28.12.12, 12:36
Nie znalazłam żadnego wątku o tym imieniu, a ostatnio moi znajomi rozmawiali o swojej dawnej koleżance - Oreście właśnie. No i rozpłynęłam się, jak usłyszałam smile Tak mi się spodobało, że już wpisałam na swoją listę i z przyjemnością nazwałabym tak córkę - co prawda może dopiero 20stą, ale zawsze wink

A jak Wam się podoba Oresta? Dodam jeszcze, że swoją zdrabniałabym do Orci albo Orejki smile
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Oresta 28.12.12, 12:51
      Dalenia Twoje zdrobnienia są słodkiesmile, jednak samo imię jest mi zbyt twarde jak dla małej dziewczynki, a potem kobiety. W sumie u kogoś doceniłabym, ale swojej córki bym tak nie nazwała.
    • olianka Re: Oresta 28.12.12, 13:07
      Podoba mi się!
    • ksiezna_pani1 Re: Oresta 28.12.12, 17:49
      Niestety to imię nie zdobyło mojej sympatii. uncertain Wg mnie jest zbyt męski. Ale za to bardzo lubie Orestesa. smile A Twoje zdrobnienia faktycznie są urocze. smile
    • corianna Re: Oresta 28.12.12, 20:41
      Tak sie sklada, że znam Orestinę, Włoszkę okolo 50-ki, pochodzącą z Sycylii. Tak sie przedstawia - Orestina i mysle ze to w wersji wloskiej jej pełne imię ( ale nie pytalam, po prostu wzięlam to za pewnik, ze dorosla osoba przedstawia sie pelnym imieniem) . Imię, wedlug mnie, w tym brzmieniu, naprawde sliczne. Ale i twoje polskie zdrobnienia super.
    • gaudencja Re: Oresta 28.12.12, 21:03
      Nie jestem pewna, czy jest takie imię po polsku. Bo jaki jest żeński odpowiednik Orestesa?
      • adela15 Re: Oresta 28.12.12, 21:05
        NIE podoba mi sie.
      • dalenia Re: Oresta 29.12.12, 07:57
        O nie, no to mnie teraz zmartwiłaś! wink

Czyli że powinna być Orestesa? W sumie też całkiem ok - i do Tesy można zdrabniać. Ale to już chyba nie to samo, co Oresta ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.