kikimora78 06.02.13, 12:11 Mam córeczkę - Wandeczkę i zastanawiam się na drugim dzieckiem. Chłopak byłby Witoldem, ale druga córka? Imię powinno być (staro)słowańsko-pogańskie, ale ponieważ mieszkamy i będziemy mieszkać za granicą - w miatę możliwości bez polskich znaków, krótkie i łatwe do przeczytania bez dużego zniekształcenia. Z tego powodu moja ukochana Jadwiga odpada, "Dżadłigi" bym nie zniosła . Odpada też - niestety - Dąbrówka, Dobrawa mogła by być, Bogna się z bogiem za bardzo kojarzy a to mi nie w smak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 12:56 Wanda i Witold bardzo mi się podobają. Ponieważ Witold słowiański nie jest, to nie będę się tego wymogu ściśle trzymać : Tomira, Biruta, Danuta. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 13:00 Danuta niezłe, dodane do listy. Mogą być też imiona pochodzenia celtyckiego czy germańskiego (jak np. Malwina czy Matylda). Nie lubię rzymskich, greckich, żydowskich czy strikte chrześnijańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 13:16 Mira odpada - moja nie-ulubiona koleżanka miała tak na imię Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 13:29 Wanda i Irenka, Krysia, Lidka. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 13:33 Piękne imię ma Wasza córka - sama mam na swojej liście Popieram Dobrawę, Danutę i Aldonę. A od siebie dodam - Alinę, Brygidę, Jagnę (wiem, etymologia może słaba), Sabinę, Teresę. A jeszcze, skoro ma być słowiańskie, to może Damroka, Ludmiła, Ludomira, Nawoja. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 15:25 Moja pierwsza myśl: Damroka. Druga - Nawoja/Nawojka. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 15:35 Piękne imiona może: Oda Judyta Wiola Adelajda Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 15:37 Hehe - Wandeczka miała być Adelajdą, ale mąż stanął okoniem. To może za drugim podejściem by się udało Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 16:17 Mi do Wandy pasuje Cecylia i Sabina. Inne propozycje: Tatiana, Stefania, Tamara, Iraida Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 16:43 A może zamiast Adelajdy Adela? Super, że bierzesz pod uwagę Danutę - moim zdaniem świetnie pasuje do przepięknej Wandy. Szkoda, że Mira przepadła... Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 17:43 Kazimiera Tomira A Grażyna? Pewnie będzie problem... z żet Odpowiedz Link Zgłoś
innuit Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 18:23 siostrzyczka mojej Wandeczki to Jagna.slaba etymologia?czyli co? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 23:14 innuit napisała: > siostrzyczka mojej Wandeczki to Jagna.slaba etymologia?czyli co? To chyba do mnie, więc odpowiem jak dla mnie słaba, bo Jagna to zdrobnienie - dlatego mnie średnio przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
monaliss Re: Siostra dla Wandeczki 07.02.13, 08:37 Mnie się połączenie Wanda i Jagna niezbyt podoba, natomiast tak jak założycielka wątku pisała o Jadwidze, z Jagną byłby podobny problem... Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Siostra dla Wandeczki 06.02.13, 19:42 Może... Emma, Gizela, Inga, Ludwika Odpowiedz Link Zgłoś