16.01.13, 19:03
Co myślicie o tym imieniu? Mnie się podoba, a Wam?
Teonilla – imię żeńskie pochodzenia greckiego, pierwotnie stanowiące zdrobniałą żeńską formę imienia Teonas. Patronką tego imienia jest św. Teonilla (Teonela), zm. w 303 roku. To imię ma jeszcze jedną formę - Teonela.
Imieniny obchodzi 23 sierpnia. Do 1994 roku nie miała nadań. Natomiast w latach 20-tych odnotowano jedną Teonelę.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Teonilla 16.01.13, 21:58
      Bardzo mi się podoba.
      • dalenia Re: Teonilla 16.01.13, 22:54
        Mnie także, choć córki bym tak nie nazwała, Szczególnie lubię Nilę - macie pomysły na jakieś imię, które można do owej Nili zdrabniać? Najlepiej takie trochę mniej "hardcore'owe" niż Teonilla czy Neonila wink
        • ksiezna_pani1 Re: Teonilla 17.01.13, 18:56
          dalenia napisała:

> Mnie także, choć córki bym tak nie nazwała, Szczególnie lubię Nilę - macie pomy
          > sły na jakieś imię, które można do owej Nili zdrabniać? Najlepiej takie trochę
          > mniej "hardcore'owe" niż Teonilla czy Neonila wink

Nic nie przychodzi mi do głowy uncertain Totalna pustka uncertain
          • dalenia Nila 17.01.13, 21:21
            Mnie wpadła do głowy jeszcze Emnilda, ale ta też dla mnie chyba zbyt odjechana wink Tak kombinowałam, że można pod Nilę podciągnąć Anielę/Danielę albo Janinę/Antoninę itp. Może to by było jakieś wyjście? Bo kurcze, tak mi się Nila podoba, ale sama w sobie jest dla mnie zbyt zdrobnieniowa uncertain
    • abiela Re: Teonilla 18.01.13, 11:48
      Ładne. Teosia lub Nila.
    • florianne Re: Teonilla 18.01.13, 15:07
      Teonela bardzo mi się podoba . Teonilla już mniej .
      • ksiezna_pani1 Re: Teonilla 21.02.13, 19:29
        Do góry smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.