ksiezna_pani1 30.09.12, 20:43 Właśnie natknąłem się na to imię i przepadał z kretesem. Wprawdzie Gwibert (jeszcze) nie pojawił się na mojej liście „ulubionych imion”, ale czuje, że już niedługo znajdzie się na niej, może nawet zagości na liście „imion dla syna”. Ale do rzeczy "Gwibert - imię męskie pochodzenia germańskiego, złożone z elementów wig — "walka" i beorht — "jaskrawy". Patronem tego imienia jest św. Wibert (Gwibert), mnich w Gorze, zm. w 962 roku.". To imię ma jeszcze jedną formę - Wibert. Imieniny obchodzi 23 maja. Do 1994 roku nie odnotowano ani Gwiberta, ani Wiberta. Osobiście bardziej podoba mi się Gwibert. A Wam i co w ogóle myślicie o Gwibercie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Gwibert 30.09.12, 21:43 Podoba mi się. Można zdrabniać do pięknego Gwiszka I też wolę Gwiberta od Wiberta. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Gwibert 22.11.12, 20:49 misiu.stefan napisała: > Albo ... Gwizdka. Przezabawne... naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gwibert 01.10.12, 01:17 Podoba mi się, ale jeszcze bardziej Wibert, a najbardziej Wigbert. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Gwibert 02.10.12, 16:29 gaudencja napisała: > Podoba mi się, ale jeszcze bardziej Wibert, a najbardziej Wigbert. > Wigbert też jest fajny Odpowiedz Link Zgłoś
11mika Re: Gwibert 03.10.12, 11:21 Dla mnie dziwaczne, ale moze musi sie osluchac Tak jak wiekszosc imion Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Jestem przeciwny germańskim imionom 03.10.12, 19:08 W jakiejkolwiek postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu.stefan Re: Jestem przeciwny germańskim imionom 10.10.12, 11:23 Nie podoba mi się nic a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Jestem przeciwny germańskim imionom 10.10.12, 11:57 Wiemy, wiemy Lubomiro... A mną zapewne nawet gardzisz, za imię mojego syna Henryka. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Gwibert 11.10.12, 14:01 Bla mnie brzmi trochę jak cwibak... Wibert albo Wigbert jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Gwibert 15.10.12, 15:37 Gwibert - bardzo ciekawe imię, znam Gwidona Lubie męskie "r" w środku, lub jak tutaj przy koncu, nie przeszkadza mi nawet gwiżdżący poczatek imienia- fajne zdrobnienia od Gwiszka po Bercika Germańskie imiona są jedną z najfajniejszch grup imion, zarówno męskich jak i damskich w moim odczuciu- większość jest wyjatkowo charakternych - z tzw."jajem" intrygują brzmieniem, są zarówno staroswieckie jak i modern - osobiście takie imiona zawsze robia na mnie wrażenie, pod warunkiem że nie są przkombinowane Odpowiedz Link Zgłoś