szuwarkaa 08.12.12, 14:40 Dzień dobry, od niedawna pracuję na Orawie (tereny na zachód od Zakopanego, przy granicy ze Słowacją) i tam pierwszy raz spotkałam się z różnymi imionami, m.in. wspomnianymi w temacie Wendelinem i Albinem, poza tym np. Herminą i Ludwiną. Wendelinów i Albinów tutaj w bród (głównie roczniki 50/60, ale też sporo młodszych, z przełomu lat 70 i 80), w ciągu miesiąca spotkałam po około dziesięciu z nich. Spotykacie te imiona w innych regionach Polski (chodzi mi zwłaszcza o dwa pierwsze), czy są one raczej charakterystyczne dla Orawy? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Wendelin i Albin 08.12.12, 16:47 Popularność Wendelina jest mocno zróżnicowana terytorialnie. W 1994 roku na 316 wszystkich Wendelinów, 181 mieszkało w dawnym woj. nowosądeckim, 73 w dawnym katowickim, a 27 - w dawnym opolskim. W pozostałych nadania były głównie pojedyncze, ale niekiedy nawet 6-7. Szczyt nadawalności Wendelina był w latach 30., ale w sąsiednich dekadach też był nadawany w większym stopniu, niż kiedy indziej. Albin z kolei był najpopularniejszy w woj. gdańskim; następne było bydgoskie. Dawne nowosądeckie wcale nie przodowało w liczbie nadań. Albinów jest w ogóle więcej, niż Wendelinów - w 1994 r. było ich 8162. Odpowiedz Link Zgłoś