smieszek 14.07.04, 09:10 Nasi znajomi tak nazwali synka. Na początku jak to usłyszałam to przyznaję, że trochę mną wstrząsnęło, ale dziś....uważam, że to niesamowicie tajemniecze i intrygujące imię dla chłopca. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: IWO 14.07.04, 09:47 Bardzo mi się podoba to imię. Super wybór! Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
sabiniuk Re: IWO 14.07.04, 13:45 Witam.Ja jestem mama rocznego Iwo.Cała Rodzina mnie zaklinała, że to głupie imie, że jak Piwo!Ale uparlismy się z Alkiem(tata)i jest.Najcudniejszy stwórek swiata.Co bede pisać, same zobaczcie(na stronie ZOBACZCIE!pt USMIECH DLA OLI I DANIELKA)...Iwo Hawrylewicz, ur 23 06 2003 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWO 18.07.04, 16:46 sabiniuk napisała: > swiata.Co bede pisać, same zobaczcie(na stronie ZOBACZCIE!pt USMIECH DLA OLI I > DANIELKA)...Iwo Hawrylewicz, ur 23 06 2003 Mi się też od zawsze podobało, w "Szatanie z siódmej klasy" Makuszyńskiego jest Iwo, przesympatyczna postać. W dodatku po prostu doskonale współbrzmi z Waszym nazwiskiem, gratuluję wyboru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sabiniuk Re: IWO 14.07.04, 13:57 nadal ja mama iwo.Dla katoliczek to pewnie dylemat,dla mnie był.Jak to na chrzcie będzie.Otóż, Iwo jest celtycka odmianą imienia JAN(tak miąl mój Tata),podobnie jak rosyjskie Iwan.Jest dwóch patronów dla chłopców o tym imieniu, św Iwo z Chartres(w tym fr mieście jest nieprawdopodobna gotycka katedra..ot zawodowe zboczenie mamy architekta),ów św ur się w 1040 a zm w 1116roku.Ponadto ur się nieopodal Beauvais(kolejna katedra gotycka, lepsza jeszcze bo niedokończona).Sakrę biskupia przyjal w 1090r i został biskuem wlaśnie Chartres.Wielki prawnik kościelny.Zmarł 23 grudnia 1116,wtedy to wypadają imieniny mojego syna, dokładnie pół roku po ur,(moj Iwo ur sie 23.06- dzien ojca,no to niech ma imieniny 23 grudnia,przedwigilijnie).Inny dzien w polskim kalendarzu na imieniny dla Iwo to 19 maj....a teraz jeden Iwo ma smakowitą drzemkę i takiego kocham go najmocniej, hihihih Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: IWO 14.07.04, 14:19 Według mnie znanych źródeł Iwo pochodzi ze starofrancuskiego i oznacza "cis" (drzewo, nie dźwięk ). Jego francuska wersja to Yves. Mnie by się podobało, gdyby nie odmiana: Iwo, Iwona itd. Odpowiedz Link Zgłoś
sabiniuk Re: IWO 15.07.04, 10:23 moja Alek twierdzi tak jak Ty i dlatego uparcie wszędzie zapisuje imie smyka IVO...A ja nie lubię nowomody i nie chciałam robić dziecku takich dziwactw.Podrośnie to sam wybierze.Córka w kazdym razie będzie IDA od Idylli, choc tu rodzinka tez już swoje wymysla, hihiih Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: IWO 15.07.04, 10:41 Dlaczego Ivo? Jesli już, to pasowałoby Yvo... Celtacka wersja Jana to - o ile się nie mylę - Ian albo Ioan, ewentualnie Sean. Odpowiedz Link Zgłoś
sabiniuk Re: IWO 15.07.04, 12:07 No tak,ale w Polsce obowiazują dwie odmiany tego imienia(polskie)Iwo ewentualnie Ivo.Yves byłoby boskie,ale w końcu mój Brzdąc jest Polakiem(no teraz europejczykiem, więc może powinnam zmienić?hihihi).Co do Cisu masz racje,imię to oznacza także łucznika(nie maszynę, a strzelca,hihii),lecz to etymologia. Celtycka wersja być może IAN tudzież IOAN(piękna),nie wiem, wiem,że Iwo to odmiana celtyckiego. Francuski Yves też pochodzi od Celtyckiego IANa czy IOANa.Tez sie krzywię na porównanie do IWONY,zwlaszcza że niekorzystnie mi się kojarzy to kobiece imię(przepraszam i z całym szacunkiem dla wszystkich Pań o tym imieniu).Gdyby moje Maluteństwo nie było Iwo,nazwałabym go Eryk lub Leon,ma długie nazwisko,wiec "trzeba bylo" krótkie imię wybrać.A poza wszystkim, na jednej z pierwszych randek Alek oznajmil mi, że chcialby tak nazwać syna, a ja od zawsze o tym marzyłam,tylko wszyscy pukali sie w głowę.Może się czepiam detali, może to pensjonarskie,ale ehhh dobrze mi z tym Stworkiem Odpowiedz Link Zgłoś
victis Re: IWO 15.07.04, 19:39 a mi sie kojarzy z pewnym młodzieńcem z telenoweli "Zbuntowany Anioł" , który był notabene bardzo przystojny pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ksawmama Re: IWO 22.06.14, 22:24 uwielbiam to imie i tak ma na imie moj syn mimo iz rodzina tez mowilia jak u poprzedniczki :Iwo skoch po piwo, fajne bo oryginalne i niepowtarzalne Odpowiedz Link Zgłoś
aga50 Re: IWO 19.07.04, 00:41 Poznałam kiedyś na kolonii chłopaka o tym imieniu.Bardzo zszokowało mnie jego imie, a jak dowiedziałam się jakie nosi nazwisko to nie mogłam uwierzyć dopóki nie pokazał mi legitymacji.Nazywał się Zmyślony. Czyli Iwo Zmyślony. Osobiście nie dałabym takiego imienia dziecku,ale też nie uważam,że jest brzydkie. Poprostu coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
marzena72 Re: IWO 19.07.04, 14:05 To imię baaardzo mi się podoba! Takie właśnie imię chciałam nadać mojemu (obecnie 5-letniemu) synkowi, zwłaszcza, że ładnie komponowało się z nazwiskiem - niestety Tatuś się nie zgodził ((( Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
sabiniuk Re: IWO 20.07.04, 09:41 a nam jak sie komponuje...IWO HAWRYLEWICZ?chyba fajnie co?Tata Aleksander ma dość liter w sumie.... Odpowiedz Link Zgłoś
georgina72 Re: IWO 11.09.04, 18:12 Ja mam na imie Iwona i jesli kiedyś bede miala synka,to będzie to IWO.Niestety dlugo stramy sie o dziecko i na razie nic z tego nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
portalegre Re: IWO 13.09.04, 13:44 To imie bardzo mi sie pododa, ale jest niedostepne - maz protestuje i juz. Ale go rozumiem, mnie tez nie podobaja sie wszytskie jego typy. Czyli musi byc kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaiwo Re: IWO 15.09.04, 15:54 Moj 17 mies. synek tez ma na imie Iwo i bylo to jedyne imie, ktore nam sie wspolnie z mezem bardzo spodobalo. Rodzina i znajomi oczywiscie podzielili sie na zwolennikow i przeciwnikow tego imienia (jedna z cioc nawet oburzyla sie, ze nie dalismy synkowi drugiego imienia, tak zeby w razie czego mogl sobie zmienic, dobre co?). Obydwoje z mezem nosimy bardzo popularne imiona i bardzo cieszymy sie, ze nasz Iwo jest jedynym chlopcem o tym imieniu w piaskownicy posrod 4 Kubusiow i 3 Kacperkow (ladne sa te imiona ale dzis chyba naduzywane). Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: IWO 21.09.04, 18:42 A ja jestem ciekawa jak mamy wszystkich chłopaków o imieniu Iwo zdrabiają to imię. Muszę przyznać, że TO JEST mój typ i jesteśmy z mężem zgodni co do tego imienia, ala trochę obawiam się braku możliwości zdrabniania go. No bo jak? Iwek? Iwko? Już najlepsze z tego jest Piwo. Napiszcie coś dziewczyny. Ja już w końcu zaczęłam myśleć nad Kevinem, bo uwielbiam to imię, mój mąż ma taką "ksywę" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWO 21.09.04, 19:00 Błagam, tylko nie Kewin! Naznaczysz dziecko na całe życie. Iwo jest o wiele lepszy. BTW, czemu zdrobnienie Iwek Ci się nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: IWO 21.09.04, 20:15 Wiem, że Kewin to może niezbyt "nasze" imię, dla mnie po prostu jest szczególne, zwykłe, codzienne i ładne. Ale wiem chyba o czym mówisz - dla innych jest dziwaczne i wydumane Dlaczego Iwek mi się nie podoba? Nie mam pojęcia szczecze mówiąc. Może dlatego że kojarzy mi się ze zdrobnieniem Pawełek (wiem dalekie skojarzenie, a jednak), którego nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWO 21.09.04, 20:50 olida napisała: > Wiem, że Kewin to może niezbyt "nasze" imię, dla mnie po prostu jest > szczególne, zwykłe, codzienne i ładne. Ale wiem chyba o czym mówisz - dla > innych jest dziwaczne i wydumane Wiem że może mieć szczególne znaczenie dla kogoś, ale w polsce u polskiego dziecka brzmi po prostu pretensjonalnie. Mój synek miał w grupie w przedszkolu Kewina i wrażenia miałam jak najbardziej negatywne - tj. sam chłopiec dość miły, rodzice też, ale mieli specyficzny styl. W kazdym razie oczekiwałabym, ze drugie ich dziecko będzie się nazywać Dzesika albo Pamela. Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: IWO 22.09.04, 16:28 gaudencja napisała: > Wiem że może mieć szczególne znaczenie dla kogoś, ale w polsce u polskiego > dziecka brzmi po prostu pretensjonalnie. Mój synek miał w grupie w przedszkolu > Kewina i wrażenia miałam jak najbardziej negatywne - tj. sam chłopiec dość > miły, rodzice też, ale mieli specyficzny styl. W kazdym razie oczekiwałabym, ze > > drugie ich dziecko będzie się nazywać Dzesika albo Pamela. Witaj Gaudencja może i masz rację, w każdym razie mocno zachwiałaś moim podejściem do tego imienia.. Po prostu dla moich wszystkich najbliższych imię Kewin jest "normalne" bo nawet moi rodzice często tak sie zwracąją do mojego męża, ta ksywka pasuje mu świetnie. W każdym razie nawet mój duży Kewin protestuje przeciwko nadaniu małemu tego imienia, może ma podobne obiekcje. W każdym razie wielkie dzięki za kopa do myślenia Siostra Dżesika dla Kevina odpada, więc może się poddam Buziak Odpowiedz Link Zgłoś
bzorek Re: IWO 22.09.04, 11:04 Cudowne imię. Jak urodziła się nasz synek, to właśnie Iwo był najważniejszym "kandydatem". Mimo, że prawie cała rodzina robiła taaakie oczy. Zaważyło jednak nasze nazwisko: zdecydowanie lepiej brzmi Jędrzej Czajka niż Iwo Czajka. No i został Jędruś (czego wcalenie żałuję). Ale i tak Iwo brzmi cudownie. Może jeszcze kiedyś... Pozdrawiam. Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: IWO 22.09.04, 16:29 Ponawiam prośbę do mam wszystkich Iw - jak zdrabniacie albo zmieniacie to imię wołając swoich synków? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polusiewka Re: IWO 22.09.04, 16:41 W mojej rodzinie jest rodzeństwo Iwo i Ina , uważam że to fajny " duet" Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: IWO 21.12.04, 12:06 imie Iwo (zapisywane tez jako Jiwo) pojawia sie w zapisakch polskich z XIII wieku. znany byl swiety o tym imieniu, biskup Chartres, ktory zmarl w 1117 roku. moze byc ono tez motywowane przez imie Iwan (jedna z wielu form imienia Jan). najprawdopodobniej jest to imie pochodzenia germanskiego (starowyskoniemieckie "iwa" to cis, moze byc takze skroceniem germanskiego imienia zlozonego Idwald). rdzen iv- moze byc rowniez pochodzenia celtyckiego. niegdys zdrabniano to imie jako Iwek. powstalo tez w XIV wieku imie Iwosław, stworzone na wzor imion slowianskich. pozniej obok formy Iwo powstala tez (pod wplywem lacinskim) forma Iwon. Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: IWO 21.12.04, 12:45 Podoba mi się to imię, ale kiedy przeczytałam jakie niesie ze sobą znaczenie, nie brałabym go pod uwagę przy nadawaniu. Cytuję: "Niezdecydowany, niepewny siebie, zależny od aprobaty otoczenia. Stale zadaje sobie pytanie: <Co inni o mnie myślą?>. Potrzebuje ciągłych zapewnień o miłości. Bardzo ciężko przeżywa wszelkie niepowodzenia. Solidny i wierny, choć zamknięty w sobie i nieco szorstki." Cytat pochodzi z broszurki "100 imion dla chłopców", wydanej przez Nestle i "Twoje dziecko". Marcel, czyli Misiek Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: IWO 21.12.04, 13:13 A mnie sie potwornie nie podoba. A jak jeszcze pomysle, ze zgodnie z zasadami polszczyzny powinno sie odmieniac kogo?czego? IWONA to w ogole wymiekam... Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: IWO 22.12.04, 09:30 Mnie też się bardzo nie podoba. Ale chyba jestesmy w mniejszości Odpowiedz Link Zgłoś
sawonarola Re: IWO 01.06.05, 13:32 cysia.b napisała: > Mnie też się bardzo nie podoba. Ale chyba jestesmy w mniejszości Dołączam do Was.Wcale mi się nie podoba,jest mało wyraziste.I jeszcze ta odmiana:Iwo,Iwona,Iwonowi....z Iwonem... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: IWO 25.08.05, 14:30 kajak75 napisała: > kogo, czego? IWA !!!! ?? a co to za dziwolag? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Iwo 21.12.04, 14:47 cwiatooschec napisała: > Podoba mi się to imię, ale kiedy przeczytałam jakie niesie ze sobą znaczenie, > nie brałabym go pod uwagę przy nadawaniu. Cytuję: > "Niezdecydowany, niepewny siebie, zależny od aprobaty otoczenia. Stale zadaje > sobie pytanie: <Co inni o mnie myślą?>. Potrzebuje ciągłych zapewnień o > > miłości. Bardzo ciężko przeżywa wszelkie niepowodzenia. Solidny i wierny, choć > zamknięty w sobie i nieco szorstki." Cytat pochodzi z broszurki "100 imion dla > chłopców", wydanej przez Nestle i "Twoje dziecko". Ojoj, ale wierzysz w takie rzeczy? Przecież to nie jest znaczenie imienia, tylko jakiś najprawdopodobniej wyssany z palca przez dziennikarzy opis... Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: Iwo 21.12.04, 19:31 gaudencja napisała: > Ojoj, ale wierzysz w takie rzeczy? Przecież to nie jest znaczenie imienia, > tylko jakiś najprawdopodobniej wyssany z palca przez dziennikarzy opis... Uznaję to za wielce prawdopodobne, ponieważ zawarte w tej broszurce znaczenia innych imion pokrywają się z tym, co znalazłam w odmiennych źródłach. Marcel, czyli Misiek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Iwo 21.12.04, 19:45 cwiatooschec napisała: > Uznaję to za wielce prawdopodobne, ponieważ zawarte w tej broszurce znaczenia > innych imion pokrywają się z tym, co znalazłam w odmiennych źródłach. Bo jedni od drugich przepisują! Iwo to imię, które prawdopodobnie pochodzi od germańskiego słowa iwa 'cis, drzewo cisowe; łuk z drzewa cisowego'. Za Grzenią: kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2004&m=10&d=27 I _nie_ma_ono_żadnego_innego_znaczenia - chyba ze któraś z mniej prawdopodobnych etymologiii okazałaby się prawdziwa! A już na pewno nie ma tak rozbudowanego znaczenia. To, co zacytowałaś, to charakterystyka osobowości na podstawie imienia, czyli coś równie wiarygodnego, jak horoskopy gazetowe albo wróżenie z fusów. Każdy sobie coś tak wypisuje, a jak mu sie nie chce, to kopiuje jeden od drugiego. Znałam ludzi, którzy za pieniądze pisali listy od czytelników i horoskopy do pism kobiecych, i zapewniam Cię, ze ani w jednym nie byli autentyczni, ani w drugim profesjonalni. Te opisy są tworzone dokładnie tak samo. Jest zapotrzebowanie czytelników - pisze się cokolwiek i drukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cwiatooschec Re: Iwo 22.12.04, 08:49 Być może masz rację. Pewnie gdybym brała to imię pod uwagę przy nadawaniu, to byłabym równie dociekliwa co jest prawdą, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
martkaok Re: Iwo 03.01.05, 23:24 Fajnie że trafiłam na to forum. Dodam że Iwo to patron adwokatów i prawników. Bardzo się cieszę że są jeszcze jakieś Iwki bo rodzina i znajomi też krzywo na nas patrzyli jak nadawaliśmy to imię. My zdrabniamy je - Iwko, Iwuś a starszy syn jak jest zły mowi do małego Iw!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Iwo 08.01.05, 00:44 martkaok napisała: > Fajnie że trafiłam na to forum. Dodam że Iwo to patron adwokatów i prawników. To ciekawe co piszesz. Jedyny znany mi Ivo to wlasnie prawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: IWO - Igor, Iga, Iwo 04.01.05, 12:33 Ale fajnie, strasznie mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
martkaok Re: IWO - Igor, Iga, Iwo 04.01.05, 14:40 Czy Wasze Iwki też są takie temperamentne? Odpowiedz Link Zgłoś
agula731 Re: IWO - Igor, Iga, Iwo 04.01.05, 15:55 mój Iwo to usposobienie spokoju za to córcia nadrabia za chłopaków Odpowiedz Link Zgłoś
marusia72 Re: IWO 05.01.05, 14:48 jak czytam to stwierdzam , że jestem mamą najstarszego z Waszych Iwusiów Mój Iwo ma 13 lat i jest łobuziakiem ale kochanym.Pozdrawiam odważne mamy Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: odświeżanie dla silwe 30.01.05, 23:29 Widzę, że gaudencja podnosi wątek I tak bym to niebawem zrobiła, bo za trzy tygodnie oczekuję małego Iwa. I już się nie mogę doczekać. Moi rodzice się pogodzili (co nie znaczy dokładnie to samo co zaakceptowali ), dalsi znajomi mają zdziwione miny, twierdząc, że pierwszy raz słyszą to imię. A my jesteśmy przekonani Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: odświeżanie dla silwe 01.02.05, 12:01 olida napisała: > Widzę, że gaudencja podnosi wątek I tak bym to niebawem zrobiła, bo za trzy > tygodnie oczekuję małego Iwa. Z tego co wiem prawidłowa odmiana to Iwo -Iwona Lekkiego porodu życzę Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Re: odświeżanie dla silwe 03.02.05, 17:24 cysia.b napisała: > olida napisała: > > tygodnie oczekuję małego Iwa. > > Z tego co wiem prawidłowa odmiana to Iwo -Iwona > Lekkiego porodu życzę A nie "Iwego"? "Iwona" to od imienia Iwon (jest i taka wersja tego imienia, choc nieczesto spotykana). Dolaczam sie do zyczen. Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: odświeżanie dla silwe 03.02.05, 17:59 Dziękuję za życzenia Ja chyba jednak mam zamiar "ograniczyć" odmianę tego imienia. Przeszukałam dość dokładnie internet i większość dorosłych właścicieli tego imienia, raczej używa formy najprostrzej, nawet jeśli jest nieprawidłowa (?). Być może potocznie jest nieprawidłowo, mi się jednak podoba. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Odmiana Iwego 03.02.05, 18:16 W roznorakich wesjach tego imienia (a np. w Bretanii jest ich bez liku) istnieje tez forma: Iv (If, Iff, Ivv itp. itd. francuskie "Ivves" tez wymawia sie jako "Iw") "Iwa" sugeruje wiec pochodzenie od imienia "Iw", "Iwego" od imienia "Iwo" a "Iwona" od imienia "Iwon". Dlatego mowienie "Iwa" jest mylace dla ludzi nie znajacych imienia "Iwo", a tych jest dosc sporo. Poza tym mowienie tak dziecku zakluca jego naturalna pozaszkolna intuicyjna nauke poprawnej gramatyki (moim zdaniem). Chyba, ze uzywasz "Iwa" od zdrobnienia "Iw" - wtedy nie ma problemu. To tak moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: odświeżanie dla silwe 03.02.05, 18:16 Iwo odmienia się tak samo jak Hugo, Jago czy Apollo, a więc Iwo-Iwona-Iwonowi itp. Formy typu Iwon czy Hugon zostały utworzone sztucznie i "wtórnie" - tzn. ten typ deklinacji jest w Polsce rzadki, więc ludzie z rozpędu przyklejali "n" także do mianownika. O ile mi wiadomo, są one nadal uważane za nieprawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gunka2 Odmiana imienia Iwo 03.02.05, 18:24 aniadm napisała: > Iwo odmienia się tak samo jak Hugo, Jago czy Apollo, a więc Iwo-Iwona-Iwonowi > itp. > Formy typu Iwon czy Hugon zostały utworzone sztucznie i "wtórnie" - tzn. ten > typ deklinacji jest w Polsce rzadki, więc ludzie z rozpędu przyklejali "n" > także do mianownika. O ile mi wiadomo, są one nadal uważane za nieprawidłowe. > Dzieki za informacje, to rozumiem. Ale dlaczego Iwo nalezy do tej kategorii? Iwo da sie normalnie odmienic a Hugo, Jago czy Apollo nie i one potrzebuja tego -n na koncu. Odpowiedz Link Zgłoś
silwe Re: IWO 31.01.05, 19:59 Witam wszystkie mamusie.Wczoraj pierwszy raz weszłam na forum "Wszystko o imionach",nawet nie przypuszczałam,że jest tylu Iwków.Bardzo się cieszę z pozytywnych opini-tak ich dużo.W moim przypadku było tak samo jak w przypadu poprzedniczek-rodzina nie akceptowała tego imienia,po pewnym czasie prawie wszystkim się odmieniło i cieszą się,że takie oryginalne,tak ładnie pasuje do nazwiska IWO GOETZEN (czyt.Gecen) i wszyscy są heppy,bo taki śliczny chłopiec ma takie śliczne imię.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
plf Re: IWO 14.02.05, 00:11 no to ja jeszcze dorzucę do tej długiej listy mojego malca: IWO F. z października 2002 też się baliśmy tego rymu do piwo np "iwo skocz po piwo" ale to zależy jak się komu kojarzy, są tacy co zaraz kojarzą piwo i są tacy co raczej kojarzą Iwo - Pogorelich, mam nadzięje że nasz synek będzie się obracał raczej wśród tych drugich imię to podobało mi się bo trudno ozdrobnienie do niego, ale jak przyszło co do czego (czyli staliśmy się rodzicami) to zdrobnienia aż się się proszą: i tak na potrzeby domowe nasz synek został "Iwciem", a sam o sobie mówi raczej jako "Ibo" a tak na zakończenie: może jakiś wspólny spacer (WWA)z naszymi synkami o nieczęsto spotykanym imieniu??? jak jest chęć to proszę o maila na priva PLF Odpowiedz Link Zgłoś
anovak Re: IWO 03.06.05, 12:50 w sierpniu tego roku mamy zostać rodzicami podjęliśmy decyzję że synek będzie miał naimię Iwo-jak dlamnie prześlicznie tylko jak odmieniać to imię? Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: IWO - odmiana i inne 26.06.05, 22:39 Zgodnie z planem nasz Iwo został jednak Iwem! Na początku (ale już po zarejestrowaniu) miałam przez chwilę wątpliwości ale szybko minęły. Teraz nie wyobrażamy sobie innego imienia dla naszego synka. A propos odmiany załączam info, którą otrzymałam z Rady Języka Polskiego: Szanowna Pani, imie Iwo, wystepujace w Polsce takze w wariancie Iwon, odmienia sie tak jak np. imiona Hugo czy Bruno - z rozszerzeniem tematu, a wiec: D. (nie ma) Iwona (jak: Hugona, Brunona) C. (przygladam sie) Iwonowi (jak: Hugonowi, Brunonowi) B. (widze) Iwona (jak: Hugona, Brunona) N. (ide z) Iwonem (jak: Hugonem, Brunonem) Ms. (rozmawiam o) Iwonie (jak: Hugonie, Brunonie) W. (spójrz na mnie!) Iwonie (jak: Hugonie, Brunonie) Ze wzgledu na bardzo duze podobienstwo niektórych form odmiany imienia Iwo do form zenskiego imienia Iwona dopuszcza sie jego nieodmiennosc, np. wywiad z Iwo Nowakiem (obok wzorcowego: wywiad z Iwonem Nowakiem). Niepoprawna jest jednak odmiana interesujacego Panstwa imienia bez rozszerzenia tematu, np. *Iwa, *Iwowi, *Iwem. Pozdrawiam Agata Hacia Telefoniczna i Internetowa Poradnia Jezykowa Uniwersytetu Warszawskiego e-mail: poradnia@uw.edu.pl Cóż, nam wciąż podoba się ta niepoprawna wersja, i co mamy zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWO 19.01.06, 01:32 anovak napisała: > w sierpniu tego roku mamy zostać rodzicami podjęliśmy decyzję że synek będzie > miał naimię Iwo-jak dlamnie prześlicznie tylko jak odmieniać to imię? A urodził się Wiktor, gratuluję! Ale i tak mam wrażenie, że Iwo pojawia się regularnie i jest wciąż widoczny (mam na myśli imię, oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: IWO 19.01.06, 14:39 a ja sie właśnie dziś dowiedziałam, że będzie drugi syn i jakie tu imę wybrać? Musi być krótkie i nie podobne brzmieniowo do Iwo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWO 19.01.06, 14:41 Kornel lub Erwin Albo: Odo(n) Lech Hugo Kaj Wit Tytus Roch Cyryl Bruno Emil Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: IWO 20.01.06, 08:37 Kochana nieustająca w pomocy Gaudencjo! Jakos byłam pewna, że pościk od ciebie będzie No więc Odo, cudne ale chyba jednak zbyt podobne przez końcówkę do Iwo Wita, już przy Iwie odmówił współspacz Bruno jest pewnie u mnie gdzieś drugie lub trzecie od góry, bo generlanie ja bym chciała Leona, ale tatko szmatko Leona ku mojej rozpaczy kategorycznie nie chce Ale natchnęło mnie Kaj! Tylko że chyba przerobią go na Kajtka w życiu codziennym a tego bym nie chciała Idę myśleć dalej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWO 21.01.06, 23:32 Kaj może nie tyle zostać Kajtkiem, co Kajkiem Jak Kajko i Kokosz. Odo można zarejestrować jako Odon. Szkoda, że z Leonem nie przejdzie Może być jeszcze Tymon, Tychon, Abel (? - ale słyszałam jakiś czas temu o bardzo zdolnym kompozytorze Ablu x, fajnie to brzmiało), Alwin, Amos, Armin, Benon. No dobrze, jeszcze bym mogła, ale na razie się zatrzymam. A jaką masz na razie listę? Odpowiedz Link Zgłoś
dor234 Re: IWO 04.02.06, 11:46 Witam.A ja mam córeczkę o imieniu Iwa.Oczywiście rodzina długo się sprzeciwiała nadaniu takiego imienia, ale w końcu zaakceptowała.Wszędzie gdzie się pojawiamy z córką, ludzie się dziwią co to za imię.A nam z mężem się podoba i nie uważamy żeby było jakieś dziwne.Dla chłopca Iwo oczywiście śliczne Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: IWO 04.02.06, 13:17 dor234 napisała: > Witam.A ja mam córeczkę o imieniu Iwa.Oczywiście rodzina długo się sprzeciwiała > nadaniu takiego imienia, ale w końcu zaakceptowała.Wszędzie gdzie się pojawiamy > z córką, ludzie się dziwią co to za imię.A nam z mężem się podoba i nie uważamy > żeby było jakieś dziwne.Dla chłopca Iwo oczywiście śliczne > Pozdrawiam Hej, a nie mieliscie problemow z rejestracja? Nie przekonywali do Iwony? Odpowiedz Link Zgłoś
dor234 Re: IWO 04.02.06, 16:25 abiela napisała: > dor234 napisała: > > > Witam.A ja mam córeczkę o imieniu Iwa.Oczywiście rodzina długo się sprzec > iwiała > > nadaniu takiego imienia, ale w końcu zaakceptowała.Wszędzie gdzie się poj > awiamy > > z córką, ludzie się dziwią co to za imię.A nam z mężem się podoba i nie u > ważamy > > żeby było jakieś dziwne.Dla chłopca Iwo oczywiście śliczne > > Pozdrawiam > > Hej, > a nie mieliscie problemow z rejestracja? Nie przekonywali do Iwony? Nie robili żadnego problemu, poprostu wpisali nowe imie do rejestru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWO 04.02.06, 19:35 dor234 napisała: > Nie robili żadnego problemu, poprostu wpisali nowe imie do rejestru. ? - nie ma już rejestru imion. Odpowiedz Link Zgłoś
dor234 Re: IWO 04.02.06, 22:14 gaudencja napisała: > dor234 napisała: > > > Nie robili żadnego problemu, poprostu wpisali nowe imie do rejestru. > > ? - nie ma już rejestru imion. > Chodziło mi o rejestr urzędowy - lokalny, wpisali do ich bazy imion, bo takiego jeszcze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: IWO 25.08.05, 19:33 Dziwne i niezbyt ładne.Mnie nie najlepiej sie kojarzy.Z jakiegos chyba brazylijskiego flaka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: IWO 04.07.06, 22:08 Ostatnio poznałam tatę 4-letniego chłopca o tym imieniu, szalenie dumnego ze swojego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: IWO 22.06.14, 22:55 Nigdy nie nazwałabym tak syna. Nie podoba mi się to imię. Rzadko tak mam ale to akurat się nie zmienia. Pasuje bardziej do latynoskich seriali bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: IWO 24.06.14, 10:51 Bardzo mi się podoba. Jestem z nim osłuchana od wielu lat. W dzieciństwie na mojej ulicy był jeden Iwo (miał braci Olafa i Kosmę). Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: IWO 24.06.14, 10:55 na m > ojej ulicy był jeden Iwo (miał braci Olafa i Kosmę). Super połączenie, bardzo mi się podoba. Nasza pierwsza córeczka miała mieć na imię Iwo (gdyby była chłopcem, rzecz jasna ), a teraz myślimy o Olafie. Kosma też zawsze mi się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: IWO 28.10.14, 10:10 Iwo - nie mój gust. Ale Olaf, Iwo i Kosma - tworzy fajny zestaw dla rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś