21.06.12, 15:21
Ostatnio bardzo fascynuje mnie to imię. Czy obecnie jest popularne w Skandynawii?
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Guro 21.06.12, 15:25
      Nie kojarzę takiego skandynawskiego imienia...
    • gaudencja Re: Guro 21.06.12, 20:42
      Może to wołacz: "Góro!" zapisany nieortograficznie.
      A może chodziło Ci o imię, które Fros i Sowa polszczy jako "Gurias", ale widywałam też jako "Guriasz".
      • dalenia Re: Guro 21.06.12, 21:23
        gaudencja napisała:
        > Może to wołacz: "Góro!" zapisany nieortograficznie.

Takie właśnie było moje pierwsze skojarzenie smile
        • jadwiga1350 Re: Guro 21.06.12, 23:19
          > gaudencja napisała:
          > > Może to wołacz: "Góro!" zapisany nieortograficznie.

>
          > Takie właśnie było moje pierwsze skojarzenie smile

Wstyd i hańba dla takich miłośniczek/znawczyń imion.
          • ksiezna_pani1 Re: Guro 21.06.12, 23:26
            jadwiga1350 napisała:

>
            > Wstyd i hańba dla takich miłośniczek/znawczyń imion.

Powiadają, że wstyd to kraść i z konia spaść!
          • gaudencja Re: Guro 22.06.12, 00:05
            jadwiga1350 napisała:

> Wstyd i hańba dla takich miłośniczek/znawczyń imion.

Cóż, po pierwsze, skoro przewyższasz nas znawstwem, nie należało na forum pytać, tylko podzielic się wiadomościami. Tymczasem samo pytanie było nieprawidłowe - Guro to nie imię, tylko zdrobnienie. Po drugie, zupełnie mi nie przeszkadza, że raz na jakiś czas ktoś uzna, iż się zhańbiłam niewiedzą smile
          • dalenia Re: Guro 22.06.12, 02:03
            No, straszny wstyd - z domu nie wyjdę przez najbliższe 3 lata ... sad
    • niwius Re: Guro 21.06.12, 22:00
      Nigdy nie słyszałam, ale wujek google mówi, że faktycznie istnieje coś takiego (pochodna/zdrobnienie Gudrun).

Chociaż się bardzo zdziwiłam, gdy zobaczyłam, że to imię żeńskie... Z tego, co wyczytałam wynika, że nie znajduje się w pierwszym 1000 najpopularniejszych.

Wg wikipedii w Norwegii jest 3929 kobiet o tym imieniu, co stanowi 0,2% nazwanych kobiet. Guro jest na 155. miejscu w rankingu imion kobiet i na 105. miejscu w rankingu imion dziewcząt (nie wiem, jaką grupę wiekową to obejmuje). Dziewcząt o tym imieniu jest w Norwegii 61, odsetek taki sam jak wyżej. Dane z 2006 roku.

Wg innego źródła, w 2007 roku Guro zajmowała 1458. miejsce najbardziej popularnych imion. Przypuszczam, że to mogą być dane jakieś "ogólniejsze", w każdym razie nie odnoszą się (tylko) do Norwegii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.