych zwierzat), nora (corka kopacza), chyba nie, Norom wróżę pewną nadawalnośc, na fali sentymentu do ziemianek w dobie wielkiej płyty Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 27.06.04, 10:56 forma Nora jest chyba super psia /tak samo jak Saba/ ale np Eleonora brzmi jak mysle wystarczajaco 'glamorous' zeby sie rozpowszechnic Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 27.06.04, 13:04 yawokim napisał: > forma Nora jest chyba super psia /tak samo jak Saba/ ale np Eleonora brzmi jak > mysle wystarczajaco 'glamorous' zeby sie rozpowszechnic Nie wróżę temu imieniu nadmiernej popularności, chociaż kocham je bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
kasibus Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 11.07.04, 21:45 Znam jednego małego Pacyfika (Pacuś, Pacek). Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.05, 01:33 Znałem Norę (w Polsce) i znałem Ocean (za granicą). Do tego drugiego nie mogłem się przyzwyczaić, zwłaszcza, że była to delikatna, urodziwa dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
staramama Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.06.04, 00:01 Jeroen - wyobraźcie sobie, że znam takie dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.04, 19:02 staramama napisała: > Jeroen - wyobraźcie sobie, że znam takie dziecko Jest to calkiem normalne holenderskie imie. Czyta sie "Jerun" z akcentem na ostatnia sylabe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 17.10.05, 11:15 kachnab napisała: > staramama napisała: > > > Jeroen - wyobraźcie sobie, że znam takie dziecko > > Jest to calkiem normalne holenderskie imie. Czyta sie "Jerun" z akcentem na > ostatnia sylabe. > Pozdrawiam Szef mojej matki ma tak na imie :] ale jest Belgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-patrycji Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 11.07.04, 22:07 nie wiem,jak inni,ale ja na pewno nie dałabym przenigdy dziecku na imie: Bronchilda Hermenegilda Kunegunda )).Jak Wam sie podobają?Z góry przepraszam,jeśli kogoś uraziłam (bo przecież ktos może mieć tak na imię),ale są to moje antytypy Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 18.07.04, 17:39 mama-patrycji napisała: > nie wiem,jak inni,ale ja na pewno nie dałabym przenigdy dziecku na imie: > Bronchilda Imię Bronchilda nie istnieje, i zapewne w związku z tym zapewne nikogo nie uraziłaś. Chodziło Ci prawdopodobnie o Brunhildę. Odpowiedz Link Zgłoś
forencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.07.04, 08:57 > mama-patrycji napisała: > > > nie wiem,jak inni,ale ja na pewno nie dałabym przenigdy dziecku na imie: > > Bronchilda > > Hermenegilda > > Kunegunda > > )).Jak Wam sie podobają? Hermenegilda i Kunegunda bardzo, Bronchilda w ogóle Pozdrawiam, Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.07.04, 09:07 hmmm, na imię Dziwa to bym nie chciała mieć (a te zdrobnienia) Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.07.04, 09:10 poza tym - cóż poradzę, iż mam takie skojarzenia.. ale kulturysta Pakosław - wprost prześliczna kompozycja Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 18.07.04, 19:36 Myślę, że ostatnia produkcja literacko-filmowa na jakiś czas wycofała z obiegu (rzadkie skądinąd) imię Hannibal. Odpowiedz Link Zgłoś
woman-in-love Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 18.07.04, 23:20 Narcyz (ale jednego znam )) Odpowiedz Link Zgłoś
kornelcia75 Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 19.07.04, 23:45 imię które jednak ktoś nadał-Wilk Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 31.07.05, 15:07 woman-in-love napisała: > Narcyz (ale jednego znam )) A ja znam jednego, który powinien tak się nazywać )) Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 31.07.05, 15:17 gaudencja napisała: > A ja znam jednego, który powinien tak się nazywać )) Mówiłam Ci już, że teraz jest moda na Narcyzów, ale nie imienniczych Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 11.11.04, 22:39 Znalazłam ostatnio imię Ekspedyt. Dla wyjątkowych miłośników przesyłek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 11.11.04, 22:43 Hih, właśnie w necie znalazłam pana o drugim imieniu Ekspedyt i nazwisku Przewoźny D Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.04, 03:08 W Rumunii (jestem monotematyczna, ale ten kraj ciagle mnie dziwi) Cyganie maja dzieci o imionach Romeo, Maradona, Bin Laden, Firicel-to ostatnie to znaczy zdzblo trawy). Dlatego uwazam, ze ludzie moga nadac kazde imie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 05.01.05, 01:07 staua napisała: > W Rumunii (jestem monotematyczna, ale ten kraj ciagle mnie dziwi) Cyganie maja > dzieci o imionach > Romeo, Maradona, Bin Laden, Firicel-to ostatnie to znaczy zdzblo trawy) Lat pare temu w Londynie na stacji metra zostala zatrzymana rumunska Cyganka, ktora wraz z najmlodszym oseskiem - niemowleciem o imieniu... Lucyfer (tak tak) zebrala skladajac na telewizor Miala chyba 14ro dzieci. Ciekawe czy wszystkie o tak nietypowych imionach czy moze bardziej typowych jej zabraklo O Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.04.05, 18:13 A ja jednego Ekspedyta znam osobiście Lekarz z mojej rodzinnej miejscowości! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Ekspedyt 29.04.05, 19:02 ...i z jakimi reakcjami spotyka się jego imię? Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.04, 19:07 A Kwiryna? Mnie kojarzy sie tylko z "Dziewczetami z Nowolipek", wiec pierwowzor nie zacheca. Imie wlasciwie samo w sobie ladne... Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.12.04, 09:53 "Dziewczęta z Nowolipek" to moja ulubiona powieść! Bo to moje rejony ;o) A Kwiryna? No cóż ciężkie życie miała ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.12.04, 11:54 Kwiryna, mimo skojarzeń literackich nie jest najgorsza. Podobnie Brunhilda, Kunegunda i Hermenegilda. Ludzie dają dzieciom imiona wiele gorsze i uważają że są super. Nie będę wymieniać, bo po co ktoś się ma obrażać. A co powiecie o Brygidzie? Bo mnie się nawet podoba - gdyby nie ta BRYDZIA z reklamy Dove. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.12.04, 12:29 A kościół Św. Brygidy w Gdańsku? To dużo bliższe skojarzenie... Mała Brygida to w moim odczuciu córka ludzi katolicko-solidarnościowych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Brygida 29.12.04, 13:31 andaba napisała: A co powiecie o > Brygidzie? Bo mnie się nawet podoba - gdyby nie ta BRYDZIA z reklamy Dove. Znam dwie Brygidy, jedną moją rówieśnicę, a jedną w wieku mojej mamy. Młodszej sięnie zdrabnia, a na starszą mówi się Brysia. Podoba mi się to imię. Reklamy Dove nie oglądałam Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Brygida 29.12.04, 13:35 Brysia to trochę lepiej brzmi, ale niezdrobniona podoba mi się bardziej. A skandynawskie imię Britta to chyba też od Brygidy? Ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Brygida 29.12.04, 13:40 Britta do Brygida, w rzeczy samej. Brysia - na początku kojarzyło mi się z psem (Bryś), a teraz mam wrażenie, ze ma dużo uroku. I zrosło się z osobą, tak że w ogóle nie myślę o niej jako o Brygidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Brygida 29.12.04, 14:17 Brygida brzmi dosc ładnie. Brysia - bardzo fajne zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: dziwne imiona 30.12.04, 14:34 mój kuzyn nazwał swojego syna Tymoteusz - może oryginalnie zdrobniale Tymuś ale co się dzieciak nacierpiał to jego w końcu gdy podrósł zaczął używać drugiego imienia, nawet w szkole zażądał aby go nie nazywać tymoteusz tylko kamil. Mopi znajomi nazwali córeczkę Wilhelmina - po babci w zdrobnieniu Wila dziewczynka ma teraz 4 latka - ciekawe co na to powie jak będzie starsza mój mąż poznał kiedyś dziewuszkę i pyta ją o imię a ona na to -mam na imię Śnieżka myślał że to jej ksywka ale ona wyciąga dowód osobisaty a tam Śnieżka Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: dziwne imiona 30.12.04, 14:36 zapomniałam dodać że moja ciocia miala na imię Florentyna ciocia florcia Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: dziwne imiona 30.12.04, 14:41 No, Śnieżka bije wszystkie na głowę! Ale brzmi bardzo sympatycznie. A Tymoteuszów to jest teraz wysyp. Ze względu na różnorodność i niekiedy dziwaczność współczesnych imion Wilhelmina nie powinna mieć problemów. W końcyu to całkiem zwyczajne imię, tyle że raczej germańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: dziwne imiona 30.12.04, 14:44 tylko że tymoteusz ma już koło 18 lat, wtedy wysypu tymków nie bylo i wszyscy mu dokuczali...a Wila jest fajna i bardzo pewna siebie więc myślę że sobie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
joakal Re: dziwne imiona 04.01.05, 11:41 mój dziadek miał na imię Tymoteusz i bardzo mi się ono podoba i chętnie nazwałabym tak swojego synka Odpowiedz Link Zgłoś
martael Re: dziwne imiona 04.01.05, 17:16 Wilhelmina. Piękne!! To jest jedno z moich ulubionych imion żeńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia201 Re: dziwne imiona 01.08.05, 21:18 Śnieżka???? naprawdę jest takie imię ??? Strasznie słodkie , ale jak dla mnie tylko dla małej dziewczynki=)) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.12.04, 00:38 Dodałabym jeszcze Klotylda (chociaż również nie chciałabym nikogo urazić) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.12.04, 00:45 idaaa napisała: > Dodałabym jeszcze Klotylda (chociaż również nie chciałabym nikogo urazić) Hmm, Klotylda, jeśli będę miała wcześniej 6 córek, czemu nie? Mojej prapraprababce całkiem dobrze było chyba z tym imieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Laktancjusz 15.04.05, 21:39 znalazłam kolejną ciekawostkę, jak w temacie postu Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Laktancjusz 15.04.05, 22:07 Rewelacja!!! Gdybym po urodzeniu moejgo syna wiedziała, ze będe go tak strasznie długo karmić piersią to bym go tak nazwała Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Laktancjusz 31.07.05, 15:07 Mojemu by w takim razie też Laktancjusz pasował Odpowiedz Link Zgłoś
awe19 Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.04.05, 18:05 ja napewno nie dam dziecku na imie kajetan (kajtek imie psa moich znajomych) maciek, artur, slawek, szczepan, agata, kaska, aneta, karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
brasiunia Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 29.04.05, 22:32 Dodam jeszcze Petronelę i Scholastykę, a z męskich Telesfora Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 30.04.05, 09:29 brasiunia napisała: > Dodam jeszcze Petronelę i Scholastykę, a z męskich Telesfora Czemu nie? Petronela fajna jest Ja bym jej nie nadała, ale pewnie znajdzie się jeszcze niejeden śmiałek, który się na nią zdecyduje A jeszcze bardziej podoba mi się Petronia. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_b Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 01.05.05, 11:13 W tej kategorii obstawiałabym jeszcze imiona Polikarp i Potencjan... Odpowiedz Link Zgłoś
lilarose Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 01.08.05, 11:57 Łazarz i Judasz Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 08.09.05, 19:19 A ja przede wszystkim nie dałabym dziecku na imię Rebeka.Fuj,okropność.Na drugim miejscu najgoszszych imion u mnie prym wiodą Zoe i Joshua! Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 17.10.05, 11:21 Ja bym nigdy nie nadała dziecku imienianufry, Pafnucy, Polikarp, Pankracy, no i takich typu Prymityw. A dla dziewczynki...Pulcheria! ble Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 17.10.05, 12:09 GEnowefa - dla mnie najbrzydsze imię żeńskie, choć znam jedną Genowefę i jest to b. sympatyczna pani. -- Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 17.10.05, 12:10 Adolf to nie jest brzydkie imię, tylko źle się kojarzy, ciekawe dlaczego Józef źle się nie kojarzy, w końcu Stalin był gorszy od Hitlera Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 17.10.05, 18:45 Bo bylo zbyt wielu innych Jozefow, np. sw. Jozef, Jozef Pilsudski, Jozef (hehe) Glemp. Adolf byl w ogole mniej popularny, wiec kojarzyl sie bardziej wyraziscie z hitlerem. Ale mimo wszystko nadawalnosc Jozefa raptownie spadla zapewne nie bez powodu, tj. w scislym zwiazku ze Stalinem. Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 18.10.05, 12:21 Nie, no oczywiście ja to wiem (co do Józefa - piszę, żeby nie wyjść na kompletną ignorantkę). A propos imienia Adolf, kiedyś w swojej byłej pracy tak z nudów wrzuciłam do bazy danych imię Adolf, bo chciałam sprawdzić, ilu ich tam jest zarejestrowanych, i wiecie co wyszło? : 666, powiem szczerze, że ciarki mi po plecach lekko przeszły. Ten stan utrzymywał się dosyć długo, a potem trochę się liczba Adolfów zwiększyła. Ale dużo osób po wojnie zmieniało imię Adolf na inne. Odpowiedz Link Zgłoś
pocholita Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 18.10.05, 12:55 Dla dziewczynki Pulcheria, co prawda oznacza "piękna" ale... Dla chłopca Strzeżymierz, Strzeżymir, Strzeżysław, można sobie język połamać Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 11.11.05, 16:51 Jozefina, Jozef (Brrr) Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 11.11.05, 18:58 Cipa. Autentycznie isniejące imie, przed wojną nadawane przez rodziny żydowskie. Szyja też raczej odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.05, 23:58 Jozefine jak najbardziej bym nadala; mam na liscie imion dla coreczki, tylko zobaczymy, jak sie w koncu uplasuje w rankingu. Byla tez na forum mama Jozefiny. W zwiazku z tym do tego watku Jozefina sie nie nadaje Klotylde tez mam na liscie imion dla coreczki, tylko z troche dalszym priorytetem, niz Jozefine. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilgawrys Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.05, 11:44 słyszeliście już o Chryzogonie ( kalendarz imion polskich)? Odpowiedz Link Zgłoś
etre2 Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.05, 15:40 Balbina Klotylda Kunegunda Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: imiona, ktorych nikt na pewno nie nada 12.11.05, 15:58 etre2 napisała: > Balbina > > Klotylda > > Kunegunda Czemu nie? Mnie się nawet podobają Odpowiedz Link Zgłoś