Dodaj do ulubionych

Imię nowego papieża jakie obstawiacie

21.02.13, 20:22
Jakoś mnie dzisiaj naszło, żeby sprawdzić jakie imiona przybierali papieże. I okazało się, że mogą wybierać z około 90 ciusmile nieźle nawet całkiem fajne te imiona były.
A Wy drogie forumki jakie imię obstawiacie, dla następcy Benedykta XVI. Możecie wybierać spośród takich imion:
Piotr, Linus, Ankalet, Klemens, Ewaryst, Aleksander,Sykstus, Telesfor, Hygin, Pius, Anicet, Soter, Eleuteriusz, Wiktor, Zefiryn, Hipolit, Urban, Poncjan, Kalikst, Anteros, Fabian, Korneliusz, Jan, Nowacjan, Lucjusz, Stefan, Feliks, Dionizy, Eutychian, Kajus, Marcelin, Marceli, Euzebiusz, Milcjades, Sylwester, Marek, Juliusz, Liberiusz, Damazy, Ursyn, Syrycjusz, Anastazy, Innocenty, Zozym, Bonifacy, Jan Paweł, Eulaliusz, Celestyn, Leon, Hilary, Symplicjusz, Gelazjusz, Symmachus, Wawrzyniec, Hormizdas, Dioskur, Agapit, Sylweriusz, Wigiliusz, Pelagiusz , Benedykt, Grzegorz, Sabinian, Adeodat, Honoriusz, Seweryn, Teodor, Marcin, Eugeniusz, Witalian, Donus, Agaton, Konon, Paschalis, Sergiusz, Syzyniusz, Konstantyn, Zachariasz, Paweł, Filip, Hadrian, Walentyn, Mikołaj, Maryn, Formosus, Romanus, Krzysztof, Lando, Teodoryk, Albert

Oprócz imienia, które typujecie możecie wymienić również te które Wam się podobają

Ja obstawiam Leona IV ewentualnie Piusa XIII
Obserwuj wątek
    • olinininka Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 21.02.13, 20:24
      Miał być Leon XIV
    • ksiezna_pani1 Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 21.02.13, 20:30
      Albo Jan, albo Grzegorz.
      • ksiezna_pani1 Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 21.02.13, 20:44
        Zdaje się, że imiona: Eulariusz, Wawrzyniec, Ursyn, Nowacjan, Anastazy, Teodoryk, Albert są imionami antypapieży, czyli osób, które zostały powołane bezprawnie. A więc te imiona mają nikłe szanse na powtórzenie...
        • a_weasley Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 10.03.13, 20:35
          Ksiezna_pani1 napisała:

> Zdaje się, że imiona: Eulariusz, Wawrzyniec, Ursyn, Nowacjan, Anastazy, Teodor
          > yk, Albert są imionami antypapieży, czyli osób, które zostały powołane b
          > ezprawnie. A więc te imiona mają nikłe szanse na powtórzenie...

Było imię bardzo popularne wśród papieży, które znikło z tego właśnie paragrafu. Przez kilkaset lat nikt go nie przyjął. A potem pojawił się papież, który je wybrał, bo tak miał na imię jego ojciec.
          Jan.
    • dalenia Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 21.02.13, 20:35
      Oj - w sumie to jakoś o tym nie myślałam. Hmm ... Nie mam pojęcia wink Ale wcale się nie zdziwię, jak "uderzy" w Jana albo Pawła, albo oba jednocześnie.
    • gaudencja Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 21.02.13, 20:45
      Chciałabym Telesfora, ale sądzę, że nie dana mi będzie ta przyjemność. Może Klemens?
    • georgia241 Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 21.02.13, 20:46
      Zefiryn niech bierze
    • aneladgam Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 21.02.13, 22:41
      Juliusz albo Urban smile
      • domi_33 Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 21.02.13, 22:53
        ale piękne, nie potrafię wybrać. smile są moje ukochane jak Feliks, Lucjusz, Klemens, Teodor, ale taki Kajus czy Anastazy, Damazy, Innocenty czy Symplicjusz też pięknie. a nie może przybrać kilku imion na raz? oby nie wybrał Petera...
    • annajustyna Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 22.02.13, 00:13
      Przeciez moze przybrac imie, jakiego jeszcze nie bylo...
    • niwius Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 22.02.13, 00:25
      Imieniem Piotr to akurat na pewno żaden papież ani teraz, ani w przyszłości się nie obarczy.
      • niwius Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 22.02.13, 16:13
        Co do typowania, to myślę, że będzie Jan, Paweł, Jan Paweł lub Leon. Może Urban albo Hadrian, ale ostatni byli dawno wink
    • quasi.modo Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 23.02.13, 09:35
      Leon i Pius faktycznie wydają się prawdopodobni.

Mi podobałby się Wawrzyniec, Anastazy lub Walenty(n).

A może będzie Mikołaj?
    • qatroscc Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 23.02.13, 16:23
      obstawiam Krzysztofa
    • annajustyna Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 28.02.13, 08:52
      Pozwole sobie zacytowac z serwisu tvn24.pl (komentarz internauty o nicku kg1955):
      "A może by tak się nazwał Lucyfer I,na pamiątkę pewnego świętego z Włoch.Lucyfer z Cagliari, również Lucyferiusz z Calaris, wł. Lucifero Calaritano (zm. 370 lub 371) – biskup Cagliari na Sardynii od ok. 353 roku, przeciwnik arianizmu, święty Kościoła katolickiego. "
      • gaudencja Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 02.03.13, 18:59
        Przypominam szanownej pani pewną dyskusję: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,98717415,,Lucyfer_vel_Lucjan.html?v=2
    • wyczyny Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 03.03.13, 10:18
      ja myślę, ze bedzie Piotr wlasnie-wbrew opiniom, ze to brzemie za duze, przeciez tu chodzi o Patrona, pomocnika...
      a podobałby mi sie Korneliuszsmile
    • eo_wina Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 03.03.13, 13:32
      Obstawiam Piotra, Leona, Piusa lub kombinacje z Janem i Pawlem.
      Podobaja mi sie natomiast Linus i Konstantyn.
      Zrobilby zonka, gdyby nazwal sie Benedyktem XVII smile
      • gaudencja Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 03.03.13, 21:24
        Pius raczej nie, ze względu na ostatniego papieża, który przyjął to imię.
        • eo_wina Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 03.03.13, 22:14
          Ze niby Pius XII byl bee? Eeee ...
          • gaudencja Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 03.03.13, 22:19
            Zachowanie podczas II wojny światowej. Wystarczająco kontrowersyjne, żeby długo nikt Piusa nie wybrał.
            • wyczyny Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 04.03.13, 01:14
              www.analizy.biz/marek1962/piusxii.htm wkleiłam tego linka, bo dosc rzetelnie ukazuje postawe Piusa wobec tego, co mialo miejsce w trakcie 2 wojny-znamienne sa pozytywne glosy rabinow, A. Einsteina
              wskazuje nawet, w jaki sposob rodzily sie oszczerstwa na temat Piusa XII
              • gaudencja Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 04.03.13, 18:31
                Nie będe się w to teraz wgłębiać, ale chodziło mi nie tyle o czyste fakty, co o utrwalony odbiór Piusa XII - dlatego uważam wybór tego imienia za kontrowersyjny i mało prawdopodobny.
                • eo_wina Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 09.03.13, 12:00
                  Ja troszku czytalam o Piusie XII - i jego postac ma tylez negatywnych wydzwiekow, co pozytywnych...no ale oczywiscie zbierajac w calosc - kolejny papiez moze w zwiazku z powyzszym odzegnac sie od tego imienia smile
                  To ja przy Piotrze pozostane smile
                • a_weasley Stawiam na Grzegorza 10.03.13, 20:31
                  Gaudencja napisała:

> Nie będe się w to teraz wgłębiać, ale chodziło mi nie tyle o czyste fakty,
                  > co o utrwalony odbiór Piusa XII -

Chyba że nowy papież będzie chciał pokazać, że Kościół katolicki nie zaczyna się od Vaticanum II, a utrwalony odbiór P12 (proces beatyfikacyjny w toku) w pewnych kręgach go nie odstraszy (zresztą P11, również kandydata na ołtarze, jedynego dyplomaty, który w 1920 r. nie zwiał z Warszawy przed bolszewikami, też postępowcy nie lubi, m.in. za encyklikę z podtytułem "O bezbożnym komunizmie").
                  Zwracam uwagę, że nowy papież nie musi być Europejczykiem i to, jaką imiennik ma prasę w Europie i Izraelu, może nie być dla niego argumentem decydującym.
                  Osobiście przeczuwam Grzegorza (w tym przypadku zdaje się XVII). Wykluczam Sykstusa, byłby bowiem VI, po łacinie Sixtus Sixtus, papież nie może się nazywać jak gatunek zwierzęcia.
    • niwius Artykuł 06.03.13, 15:24
      Znalazłam na wyborczej artykuł o imieniu następnego papieża wink
      Tekst linka
      • gaudencja Re: Artykuł 06.03.13, 21:49
        Też mi się wydaje, że Leon jest prawdopodobny.
    • aneladgam Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 09.03.13, 13:25
      tak teraz sobie myślę, że ze względu na wyjątkowy kryzys wartości i krach kościoła dobrym imieniem byłby Innocenty
    • polixena Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 10.03.13, 10:41
      Leon, Grzegorz albo Jan
    • minerwamcg Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 10.03.13, 12:28
      Też obstawiam Jana XXIV, Pawła VII albo Jana Pawła III, Leon XIV i Benedykt też możliwi. Aczkolwiek nie zdziwiłabym się, gdyby jak mówi Annajustyna wybrał sobie jakieś imię, którego dotąd nie było. Przypuszczam (bo w Polsce ze zrozumiałych względów mało się o tym mówiło i pisało), źe Jan Paweł I wprawił Watykan w nie lada konsternację tym swoim podwójnym imieniem.
      • annajustyna Re: Imię nowego papieża jakie obstawiacie 10.03.13, 17:24
        Wprawil, a jakze! Bo przeciez liczbe porzadkowa dodaje sie dopiero przy drugim pontyfeksie o danym imieniu...
        • a_weasley Jan Paweł od razu Pierwszy 10.03.13, 20:42
          Annajustyna napisała:

> Wprawil, a jakze! Bo przeciez liczbe porzadkowa dodaje sie dopiero przy drugim
          > pontyfeksie o danym imieniu...

A otóż właśnie nie. Dobrze pamiętam, że zaraz po wyborze mowa była o Janie Pawle I. Chyba za bardzo się wszyscy przyzwyczaili numerować papieży.
          • minerwamcg Re: Jan Paweł od razu Pierwszy 11.03.13, 16:52
            Więc właśnie! Ja też tak pamiętam - wszyscy mówili i pisali Jan Paweł I, i to nie tylko u nas, ale i np. Osservatore Romano. Może "zanumerowali" go właśnie z powodu podwójnego imienia?
            • annajustyna Re: Jan Paweł od razu Pierwszy 13.03.13, 21:14
              Jan Pawel I chcial uzywac jedynki, choc zwracano mu uwage, ze to nieprawidlowe. Czyzby wiedzial?
              • minerwamcg Re: Jan Paweł od razu Pierwszy 13.03.13, 21:35
                Nieprawidłowe było, dopóki się nie przyjęło smile A chyba się przyjęło, bo teraz też wszędzie mówią i piszą Franciszek I.
                • annajustyna Re: Jan Paweł od razu Pierwszy 13.03.13, 23:14
                  Ale krol Aleksander Jagiellonczyk nie ma numerka. To niesprawiedliwe!
                  • minerwamcg Re: Jan Paweł od razu Pierwszy 14.03.13, 21:36
                    A jednak Twoje na wierzchu smile Papież mówi, że nie chce być Franciszkiem I, samo Franciszek wystarczy.
    • ksiezna_pani1 Mamy nowego Papieża! 13.03.13, 19:15

• ksiezna_pani1 Re: Mamy nowego Papieża! 13.03.13, 19:23
        Moim znajomi, którzy są studentami teologii wraz ze swoimi wykładowcami obstawiają następujące imiona: Klemens, Sykstus, Kalikst, Jan, Grzegorz i o dziwo Pius smile
    • olinininka Papież Franciszek 13.03.13, 20:14
      nowość smile
      • dalenia Re: Papież Franciszek 13.03.13, 20:21
        Nikt nie trafił smile Powiem Wam, że mało "papieskie" imię wybrał big_grin Jakoś tak ... nie pasuje mi do papieża, może dlatego, że taki osłuchany?
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Papież Franciszek 13.03.13, 20:22
          Papież uległ modzie na "staropolskie" imiona wink
          • gaudencja Re: Papież Franciszek 13.03.13, 20:29
            Dobre smile
        • ksiezna_pani1 Re: Papież Franciszek 13.03.13, 20:23
          A mnie Daleniu, Franciszek pasuje do Papieża jak ulał smile
          • dalenia Re: Papież Franciszek 13.03.13, 20:28
            Mnie kompletnie big_grin Pius, Klemens, Sykstus - to dla mnie takie "papieskie" imiona. Podobnie nie pasowałby mi np. Papież Marek, Marcin albo Filip.

PS: A wiecie, co mnie najbardziej cieszy w zmianie papieża? Że chyba znowu mogę rozważać Benedykta dla syna! smile Odrzuciłam go, bo zbyt "jednoznaczny". A teraz, za jakieś 6 lat (wtedy może urodzi się moje pierwsze dziecko), nie będzie już to chyba zbyt oczywiste skojarzenie.
            • ksiezna_pani1 Re: Papież Franciszek 13.03.13, 20:39
              dalenia napisała:

> Mnie kompletnie big_grin Pius, Klemens, Sykstus - to dla mnie takie "papieskie" imion
              > a. Podobnie nie pasowałby mi np. Papież Marek, Marcin albo Filip.

Nie dziwie się, że Pius i Sykstus kojarzą Ci się z Papieżem, bo biorąc pod uwagę liczbę nadań wśród papieży, te imiona są wybitnie papieskie smile Papież Marek, Papież Marcin, Papież Filip - też mi "coś" zgrzyta w tych połączeniach.

> PS: A wiecie, co mnie najbardziej cieszy w zmianie papieża? Że chyba znowu mogę
              > rozważać Benedykta dla syna! smile Odrzuciłam go, bo zbyt "jednoznaczny". A teraz
              > , za jakieś 6 lat (wtedy może urodzi się moje pierwsze dziecko), nie będzie już
              > to chyba zbyt oczywiste skojarzenie.

smile
            • annajustyna Re: Papież Franciszek 13.03.13, 21:18
              Ja sie przerazilam, jak w niemeickiej TV przetlumaczono imie odruchowo na Franz. Ale na szczescie oficjlanie bedzie to Franziskus.
              • a_weasley Re: Papież Franciszek 13.03.13, 21:49
                Annajustyna napisała:

> Ja sie przerazilam, jak w niemeickiej TV przetlumaczono imie odruchowo na Franz.

Dla mnie on się momentalnie zrobił Franz der Erste. A właściwie co w tym przerażającego? Cesarze nosili to imię i dobrze było...
                • annajustyna Re: Papież Franciszek 13.03.13, 23:15
                  Eee, Franz jakos tak malo dostojnie brzmi...Choc po angielsku to krociutko Francis.
            • polixena Re: Papież Franciszek 15.03.13, 09:47
              Za jakieś 6 lat to pewnie Franciszek będzie się już wybierać na emeryturę.

A jego następca może wybrać imię Benedykt. wink

• annajustyna Re: Papież Franciszek 13.03.13, 21:16
          Jak to nikt? Ja trafilam! Pisalam, ze wybirze takie, jakiego nie bylo. A jeszcze pol godziny przed Habemus w rozmowie z mama typowalam wlasnie Franciszka (ale to sie nie liczy, bo na forum wpisu nie poczynilam).
          • a_weasley Pierwsza nowość od tysiąca lat 13.03.13, 21:55
            Nawet więcej, w każdym razie w II tysiącleciu żadnej nowości nie było (chyba że policzyć Jana Pawła, ale osobno oba były używane). Można się zastanawiać, czy coś z tego wynika.
            Nawiązanie do św. Franciszka z Asyżu oczywiste, ale to też może znaczyć różne rzeczy.
            Wiem, że to NTG, ale nie mogę się powstrzymać: i o Wojtyle mówiono, że z dalekiego kraju...

Annajustyna napisała:

> Jeszcze pol godziny przed Habemus w rozmowie z mama typowalam wlasnie
            > Franciszka (ale to sie nie liczy, bo na forum wpisu nie poczynilam).

Faktycznie szkoda.
        • aneladgam Re: Papież Franciszek 13.03.13, 21:52
          ja trafiłam w epokę smile
          Innocenty III ze św. Franciszkiem podźwignęli ówczesny gmach
      • pepe0224 [...] 13.03.13, 22:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.