dalenia 28.12.12, 12:36 Nie znalazłam żadnego wątku o tym imieniu, a ostatnio moi znajomi rozmawiali o swojej dawnej koleżance - Oreście właśnie. No i rozpłynęłam się, jak usłyszałam Tak mi się spodobało, że już wpisałam na swoją listę i z przyjemnością nazwałabym tak córkę - co prawda może dopiero 20stą, ale zawsze A jak Wam się podoba Oresta? Dodam jeszcze, że swoją zdrabniałabym do Orci albo Orejki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Oresta 28.12.12, 12:51 Dalenia Twoje zdrobnienia są słodkie, jednak samo imię jest mi zbyt twarde jak dla małej dziewczynki, a potem kobiety. W sumie u kogoś doceniłabym, ale swojej córki bym tak nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Oresta 28.12.12, 17:49 Niestety to imię nie zdobyło mojej sympatii. Wg mnie jest zbyt męski. Ale za to bardzo lubie Orestesa. A Twoje zdrobnienia faktycznie są urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Oresta 28.12.12, 20:41 Tak sie sklada, że znam Orestinę, Włoszkę okolo 50-ki, pochodzącą z Sycylii. Tak sie przedstawia - Orestina i mysle ze to w wersji wloskiej jej pełne imię ( ale nie pytalam, po prostu wzięlam to za pewnik, ze dorosla osoba przedstawia sie pelnym imieniem) . Imię, wedlug mnie, w tym brzmieniu, naprawde sliczne. Ale i twoje polskie zdrobnienia super. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oresta 28.12.12, 21:03 Nie jestem pewna, czy jest takie imię po polsku. Bo jaki jest żeński odpowiednik Orestesa? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Oresta 29.12.12, 07:57 O nie, no to mnie teraz zmartwiłaś! Czyli że powinna być Orestesa? W sumie też całkiem ok - i do Tesy można zdrabniać. Ale to już chyba nie to samo, co Oresta .... Odpowiedz Link Zgłoś