14.07.04, 09:10
Nasi znajomi tak nazwali synka. Na początku jak to usłyszałam to przyznaję,
że trochę mną wstrząsnęło, ale dziś....uważam, że to niesamowicie tajemniecze
i intrygujące imię dla chłopca.
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • milenium5 Re: IWO 14.07.04, 09:15
      Zawsze mi się podobało.
    • madziarek_edziecko Re: IWO 14.07.04, 09:47
      Bardzo mi się podoba to imię. Super wybór! smile
      Madzia
    • staramama Re: IWO 14.07.04, 13:39
      Faktycznie, coś ma w sobie.
      • sabiniuk Re: IWO 14.07.04, 13:45
        Witam.Ja jestem mama rocznego Iwo.Cała Rodzina mnie zaklinała, że to głupie
        imie, że jak Piwo!Ale uparlismy się z Alkiem(tata)i jest.Najcudniejszy stwórek
        swiata.Co bede pisać, same zobaczcie(na stronie ZOBACZCIE!pt USMIECH DLA OLI I
        DANIELKA)...Iwo Hawrylewicz, ur 23 06 2003
        • gaudencja Re: IWO 18.07.04, 16:46
          sabiniuk napisała:

> swiata.Co bede pisać, same zobaczcie(na stronie ZOBACZCIE!pt USMIECH DLA OLI
          I
          > DANIELKA)...Iwo Hawrylewicz, ur 23 06 2003

Mi się też od zawsze podobało, w "Szatanie z siódmej klasy" Makuszyńskiego jest
          Iwo, przesympatyczna postać. W dodatku po prostu doskonale współbrzmi z Waszym
          nazwiskiem, gratuluję wyboru!!!
    • sabiniuk Re: IWO 14.07.04, 13:57
      nadal ja mama iwo.Dla katoliczek to pewnie dylemat,dla mnie był.Jak to na
      chrzcie będzie.Otóż, Iwo jest celtycka odmianą imienia JAN(tak miąl mój
      Tata),podobnie jak rosyjskie Iwan.Jest dwóch patronów dla chłopców o tym
      imieniu, św Iwo z Chartres(w tym fr mieście jest nieprawdopodobna gotycka
      katedra..ot zawodowe zboczenie mamy architekta),ów św ur się w 1040 a zm w
      1116roku.Ponadto ur się nieopodal Beauvais(kolejna katedra gotycka, lepsza
      jeszcze bo niedokończona).Sakrę biskupia przyjal w 1090r i został biskuem
      wlaśnie Chartres.Wielki prawnik kościelny.Zmarł 23 grudnia 1116,wtedy to
      wypadają imieniny mojego syna, dokładnie pół roku po ur,(moj Iwo ur sie 23.06-
      dzien ojca,no to niech ma imieniny 23 grudnia,przedwigilijnie).Inny dzien w
      polskim kalendarzu na imieniny dla Iwo to 19 maj....a teraz jeden Iwo ma
      smakowitą drzemkę i takiego kocham go najmocniej, hihihih
      • aniadm Re: IWO 14.07.04, 14:19
        Według mnie znanych źródeł Iwo pochodzi ze starofrancuskiego i oznacza "cis"
        (drzewo, nie dźwięk smile). Jego francuska wersja to Yves.

Mnie by się podobało, gdyby nie odmiana: Iwo, Iwona itd.
        • sabiniuk Re: IWO 15.07.04, 10:23
          moja Alek twierdzi tak jak Ty i dlatego uparcie wszędzie zapisuje imie smyka
          IVO...A ja nie lubię nowomody i nie chciałam robić dziecku takich
          dziwactw.Podrośnie to sam wybierze.Córka w kazdym razie będzie IDA od Idylli,
          choc tu rodzinka tez już swoje wymysla, hihiih
          • aniadm Re: IWO 15.07.04, 10:41
            Dlaczego Ivo? Jesli już, to pasowałoby Yvo...
            Celtacka wersja Jana to - o ile się nie mylę - Ian albo Ioan, ewentualnie Sean.
            • sabiniuk Re: IWO 15.07.04, 12:07
              No tak,ale w Polsce obowiazują dwie odmiany tego imienia(polskie)Iwo
              ewentualnie Ivo.Yves byłoby boskie,ale w końcu mój Brzdąc jest Polakiem(no
              teraz europejczykiem, więc może powinnam zmienić?hihihi).Co do Cisu masz
              racje,imię to oznacza także łucznika(nie maszynę, a strzelca,hihii),lecz to
              etymologia. Celtycka wersja być może IAN tudzież IOAN(piękna),nie wiem, wiem,że
              Iwo to odmiana celtyckiego. Francuski Yves też pochodzi od Celtyckiego IANa czy
              IOANa.Tez sie krzywię na porównanie do IWONY,zwlaszcza że niekorzystnie mi się
              kojarzy to kobiece imię(przepraszam i z całym szacunkiem dla wszystkich Pań o
              tym imieniu).Gdyby moje Maluteństwo nie było Iwo,nazwałabym go Eryk lub Leon,ma
              długie nazwisko,wiec "trzeba bylo" krótkie imię wybrać.A poza wszystkim, na
              jednej z pierwszych randek Alek oznajmil mi, że chcialby tak nazwać syna, a ja
              od zawsze o tym marzyłam,tylko wszyscy pukali sie w głowę.Może się czepiam
              detali, może to pensjonarskie,ale ehhh dobrze mi z tym Stworkiem
              • victis Re: IWO 15.07.04, 19:39
                a mi sie kojarzy z pewnym młodzieńcem z telenoweli "Zbuntowany Anioł" tongue_out, który
                był notabene bardzo przystojny wink
                pozdrawiam!
                • edzioszka Re: IWO 16.07.04, 13:03
                  podoba mi się i brzmi orginalnie smile
      • ksawmama Re: IWO 22.06.14, 22:24
        uwielbiam to imie i tak ma na imie moj syn mimo iz rodzina tez mowilia jak u poprzedniczki :Iwo skoch po piwo, fajne bo oryginalne i niepowtarzalne smile
    • aga50 Re: IWO 19.07.04, 00:41
      Poznałam kiedyś na kolonii chłopaka o tym imieniu.Bardzo zszokowało mnie jego
      imie, a jak dowiedziałam się jakie nosi nazwisko to nie mogłam uwierzyć dopóki
      nie pokazał mi legitymacji.Nazywał się Zmyślony. Czyli Iwo Zmyślony. Osobiście
      nie dałabym takiego imienia dziecku,ale też nie uważam,że jest brzydkie.
      Poprostu coś innego smile

• marzena72 Re: IWO 19.07.04, 14:05
      To imię baaardzo mi się podoba! Takie właśnie imię chciałam nadać mojemu
      (obecnie 5-letniemu) synkowi, zwłaszcza, że ładnie komponowało się z
      nazwiskiem - niestety Tatuś się nie zgodził sad(((

Marzena
      • sabiniuk Re: IWO 20.07.04, 09:41
        a nam jak sie komponuje...IWO HAWRYLEWICZ?chyba fajnie co?Tata Aleksander ma
        dość liter w sumie....
        • georgina72 Re: IWO 11.09.04, 18:12
          Ja mam na imie Iwona i jesli kiedyś bede miala synka,to będzie to IWO.Niestety
          dlugo stramy sie o dziecko i na razie nic z tego nie wychodzi.
    • portalegre Re: IWO 13.09.04, 13:44
      To imie bardzo mi sie pododa, ale jest niedostepne - maz protestuje i juz. Ale
      go rozumiem, mnie tez nie podobaja sie wszytskie jego typy. Czyli musi byc
      kompromis.
      • mamaiwo Re: IWO 15.09.04, 15:54
        Moj 17 mies. synek tez ma na imie Iwo i bylo to jedyne imie, ktore nam sie
        wspolnie z mezem bardzo spodobalo. Rodzina i znajomi oczywiscie podzielili sie
        na zwolennikow i przeciwnikow tego imienia (jedna z cioc nawet oburzyla sie, ze
        nie dalismy synkowi drugiego imienia, tak zeby w razie czego mogl sobie
        zmienic, dobre co?). Obydwoje z mezem nosimy bardzo popularne imiona i bardzo
        cieszymy sie, ze nasz Iwo jest jedynym chlopcem o tym imieniu w piaskownicy
        posrod 4 Kubusiow i 3 Kacperkow (ladne sa te imiona ale dzis chyba naduzywane).
        • olida Re: IWO 21.09.04, 18:42
          A ja jestem ciekawa jak mamy wszystkich chłopaków o imieniu Iwo zdrabiają to
          imię. Muszę przyznać, że TO JEST mój typ i jesteśmy z mężem zgodni co do tego
          imienia, ala trochę obawiam się braku możliwości zdrabniania go. No bo jak?
          Iwek? Iwko? Już najlepsze z tego jest Piwo. Napiszcie coś dziewczyny. Ja już w
          końcu zaczęłam myśleć nad Kevinem, bo uwielbiam to imię, mój mąż ma taką "ksywę"
          • gaudencja Re: IWO 21.09.04, 19:00
            Błagam, tylko nie Kewin! smile Naznaczysz dziecko na całe życie. Iwo jest o wiele
            lepszy.

BTW, czemu zdrobnienie Iwek Ci się nie podoba?
            • olida Re: IWO 21.09.04, 20:15
              Wiem, że Kewin to może niezbyt "nasze" imię, dla mnie po prostu jest
              szczególne, zwykłe, codzienne i ładne. Ale wiem chyba o czym mówisz - dla
              innych jest dziwaczne i wydumane
              Dlaczego Iwek mi się nie podoba? Nie mam pojęcia szczecze mówiąc. Może dlatego
              że kojarzy mi się ze zdrobnieniem Pawełek (wiem dalekie skojarzenie, a jednak),
              którego nie lubię
              • gaudencja Re: IWO 21.09.04, 20:50
                olida napisała:

> Wiem, że Kewin to może niezbyt "nasze" imię, dla mnie po prostu jest
                > szczególne, zwykłe, codzienne i ładne. Ale wiem chyba o czym mówisz - dla
                > innych jest dziwaczne i wydumane

Wiem że może mieć szczególne znaczenie dla kogoś, ale w polsce u polskiego
                dziecka brzmi po prostu pretensjonalnie. Mój synek miał w grupie w przedszkolu
                Kewina i wrażenia miałam jak najbardziej negatywne - tj. sam chłopiec dość
                miły, rodzice też, ale mieli specyficzny styl. W kazdym razie oczekiwałabym, ze
                drugie ich dziecko będzie się nazywać Dzesika albo Pamela.
                • olida Re: IWO 22.09.04, 16:28
                  gaudencja napisała:

> Wiem że może mieć szczególne znaczenie dla kogoś, ale w polsce u polskiego
                  > dziecka brzmi po prostu pretensjonalnie. Mój synek miał w grupie w
                  przedszkolu
                  > Kewina i wrażenia miałam jak najbardziej negatywne - tj. sam chłopiec dość
                  > miły, rodzice też, ale mieli specyficzny styl. W kazdym razie oczekiwałabym,
                  ze
                  >
                  > drugie ich dziecko będzie się nazywać Dzesika albo Pamela.

Witaj Gaudencja
                  może i masz rację, w każdym razie mocno zachwiałaś moim podejściem do tego
                  imienia.. Po prostu dla moich wszystkich najbliższych imię Kewin
                  jest "normalne" bo nawet moi rodzice często tak sie zwracąją do mojego męża, ta
                  ksywka pasuje mu świetnie. W każdym razie nawet mój duży Kewin protestuje
                  przeciwko nadaniu małemu tego imienia, może ma podobne obiekcje. W każdym razie
                  wielkie dzięki za kopa do myślenia smilesmile Siostra Dżesika dla Kevina odpada, więc
                  może się poddam smile
                  Buziak
    • bzorek Re: IWO 22.09.04, 11:04
      Cudowne imię. Jak urodziła się nasz synek, to właśnie Iwo był
      najważniejszym "kandydatem". Mimo, że prawie cała rodzina robiła taaakie oczy.
      Zaważyło jednak nasze nazwisko: zdecydowanie lepiej brzmi Jędrzej Czajka niż
      Iwo Czajka. No i został Jędruś (czego wcalenie żałuję). Ale i tak Iwo brzmi
      cudownie. Może jeszcze kiedyś... Pozdrawiam. Asia.
      • olida Re: IWO 22.09.04, 16:29
        Ponawiam prośbę do mam wszystkich Iw - jak zdrabniacie albo zmieniacie to imię
        wołając swoich synków?
        pozdrawiam
    • polusiewka Re: IWO 22.09.04, 16:41
      W mojej rodzinie jest rodzeństwo Iwo i Ina , uważam że to fajny " duet"
    • pejsaty Re: IWO 21.12.04, 12:06
      imie Iwo (zapisywane tez jako Jiwo) pojawia sie w zapisakch polskich z XIII
      wieku. znany byl swiety o tym imieniu, biskup Chartres, ktory zmarl w 1117
      roku. moze byc ono tez motywowane przez imie Iwan (jedna z wielu form imienia
      Jan).
      najprawdopodobniej jest to imie pochodzenia germanskiego
      (starowyskoniemieckie "iwa" to cis, moze byc takze skroceniem germanskiego
      imienia zlozonego Idwald). rdzen iv- moze byc rowniez pochodzenia celtyckiego.

niegdys zdrabniano to imie jako Iwek. powstalo tez w XIV wieku imie Iwosław,
      stworzone na wzor imion slowianskich. pozniej obok formy Iwo powstala tez (pod
      wplywem lacinskim) forma Iwon.
    • cwiatooschec Re: IWO 21.12.04, 12:45
      Podoba mi się to imię, ale kiedy przeczytałam jakie niesie ze sobą znaczenie,
      nie brałabym go pod uwagę przy nadawaniu. Cytuję:
      "Niezdecydowany, niepewny siebie, zależny od aprobaty otoczenia. Stale zadaje
      sobie pytanie: <Co inni o mnie myślą?>. Potrzebuje ciągłych zapewnień o
      miłości. Bardzo ciężko przeżywa wszelkie niepowodzenia. Solidny i wierny, choć
      zamknięty w sobie i nieco szorstki." Cytat pochodzi z broszurki "100 imion dla
      chłopców", wydanej przez Nestle i "Twoje dziecko".

Marcel, czyli Misiek
      • martka_k Re: IWO 21.12.04, 13:13
        A mnie sie potwornie nie podoba. A jak jeszcze pomysle, ze zgodnie z zasadami
        polszczyzny powinno sie odmieniac kogo?czego? IWONA to w ogole wymiekam...
        • cysia.b Re: IWO 22.12.04, 09:30
          Mnie też się bardzo nie podoba. Ale chyba jestesmy w mniejszości
          • sawonarola Re: IWO 01.06.05, 13:32
            cysia.b napisała:

> Mnie też się bardzo nie podoba. Ale chyba jestesmy w mniejszości
            Dołączam do Was.Wcale mi się nie podoba,jest mało wyraziste.I jeszcze ta
            odmiana:Iwo,Iwona,Iwonowi....z Iwonem...
        • kajak75 Re: IWO 25.08.05, 04:23
          kogo, czego? IWA !!!!
          • abiela Re: IWO 25.08.05, 14:30
            kajak75 napisała:

> kogo, czego? IWA !!!!

?? a co to za dziwolag?
      • gaudencja Iwo 21.12.04, 14:47
        cwiatooschec napisała:

> Podoba mi się to imię, ale kiedy przeczytałam jakie niesie ze sobą znaczenie,
        > nie brałabym go pod uwagę przy nadawaniu. Cytuję:
        > "Niezdecydowany, niepewny siebie, zależny od aprobaty otoczenia. Stale zadaje
        > sobie pytanie: <Co inni o mnie myślą?>. Potrzebuje ciągłych zapewnień o
        >
        > miłości. Bardzo ciężko przeżywa wszelkie niepowodzenia. Solidny i wierny,
        choć
        > zamknięty w sobie i nieco szorstki." Cytat pochodzi z broszurki "100 imion
        dla
        > chłopców", wydanej przez Nestle i "Twoje dziecko".

Ojoj, ale wierzysz w takie rzeczy? Przecież to nie jest znaczenie imienia,
        tylko jakiś najprawdopodobniej wyssany z palca przez dziennikarzy opis...
        • cwiatooschec Re: Iwo 21.12.04, 19:31
          gaudencja napisała:

> Ojoj, ale wierzysz w takie rzeczy? Przecież to nie jest znaczenie imienia,
          > tylko jakiś najprawdopodobniej wyssany z palca przez dziennikarzy opis...

Uznaję to za wielce prawdopodobne, ponieważ zawarte w tej broszurce znaczenia
          innych imion pokrywają się z tym, co znalazłam w odmiennych źródłach.

Marcel, czyli Misiek

• gaudencja Re: Iwo 21.12.04, 19:45
            cwiatooschec napisała:

> Uznaję to za wielce prawdopodobne, ponieważ zawarte w tej broszurce znaczenia
            > innych imion pokrywają się z tym, co znalazłam w odmiennych źródłach.

Bo jedni od drugich przepisują! Iwo to imię, które prawdopodobnie pochodzi od
            germańskiego słowa iwa 'cis, drzewo cisowe; łuk z drzewa cisowego'. Za Grzenią:
            kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2004&m=10&d=27
            I _nie_ma_ono_żadnego_innego_znaczenia - chyba ze któraś z mniej
            prawdopodobnych etymologiii okazałaby się prawdziwa! A już na pewno nie ma tak
            rozbudowanego znaczenia. To, co zacytowałaś, to charakterystyka osobowości na
            podstawie imienia, czyli coś równie wiarygodnego, jak horoskopy gazetowe albo
            wróżenie z fusów. Każdy sobie coś tak wypisuje, a jak mu sie nie chce, to
            kopiuje jeden od drugiego. Znałam ludzi, którzy za pieniądze pisali listy od
            czytelników i horoskopy do pism kobiecych, i zapewniam Cię, ze ani w jednym nie
            byli autentyczni, ani w drugim profesjonalni. Te opisy są tworzone dokładnie
            tak samo. Jest zapotrzebowanie czytelników - pisze się cokolwiek i drukuje.
            • cwiatooschec Re: Iwo 22.12.04, 08:49
              Być może masz rację. Pewnie gdybym brała to imię pod uwagę przy nadawaniu, to
              byłabym równie dociekliwa co jest prawdą, a co nie.
              • tatjana Re: Iwo 22.12.04, 15:34
                Piękne imię!
                • martkaok Re: Iwo 03.01.05, 23:24
                  Fajnie że trafiłam na to forum. Dodam że Iwo to patron adwokatów i prawników.
                  Bardzo się cieszę że są jeszcze jakieś Iwki bo rodzina i znajomi też krzywo na
                  nas patrzyli jak nadawaliśmy to imię. My zdrabniamy je - Iwko, Iwuś a starszy
                  syn jak jest zły mowi do małego Iw!!!
                  • abiela Re: Iwo 08.01.05, 00:44
                    martkaok napisała:

> Fajnie że trafiłam na to forum. Dodam że Iwo to patron adwokatów i prawników.

To ciekawe co piszesz. Jedyny znany mi Ivo to wlasnie prawnik.
          • kasja311 Re: Iwo 01.06.05, 14:02
            bo zrzynaja od siebie nawzajem...
    • basia027 Re: IWO 04.01.05, 01:04
      fajne imię.
      • agula731 Re: IWO 04.01.05, 05:06
        a ja mam wspaniala trojke:Igor, Iga i Iwo
        • olida Re: IWO - Igor, Iga, Iwo 04.01.05, 12:33
          Ale fajnie, strasznie mi się podoba!
          • martkaok Re: IWO - Igor, Iga, Iwo 04.01.05, 14:40
            Czy Wasze Iwki też są takie temperamentne?
            • agula731 Re: IWO - Igor, Iga, Iwo 04.01.05, 15:55
              mój Iwo to usposobienie spokoju za to córcia nadrabia za chłopaków
              • marusia72 Re: IWO 05.01.05, 14:48
                jak czytam to stwierdzam , że jestem mamą najstarszego z Waszych Iwusiówsmile Mój
                Iwo ma 13 lat i jest łobuziakiem ale kochanym.Pozdrawiam odważne mamysmile
    • gaudencja odświeżanie dla silwe 30.01.05, 14:33
      • olida Re: odświeżanie dla silwe 30.01.05, 23:29
        Widzę, że gaudencja podnosi wątek smileI tak bym to niebawem zrobiła, bo za trzy
        tygodnie oczekuję małego Iwa. I już się nie mogę doczekać. Moi rodzice się
        pogodzili (co nie znaczy dokładnie to samo co zaakceptowali smile), dalsi znajomi
        mają zdziwione miny, twierdząc, że pierwszy raz słyszą to imię. A my jesteśmy
        przekonani smile
        • cysia.b Re: odświeżanie dla silwe 01.02.05, 12:01
          olida napisała:

> Widzę, że gaudencja podnosi wątek smileI tak bym to niebawem zrobiła, bo za trzy
          > tygodnie oczekuję małego Iwa.

Z tego co wiem prawidłowa odmiana to Iwo -Iwona
          Lekkiego porodu życzęsmile
          • gunka2 Re: odświeżanie dla silwe 03.02.05, 17:24
            cysia.b napisała:

> olida napisała:
            > > tygodnie oczekuję małego Iwa.
            >
            > Z tego co wiem prawidłowa odmiana to Iwo -Iwona
            > Lekkiego porodu życzęsmile
            A nie "Iwego"? "Iwona" to od imienia Iwon (jest i taka wersja tego imienia, choc
            nieczesto spotykana).
            Dolaczam sie do zyczen.
            • olida Re: odświeżanie dla silwe 03.02.05, 17:59
              Dziękuję za życzenia smile
              Ja chyba jednak mam zamiar "ograniczyć" odmianę tego imienia. Przeszukałam dość
              dokładnie internet i większość dorosłych właścicieli tego imienia, raczej używa
              formy najprostrzej, nawet jeśli jest nieprawidłowa (?). Być może potocznie jest
              nieprawidłowo, mi się jednak podoba.
              Pozdrawiam wszystkich serdecznie
              • gunka2 Odmiana Iwego 03.02.05, 18:16
                W roznorakich wesjach tego imienia (a np. w Bretanii jest ich bez liku)
                istnieje tez forma: Iv (If, Iff, Ivv itp. itd. francuskie "Ivves" tez wymawia
                sie jako "Iw")
                "Iwa" sugeruje wiec pochodzenie od imienia "Iw",
                "Iwego" od imienia "Iwo" a
                "Iwona" od imienia "Iwon".
                Dlatego mowienie "Iwa" jest mylace dla ludzi nie znajacych imienia "Iwo", a tych
                jest dosc sporo. Poza tym mowienie tak dziecku zakluca jego naturalna
                pozaszkolna intuicyjna nauke poprawnej gramatyki (moim zdaniem).
                Chyba, ze uzywasz "Iwa" od zdrobnienia "Iw" - wtedy nie ma problemu.
                To tak moim zdaniem.

• aniadm Re: odświeżanie dla silwe 03.02.05, 18:16
              Iwo odmienia się tak samo jak Hugo, Jago czy Apollo, a więc Iwo-Iwona-Iwonowi
              itp.
              Formy typu Iwon czy Hugon zostały utworzone sztucznie i "wtórnie" - tzn. ten
              typ deklinacji jest w Polsce rzadki, więc ludzie z rozpędu przyklejali "n"
              także do mianownika. O ile mi wiadomo, są one nadal uważane za nieprawidłowe.

• gunka2 Odmiana imienia Iwo 03.02.05, 18:24
                aniadm napisała:

> Iwo odmienia się tak samo jak Hugo, Jago czy Apollo, a więc Iwo-Iwona-Iwonowi
                > itp.
                > Formy typu Iwon czy Hugon zostały utworzone sztucznie i "wtórnie" - tzn. ten
                > typ deklinacji jest w Polsce rzadki, więc ludzie z rozpędu przyklejali "n"
                > także do mianownika. O ile mi wiadomo, są one nadal uważane za nieprawidłowe.
                >
                Dzieki za informacje, to rozumiem. Ale dlaczego Iwo nalezy do tej kategorii? Iwo
                da sie normalnie odmienic a Hugo, Jago czy Apollo nie i one potrzebuja tego -n
                na koncu.
    • silwe Re: IWO 31.01.05, 19:59
      Witam wszystkie mamusie.Wczoraj pierwszy raz weszłam na forum "Wszystko o
      imionach",nawet nie przypuszczałam,że jest tylu Iwków.Bardzo się cieszę z
      pozytywnych opini-tak ich dużo.W moim przypadku było tak samo jak w przypadu
      poprzedniczek-rodzina nie akceptowała tego imienia,po pewnym czasie prawie
      wszystkim się odmieniło i cieszą się,że takie oryginalne,tak ładnie pasuje do
      nazwiska IWO GOETZEN (czyt.Gecen) i wszyscy są heppy,bo taki śliczny chłopiec
      ma takie śliczne imię.Pozdrawiam.
    • plf Re: IWO 14.02.05, 00:11
      no to ja jeszcze dorzucę do tej długiej listy mojego malca: IWO F. z
      października 2002

też się baliśmy tego rymu do piwo np "iwo skocz po piwo" ale to zależy jak się
      komu kojarzy, są tacy co zaraz kojarzą piwo i są tacy co raczej kojarzą Iwo -
      Pogorelich, mam nadzięje że nasz synek będzie się obracał raczej wśród tych
      drugich

imię to podobało mi się bo trudno ozdrobnienie do niego, ale jak przyszło co do
      czego (czyli staliśmy się rodzicami) to zdrobnienia aż się się proszą: i tak na
      potrzeby domowe nasz synek został "Iwciem", a sam o sobie mówi raczej jako "Ibo"

a tak na zakończenie: może jakiś wspólny spacer (WWA)z naszymi synkami o
      nieczęsto spotykanym imieniu??? jak jest chęć to proszę o maila na priva

PLF
    • poliksena Re: IWO 01.06.05, 12:54
      Bardzo urocze imię. smile
      • anovak Re: IWO 03.06.05, 12:50
        w sierpniu tego roku mamy zostać rodzicami podjęliśmy decyzję że synek będzie
        miał naimię Iwo-jak dlamnie prześlicznie tylko jak odmieniać to imię?
        • olida Re: IWO - odmiana i inne 26.06.05, 22:39
          Zgodnie z planem nasz Iwo został jednak Iwem! Na początku (ale już po
          zarejestrowaniu) miałam przez chwilę wątpliwości ale szybko minęły. Teraz nie
          wyobrażamy sobie innego imienia dla naszego synka.
          A propos odmiany załączam info, którą otrzymałam z Rady Języka Polskiego:

Szanowna Pani,
          imie Iwo, wystepujace w Polsce takze w wariancie Iwon, odmienia sie tak jak
          np. imiona Hugo czy Bruno - z rozszerzeniem tematu, a wiec:
          D. (nie ma) Iwona (jak: Hugona, Brunona)
          C. (przygladam sie) Iwonowi (jak: Hugonowi, Brunonowi)
          B. (widze) Iwona (jak: Hugona, Brunona)
          N. (ide z) Iwonem (jak: Hugonem, Brunonem)
          Ms. (rozmawiam o) Iwonie (jak: Hugonie, Brunonie)
          W. (spójrz na mnie!) Iwonie (jak: Hugonie, Brunonie)

Ze wzgledu na bardzo duze podobienstwo niektórych form odmiany imienia Iwo
          do form zenskiego imienia Iwona dopuszcza sie jego nieodmiennosc, np. wywiad
          z Iwo Nowakiem (obok wzorcowego: wywiad z Iwonem Nowakiem). Niepoprawna jest
          jednak odmiana interesujacego Panstwa imienia bez rozszerzenia tematu, np.
          *Iwa, *Iwowi, *Iwem.

Pozdrawiam
          Agata Hacia
          Telefoniczna i Internetowa Poradnia Jezykowa
          Uniwersytetu Warszawskiego
          e-mail: poradnia@uw.edu.pl

Cóż, nam wciąż podoba się ta niepoprawna wersja, i co mamy zrobić ? smile
        • gaudencja Re: IWO 19.01.06, 01:32
          anovak napisała:

> w sierpniu tego roku mamy zostać rodzicami podjęliśmy decyzję że synek będzie
          > miał naimię Iwo-jak dlamnie prześlicznie tylko jak odmieniać to imię?

A urodził się Wiktor, gratuluję! smile

Ale i tak mam wrażenie, że Iwo pojawia się regularnie i jest wciąż widoczny
          (mam na myśli imię, oczywiście).
          • olida Re: IWO 19.01.06, 14:39
            a ja sie właśnie dziś dowiedziałam, że będzie drugi syn i jakie tu imę wybrać?
            Musi być krótkie i nie podobne brzmieniowo do Iwo.
            • gaudencja Re: IWO 19.01.06, 14:41
              Kornel lub Erwin smile

Albo:
              Odo(n)
              Lech smile
              Hugo
              Kaj
              Wit
              Tytus
              Roch
              Cyryl
              Bruno
              Emil smile
              • olida Re: IWO 20.01.06, 08:37
                Kochana nieustająca w pomocy Gaudencjo! Jakos byłam pewna, że pościk od ciebie
                będzie smile
                No więc
                Odo, cudne ale chyba jednak zbyt podobne przez końcówkę do Iwo
                Wita, już przy Iwie odmówił współspacz
                Bruno jest pewnie u mnie gdzieś drugie lub trzecie od góry, bo generlanie ja
                bym chciała Leona, ale tatko szmatko Leona ku mojej rozpaczy kategorycznie nie
                chce
                Ale natchnęło mnie Kaj! Tylko że chyba przerobią go na Kajtka w życiu
                codziennym a tego bym nie chciała
                Idę myśleć dalej smile
                • gaudencja Re: IWO 21.01.06, 23:32
                  Kaj może nie tyle zostać Kajtkiem, co Kajkiem wink Jak Kajko i Kokosz.
                  Odo można zarejestrować jako Odon.
                  Szkoda, że z Leonem nie przejdzie wink

Może być jeszcze Tymon, Tychon, Abel (? - ale słyszałam jakiś czas temu o
                  bardzo zdolnym kompozytorze Ablu x, fajnie to brzmiało), Alwin, Amos, Armin,
                  Benon. No dobrze, jeszcze bym mogła, ale na razie się zatrzymam. A jaką masz na
                  razie listę?
            • dor234 Re: IWO 04.02.06, 11:46
              Witam.A ja mam córeczkę o imieniu Iwa.Oczywiście rodzina długo się sprzeciwiała
              nadaniu takiego imienia, ale w końcu zaakceptowała.Wszędzie gdzie się pojawiamy
              z córką, ludzie się dziwią co to za imię.A nam z mężem się podoba i nie uważamy
              żeby było jakieś dziwne.Dla chłopca Iwo oczywiście śliczne smile
              Pozdrawiam
              • abiela Re: IWO 04.02.06, 13:17
                dor234 napisała:

> Witam.A ja mam córeczkę o imieniu Iwa.Oczywiście rodzina długo się sprzeciwiała
                > nadaniu takiego imienia, ale w końcu zaakceptowała.Wszędzie gdzie się pojawiamy
                > z córką, ludzie się dziwią co to za imię.A nam z mężem się podoba i nie uważamy
                > żeby było jakieś dziwne.Dla chłopca Iwo oczywiście śliczne smile
                > Pozdrawiam

Hej,
                a nie mieliscie problemow z rejestracja? Nie przekonywali do Iwony?
                • dor234 Re: IWO 04.02.06, 16:25
                  abiela napisała:

> dor234 napisała:
                  >
                  > > Witam.A ja mam córeczkę o imieniu Iwa.Oczywiście rodzina długo się sprzec
                  > iwiała
                  > > nadaniu takiego imienia, ale w końcu zaakceptowała.Wszędzie gdzie się poj
                  > awiamy
                  > > z córką, ludzie się dziwią co to za imię.A nam z mężem się podoba i nie u
                  > ważamy
                  > > żeby było jakieś dziwne.Dla chłopca Iwo oczywiście śliczne smile
                  > > Pozdrawiam
                  >
                  > Hej,
                  > a nie mieliscie problemow z rejestracja? Nie przekonywali do Iwony?

Nie robili żadnego problemu, poprostu wpisali nowe imie do rejestru.
                  Pozdrawiam
                  • gaudencja Re: IWO 04.02.06, 19:35
                    dor234 napisała:

> Nie robili żadnego problemu, poprostu wpisali nowe imie do rejestru.

? - nie ma już rejestru imion.
                    • dor234 Re: IWO 04.02.06, 22:14
                      gaudencja napisała:

> dor234 napisała:
                      >
                      > > Nie robili żadnego problemu, poprostu wpisali nowe imie do rejestru.
                      >
                      > ? - nie ma już rejestru imion.
                      >
                      Chodziło mi o rejestr urzędowy - lokalny, wpisali do ich bazy imion, bo takiego
                      jeszcze nie było.
    • linna-altair Re: IWO 25.08.05, 19:33
      Dziwne i niezbyt ładne.Mnie nie najlepiej sie kojarzy.Z jakiegos chyba
      brazylijskiego flaka.
    • gaudencja Re: IWO 04.07.06, 22:08
      Ostatnio poznałam tatę 4-letniego chłopca o tym imieniu, szalenie dumnego ze
      swojego wyboru.
    • iziula1 Re: IWO 22.06.14, 22:55
      Nigdy nie nazwałabym tak syna.
      Nie podoba mi się to imię. Rzadko tak mam ale to akurat się nie zmienia. Pasuje bardziej do latynoskich serialiwink bez urazy.
    • agjato Re: IWO 24.06.14, 10:51
      Bardzo mi się podoba. Jestem z nim osłuchana od wielu lat. W dzieciństwie na mojej ulicy był jeden Iwo (miał braci Olafa i Kosmę).
      • lily-beth Re: IWO 24.06.14, 10:55
        na m
        > ojej ulicy był jeden Iwo (miał braci Olafa i Kosmę).

Super połączenie, bardzo mi się podoba. Nasza pierwsza córeczka miała mieć na imię Iwo (gdyby była chłopcem, rzecz jasna wink ), a teraz myślimy o Olafie. Kosma też zawsze mi się podobał.
        • olinininka Re: IWO 28.10.14, 10:10
          Iwo - nie mój gust. Ale Olaf, Iwo i Kosma - tworzy fajny zestaw dla rodzeństwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.