Dodaj do ulubionych

Atia i Atiusz

15.12.12, 14:38
Szukałam pewnych informacji na zajęcia i natrafiłam na Atię Starszą- siostrzenicę Juliusza Cezara. I teraz pytanie - skoro nadajemy różne łacińskie Julie, Oktawie czy Gaje, to w sumie dlaczego by nie nadać Atii? smile Znalazłam też męską wersję - Atiusza.

Co myślicie o Atii i Atiuszu? No i czy dałoby radę zarejestrować je w USC? Mnie się wydaje, że nie powinno być kłopotów.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Atia i Atiusz 15.12.12, 15:16
      A czy tak calkowicie po polsku nie powinno byc jednak Acjusz i Acja? Tak sobie gdybam (analogicznie do Tatiany i Tacjany)...
      • dalenia Re: Atia i Atiusz 15.12.12, 15:19
        Nie mam pojęcia wink Posiłkowałam się wikipedią i forum historycznym - wszędzie jest Atia.
    • ksiezna_pani1 Re: Atia i Atiusz 15.12.12, 16:56
      Nie podoba mi się ani żeńska forma, ani męska.
    • gaudencja Re: Atia i Atiusz 16.12.12, 00:37
      Nie wiem, czy faktycznie to nie powinna być Acja/Acjusz. Hypatia też funkcjonuje w takiej formie imienia, gdy tymczasem powinna być Hipacją.
      • dalenia Re: Atia i Atiusz 16.12.12, 16:25
        Tak? Łeeee, to Acja już mi się tak nie podoba wink
        • uwierz_mirando Re: Atia i Atiusz 16.12.12, 16:46
          Atia całkiem, całkiem, Atiusz niekoniecznie (podobnie jak Ty, nie przepadam za -uszami).
    • florianne Re: Atia i Atiusz 16.12.12, 17:00
      Atia podoba mi się średnio,Atiusz niezbyt .
    • dasza_dm Re: Atia i Atiusz 18.12.12, 11:43
      Powtarzam sobie w myślach "Atia... Atia..." i coraz bardziej mi się podoba. smile Niestety męska wersja nie przypadła mi do gustu.
    • 42andzia Re: Atia i Atiusz 18.12.12, 15:29
      Oj chyba nie bardzo, za granicą to może szybciej ale u nas ksiadz chyba by nie pozwolił.
      • annajustyna Re: Atia i Atiusz 18.12.12, 17:56
        A co ma ksiadz do USC?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.