jadwiga1350 21.06.12, 15:21 Ostatnio bardzo fascynuje mnie to imię. Czy obecnie jest popularne w Skandynawii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Guro 21.06.12, 20:42 Może to wołacz: "Góro!" zapisany nieortograficznie. A może chodziło Ci o imię, które Fros i Sowa polszczy jako "Gurias", ale widywałam też jako "Guriasz". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Guro 21.06.12, 21:23 gaudencja napisała: > Może to wołacz: "Góro!" zapisany nieortograficznie. Takie właśnie było moje pierwsze skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Guro 21.06.12, 23:19 > gaudencja napisała: > > Może to wołacz: "Góro!" zapisany nieortograficznie. > > Takie właśnie było moje pierwsze skojarzenie Wstyd i hańba dla takich miłośniczek/znawczyń imion. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Guro 21.06.12, 23:26 jadwiga1350 napisała: > > Wstyd i hańba dla takich miłośniczek/znawczyń imion. Powiadają, że wstyd to kraść i z konia spaść! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Guro 22.06.12, 00:05 jadwiga1350 napisała: > Wstyd i hańba dla takich miłośniczek/znawczyń imion. Cóż, po pierwsze, skoro przewyższasz nas znawstwem, nie należało na forum pytać, tylko podzielic się wiadomościami. Tymczasem samo pytanie było nieprawidłowe - Guro to nie imię, tylko zdrobnienie. Po drugie, zupełnie mi nie przeszkadza, że raz na jakiś czas ktoś uzna, iż się zhańbiłam niewiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Guro 22.06.12, 02:03 No, straszny wstyd - z domu nie wyjdę przez najbliższe 3 lata ... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Guro 21.06.12, 22:00 Nigdy nie słyszałam, ale wujek google mówi, że faktycznie istnieje coś takiego (pochodna/zdrobnienie Gudrun). Chociaż się bardzo zdziwiłam, gdy zobaczyłam, że to imię żeńskie... Z tego, co wyczytałam wynika, że nie znajduje się w pierwszym 1000 najpopularniejszych. Wg wikipedii w Norwegii jest 3929 kobiet o tym imieniu, co stanowi 0,2% nazwanych kobiet. Guro jest na 155. miejscu w rankingu imion kobiet i na 105. miejscu w rankingu imion dziewcząt (nie wiem, jaką grupę wiekową to obejmuje). Dziewcząt o tym imieniu jest w Norwegii 61, odsetek taki sam jak wyżej. Dane z 2006 roku. Wg innego źródła, w 2007 roku Guro zajmowała 1458. miejsce najbardziej popularnych imion. Przypuszczam, że to mogą być dane jakieś "ogólniejsze", w każdym razie nie odnoszą się (tylko) do Norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś