ksiezna_pani1 09.02.13, 14:58 Odświeżam stary wątek, gdyż to imię strasznie mi się podoba i o dziwo nie przeszkadza mi nielubiana przeze mnie Lena. A co Wy myślicie o tym imieniu? Segolena, Zygolena — imię żeńskie pochodzenia germańskiego, pierwotnie stanowiące spieszczoną formę Zyglindy (Seglinde //Siglinde), imienia złożonego z członów sig — "zwycięstwo" i lind — "tarcza ochronna". Patronką tego imienia jest św. Segolena (Zygolena), ksieni z Troclar (w pobliżu Albi). Segolena imieniny obchodzi 24 lipca. Do 1994 roku nie miała nadań. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: Segolena 09.02.13, 16:13 Bardzo, bardzo ładne imię. Nie przeszkadza mi "Lena", myślę, że nawet możnaby pokusić się o skracanie do niej Segoleny. Piękne Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Segolena 13.02.13, 12:52 dasza_dm napisała: > Bardzo, bardzo ładne imię. Ciesze się, ze Ci sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Segolena 09.02.13, 16:46 A mnie się nie podoba - kojarzy mi się z goleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Segolena 04.08.19, 00:27 Nie podoba mi się, jedyne skojarzenie to Royal. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Segolena 04.08.19, 10:30 Kojarzy mi się z bohaterką filmu "Za jakie grzechy, dobry Boże?". Ale jest to pozytywne skojarzenie W Polsce raczej bym nie nadała, ale gdybym mieszkała za granicą… kto wie?... Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Segolena 22.11.24, 02:27 Nie podoba mi się w ogóle. Kojarzy mi się z goleniem, goleniami. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Segolena 22.11.24, 09:31 Mnie z kolei Segolena kojarzy się luźno z semoliną (swoją drogą - to byłoby ładniejsze imię ). W wersji Zygolena - na nie, w wersji Segolena - u kogoś OK, sama bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Segolena 22.11.24, 23:30 Ciekawa jest . A Zygolena i Zyglinda niestety nie przejdą u mnie, kojarzą mi się z goleniem po spolszczeniu i rzyganiem tylko z błędem. Zdrobnienia Segoleny: Selena, Lena, Sena, Sela, Gla, Segle, Segi, Gola - ostatnich dwóch zdrobnień nie lubię - jak segment i golona, golonka, gol, goła) Odpowiedz Link Zgłoś