Dodaj do ulubionych

Trudny wybór

20.06.12, 17:48
Anatema czy Endywia?
Które lepsze? wink

Żartowałam, natchniona pomysłem koleżanek mojej koleżanki.

Ale żarty żartami a Wasze opinie i propozycje miło mi będzie poznać.
Szukam imienia dla dziewczynki. Ma być: krótkie, nie sztampowe (w sensie, niezbyt osłuchane, na pewno nie z pierwszej 30 nadawanych, ale i nie całkiem zapomniane czy dziwne), nie gryzące się z imieniem brata, który (również dzięki propozycjom z tego forum) nazywa się Bruno Ignacy. Oczywiście Młoda też dostanie dwa imiona. Nazwisko mamy długie, bo dwuczłonowe.

Poniżej moje pomysły, pojedynczo. Napiszcie, czy Wam się podobają, albo jeśli nie, to jakie inne byłyby fajne.

Emma (u mnie na szczycie rankingu, mąż będzie oponował)
Aniela
Helena (podoba mi się jako zestaw Aniela Helena)
Łucja (tu podobnie jak wyżej, zestaw Emma Łucja wpadł mi w ucho)
Stefania
Flora (mąż się za nic nie zgodzi)
Melania
Matylda
Ludwika (tu też zgody pewnie nie uzyskam, a szkoda)

Podobają się Wam te imiona? W jakich zestawach brzmią najlepiej? A może zaproponujecie coś zupełnie innego?
Obserwuj wątek
    • katharin Re: Trudny wybór 20.06.12, 17:51
      Milena
      Nadzieja
      Jagoda
      Adela
      Aurora
      Żaneta
    • wyczyny Re: Trudny wybór 20.06.12, 18:04
      nie taki trudny wink
      ja bym wybrała z Twoich propozycji zestaw: Melania Helena
      inne propozycje: Lilla Stefania, Rozalia Matylda
      • follow_me Re: Trudny wybór 20.06.12, 21:13
        Melania Helena za miękka. W sumie moja propozycja Aniela Helena tez mi się jakaś taka rozmiękczona (nie chcę napisać rozmemłana) wydaje...
        • gaudencja Re: Trudny wybór 20.06.12, 21:34
          Mnie także, ale nie pisałam tego, bo może z nazwiskiem akurat brzmi lepiej.
    • dalenia Re: Trudny wybór 20.06.12, 18:18
      Emma - ok; ostatnio mi się spodobała na tyle, że wpisałam ją na swoją listę; próbuj "urabiać" delikatnie męża, ale jeśli nie ma szans to sobie odpuść tę Emmę
      Aniela - również bardzo mi się podoba
      Helena - lubię Helenę, ale dla mnie za bardzo zyskuje ostatnio na popularności; w pierwszej 30 jeszcze nie jest, więc jak na razie śmiało możesz ją nadawać; Aniela Helena z kolei zupełnie mi się nie podoba
      Łucja - w porządku, ale znowu - Emma Łucja mnie nie powala na kolana smile aha, no i trochę niepokoi mnie jej rosnąca popularność, tak jak u Heleny
      Stefania - bardzo mi się podoba
      Flora - nie jestem przekonana, dla mnie zbyt rzeczownikowa; lubię za to Florentynę i Floriannę, którą do Flory można śmiało zdrabniać; ale skoro mąż się nie zgodzi, to odrzuciłabym Florę
      Melania - super
      Matylda - ok; swojej córki tak nie nazwę, ale u kogoś popieram i doceniam
      Ludwika - jedno z moich ukochanych imion, ale skoro mąż na nie, to odrzuciłabym ją

Podsumowując - wyrzuciłabym z listy imiona, których mąż nie akceptuje. Masz na niej sporo innych, jest więc w czym wybierać smile Popieram wszystkie pozostałe imiona. Dla swojej córki wybrałabym z tych chyba Melanią (choć wszystkie, poza Matyldą i Heleną, mam na swojej osobistej liście).
      • ksiezna_pani1 Re: Trudny wybór 20.06.12, 18:36
        Bardzo podobają mi się Twoje propozycje, najbardziej Flora, Emma, Melania, Ludwika i Stefania. Walcz o Emmę!
      • follow_me Re: Trudny wybór 20.06.12, 21:16
        Właśnie z powodu rosnącej popularności zarówno Helena jak i Łucja zostały przeze mnie wybrane jako drugie imię w zestawie.
        • dalenia Re: Trudny wybór 21.06.12, 14:29
          Aha, no to w takim razie ja jestem za Melanią Łucją. A na pierwsze do Heleny dobrałabym Emmę - Emma Helena, wg mnie b.ładnie smile
          • olianka Re: Trudny wybór 21.06.12, 19:42
            dalenia napisała:

> Aha, no to w takim razie ja jestem za Melanią Łucją.

Ej no co Ty, olianka nazwała tak kota i teraz nie można tak nazwać dziecka, bo Melania Łucja to kot! W dodatku rudo-bury!

A poważnie to popieram. Moja Melaśka (dwojga imion, a jakże) to cudna potwora i nie wstyd się nazywać tak, jak ona wink
    • aneladgam Re: Trudny wybór 20.06.12, 18:48
      jeśli Emma, to na drugie jakieś dłuższe imię, co najmniej trzysylabowe
      zamiast Flory wolałabym Florentynę

pozostałe bardzo mi się podobają, zdecydowanie w moim guście smile
      żeby tę Ludwikę chociaż na drugie "przepchnąć"... Stefania Ludwika i Helena Ludwika podobają mi się ogromnie
      • follow_me Re: Trudny wybór 20.06.12, 21:18
        Ważna uwaga z tym dłuższym imieniem, masz rację, dziękuję.
        Florentyna piękna, ale za długa z podwójnym nazwiskiem.
    • dasza_dm Re: Trudny wybór 20.06.12, 19:00
      Emma Łucja!
    • gaudencja Re: Trudny wybór 20.06.12, 19:10
      Podobają mi sie wszystkie te imiona, z tym że najbardziej chyba byłaby skłonna odpuścić sobie Emmę. Podobaja mi się szczególnie imiona nieakceptowane przez Twojego męża, tj. Flora i Ludwika, ale po ich odrzuceniu jest jeszcze z czego wybierać. Osobiście zdecydowałabym się na Stefanię, ew. Anielę.
      • gaudencja Re: Trudny wybór 20.06.12, 19:11
        Aha, zapomniałam napisać, ze z tych dwóch zdecydowanie Endywia! wink
      • follow_me Re: Trudny wybór 20.06.12, 21:12
        No właśnie mnie również Florcia i Ludwinia podobają się ogromnie, ale wiem, że ich nie przeforsuję. Co nie znaczy, że nie umieszczę ich na "liście imion do wyboru" którą podsunę mężowi, bo w końcu w życiu nigdy nic nie wiadomo wink
        • aneladgam Re: Trudny wybór 20.06.12, 21:38
          nigdy nie mów nigdy, mój małżonek osłuchał się już za moją sprawą z takimi imionami, których sądziłam że w życiu nie wymówi wink
    • rose01 Re: Trudny wybór 20.06.12, 20:10
      w kolejności od najlepszych wg mnie
      Matylda
      Helena
      Łucja
      dorzucam
      Laurę
      i Blankę

znam rodzeństwo bliźniaków Laurę i Bruna, będą mieli teraz 1 roczek
      • follow_me Re: Trudny wybór 21.06.12, 20:04
        Laura ładnie gra z Brunem, ale sama mam z tym imieniem średnie skojarzenia, więc odpada.
    • olianka Re: Trudny wybór 20.06.12, 20:39
      Wybierałabym między Melanią, Anielą i Stefanią.
    • anastazjaniebieska Re: Trudny wybór 20.06.12, 22:29
      follow_me
      >
      > Emma (u mnie na szczycie rankingu, mąż będzie oponował)
      > Aniela
      > Helena (podoba mi się jako zestaw Aniela Helena)
      > Łucja (tu podobnie jak wyżej, zestaw Emma Łucja wpadł mi w ucho)
      > Stefania
      > Flora (mąż się za nic nie zgodzi)
      > Melania
      > Matylda
      > Ludwika (tu też zgody pewnie nie uzyskam, a szkoda)
      >
      > Podobają się Wam te imiona? W jakich zestawach brzmią najlepiej? A może zapropo
      > nujecie coś zupełnie innego?

1Podobają mi się Emma i Ludwika i oddzielnie i w dowolnym zestawieniu Ludwika Emma , Emma Ludwika smile

2 Aniela - miejsce drugie , w zestawie Aniela Ludwika, Aniela Stefania, Aniela Rozalia
      Aniela pasuje mi z drugim bardziej zdecydowanym imieniem
      3 Helena i łucja na miejscu trzecim - rowniez bardzo dobre w tym zestawie, wolalabym Helena Lucja ale wersja odwrotna tez mila dla ucha

Nie przepadam za Melanią ( zupelnie nie) i Matyldą - Melania rozmelona wink a Matylda za twarda
      Gdyby na miejscu Flory była Florentyna to uznalabym, ze trzeba uzyc damskich sztuczek aby przekonac męza smile , ale o Flore to by mi się nie chcialo walczyć. Flora jest jak Fauna częscią biologii, rzeczownikowa.

Florentyna pasowalaby mi z Emmą
      Moze tez rozważyć Klementynę ? Jesl śliczna

Do Stefanii nie mam stosunku, jedynie obawę, ze stanie się imieniem celebrytow .
    • abiela Re: Trudny wybór 20.06.12, 22:45
      Podobają mi się wszystkie proponowane przez Ciebie imiona. Najprędzej odrzuciłabym Matyldę (aczkolwiek do Brunona pasuje), Helenę (ze względu na popularność) oraz Emmę (bez wyraźnego powodu).

Podobają mi się w zestawie
      Łucja Melania (najbardziej mi pasuje do Brunona Ignacego)
    • ronalilly Re: Trudny wybór 21.06.12, 09:15
      Bardzo fajne propozycje smile Mz najlepsze są: Stefania, Ludwika, Emma i Flora. Łucję wybrałabym na drugie.

• figa241 Re: Trudny wybór 21.06.12, 09:58
        Emma- osobiscie nie lubie tego imienia, wiec ja bym odrzucila zwlaszcza biorac pod uwage rozniez zdanie meza
        Aniela - Anielka- jest niezla- choc malo charakterna w moim odczuciu
        Helena- Helene lubie tak miala na imie moja sw.p. Babcia, i tak mam ja na drugie imie (Malwina Helena)
        Lucja - to imie tez lubie mam tak na bierzmowanietongue_out (Malwina, Hlena, Lucja- nazwisko mam rowniez dwuczlonowesmile
        Stefania - stefa mi sie podoba, polaczylabym ja z Lucja
        Flora - flora mnie nie przekonuje- podobnie jak juz ktos pisal, flora i fauna...Florentyna brzmi mi zdecydowanie lepeij
        Melania - mnie osobiscie sie nie podoba to imie na tyle ze wsadzam je do grupy "nieulubionych"
        Matylda - w moim odczuciu mal wdzieczne
        Ludwika- Ludwika jest supersmile Ludwike zestawilabym z Aniela w dowolnej kombinacji
        przychodza mi jeszcze do glowy:
        Aurelia, Jozefina, Roza, Lilianna, Franciszka, Konstancja (choc ta moze zbyt dluga??), Lotta??
        • lus.sia Re: Trudny wybór 21.06.12, 10:10
          najbardziej podobaja mi sie:
          Aniela
          Helena
          Emma
          • johana19 Re: Trudny wybór 21.06.12, 10:29
            Helena i Łucja zbyt popularne. Ale jako drugie jak najbardziej mogą być smile Mnie się podobają.
            A na pierwsze dałabym zupełnie inaczej, spoza twojej listy, bo GAJA.
            Gaja Helena i Bruno Ignacy - piękny zestaw!

http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/y/yiu0wl6gf.png
            http://alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/7t8cys4iu.png
            • uwierz_mirando Re: Trudny wybór 21.06.12, 11:00
              Emma - podoba mi się
              Aniela - również
              Helena - także na plus, ale ta rosnąca popularność... (a zestaw Aniela Helena, mimo że obydwa imiona lubię, to dla mnie za miękki, taki rozlazły)
              Łucja - podoba mi się
              Stefania - także mi się podoba
              Flora - tu na minus: bo flora i fauna, flora bakteryjna i chyba jest taka margaryna czy coś... zdecydowanie wolę Florentynę
              Melania - na plus
              Matylda - również
              Ludwika - zdecydowanie wolę Ludmiłę
              • fajny.brunio1 Re: Trudny wybór 21.06.12, 15:10
                Piękna ta Twoja listasmile

Forentyna byłaby super.Łucja jakaś taka "dziwna".Nie wiem jak to zdrobnić-kolezanka ma córkę Łucję i nie słyszałam,żeby to imię jakoś zdrabniała.Może nie trzebabig_grin

Ja mam syna Brunona Andrzeja a niebawem urodzi nam się córka.Będzie miała na imie Matylda Klarasmile
                Musiałam trochę poprzekonywać męża do Matyldy,ale Bruno mi pomógł,cały czas woła Matyldzia Matyldzia i mąż sam zmiękłsmile
                • itobietaksamo Re: Trudny wybór 21.06.12, 15:17
                  Fajne pomysły, ale od razu skreśliłabym Stefanię - ze względu na popularne zdrobnienia "Stefcia" (ma nieładne brzmienie) czy "Stefa" (jak dla baby-herod).

• follow_me Re: Trudny wybór 21.06.12, 20:03
                  Bardzo mi się podoba para Matylda i Bruno smile
        • follow_me Re: Trudny wybór 21.06.12, 20:06
          Józefina, Lilianna, Franciszka i Konstancja - wszystkie bardzo ładne, niestety zbyt długie.
          Róży nie lubię. Aurelia tej jakoś mnie nie przekonuje, choć od Róży lepsza.
    • follow_me No to wybieramy drugie imie :) 26.06.12, 11:21
      Po zaproponowaniu Anatemy oraz Endywii Emmę przepchnęłam bez trudu wink
      Zastanawiam się teraz, jakie drugie imię dobrać do Emmy.
      Emma Ludwika? Co myślicie? Czy może coś innego?
      • follow_me Re: No to wybieramy drugie imie :) 26.06.12, 11:34
        Tak sobie jeszcze myślę- skoro Bruno Ignacy ma zestaw germańsko- łaciński to może i Emmie wybrać drugie imię o łacińskim rodowodzie? Ale jakie?
      • dalenia Re: No to wybieramy drugie imie :) 26.06.12, 11:52
        Emma Ludwika mi się bardzo podoba. A jak ma być łacińskie, to może:

Emma Antonina
        Emma Augusta/Augustyna
        Emma Celestyna
        Emma Dominika
        Emma Felicja
        Emma Florentyna
        Emma Gaudencja
        Emma Honorata
        Emma Ignacja
        Emma Konstancja
        Emma Laurencja
        Emma Letycja
        Emma Natalia
        Emma Oktawia
        Emma Urszula

Jakoś wybitnie pasują mi tu imiona zakończone na "-cja".
    • agjato Re: No to wybieramy drugie imię: ) 26.06.12, 12:14
      Emma Ludwika - świetna, to było także moje pierwsze skojarzenie do Emmy, zanim doczytałam Ludwikę.
      Propozycje zaproponowane przez Dalenię również bardzo dobre.
      Od siebie dodam jeszcze:
      Emma Alicja
      Emma Klementyna.
      • ksiezna_pani1 Re: No to wybieramy drugie imię: ) 26.06.12, 19:55
        + Łacińskie

Emma Bonifacja
        Emma Wergilia
        Emma Konstancja
        Emma Augustyna
        ---------------------
        Reszta:
        Emma Serafina
        Emma Eleonora
        Emma Józefina
        Emma Teofania
        • ksiezna_pani1 Re: No to wybieramy drugie imię: ) 26.06.12, 19:56
          I jeszcze Emma Zefiryna.
    • luska.s Re: Trudny wybór 26.06.12, 19:47
      Emma - super!wink
      Aniela - j.w.
      helena - raczej nie
      Łucja i Stefania - super
      Flora- mam inne skojarzenia, a poza tym reszta imion jest o wiele piękniejsza
      melania - niby ok ale na nie
      Matylda - ok
      Ludwika - jestem na nie

Wybrałabym Emmę lub Anielę lub Łucję, Stefanię być może na drugie. Matylde też rozważałabym
    • milamala Re: Trudny wybór 26.06.12, 20:07
      Emma, proste, ladnie brzmiace, ale niecodzienne, takie kobiecie w brzmieniu.
      Co do reszty ( z listy moich babc i cioc-babc: Aniela, Ludwika, Stefania czy Lucja) to do momentu az wreszcie lud nie przestanie sie "zakorzeniac" w tradycji, to takie imiona sa dla mnie spalone (choc ladne, Aniela, Lucja, takie kobiece).
      • abiela Re: Trudny wybór 26.06.12, 21:11
        Moim pierwszym pomysłem była Emma Felicja.
        • anastazjaniebieska Re: Trudny wybór 26.06.12, 21:35
          Emma Ludwika
          Emma Urszula
          Emma Weronika
          • follow_me Re: Trudny wybór 27.06.12, 11:51
            Chrzestna by się z Urszuli ucieszyła, bo sama ma tak na imię smile
            • m.rabow Re: Trudny wybór 27.06.12, 13:41
              Emma to świetny wybór wink A może, skoro synek na drugie ma Ignacy, to córcie nazwać Emma Ignacja? smile
    • szarrak Re: Trudny wybór 27.06.12, 13:39
      Od siebie dorzucam Zoję i Luizę (zamiast Ludwiki) - niezbyt popularne, krótkie, nie budzą raczej zdziwienia, bo jednak trochę tych nadań mają.
      • fruzielka27 Re: Trudny wybór 27.06.12, 23:31
        Emma nie jest zła, ale jakoś przyszłościowo mi nie leży "pani Emmo"...
        Najbardziej podoba mi się z zaproponowanych Aniela, może być Aniela Helena, czy Aniela Łucja. Anielka bardzo ładne imię smile No i Florentyna (nie Flora!), ostatnio zachwyciłam się tym imieniem.

Dodam od siebie już zaproponowaną Gaję czy Zoję, oba mi się bardzo podobają, czy zamiast Matyldy - Malwinę? Malwina i Bruno też ładnie brzmi smile
        Ostatnim moim "hitem" jest Jagienka, do tego Dąbrówka i Nawojka smile Ale to już imiona z innej bajki.

W ogóle chyba by wyszła od ustalenia pierwszego imienia, a do niego i nazwiska dobrałabym drugie (dłuższe czy krótsze itd).
    • follow_me Ogłoszenie wyników ;) 18.07.12, 14:10
      Mój mąż konserwatysta odrzucił wszystkie imiona brzmiące z rzymska, wobec czego Latorośl Młodsza zostanie w końcu Emmą Ludwiką.
      Cieszę się bardzo, bo oba imiona niezmiernie mi się podobają, gdyby nazwisko nie było podwójne, niewykluczone, że mała zostałaby Ludwinią.
      A Emmę zdrobniamy do Emki lub Emisi.
      • ksiezna_pani1 Re: Ogłoszenie wyników ;) 18.07.12, 15:15
        Gratuluje!!
      • dalenia Re: Ogłoszenie wyników ;) 18.07.12, 15:53
        Super, podoba mi się Wasz wybór smile Daj znać, jak Emma pojawi się na świecie!
      • abiela Re: Ogłoszenie wyników ;) 19.07.12, 00:16
        Ładny wybór, świetnie!
    • monaliss Re: Trudny wybór 18.07.12, 17:33
      Łucja bardzo mi się podoba.
      Melania równiez.

Znam jedną 20 letnią MELĘ, ładnie brzmi zdrobnienie.

Emmę uwazam nie na polskie warunki, bo jednak imie jest Szwedzki,
      i u nich wymawia sie po prostu EMA... wiec uwazam, że deczko przesada.

Helena natomiast wydaje mi się, że teraz staje sie dosc popularne w PL.
      • follow_me Re: Trudny wybór 18.07.12, 19:54
        Monaliss, o ile mi wiadomo, Emma jest z pochodzenia germańska.
        A że w Szwecji występuje, cóż... można ją też spotkać w Stanach, Wielkiej Brytanii (w obu krajach bardzo popularna) i w wielu innych, w tym w Polsce.
        • nastka1980 Re: Trudny wybór 19.07.12, 05:48
          Oba imiona są świetne! Gratuluje wyboru!
    • follow_me Re: Trudny wybór 16.11.12, 15:16
      Mała Emma Ludwika jest już na świecie i dziękuje za pomoc w doborze imienia.
      Imię pasuje jak ulał, myślę, że będzie się dobrze nosiło smile
      • ewela345 Re: Trudny wybór 16.11.12, 15:23
        Super!
        Gratulacje wielkie smile
      • milamala Re: Trudny wybór 16.11.12, 15:25
        Gratulacje z powodu narodzin i udanego wyboru imienia. Niech nam zyje Emma Ludwika sto lat!
        • magducha78 Re: Trudny wybór 16.11.12, 15:43
          Gratulacje!
      • dalenia Re: Trudny wybór 16.11.12, 16:15
        Gratuluję Córki i świetnego wyboru imion dla Niej! Emmo, rośnij zdrowo smile
      • gaudencja Re: Trudny wybór 16.11.12, 18:37
        Gratuluję Ci serdecznie!
      • polifonia1983 Re: Trudny wybór 16.11.12, 22:39
        Fantastycznie! Serdecznie gratuluję smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.