13.08.12, 21:26
Przed chwilką wyłapałam takie imię w reportażu w tvp. Czy dowiem się czegoś więcej? Ile jest osób o tym imieniu?
Dla mnie zbyt kojarzy się z serem, chociaż coś w sobie ma, nie jest aż takie złe. Minus brak fajnych zdrobnień.
Co sądzicie o tym nietypowym imieniu?
Obserwuj wątek
    • ksiezna_pani1 Re: Serdar 13.08.12, 21:30
      Do 1994 roku nie odnotowano Serdara, za to jest jeden Serdan. Mnie też kojarzy się z serem.

• olinininka Re: Serdar 13.08.12, 21:35
        Dziwne przed chwilką wypowiadał się starszy pan o tym imieniu tak ok. 55-60 letni. A czy w Rymucie znajdują się tylko obywatele PL? Bo zastanawiam się jakie kryterium trzeba spełnić, aby imię znajdowało się w Rymucie?
        • ksiezna_pani1 Re: Serdar 13.08.12, 22:22
          olinininka napisał:

> Dziwne przed chwilką wypowiadał się starszy pan o tym imieniu tak ok. 55-60 let
          > ni.

To nie wiem. sprawdziłam raz jeszcze i nie widzę Serdara, ale w Rymucie nie ma też Filadelfiny, o której pisałam [url=http://forum.gazeta.pl/forum/w,12924,135214242,,Filadelfina.html?v=2]Tekst linka[/url] jest też zbyt mała ilość Druzjann.

A czy w Rymucie znajdują się tylko obywatele PL?

Nie.

Bo zastanawiam się jakie k
          > ryterium trzeba spełnić, aby imię znajdowało się w Rymucie?

Urodzić się i zostać zarejestrowanym w Polsce, czy coś takiego.
          • gaudencja Re: Serdar 14.08.12, 23:04
            Mieć numer PESEL. Niestety chyba w 1994 roku były jeszcze w PESEL-u nieścisłości. Do teraz zresztą sa (chodzi zwłaszcza o wyrejestrowywanie osób nieżyjących.
    • hawa.etc Re: Serdar 13.08.12, 21:41
      Zaraz wyobraziłam sobie jakąś siermiężną reklamę telewizyjną z wiejskimi babami robiącymi ser i hasłem 'Serdar - dar sera dla świata". To silniejsze ode mnie tongue_out
      Ale ciekawa jestem, skąd się to imię wzięło i co w istocie znaczy.
    • gaudencja Re: Serdar 13.08.12, 21:54
      Proszę bardzo:
      pl.wikipedia.org/wiki/Serdar_(tytu%C5%82)
    • kkatarynka Re: Serdar 13.08.12, 22:00
      zam Serdar`a , ale to Turek. A właściwie nawet turecki Kurd.
      • olinininka Re: Serdar 13.08.12, 22:13
        Ten Pan z tv chyba był obcokrajowcem? mieszkającym w Polsce (nazwisko D.wnar) Bardzo dobrze mówił po polsku, więc trudno jednoznacznie odpowiedzieć.
    • ochra Re: Serdar 13.08.12, 22:39
      To tureckie imię.
    • dalenia Re: Serdar 14.08.12, 16:17
      Pierwsze slysze. Brzmienie zupelnie mi nie odpowiada, a do tego jeszcze te skojarzenia z serem ...
      • sauerapfel Re: Serdar 16.08.12, 13:09
        W Niemczech juz mi sie obilo o uszy. Imie pochodzenia kurdyjskiego, sklada sie z dwoch wyrazow: ser = glowa, przywodca; dar = drzewo.
        • ariella Re: Serdar 23.08.12, 07:29
          tez znam Turka, czy jest Kurdem, nie wiem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.