Dodaj do ulubionych

Inka - udało się komuś zarejestrować takie imię?

07.11.12, 15:19
Może nawet komuś w Łodzi? smile
Obserwuj wątek
    • almostsure Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 16:23
      Moja koleżanka z Poznania kilka lat temu urodziła Inkę.
      Nie wiem, czy miala problemy przy rejestracji
    • uwierz_mirando Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 16:32
      Myślę, że wielu osobom się to udało, pytanie - po co nadawać zdrobnienie zamiast imienia komuś, kto dorośnie i będzie potrzebował oficjalnej formy?
      • boo-boo Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 20:42
        A ja nie rozumiem co cię to interesuje jak ktoś chce dziecku o zgrozo swojemu nie twojemu dać na imię ?
        Tobie nie musi się podobać.
      • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 21:21
        Zdania są podzielone, czy to faktycznie jest zdrobnienie.
        • aneladgam Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 21:47
          truskawka-00 napisała:

> Zdania są podzielone, czy to faktycznie jest zdrobnienie.

trochę radości w ten pochmurny dzień big_grin big_grin big_grin
          dzięki za rozbawienie
          zdania nie są podzielone, to JEST zdrobnienie, zdania mogą być podzielone w kwestii sensowności nadania go, ale to już nie moja brocha
        • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 21:48
          A wiesz co ja Ci powiem - wg mnie to nawet nie jest kwestia etymologii, a brzmienia. Bo np. taka Mira czy Kinga to wszak zdrobnienia, a chyba nie można im zarzucić, że sa zbyt infantylne i nie nadają się dla dorosłej kobiety. A z kolei weźmy taką Nilę - imię pełnoprawne, nie jakieś tam zdrobnienie, a ja bym chyba tak córki nie nazwała, bo jakoś nie widzę takiej dojrzałej Nili. Acz wiadomo, jest to kwestia bardzo subiektywna smile

Co do samej Inki to mam zdanie podobnie jak Uwierz Mirando - wg mnie jest infantylna. Ja bym wolała już Inę zdrabnianą potem do Inki. Ale Ty chyba decyzję już podjęłaś, więc nie ma co komentować.

Odnośnie Twojego pytania - ja Inki nie rejestrowałam, ale takowe istnieją, więc jak widać można. Choć wiele zależy od urzędnika.
          • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 22:09
            Zgadzam sie w zupelnosci. Moze Inga zamiast dziecinnej Inki?
        • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 23:02
          truskawka-00 napisała:

> Zdania są podzielone, czy to faktycznie jest zdrobnienie.

Ważne, co na ten temat sądzi RJP. Strona w tej chwili się nie otwiera, więc wklejam to, co działa:
          www.isybislaw.ispan.waw.pl/ShowDocument.do?documentId=34283
          • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 23:03
            ...i jeszcze coś:
            tiny.pl/hkd4t
            • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 08:47
              No i ja się zgadzam z opinią wnioskującej: " idąc tym tropem, musielibyśmy uznać imię Anna jako zdrobnienie od Marzanny, Joanny; Lena jako zdrobnienie od Mileny itp."
              • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 17:05
                Z Leną sytuacja jest taka jak z Inką. Z Anną zupełnie inna, nie ma nawet co porównywać.
                • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 18:48
                  No i Lena już funkcjonuje samodzielnie. Imię zrobiło się nawet bardzo popularne.
                  • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 21:19
                    Nie mogę się nie zgodzić, co nie znaczy, że etymologicznie nie jest zdrobnieniem - jest nim jak najbardziej. Inka także smile I temu nie da się zaprzeczyć.
                    • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 22:31
                      Ale lena przynajmniej brzmi powaznie, a Inka jak imie dla malej dziewczynki.
              • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 00:01
                truskawka-00 napisała:

> No i ja się zgadzam z opinią wnioskującej:

Tyle tylko, że zdaje się nie jesteś członkiem Rady Języka Polskiego?
                • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 08:56
                  A prawo posiadania własnej opinii zależy od zajmowanego stanowiska? Patrz, człowiek się całe życie uczy...
                  • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 09:15
                    Ale, Truskawko, to naprawde brzmi jak zdrobnienie w przeciwienstwie do Iny czy ingi (tez w sumie zdrobnieniom).
                  • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 18:48
                    truskawka-00 napisała:

> A prawo posiadania własnej opinii zależy od zajmowanego stanowiska? Patrz, czło
                    > wiek się całe życie uczy...

Absolutnie można mieć swoje zdanie, ale nie oznacza to, ze każdy indywidualny pogląd ma równą wagę. W szczególności Twoje zdanie w kwestiach językowych nie jest równoprawne ze zdaniem RJP.
                    • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 19:09
                      A czy ja postawiłam się w którymś momencie na równi, pod względem autorytetu językowego? Nie, mimo, że jestem po polonistyce smile Ale nadal uważam, że opinię może wyrazić każdy. No nic, język ewoluuje cały czas i jest na szczęście tworem ciągle żywym, więc może kiedyś. To imię i tak było tylko pomysłem alternatywnym.
                      • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 20:44
                        "Mimo ze" oddzielasz przecinkiem? Po polonistyce? wink.
                        • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 13:00
                          Z rozpędu. I co mi grozi za to straszne przewinienie? Przecinek nie tam gdzie trzeba, gust infantylny i skrobnij tu człowieku proste pytanie na forum. Następnym razem 3 razy się zastanowię.
                          • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 14:12
                            Przeciez napisalam pol zartem, pol serio...
                            • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 14:31
                              No to przepraszam, ale tak się tutaj poważnie i ciut agresywnie zrobiło, że już coraz ciężej odczytać czyjeś intencje. Swoją drogą nie sądziłam, że założę taki popularny wątek wink
    • aneladgam Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 21:49
      z pewnością się udało, tak jak rejestruje się Leny, Magdy, Pole, Igi, to czemu nie Inki?
    • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 07.11.12, 22:08
      Ale kawa na nazwisko czasem nie macie?
      • milamala Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 00:10
        Dziewczyna pyta czy mozna zarejestrowac imie Inka, nie prosi o komentarze, porady itp. Pomimo tego dostaje zaledwie dwie odpowiedzi w temacie. Reszta rozwodzi sie na temat: a czemu Inka, a moze Ina, a czy to zdrobnienie, a jesli nie to dlaczego, a jesli tak, to dlaczego, a moze lepiej kawa albo herbatka itp.
        Wyglada na to, ze trudno zrozumiec pytanie autorki. Choc pytanie robi wrazenie dosyc prostego ... na pierwszy rzut oka.
        • alionna [...] 08.11.12, 00:24
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • milamala Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 00:56
            "alionna napisała:

> A ty tu jako kto dorabiasz? Imię jest do kitu, więc po co je rejestrować?"

A ty jako kto tu dorabiasz?
            Po co je rejestrowac? Chocby po to, azeby sie inni glupio pytali "po co".
          • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 08:49
            A po co zarejestrowałaś taki nick? wink Dzięki za odpowiedź w temacie, bardzo pomocna.
          • jowita771 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 13:28
            > A ty tu jako kto dorabiasz? Imię jest do kitu, więc po co je rejestrować?

Ja uweażam, że do kitu jest imie Sebastian i nie rozumiem, po co je rejestrować. A imię Inka chce zarejestrować autorka, jej się podoba, Tobie nikt nie każe tak nazwać dziecka.
        • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 08:48
          Dzięki, spodziewałam się kilku komentarzy dot. gustów i upodobań, ale nie sądziłam, że będą stanowiły większość, skoro pytanie nie brzmiało "co sądzicie o imieniu Inka?".
          Postaram się jaśniej wyrażać, muszę tylko przemyśleć, jak to zrobić wink
          • arricia_louv Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 15:00
            truskawka-00 napisała:

> Postaram się jaśniej wyrażać, muszę tylko przemyśleć, jak to zrobić wink

Truskawko jaśniej się chyba nie datongue_out
            Może uda Ci się dotrzeć do ilości nadań tegoż imienia, wykorzystałabym też to co napisała wnioskująca z linku gaudencji - jak dla mnie przedstawia całkiem racjonalne powody przemawiające za pozytywnym rozpatrzeniem podczas rejstracji.

Wiem, że o to nie pytałaś ale skoro kilka dziewczyn poruszyło kwestie "infantylności" imienia - ja osobiście się nie zgadzam z tym, że jest infantylne, absolutnie go tak nie odebrałam. A co do tego, iż jest ono zdrobnieniem- ja nie jestem znawcą imion, nie posiadam wiedzy na temat etymologii imion, ich znaczen itp, itd, etc- ale gdyby mi się jakaś pani przedstawiła imieniem Inka- to nie pomyślałabym nawet przez moment o tym że mogłoby to być zdrobnienie od jakiegokolwiek imienia- bo niby od jakiego? no nic mi nie przychodzi do głowy może poza Iną(ale to tak mało znane imię, że przeciętny zjadacz chleba nigdy o nim nie słyszał) - to imie faktycznie nie sugeruje tego że jest zdrobnieniem od jakiegos imienia.
            • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 15:35
              Znajomosc i wyczucie jezyka ojczystego sie klania niestety...
            • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 18:57
              arricia_louv napisał(a):

> Może uda Ci się dotrzeć do ilości nadań tegoż imienia, wykorzystałabym też to c
              > o napisała wnioskująca z linku gaudencji - jak dla mnie przedstawia całkiem rac
              > jonalne powody przemawiające za pozytywnym rozpatrzeniem podczas rejstracji.

Może nie było to dla ciebie wystarczająco jasne, ale te całkiem racjonalne powody nie spotkały się zupełnie ze zrozumieniem RJP. RJP to, tak się składa, instytucja opiniodawczo-doradcza w sprawach używania języka polskiego. Nie jest takim organem arricia_louv. A co jak co, ale rejestrowanie imion w formie zdrobniałej w Polsce (przez USC) nie jest dozwolone.
              • arricia_louv Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 20:20
                Bosz Gaudencjo to, że się nie spotkały z pozytywną opinią RJP niekoniecznie oznacza, że imienia nie da się zarejestrować - o czym świadczy fakt, że było już rejestrowane.
                Jak wiadomo ostatnie słowo należy zawsze do urzędnika- czy uzna imię INKA za zdrobiałe czy też nie...więc nie rozumiem w ogóle po co smarujesz do mnie swoje myśli w odniesieniu do tego czy ja jestem instytucją opiniodawczą czy tez nie. Nikt tutaj o opinie nie prosił- jedynie zapytał czy komuś udało sie owo imię zarejestrować. Ja się ustosunkowałam jedynie do linka, który podałaś gdyż w moim odczuciu argumnty "za" są dosyć logiczne i być może byłyby pomocne podczas rejestracji. Czy jeszcze masz jakieś uwagi nie na temat?
                • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 22:04
                  Podczas rejestracji kierownicy i urzędnicy USC powinni sięgać po ustawę i po opinię RJP. RJP rozpowszechnia w USC dokładnie te treści opinii, co w internecie. Urzędom Stanu Cywilnego powinny być zatem znane zarówno te argumenty, które nazywasz logicznymi i potencjalnie przydatnymi podczas rejestracji, jak i negatywna odpowiedź na nie udzielona przez RJP.

Odpowiedź na pytanie zawarte w pierwszym poście padła już wcześniej: tak, udało się niektórym zarejestrować takie imię (24 przypadki w całej Polsce w Rymucie, tj. we wszystkich pokoleniach Polek i Polaków), podobnie jak udało się zarejestrować (w różnym czasie) imiona takie, jak Ingryt (żeńskie), Inicja, Inni, Inorweusz, Inri (sic!), Insza, Ircha czy Irczysław. O niczym to nie świadczy. Natomiast zastanawia mnie, jak to się dzieje, że część dyskutantów uważa się za mądrzejszych od Rady Języka Polskiego (w której nie zasiadają bynajmniej magistrzy polonistyki), obdarzonych lepszym wyczuciem językowym, przedstawiających wspaniałe, logiczne argumenty (czort z tym, że Rady Języka Polskiego właśnie te argumenty zupełnie nie przekonały). Była taka piosenka, zaczynała się następująco:

Śpiewać każdy może,
                  trochę lepiej, lub trochę gorzej,

...tylko nie dziwcie się, jeśli komuś Wasze śpiewy nie przypadną do gustu.
                  • arricia_louv Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 23:06
                    a czy ja twierdzilam gdzies inaczej? wszystko co napisalas sie zgadza- co i tak nie zmienia faktu, ze jesli autorka watku bedzie chciala Inke zarejsetrowac i trafi na przychylnego sobie urzednika to takowa Inke zarejestruje- czy to sie podoba RJP, szanownym forumkom z Toba na czele, sasiadce czy pani z warzywniaka.
                    Bo jak juz napisalas- urzednicy powinni brac pod uwage opinie RJP oraz ustawe, ktora w tym konkretnym przypadku zostawila furtke dla tego imienia.
                    • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 23:40
                      Ustawa w tym konkretnym przypadku żadnej furtki nie zostawiła. Tyle tylko, że nie ma także załączonej listy imion dozwolonych i niedozwolonych, więc jeśli urzędnik jest nieświadomy, słaby, źle opłacany, ma w nosie język polski, to zarejestruje zdrobniałą Inkę mimo zakazu rejestrowania imion zdrobniałych. Mam nadzieję jednak, że większość urzędników zachowuje zdrowy rozsądek, dzięki czemu nie zaleje nas fala Lenek, Juleczek, Zuziek i Oleniek, a także Inek (w takiej właśnie formie podstawowej).
                      • arricia_louv Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 12:01
                        Gaudencjo a tak z czystej ciekawości od jakiego imienia Inka jest zdrobnieniem?
                        od Iny?
                        • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 14:34
                          Pisałam w którymś z wcześniejszych postów...
              • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 12:58
                Co Ty z tymi instytucjami opiniodawczo-doradczymi? Każdą czyjąś wątpliwość poddajesz pod rozwagę instytucji, obawiasz się rozmawiać z ludźmi i wyrażać swoje zdanie jeśli nie jest pochodną Twojego zawodu/wykształcenia etc? Co jeśli ktoś Cię pyta o radę, lub Twoje zdanie? Twoje własne, nie zaczytane/zasłyszane u jakichś autorytetów. Czemu odbierasz komuś prawo do wyrażania swojej opinii? Ja też zrozumiałam fragment, że wniosek odrzucono, co nie zmienia faktu, że z argumentami wnioskującej się zgadzam. Uważam też, że Woody Allen jest niezłym reżyserem, chociaż w latach 90-tych miał spadek formy, ale nie jestem żadną instytucją, ani krytykiem filmowym, więc pewnie też nie powinnam się wypowiadać. Szkoda gadać...
                • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 14:40
                  truskawka-00 napisała:

> Co Ty z tymi instytucjami opiniodawczo-doradczymi? Każdą czyjąś wątpliwość podd
                  > ajesz pod rozwagę instytucji, obawiasz się rozmawiać z ludźmi i wyrażać swoje z
                  > danie jeśli nie jest pochodną Twojego zawodu/wykształcenia etc?

Zasadniczo sądzę, że jeśli ktoś został już profesorem i został powołany spośród grona wielu innych profesorów do tego typu organu, to znaczy, że z jego zdaniem należy się liczyć bardziej, niż ze zdaniem prostego magistra, których jest dziesiątki tysięcy. Nie śmiałabym stawiać swojego zdania na równi ze zdaniem takiej osoby, o ile nie dysponowałabym podobną pozycją zawodową. W nauce nie ma równości ani większościowych głosowań.

Co jeśli ktoś C
                  > ię pyta o radę, lub Twoje zdanie? Twoje własne, nie zaczytane/zasłyszane u jaki
                  > chś autorytetów. Czemu odbierasz komuś prawo do wyrażania swojej opinii?

Nie, nie odbieram, ale nie uważam, żeby sensowna była rozmowa w tonie:
                  - RJP uważa że to jest zdrobnienie,
                  - a JA uważam, ze to nie zdrobnienie.
                  Po prostu ranga podmiotów wyrażających opinię jest zupełnie nieporównywalna.
            • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 22:08
              arricia_louv napisał(a):

> lałabym nawet przez moment o tym że mogłoby to być zdrobnienie od jakiegokolwie
              > k imienia- bo niby od jakiego? no nic mi nie przychodzi do głowy może poza Iną(
              > ale to tak mało znane imię,

Ina to też zdrobnienie.
              Halina, Alina, Celina, Albina, Balbina, Antonina i mnóstwo innych innych - to są imiona podstawowe zarówno dla Iny, jak i Inki.
      • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 20:08
        annajustyna napisała:

> Ale kawa na nazwisko czasem nie macie?

Chcialam zwrocic uwage na to, ze imie to wrecz osmieszac.
        • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 21:22
          annajustyna napisała:
          > Chcialam zwrocic uwage na to, ze imie to wrecz osmieszac.

No już bez przesady wink Ja rozumiem, jakby "Inka" była środkiem do czyszczenia toalet, ale to kawa - nie popadajmy w paranoję.
          • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 22:32
            Myslisz, ze to skojarzenie nie bedzie wywolywac wesolosci? "Jakie imie? Jak kawa? Ha, ha".
            • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 12:59
              Nie, nie sądzę. Mnie jakoś kawa zupełnie nie bawi. Tak samo jak nie bawi mnie margaryna-Kasia albo baton-Pawełek.
              • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 14:12
                Tylko ze i Kasia, i Pawelek to normalne imiona i to dosc pospolite, a tutaj jednak nie.
                • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 16:05
                  No i co z tego? Ja tu nie mówię o tym, że Inka będzie się kojarzyć z kawą, tak jak Paweł z batonem, bo tak nie jest. Logiczne, że Paweł jest popularniejszy i niesie więcej skojarzeń niż tylko te spożywcze. Ja mówię tylko o tym, że w skojarzeniu z kawą, podobnie jak w skojarzeniu z margaryną, batonem czy czymś tam innym nie ma wg mnie nic śmiesznego, a raczej "ośmieszającego", jak to nazwałaś.
                  • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 19:10
                    Według mnie też nie, może jestem zbyt surowa dla kawy, ale nigdy mnie specjalnie nie śmieszyła wink
                    • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 20:46
                      Nie chodzilo mi o to, ze kawa jako kawa jest smieszna, tylko ze imie niesie ze soba jedynie skojarzenia spozywcze (Inka Brause raczej w PL znana nie jest, poza tym co to za autorytet? wink).
                      • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 13:41
                        No tak, skojarzenia spożywcze owszem - tego nie negowałam. Ale napisałaś, że to imię ośmiesza, a z tym się już nie zgadzam.
                        • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 14:43
                          Inka Kawa na pewno by ośmieszała, a o to zestawienie IMO chodziło.
                          Moim zdaniem każde imię w formie zdrobniałej ośmiesza. Zetknęłam sie z panią o wysokiej pozycji zawodowej imieniem Hanka, i zawsze wymienianie jej pełnego nazwiska w sytuacjach półoficjalnych było dla mnie krępujące. Po prostu nie jest stosowne, żeby taka osoba nosiła imię w formie ewidentnie zdrobniałej - Inka jest taką właśnie formą.
                          • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 20:01
                            Inka Kawa jasne, ośmieszałaby, ale jakoś wg mnie nie o to Annie Justynie chodziło.

A co do tego, że imię w formie zdrobniałej ośmiesza to nie mogę się zgodzić i tyle. Zapewne infantylizuje, ale czy ośmiesza? Spoko, kwestia gustu w sumie. Was ośmiesza Hanka czy Inka, a wg mnie bardziej ośmiesza Genowefa albo Alfons.
    • mary.h Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 07:30
      Nie znam żadnej zarejestrowanej "Inki". Rejestracja zapewne będzie zależała od urzędnika w USC.

Co do samego imienia, to jest raczej zdrobnieniem.
      Pracuję z kobietą, do której wszyscy mówią Inka, a na imię ma Indira.
      • dasza_dm Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 08.11.12, 10:49
        Podoba mi się to imię, nawet jesli jest tylko skrótem. Trudno. Nie znam żadnej Inki, ale byl tu kieydś na forum rodzic Inki i nawet założył kiedyś wątek o tym imieniu.
    • jowita771 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 13:31
      Teoretycznie się nie da, ale urzędnicy są różni. Mam w bliskiej rodzinie Kubę, sama pani urzędniczka zaproponowała ojcu dziecka, bo jemu do głowy nie przyszło, chciał dac Jakub, a jak już podsunęła, to powiedział, że jednak Kuba. Jak Ci zależy, to spróbuj. Ja tak nazywam córkę, ale u nas to akurat zdrobnienie.
    • kacha766 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 09.11.12, 22:28
      Aby odpowiedziec na Twój post, specjalnie założyłam konto.Tak udało się zarejestrować takie imię. co prawda nie w Łodzi, ale jednak.
      Moja córka ma tak na imię i wbrew temu co piszecie nigdy nie spotkałam się z negatywną reakcją.
      • truskawka-00 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 10.11.12, 13:05
        Dzięki śliczne i za specjalne założenie konta również smile I rozumiem, że bez żadnych kłopotów, grymasów i wniosków do Rady Języka Polskiego?
    • camel_3d Pani Inka? 11.11.12, 13:51
      Czy wy sie czasme zastanawiacie, jak osoba dorosla z taki mimieniem bedzie sie czula?
      • malwa51 Re: Pani Inka? 11.11.12, 15:42
        "Dzien dobry panstwu, nastepny wyklad poprowadzi goscinnie pani doktor
        Lena Struzik
        Agnieszka Struzik
        Marta Struzik
        Inka Struzik
        Idalia Struzik
        specjalista odontolog, wyrozniona nagroda "przyjaciel pacjenta"*. Serdecznie witamy".

Jaki problem?
        (Wszystkie powyzsze panie Struzik sa fikcyjne, osoby prawdziwe przepraszam, jesli czuja sie urazone wink
        *nagroda tez wymyslona
        • carmita80 Re: Pani Inka? 11.11.12, 15:49
          A jak sie czuja panie Kasia, Zosia, Gosia, Asia itd.
          • malwa51 Re: Pani Inka? 11.11.12, 15:56
            A zwlaszcza Agnieszka tongue_out
            • annajustyna Re: Pani Inka? 11.11.12, 18:07
              Myslisz, ze poprawniejsza forma bylaby Agniesza? tongue_out
          • bociannakominie Re: Pani Inka? 12.11.12, 08:19
            Spójrz powyżej na post Malwy. Naparwdę myślisz, że w opisanej sytuacji ktoś sięgnąłby po formę Asia, Kasia itp.? No właśnie, nie. A po Inkę? Cóż, nie będzie miał wyboru...
            Zgadzam się z Tobą, że Inka i Kasia brzmią pobobnie zdrobnieniowo. Ale różncia polega na tym, że Kasia daje wybór, w sytuacji oficjnej jest Katarzyną.
        • gaudencja Re: Pani Inka? 11.11.12, 17:52
          malwa51 napisała:

> "Dzien dobry panstwu, nastepny wyklad poprowadzi goscinnie pani doktor
          [...]
          > Inka Struzik
          [...]
          > specjalista odontolog, wyrozniona nagroda "przyjaciel pacjenta"*. Serdecznie wi
          > tamy".
          >
          > Jaki problem?

Taki, że brzmi głupio. Infantylnie.
          • adela15 Re: Pani Inka? 11.11.12, 19:42
            dla Ciebie Gaudencjo infantylnie dla niektorych nie koniecznie.
            • gaudencja Re: Pani Inka? 11.11.12, 23:09
              Wybacz, ale wolę polegać na wyczuciu językowym osób, które nie robią takich błędów, jak pisanie słowa "niekoniecznie" rozdzielnie...
            • camel_3d Re: Pani Inka? 12.11.12, 17:07
              dle niektorych Nicola i Roxana to szczyt marzen...

brzmi jak brzmi..neistety... Inka kojarzy mi sie przede wszytskim z kawasmile i to miernej jakosci...

> dla Ciebie Gaudencjo infantylnie dla niektorych nie koniecznie.
          • tatrofanka Re: Pani Inka? 12.11.12, 19:54
            gaudencja też brzmi głupio. A jednak przyjełas sobie taki nick.

• gaudencja Re: Pani Inka? 12.11.12, 22:25
              Widać, że argumenty Ci się skończyły.
              Po pierwsze, głupio to kwestia ocenna (moim zdaniem różnica między gaudencją a tatrofanką jest zdecydowana, na korzyść gaudencji oczywiście), ale na pewno nie zdrobniale. Po drugie, skoro nie czynisz różnicy między imieniem a nickiem, zupełnie mnie nie dziwi, czemu Inka jako pełna forma imienia nie budzi Twoich żadnych wątpliwości językowych.
    • carmita80 Re: Pani Inka? 11.11.12, 22:23
      - Dzien dobry
      - Dzien dobry
      - Nazywam sie Idalia Nowak
      - Ojej, a nie czuje sie pani jak 50-letnia bohaterka wenezuelskich, meksykanskich itp. seriali, bo to imie mi sie tak kojarzy? No nic na to nie poradze. Nie czuje sie pani glupio?
    • tatrofanka Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 12.11.12, 19:58
      Niestety, nie znam nikogo, kto zarejsterowałby imię w takiej formie.

IMO powinno być to imię, które rejestruje sie bez problemu. Nie odczuwam aby Inka dla dorosłej kobiety brzmiało infantylnie a Inga już nie. Bardzo podobne brzmienie- raczej kwestia uprzedzeń i skojarzeń.
      Kto im nie ulega, nie ma problemu.
      • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 12.11.12, 22:48
        Wiesz co, już kiedyś o tym pisałam - jedna literka naprawdę może dużo zmienić. Inka jest miękka, a Inga już na moje ucho dużo twardsza. To samo z Julką (dość neutralna) i Jolką (dla mnie jednak ma bardziej negatywny wydźwięk). Ale pewnie to kwestia "ucha".
        • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 13.11.12, 21:13
          Podobnie dla mnie Paula (normalne imie) i Pola...
        • tatrofanka Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 23.11.12, 17:58
          Inka jest miękka, a Inga już na moje ucho dużo twardsza

Jest i w związku z tym co? Przez to jest barzdziej infantylna? Kwestia odczuć.

Dla mnie Inka brzmi miło (nie dziecinnie, infantylnie, albo śmiesznie) , Inga natomiast jak Helga.Negatwynie to odbieram.
          Subiektywne odczucie
          • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 23.11.12, 19:59
            Boszzz ... Przecież napisałam, że to kwestia "ucha" .......
            • tatrofanka Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 30.11.12, 22:24
              Boszzzz, no i co z tego że napisałas? Czy ja to neguje?

Wypowiedziałam sie na temat moich odczuć wzgledem Inki, poczułas potrzebe skomentowania, ze jedna literka cos zmienia ...

Ty sie wypowiedziałas-ja też odczułam potrzebe dodania jeszcze zdania
              Boszzzzz,..................nie wiedziałam że nie wolno.
              • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 01.12.12, 00:19
                Hahaha, no dobra - już nie dyskutuję w takim razie big_grin
      • kacha766 Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 13.11.12, 22:27
        Znasz juz, mniesmile.Ja na przykład znam kilka Inek, co prawda nie osobiście.Była już tutaj na gazecie Forumowiczka, której córka tak miała na imię.Ja po raz pierwszy z imieniem Inka zetknęłam się czytając wywiad z Małgorzatą Pieńkowską, której to córka tak się nazywa.
        Tak więc nie przesadzajcie, nie jest może popularne, ale funkcjonuje od dawna.
        I dlaczego np. mała Inusia, nie może być w przyszłości poważną panią Inką?
        • gaudencja Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 13.11.12, 23:18
          Bo jej imię ją upupia. Nie dość, że być może będzie walczyła o poważne traktowanie, bo kobiety traktuje się mniej powaznie niż mężczyzn, to jeszcze imię jej to będzie utrudniać.

> Tak więc nie przesadzajcie, nie jest może popularne, ale funkcjonuje od dawna.

Gdyby funkcjonowało od dawna, nie miałoby negatywnej opinii RJP.
        • dalenia Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 15.11.12, 16:13
          Wg Ciebie 21 lat (bo tyle ma córka Pieńkowskiej) to "od dawna"? smile
        • annajustyna Re: Inka - udało się komuś zarejestrować takie im 16.11.12, 11:23
          Wczoraj wyczytalam, ze corka Ewy Wisniewskiej ma Inka na imie. Niestety nie bylo informacji, czy jest do Inki zdrabniana, czy to taka fantazja pani Ewy sprzed 40 lat...
    • tatrofanka [...] 21.11.12, 00:09
    • tatrofanka [...] 21.11.12, 00:13
    • tatrofanka [...] 21.11.12, 21:54
      • tatrofanka [...] 21.11.12, 21:55
    • ksiezna_pani1 Re: Proszę o reakcje Moderatorek 23.11.12, 20:06
      arricia_louv napisał(a):

> Nie interesuje mnie Twoja radosna interpretacja wypowiedzi innych forumek, oraz
      > to jak oceniasz czyjąć polszczyne, natomiast interesuje mnie skąd masz dostęp
      > do numerów IP!
      > >

Czy masz problem z czytaniem ze zrumienieniem. Gdzie napisałam lub zasugerowałam, że mam dostęp do nr IP? Gdzie? Napisałam przecież, że w jednym temacie ktoś wspomniał o tym, że pewna osoba (-y) używają kilku nicków. A wiec nie do mniej kieruj swoje pretensje. Chciałabym znać nr IP osoby, która w tym temacie całą moją rodzice wyzywała od głupków. Czepiasz się tych nr IP, a nie zareagowałaś gdy pewne osoba próbowała obrazić mnie i całą moją rodzinę - dlaczego? Zawrzeszczałabyś się gdybym to ja (lub ktoś inny) była autorką wspomnianych komentarzy.
    • gaudencja figa a corianna 24.11.12, 18:16
      corianna napisał(a):

> Pamietam, ze ja bylam rowniez posadzona o bycie niejaką "figa" gdy stanęlam w o
      > bronie imienia Borys ( o ile pamietam) .

To raczej arricia_louv wygląda na drugie wcielenie figi (która pisała przeważnie z Niemiec). I wcale nie chodzi o podobne zdanie.

Problem z podejrzeniami polega na tym, że zmiana nicków jest praktykowana przez niektórych w celu uwiarygodnienia sie poprzez tzw. społeczny dowód słuszności (stworzenie "tłumu"). Np. milamala nawet się kiedys wprost do tego przyznała - z jej powodu także, aby utrudnić żonglowanie nickami, zostało na forum wprwoadzone obowiązkowe logowanie, co zmniejszyło ruch na forum (szkoda, ale na razie chyba nie ma możliwości powrotu do nieobowiązkowego logowania).
      • arricia_louv Re: figa a corianna 24.11.12, 18:23
        gaudencja napisała:

> To raczej arricia_louv wygląda na drugie wcielenie figi (która pisała przeważni
        > e z Niemiec).

Nie jestem drugim wcieleniem Figi- jestem dokładnie Figą, zmieniłąm nicka, nie po raz pierwszy zresztą ponieważ zapomniałam hasła, do starego konta.
        Nigdy nie używalam naprzemiennie w jednym czasie kilku nicków. Nie łamie regulaminu, moje poglądy są niezmienne. Nie widze w tym nic złego, nie ukrywam się ale nie poczuwałam też specjalnej potrzeby pisania że wcześniejsze moje nicki były inne. Może właśnie po to żeby uniknąć szeregu uprzedzeń?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.